"Витоша ски" сезира ЕК за Закона за горите

Фирмата се заканва да каже защо е спряла лифтовете
28 юли 2012 18:54,
119
"Витоша ски" сезира ЕК за Закона за горите
Лифтовете би трябвало скоро да тръгнат. Снимка: БТА

"Витоша ски" се закани, че ще сезира Европейската комисия за промени в Закона за горите, които ограничават правото й на строеж на Витоша, предаде БНТ.

В понеделник се очаква от фирмата да дадат пресконференция за бъдещето на ски зона "Алеко". От "Витоша ски" обясняват, че са законен собственик на лифтовете с безсрочно право на строеж.

"Новият Закон за горите от юли 2012 ограничи това наше законно право и ние ще сезираме Европейската комисия", казват от фирмата.

От фирмата собственик на лифтовете на Витоша се заканиха, че в понеделник ще дадат и отговор на въпроса защо Законът за горите, обнародван през април 2011 г., накара фирмата да замрази лифтовете и ски влековете на Витоша миналата зима.

Още по темата

Тогава те обявиха, че с новите текстове не им се дава възможност да поддържат съоръжения си. Този месец фирмата влезе в спор със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова, която обяви, че ще се консултира с юристи и ще предприеме мерки срещу ”Витоша ски”.

25 юли на второ четене беше приет новият Закон за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 4Ами трябваше вие,софиянците,да излезете на мощно протестно движение,да окупирате бандитският ни парламент и да го принудите да обяват "Витоша ски" за престъпна организация!!!Само бандити могат да лишат почти 2 млн. българи от исконното им право да се лекуват чрез излети и спорт.САМО БАНДИТИ,и тези които ги поддържат са също такива бандити!!!Еххх пуста буна....
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
trqbva ni Bane koito da vzrivi nqkolko klu4ovi mesta iz stolicata da im doide akula na si4ki politici lobisti i monopolisti
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези наглеци от "Витоша ски" най-накрая трябва да бъдат изтирани от Витоша. Омръзна ми непрекъснато да търпя подигравките и лакомията на монополистите в България. На вас не ви ли омръзна?И крайно време е някой да изхвърли ***!
52
0
 
1
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 11 години
Към днешна дата нито един лифт не работи.
51
1
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Има пълзяща приватизация на хижите. Това са съопъженич построени от туристите. Сега, единственото нещо което е останало не заграбено докрай е Планината. Не мога да разбера защо да не може да се инвестира и когато земята е държавна. Не може да се заграби територията. Покойният "Уважаван" банкер Кюлев се опита да заграби територии в Беласица и на Витоша. Господ го наказа със смърт.
50
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
няма кой да ги закара до странджа, всички са на бузлуджа :)
49
0
 
10
 
! Отговори
Проклет да си Цеко преди 11 години
Проклет да си Цеко!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
никой ли не знае дали пуснаха бай крьстьо?явно всички които пишете тук сте виждали витоша само на снимка.
47
0
 
8
 
! Отговори
старец преди 11 години
Проклет да е Цеко!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналисти прости, какво е това: "правото й на строеж" ?А относно "Витоша ски", защо си мисли Цеко, че има право на строеж и такова му принадлежи ?
45
0
 
0
 
! Отговори
софия преди 11 години
в крайна сметка пуснаха ли лифта ?
44
0
 
8
 
! Отговори
Ревизия преди 11 години
Не разбирам каква връзка има забраната за строеж в горска територия със концесия на лифт? Още малко и концесионерите на софийските маршрутни линии ще се зажалжат, че закона за Черноморското крайбрежие ги ограничава.
43
0
 
20
 
! Отговори
Хайде преди 11 години
Дано наистина се оплаче, та от ЕК да дадат най-накрая официално становище кой е виновен за далаверите в Банско и Витоша. Чакаме я Нона Кар аджова пет години да се произнесе, а тя вместо да го направи реши да премахне хигиенните зони и да промени закона за концесиите. Пълна лудница. Вече очаквам отдаване на концесии на Витошко бранище за добив на торф и на Мадара и Аладжа за добив на чакъл.
42
6
 
2
 
! Отговори
* преди 11 години
леле каква ***- и от двете страни. убий софия -спаси България
41
0
 
15
 
! Отговори
email преди 11 години
"Фирмата се заканва да каже защо е спряла лифтовете"Хич да не се заканва, ами направо да казва. И да внимава щото и без друго са му вдигнали мерника! Никакво право на строеж в гори за мафиоти и банкери. Да ходят да строят на Луната. Ако законът не му отърва да си вдига багажа и да си ходи, все ще се намери друг който да се заеме със съоръженията.
40
3
 
26
 
! Отговори
111 преди 11 години
убий Цеко спаси Витоша
39
0
 
0
 
! Отговори
Toni преди 11 години
Samo poglednete za kakvo ide re4 nqma takiva izmamnici ***/LoaULa
38
2
 
25
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Цеко,плаче...не направо реве, много тъжно ми става. Глупости, на търкалета...цялата му далавера е, нередовна...Ами сблъсък на интереси, ами финасови нарушения, ами не достатъчна прозрачност на самата сделка по закупуване на самите лифтове???? Ще се оплаче на, Арменския поп...най вероятно?
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Витоша ски ще сезира ЕК за да обясни какви нагли алчни коопераци са. Как искат да заграбят нещо което не е тяхно. Как си мислят че имат безсрочни права над планината и гората които не са техни
36
3
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Има един, който си мисли, че когато унищожаваш природата правиш бизнес. Бизнеса е отговорност, а не цел да си напълниш гушата. Малкият ***, който си мисли, че всеки който не мисли като него е комунист, хал хабер си няма понятие от бизнес. Истинският бизнесмен щеше да намери решение за инвестиции и при този закон. Цеко иска да заграби планината. Планината лоши хора не търпи.