Забременяваш, уволняват те

Една пета от българките, чакащи деца, са останали без работа
31 юли 2012 19:50,
228
Забременяваш, уволняват те
Бременните българки са масово уволнявани и защото не знаят правата си. Снимка: Булфото

Уволненията на бременни жени у нас е достигнало плашещи размери. Проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България е показало, че близо една пета (19%) от бъдещите родилки са останали без работа.
 
Според допитване на организацията, цитирано от БТА, приблизително същият е делът на майките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на бебето си и да се върнат на работа.

Бременните стават жертва на некоректните работодатели и поради факта, че не знаят правата си.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, изтъкна доц. д-р Мариела Нанкова, която координатор на алианса.

По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

Над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си.

Едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
7
 
! Отговори
боби фром берк преди 11 години
а къде са амнести и човешките прева
110
4
 
17
 
! Отговори
до Работодател преди 11 години
Работодателя не плаща нищо на бременната. а написаното от теб е доказателство за олигофренията на българския пишман работодател
109
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са пълни глупости, бременна неможе да бъде уволнена, не може дори и да бъде съкратена, без съгласие от инспекция по труда, сега ако има някои шматки дето не си знаят правата си е техен проблем
108
2
 
3
 
! Отговори
боби фром берк преди 11 години
ясно е ,че не си работодателама ти пожелавам да си такъв в българия след 20 години
107
21
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
как ви друса комунизма не е истина..защо работодателите да плащат всичко? да не мислите че всички фирми работят на 300% печалба или че печатат пари?детето да не е бъдещ служител на фирмата?детето е бъдещ данъкоплатец в тая държава. работа на *** държава е да се грижи за майките, за детските градини, за училищата и т.н. - защото всички плащаме данъци на тая *** държава ДО ГРОБ.
106
1
 
4
 
! Отговори
боби фром берк преди 11 години
в договора би трябвало да има и права и задължения,ама не ти изнася да го разбираш
105
0
 
6
 
! Отговори
боби фром берк преди 11 години
като си намислиш че печалбата трябва да е 300 на сто...все ще ти е виновен работника и държавата
104
0
 
4
 
! Отговори
боби фром берк преди 11 години
абе нещо нема наплив за работници.сичко е от немай къде
103
0
 
5
 
! Отговори
bobi from berk преди 11 години
аз съм сигурен,че ти като работодател си големо цвеке
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кви права бе вие сте българи! Дръжте се като такива- търпете си тихо и кротко иначе съседа доносник ще ви снесе в доклада. Дебнете се, завиждайте си, живейте си както си знаете- какво ви пълнят главата с глупости за права- Нямате такива! Ей ся ши фана мобилния и ще звънна на Бачи Кико да ви оправи, вас само черин жип ва плаши щото кой знае чий човек се вози вътре, тука сите са бандити и го знаете! Ше ми пишете за права, ей са шва Оправа!
101
0
 
12
 
! Отговори
Tина преди 11 години
Еее, от такива като теб съвсем в скоро в България ще останат само неграмотните и лудите. Теб, *** не те ли е гледала или си паднал от Луната? Живея в чужбина и тук никой не уволнява жени само защото са забременели, напротив стимулира се раждаемостта. П.П. Хайде нека направят работната заплата поне 1500 евро и жените ще си стоят в къщи, ти толкова ли даваш заплата?
100
2
 
12
 
! Отговори
баф мааму..... преди 11 години
ЛЕСНО Е- ДА ПОДАДАТ МОЛБИ И ДА СТАНАТ ***. ЩЕ ЖИВЕЯТ И ЩЕ СИ РАЖДАТ НА ВОЛЯ.
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селяните са си селяни,дори и в интернет.
98
2
 
0
 
! Отговори
do 116 преди 11 години
maykati be ne poznali
97
14
 
1
 
! Отговори
axaxaxxa преди 11 години
Bal sym gi i bremenite. Da si stoqt pri myzete be. A ako myzete im ne stavat da sa mislili 15 minuti predi 15te minuti. Mogat da gi zastreliat tia myve shtom ne se grizat za jenite si. A i dete bez bashta ne si e rabota.Samo shte se mychi ot nego chovek ne stava.
96
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
По тая логика никои да не ражда и да се стопим като нация за още сто години !!!Това е като най- красивото нещо се смята за престъпление от някакви невежи като 108 !
95
0
 
9
 
! Отговори
майчинство преди 11 години
То няма майчинство 2 години, но детските и издръжката на 1 дете от държавата стигат на майката да не работи и да си гледа детето. Не случайно имам познати, които раждат там, а не в БГ..
94
5
 
7
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
За това там хората са на светлинни години от нас,защото всеки си гледа работата.Първо никой англичанин няма да отиде при работодател,който още на интервюто се вижда,че е мошеник и второ,ако види,че работодателя му се опитва да го цака,се обажда където трябва,идват едни данъчни,социални и какви ли още не и на този "бизнесмен"му разкатават фамилията.....защото както казах,там всеки си гледа работата.Сега разбра ли защо никога няма да се доближим до Англичаните.
93
3
 
7
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Като са ти такива "велики" възможностите,не се прави на големия шеф ми хвани жена ти да работи за теб,поне да си "изработи" ходенето до Малдивите.Хахахахахах
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за *** няма такъв проблем . герб ги спонсорира !