Забременяваш, уволняват те

Една пета от българките, чакащи деца, са останали без работа
31 юли 2012 19:50,
228
Забременяваш, уволняват те
Бременните българки са масово уволнявани и защото не знаят правата си. Снимка: Булфото

Уволненията на бременни жени у нас е достигнало плашещи размери. Проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България е показало, че близо една пета (19%) от бъдещите родилки са останали без работа.
 
Според допитване на организацията, цитирано от БТА, приблизително същият е делът на майките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на бебето си и да се върнат на работа.

Бременните стават жертва на некоректните работодатели и поради факта, че не знаят правата си.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, изтъкна доц. д-р Мариела Нанкова, която координатор на алианса.

По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

Над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си.

Едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
3
 
! Отговори
1б до Skeptika преди 11 години
Чети момче чети.Научи от някой който чете кой плща на мойките мойяинството.Работодателя или държавата.
150
2
 
0
 
! Отговори
166 преди 11 години
лезбийка или хомо,не е от значение.Смисъла беше в това ,че шефа те принуждава да напуснеш по взаимно съгласие.Пълно съгласие имам с това ,че тр поне 9 мес за раждане :) и мин 1г майката с детето.НО работодателя не искаа.А относно това да се разболея -имах инцидент с дълъг възтановителен период,НО побързах да се върна на работа за сметка на по-пълноценния ми живот след това-познай защо!А не да се възстановявам както казват лекарите.
149
8
 
5
 
! Отговори
Skeptika преди 11 години
В нашата малка фирма до сега имаше 2 жени в майчинство. Като изключим това, че една бременна жена не може да работи съвсем пълноценно и това, че трябва да и търсиш заместник, не е кой знае какъв проблем. За мен най-голямата глупост е, че работодателят трябва да плаща цели 2 годишни отпуски за това, че не е виждал очите на своя работник цели 2 години, защото докато е в майчинство, една жена има право да и бъдат платени годишните отпуски. Това е доста демотивиращо според мен.
148
4
 
9
 
! Отговори
преди 11 години
Хора четете законите.На една майка се плаща не повече от 2 години.Като 2-рата е само по 240лв.В статията става въпрос за друго,гонят ги от фирмите докато са бременни без да имат законно право за това.Може би защото смятат че бременната жена работи по малко,а и немогат да ги задържат на работа след работно време.Питам всички които защитавате работодателите-колко пъти получихте пари за извънреден труд?
147
2
 
13
 
! Отговори
yara преди 11 години
Чета коментарите и се изумявам колко ограничени са повечето изказвания.. Всички тези работодатели, които си мислят, че всичко е грижа на държавата и на отделния човек, не се замислят, че след 15-20 години няма да има кой да им работи в скапаните фирми. Кого ще наемат тогава - хилядите *** деца - неграмотни и мързеливи? Крайно време е да се осъзнае, че ако раждаемостта при образованите и интелигентни хора не се стимулкира, тази държава ще загине!
146
1
 
3
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
поредното изсмукано от пръсти изследване, от организация бореща се за финансиране.
145
3
 
4
 
! Отговори
от 171-до 175 преди 11 години
Получавам месечно пари доста над стандарта в България,но не е въпроса в парите.Въпросът е майките да могат да раждат,да отглеждат децата си спокойно и освен това да работят, а не да затъпяват в къщи.
144
0
 
4
 
! Отговори
до НСС преди 11 години
Госпожо, изглежда не сте ме разбрала.Нестава въпрос за мизерните 240лв.,които получава майката втората година и не стигат дори за паперси.Става въпрос да си запази работното място и да работи след като роди и детето навърши 1 година,но да има и детски ясли.Защото сега ги гонят под различни предлози след като разберат че са бременни.
143
0
 
