Забременяваш, уволняват те

Една пета от българките, чакащи деца, са останали без работа
31 юли 2012 19:50,
228
Забременяваш, уволняват те
Бременните българки са масово уволнявани и защото не знаят правата си. Снимка: Булфото

Уволненията на бременни жени у нас е достигнало плашещи размери. Проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България е показало, че близо една пета (19%) от бъдещите родилки са останали без работа.
 
Според допитване на организацията, цитирано от БТА, приблизително същият е делът на майките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на бебето си и да се върнат на работа.

Бременните стават жертва на некоректните работодатели и поради факта, че не знаят правата си.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, изтъкна доц. д-р Мариела Нанкова, която координатор на алианса.

По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

Над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си.

Едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Абе много зависи какво работи жената ,ако е секретарка нека си работи ,но ако работата й изисква много движение и физически труд ,по-добре е да си стои вкъщи ! Работодателите и те имат право ,нужна е работа ,а не клатене на краката ! Тук в Германия като вземеш 2-3 седмици болнични /не пиша за бременни в случая/ ,веднага получаваш писмо КЮНДИГУНГ /уволнение/!Хората казват така :ами гладен няма да останеш,от бюрото по труда ще получаваш помощи ,пък като оздравееш ще си намериш др. работа !!
170
2
 
5
 
! Отговори
-0- преди 11 години
Съгласна съм. Жената трябва да е спокойна по време на бременността. Да си стои вкъщи и да гледа децата. Мисълта и мисията й да отгледа здраво поколение трябва д а е над всичко. А икономическите условия ще се променят скоро сигурна съм в това.
169
0
 
0
 
! Отговори
до 201 преди 11 години
Блазя ти за облаците :) И наче в БГ етноса е много относително понятие...
168
0
 
1
 
! Отговори
до Трабахо преди 11 години
Очевидно ти си ниско интелигентен, злобен комплексар, който дори не чете. НАКАРАХА МЕ ДА НАПУСНА и намерих работа БЕЗ ФИКСИРАНО РАБОТНО ВРЕМЕ, която да ми позволява да има доход, че да си гледам детето. Така мога и 4 години да си го гледам. За какво връщане говориш и къде да се връщам, не мога да разбера....
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Йорданчо, я вземи се скрий на сянка, че нещо те тряска слънцето май...Що ти не раждаш, ако се понапрегнеш, може и да ти се получи, ама на дали ще родиш нещо стойностно, малко като мнението, дето си сглупил да напишеш...===========================================================Що да се крия на сянка, при мене не е жега, облачно е;))) Както съм казал, тъй и ще бъде. Майчинските при нашата власт, ще бъдат 1000 лв за чисто етническа българка. Другите не влизатв сметките. Майчинство-2 г.!
166
2
 
0
 
! Отговори
Трабахо преди 11 години
Не е мой проблем, че повечето сте нискоинтелигентни и позволявате на работодателите си, да се гаврят с вас. А и както вече ти казах, щом си алчна и кариеристка, никой не те спира да се върнеш на работа веднага, след като родиш.
165
2
 
0
 
! Отговори
до Трабахо от 193 преди 11 години
Явно си много навътре в нещата. Не мога да разбера само защо тр да нападаш, нито знаеш с какво се занимавам, нито нищо. Хубаво, съгласна съм, 2 години си стоя у нас, работодателят наема друг, обучава си го, аз като се върна просто ме съкращава. Пак си седя вкъщи и съм по-гладна от преди и нямам работа. Не мога да си пратя детето на ясла, щото нямам работа и не събирам точки. И по-добре ли е? Просто споделих, че потърсих друго решение, ако това те дразни не мога да ти помогна.
164
0
 
1
 
! Отговори
Българомохамеданин преди 11 години
до 192ама как така ношта ше е бременна
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то зависи от кого си забременял ! Ако е от шефа нема проблеми ! А ако забремениш шефката , както сторих аз,направо си е супер!
162
0
 
4
 
! Отговори
Трабахо преди 11 години
до 193Не, очевидно ти не си ме разбрала. Казах ти, че 2-те години майчинство са съобразени с природата на човека, с начина по, който расте и се развива физически и психически. Тези неща не се влияят от глупости като криза, кариеризъм, алчност и т.н. Дълбоко се съмнявам, че имаш представа какво означава "цивилизован свят". Така или иначе никой не те спира да се върнеш на работа още на 2-рата седмица след раждането.
161
1
 
1
 
! Отговори
до 195 преди 11 години
Не мисля, както вече казах, има си начин за всичко
160
1
 
2
 
! Отговори
до 1 бременна преди 11 години
Като се появи детето друга песен ще запееш. Да сте живи и здрави!
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, това са "бизнесмените" в българия. Те майките ще си продадат за някой.... оувър драф, бремени уволнявали.... А пък държавата ни защо да защитава беменни жени, по-добре топлофикация, НЕК, ЧЕЗ, МТел......
158
3
 
0
 
! Отговори
до Трабахо от 187 преди 11 години
Не си ме разбрал правилно, не се оплаквам, смятам, че е по-добре, отколкото да получавам мизерните майчински. Ако си организиран всичко става, просто тр. да си наясно с какво се захващаш още преди да се появи бебето. Но реално погледнато ако един работник не работи 2 години после ще е нужно доста време да навлезе, особено ако е някаква по-динамична или експертна длъжност. 2 години никъде в цивилизования свят няма...
157
0
 
1
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 11 години
Нощта е бременна с нови тенденции, оценки, самооценки, явления, дори феномени. Ако нощта е бременна, тя ще роди ново измерение на политическото време. Едва ли българският избирател ще допусне един политически субект да поеме цялата отговорност за управлението на страната.
156
2
 
0
 
! Отговори
до Йордан 13 преди 11 години
Абе Йорданчо, я вземи се скрий на сянка, че нещо те тряска слънцето май...Що ти не раждаш, ако се понапрегнеш, може и да ти се получи, ама на дали ще родиш нещо стойностно, малко като мнението, дето си сглупил да напишеш...
155
1
 
3
 
! Отговори
Трабахо преди 11 години
до 187Трудно е като си го направиш да е трудно. Ако си го беше направила да е лесно, щеше да е лесно :-)Иначе действителността е следната- криза няма, просто тарикатите ви изсмукват малкото останали пари от обикновените хора, преди да ви поробят окончателно. 2 години майчинство си е ОК. Такава е природата на човека, а природата не я интересуват никакви кризи и глупости.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гот а ?
153
1
 
7
 
! Отговори
една бременна преди 11 години
Аз в момента съм бременна, наложи се да напусна работа, но намерих решение да работя нещо, с което да се справям от къщи. Наясно съм, че ще е трудно, но трябва да се справя, няма как. По принцип и аз съм на мнение, че 2 години майчински е прекалено дълъг период, особено във време на криза. Но от друга страна, за да може да се намали този период е необходимо майките да имат алтернатива, ясли, детски градини, а не всяка от нас да разчита на майка си да й помоага във всяка възможна минута...
152
3
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 182С безумно ниските заплати, които плащате в частния сектор, не е проблем да платиш две годишни отпуски на жената. Още повече, че тези разходи фигурират в разчетите и не са непланирани. Абе я, най- добре питай майка си как те е отглеждала и тогава говори.