Половината блок на парно, сметката – с 60% отгоре

Богати и образовани българи масово отказвали да плащат
18 юли 2012 14:50, Красимир Ангелов
108
Половината блок на парно, сметката – с 60% отгоре
По-малко хора ползват парно - по-високи смети. Снимка: Reuters

Липсата на достатъчно прозрачност поражда голямо недоверие към топлофикационните дружества, като в резултат на това има едва 52-53 процента събираемост, съобщи на пресконференция проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум (БЕФ).

По думите на шефа на БЕФ Иван Хиновски топлофикациите трябва да бъдат задължени, но и с помощта на държавата те трябва да инвестират.

Той илюстрира ефекта от отказа от парно, като посочи, че при 100% потребление в един блок, средната сметка, разделена за 12 месеца, е 83 лева за средно голямо жилище.

При същия тип сграда с отказали се 50 на сто - разходите нарастват с повече от 60 процента за останалите, които потребяват топлинна енергия, посочи Хиновски.

"Може би най-добрият начин е или има 100 процента потребление, или няма потребление", отчете той.

Повече от 90% от отказите за плащане са от страна на богати и образовани българи, както и от представители на държавната администрация, заяви експертът.

Според Хиновски пътните магистрали са нещо важно, но топломагистралите оказват "значително по-високо въздействие върху стандарта на потребителя".

Шефът на БЕФ се обяви за криминализиране на констатирани нарушения във вътрешните топлоразпределителни мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Д преди 11 години
До Оп-саТе точно това казват и не само това ами го и правят и ние си мълчим и плащаме и ни съдят като най-големите бандити по бързата процедура. И като ти лепнат и около 500-700 лв съдебен изпълните и с готов. Те просто са решили че могат да ни доят до безкрай!
108
0
 
0
 
! Отговори
Д преди 11 години
Само не разбрах защо господина дели на 12? Нима 12 месеца ползва отопление?!? Я да раздели на 5(този сезон беше топъл) пък ако иска и на 6 месеца и тогава няма да е 80-90лева а май двойно и ще се види, че не е толкова лесно да се плащат такива сметки+ ток+ вода+телефон и за хляб ако остане...........
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТи сега ли разбра, че за тях това е най-добре да се хванем за гушите със съседите и те през това време докато ни гледат сеира да вдигат сметките.
106
0
 
0
 
! Отговори
Sladurka преди 11 години
Mi ako dohodite sa po - golemi ot smetkite za parno, horata shtqha da si go plashtat
105
0
 
0
 
! Отговори
До 101 преди 11 години
А не мислиш ли, че хиляди хора мислим като теб и водим дела. Топлофикация плаща ужасно много на доста елитна корпоративна адвокатска кантора. Имат си и куп собствени, пак скъпо-платени юристи. Затова и много малко хора печелят дела срещу тях... за наше огромно съжаление.
104
3
 
6
 
! Отговори
ТИНА преди 11 години
ГЕРБ ЩЕ ДОТЪРКА НАРОДА. ДА СИ ХОДЯТ, ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** дървени шопе! в провинцията като няма топлофикация, да не би да са умрели от студ? парното е една гъзарийка, с която сте свикнали и нали в софето са се богати,ще плащате, то е нещо като данък "столичани"! но хем сърби, хем боли! сега, като забранят със закон отказването от тец, ще видите, къде зимуват раците!
102
2
 
7
 
! Отговори
Само жени... преди 11 години
Вие па *** и зиморничивите бе(някои от вас, не всички) :D тока не утоплявал? Еми стойте си на парно да ви се спарват задниците... аз лично миналата зима я минах на 1 юрган и на открехната врата. А топлофикациите са главорезци, да ги махате бързо от блоковете си.
101
1
 
3
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Някой случайно да знае топлофикация София с коя адвокатска кантора гони и тормози хората да си плащат???
100
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
топлофикация ще ви съдя до дупка, при положение, че не ползвам вашите услуги няма да ме карате да плащам никакви сградни инсталации. Няма такива рекетъори и със сигурност ще се намери съд тук или в Европа да ви разкости.
99
0
 
14
 
! Отговори
ха преди 11 години
топлофикация е форма на данък
98
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То е като да има в квартала бензиностанция,и всеки който живее там,независимо дали е вземал или не гориво - просто защото му е замирисвало- ,да плаща всеки месец по XXXлева !!!Като не му харесва да сменя квартала,така излиза по тази логика!!
97
8
 
12
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
Ама извинявай , но аз искам да имам парно и в нашата сграда даже работят радиаторите във входа и по стълбите , почти никой не се е оказал и явно се краде поносимо , защото сметките са напълно нормални при тази зима и идеално отоплени помещения . Като се започне със спиране и изключване на радиатори всичко се разбалансира и става нерентабилно .
96
1
 
8
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Точно така беше, обаче някои това чакаха и ни натресоха новата с-*** и сега хора дето са си свалили всички радиатори освен един плащат повече от преди когато им се отопляваше целия апартамент !За това казвам , че няма оправия освен 100% с парно и плащане на кубик или 100% без парно !
95
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз все пак предпочитам да плащам по 70-100 лева за парно и топла вода, отколкото да плащам повече за ток и да нямам достатъчно топла вода.
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да има или да няма парно в сградата е решение на общото събрание на съсобствениците и това е резонно - парното е колективна услуга.
93
4
 
14
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
Не може да се търпи повече произвола на топлофикация-соф.това е едно котило на бандити и крадци който ограбват своите абонати по най долен начин.Не плащайте сметките и се борете срещу тези крадци.око за око,зъб за зъб.
92
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някои от моите познати, горди собственици на нови апартаменти без парно, а с климатици, тази зима незнайно защо се изнесоха в други апартаменти с парно, докато минаха студовете. Някой ще ми обясни ли защо го направиха, след като уж с климатици били по-хубаво и по-евтино?
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво бе, 86. Хората ще си напускат жилищата! И каква полза, да те питам - тези жилища така и така са непродаваеми и ще стоят празни. Сметката пак не излиза. Не е ли по-справедливо и по-простичко да изритат Топлофикация?
90
7
 
7
 
! Отговори
До 89 топлофициран преди 11 години
То проблема дойде от другаде - след 1989-та обедняхме около десетина пъти и хоарат ен знаеха как да си плащат сметките. 100 лева за парно е смешна сума - 50 евро. В Германия мисля, че ще платят около 200 евро за подобно жилище и никой не мрънка, даже им е евтино.