10
 
! Отговори
ДО НСС преди 11 години
Пич, тъпо е да се правиш на герой, затова че не си си взимал "детските". Никой не си е отгледал децата с т.нар. "детски", защото с 35 лв. на месец и куче не може да отгледаш, да не говорим за малко дете. Отдалеч е ясно, че си някакъв заблуден ***, който смята че всички са му длъжни с нещо. И не измествай темата. Става въпрос за това, че майката трябва да бъде неотлъчно до детето си най- малко през първата година. Това е приодата на човека, а не комунизъм, както заблудения ти мозък си мисли.
142
10
 
7
 
! Отговори
Часник среднис преди 11 години
Комунизма свърши отдавна, другарки и другари. Ако бачкате, ще имате пари, ако по цял ден лежите или люпите семки по градинките, няма кой да ви плаща за това. Не стига, че ви се дава един месец платен отпуск, който е тотално в ущърб на фирмите, ами вие искате по цяла година да не работите, че и заплата да взимате.
141
0
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до ЧасникаЗасегна се, а? :-)Май скоро не си докопвал обществена поръчка и не си издавал петорно и десеторно завишени фактури на държавата и сега нещо си нервен.
140
4
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до онбашиятаТака, както говориш излиза, че бизнеса върви на макс и стои върху купища с пари. Ако темата беше за данъците, примерно, тогава щяхте да ревета колко бедни били фирмите и как фалирали наред. Факт е, че 95% от фирмите в България не само, че не са полезни с нищо, ами даже пречат, защото не са създадени, за да работят, а за да "въртят едни пари, да праи'м нещо там".
139
0
 
1
 
! Отговори
do 160 преди 11 години
о възможно е по "взаимно съгласие"/на шефа/ всичко може
138
2
 
2
 
! Отговори
Часника среднис преди 11 години
То и от тебе няма смисъл чиновниче, ама ей на, родил си се.
137
4
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
форумните многознайковци пак наскачаха. като знаете как се прави бизнес, станете шефчета и разкажете играта на измекярите. само че то точно най-мизерните шефчета са едни от вас, дето си мсилят че всичко разбират, а не могат да изкарат 1000 кинта за заплати. а по въпроса с бременелките - колкото и да ви е гадно, равенство няма. ценните служителки им пазят местата, а простосмъртните или не ги наемат или ги разкарват. и лошо няма, фирмите не са социални институции, направени са за работа.
136
6
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Няма никакъв смисъл от частните фирми. От една страна паразитират на гърба на държавата, от друга, тормозят служителите си. Най- добрия работодател е държавата. Так было и так будет.
135
3
 
1
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Да работа на държавата е.Само че и държавата за да помогне и трябват приходи, а българския измекярски чорбаджия данъци и осигуровки не обича да плаща, и ако може да се скътае задължително го прави.Продължавайте в същия дух да ни дърпате за *** и ще закичим отново дърветата с вас да ви се ветреят мазните капиталистически *** като преди 60тина години.
134
0
 
7
 
! Отговори
до НСС от 157 преди 11 години
Изобщо не съм шеф :)) Просто това ми обясни мой приятел имащ малка фирма. Но доколкото знам ,не може да се уволни бременна или родилка ,та просто не назначават жени ,които не са раждали или имат малки деца. Това е повече от несправедливо ,разбира се! Мисля че държавата трябва да потърси начини да стимулира хората да имат повече деца (без ***!) . Облекчения за фирмата имаща такива служителки.
133
4
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 11 години
Съгласен напълно! Зависи за каква фирма става въпрос. Ако е частник и то на малка фирма ,то той не може да си позволи да назначава някой ,който ще изчезне за години в майчинство! Представете си имате 5-6 души работници и хоп две отидат по майчинство ,да не говорим за болничните и отсъствията по време на бременността. Да назначиш заместници не е лесно ,защото те са наясно ,че само заместват и не е сигурна работа т.е. при първа по-добра ще напускат. Е кой ще си слага доброволно таралеж в гащите ?
132
0
 
0
 
! Отговори
дгь преди 11 години
За жалост си прав(а)