Забременяваш, уволняват те

Една пета от българките, чакащи деца, са останали без работа
31 юли 2012 19:50,
228
Забременяваш, уволняват те
Бременните българки са масово уволнявани и защото не знаят правата си. Снимка: Булфото

Уволненията на бременни жени у нас е достигнало плашещи размери. Проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България е показало, че близо една пета (19%) от бъдещите родилки са останали без работа.
 
Според допитване на организацията, цитирано от БТА, приблизително същият е делът на майките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на бебето си и да се върнат на работа.

Бременните стават жертва на некоректните работодатели и поради факта, че не знаят правата си.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, изтъкна доц. д-р Мариела Нанкова, която координатор на алианса.

По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

Над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си.

Едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
9
 
! Отговори
rosenbosen преди 11 години
В България почти няма мениджъри, които знаят как се прави бизнес и се ръководи фирма, а има селски тарикати, получили парите си по незнаен или по-точно незаконен път.
130
0
 
7
 
! Отговори
До друг работотадел преди 11 години
Ако тези 20 лв. на месец ще ви бутнат бизнеса, то по-добре е да не се мъчите въобще!!! Аман от тарикати на дребно, с жалки душици!
129
0
 
1
 
! Отговори
Боце преди 11 години
Туй са те новите съвременни чорбаджии. Ценят труда, а не човека.
128
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До работодателите кухи глави!Нали утре тези деца ще станат хора и ще работят за вас.Иначе много от майките като се оженят и родят дете не им се работи, а само си дундуркат и глезят децата, а мъжа го имат за плащач и имат отношение към него като ядосан земеделец към магарето си.Само психически тормоз.И безброй претенции и капризи.Затова се развеждат после.Никакво уважение към бащата на децата им.
127
19
 
8
 
! Отговори
друг работотадел преди 11 години
Аз за това като си подбирам хората, гледам жените да са извън фертилна възраст. И хубаво си набийте в главите- никой работодател не иска да има служителка по майчинство или с малко дете или деца. И нека големите разбирачи по осигуряването по долу, да се поинтересуват за чия сметка са здравните осигуровки на служителка по майчинство и също така, обезщетенията за първите три дни от болничния лист за чия сметка са.
126
0
 
9
 
! Отговори
Цвети преди 11 години
Не е проблема в това че не си знаят законите. Те много добре знаят, че нямат право да бъдат уволнени. Просто хората нямат пари за адвокати и това ги кара да се отказват да пускат жалби и проверки на фирмите.
125
1
 
14
 
! Отговори
с. преди 11 години
Българските работодатели са най-големите *** на планетата!
124
13
 
4
 
! Отговори
Часника среднис преди 11 години
Работата на жената е да ражда и да гледа деца, а мъжът да осигурява прехраната, за това е семейството. Заради такива противоестествени опити за "равенство" бялата раса се е стоипила от 40% до 10% за последните 100 години. Който опитва да нарушава природните закони, да си носи последствията.
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българският работодател не обича бременни жени и това си е!
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На интервю за работа винаги питат за деца,а ако жената няма,дори питат имала ли намерение да забременява!!!Това какво е?Ако пък все пак служителката забременее и изчакат да роди,се започват едни условия,които я карат да напусне-намалят работното време-съответно заплатата и такива законови мерки.И чудно тука до десетина години кой е им работи-*** и пенсионерите ли?
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква инспекция по труда? Тия само си бъркат в носа, и ако може, да изкарат някое дребно рушветче, толкоз...Никой не може да те уволни, но може да те направят на парга или на 4 часа. Пък ако искаш работи...права имаш.
120
0
 
1
 
! Отговори
вечния преди 11 години
на тия горе от статистика и популизъм не им остава време за тези наболели теми
119
1
 
6
 
! Отговори
до работодател преди 11 години
от написаното се вижда, че ти никога не си бил и няма да бъдеш работодател. иначе щеше да знаеш, че ни ТИ плащаш майчинските и болничните. ***
118
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма част от майките напускат сами, защото им е писнало на старото работно място - осигурямат ги на високи заплати, за да получават високи майчински и след една година майчинство напускат сами ... аз не съм работодател, но виждам какво става около мен, най-вероятно на повечето места е така.
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато народа не спре да плюе по държавата и да се вземе в ръце, няма да се оправим. Все чакаме на някой да ни оправи, все чакаме някой да ни даде.... защо не погледнем първо себе си колко сме изрядни
116
1
 
0
 
! Отговори
Ети преди 11 години
А иначе още ги търпете и скоро и децата ви ще вземат да им слугуват за 210лв,Аяж ако ти стиска
115
0
 
0
 
! Отговори
Долното до 121 преди 11 години
Ети
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей ,кой ти даде правото да определяш че от дете без безотговорник човек не става,не само става а ми сме по оправни и корави,защото сме били лишавани и знаем каква да ни е ценностната ни система ,че по ясно сме виждали всичко за разлика от разхайтените нехранимайковци дето реват ако тати не им купи маратонки от 300 лв ,ние не мрънкаме и сме хора
113
1
 
15
 
! Отговори
Една преди 11 години
Те, журналята хубаво го описват този проблем, но в същността си, не е до майките, и незнанието на закона!... Закона е ЗА КОН..., не за ЛЪВ! Работодателите у нас си правят каквото си искат, в тях са парите. Работодателите не искат жени с деца, работещи по 6 часа, с право за заплащане за 8 часа, болнични, отсъствия и прочие. Искат печеливши хора, които да им носят пари! Пари в лева, много и бързо! Статистиката би могла да посочи, колко често се наемат майки с деца - срещу независими жени, без деца
112
5
 
2
 
! Отговори
боби фром берк преди 11 години
да,искаш да ***,да *** и да ***...другото са само разходи