Борисов пуска данъчните на проверка за цените на млякото и месото

Найденов дири къде по веригата има изкривяване
Обновена: 1 авг 2012 15:15 | 1 авг 2012 13:07,
228
Борисов пуска данъчните на проверка за цените на млякото и месото
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти и каква част от сектора се намира в сивата икономика.

Това стана ясно след бурна среща между животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя и земеделския министър Мирослав Найденов. 

След разговорите обаче не стана ясно кой е виновен за големите разлики между изкупните цени и цените в търговските вериги на млечните и месни продукти.

"Всеки казва, че работи на загуба", обясни министър Найденов. Той е убеден, че животновъдите наистина не печелят от продукцията си и трябва да се намери къде по веригата има изкривяване.

"Търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите натискат животновъдите, а от своя страна животновъдите натискат правителството за по-големи субсидии“, заяви земеделският министър.

Според него животновъдите продават млякото на доста ниска изкупна цена и едновременно с това получават национално доплащане, а не се забелязва намаляване на цените в магазините.

Животновъдите от своя страна обясниха, че субсидиите изобщо не остават при тях.

"Те само минават през нас“, уточни фермерът Панайот Тодоров. „Увеличават се търговските обекти, а се намаляват  животновъдните ферми“, оплакаха се производителите.

След две седмици ще има нова среща, като Найденов обясни, че се надява тя да бъде по-ползотворна от днешната.

По негови думи разговорите днес били доста бурни, но не се е стигнало до конкретни решения. На въпрос на Dnes.bg какво ще определи като ползотворна среща, той обясни, че трябва да се спре натискът по веригата.

Според Найденов производството на млечни и месни продукти е обект на националната ни сигурност.

"Какво ще правим, ако утре по някаква причина се наложи да затворим границите, а ние нямаме местно производство“, попита риторично той.

Найденов е набелязал четири мерки за подпомагане на производителите. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.

През месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.

Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите, предлага още Найденов.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Той отхвърли и твърденията, че в големите търговски вериги се предлага предимно чужда продукция.

"80-90% от продуктите по щандовете са от български произход“, категоричен бе Димитър Спасов. Той обясни, че изобщо не се притеснява от проверките, които се готвят, дори ги приветствал.

"Ние работим изцяло в светлата икономика", категоричен бе той.

От своя страна Кирил Вътев, представител на преработвателите, обясни, че България е прекалено малка за такава експанзия на търговски обекти.

По негови думи всяка една търговска верига се стреми да държи най-ниските цени в своите обекти и за да го постигне, „натиска“ преработвателите за възможно най-ниски изкупни цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Смърт за мутрите свобода за народа!!!
170
0
 
0
 
! Отговори
zamrazen razmrazenko преди 11 години
mahaite se !ne vi 6tem pove4e.izgonihte vsi4ki kadarni hora ot darjavata.iskame da se varnem ,no 6te umrem ot glad i nie i bednite ni rodnini deto se radvat na 100 evro mese4no.sram!rezil! GNUS!PALNA GNUS,samo tova izpitvame ve4e kam tazi darjava!
169
0
 
1
 
! Отговори
НЕ ВИ ЩЕМ ПОВЕЧЕ преди 11 години
КАКТО СЕ КАЗВА- ГОЛЯМ ПРАЗ.САМО ПУШИЛКИ БЕЗ ВСЯКАКЪВ СМИСЪЛ И НУЛЕВ ЕФЕКТ.ТОВА ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ. Е, И. БЕДНОСТ, НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ И МИЗЕРИЯ. ЗА КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.ЯДЕМ ОТРОВИ И *** ЗА МНОГО ПАРИ.ИНАЧЕ УПРАВНИЦИТЕ МУТРИ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЛЪСКАВИ И ПРАЩЯЩИ ОТ ЗДРАВЕ. ТЕ НЕ ЯДАТ *** С КОИТО СЕ ТЪПЧЕ НАРОДА,АКО ВЪОБЩЕ ИМА КАКВО ДА СЛОЖИ НА МАСАТА,Я "САЛАМ""КУЧЕШКА РАДОСТ",Я НАТЪПКАНИ С ХОРМОНИ И С ИЗТЕКЛА ГОДНОСТ "ХРАНА",Я ГМО ИЛИ ПАЛМОВО СИРЕНЕ.ПОВРЪЩА МИ СЕ ВАС"УПРАВНИЦИ"
168
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 11 години
OT PROIZVODITELYA ISKUPUVAT ZA 0,50 LV. MLYAKOTO A V MAGAZINITE E 2.00 LV. DORI I POVECE GIDE E LOGIKATA BE HORA AZ CYAL DEN POD KRAVATA DA SE MICA A ONYA TAM DA PRODAVA ZA 2,00 LV. SIBANA BILGARIYA HEY ZATUY HORATA BYAGAT NAVIN...
167
0
 
0
 
! Отговори
BUSSINES преди 11 години
nai veroiatno nekoi Aver na Boiko e poiskal taa ''usluga''
166
1
 
4
 
! Отговори
Средец преди 11 години
Абе Бобе защо не пускаш да проверяват, наемодателите в София , а може би повечето от управляващите сте от тях,взимате хиляди от наемателите без да се облагат тия. Това са десетки хиляди апартаменти, гарсониери, боксониери, избички, коли, гаражи и т.н. от които държавата губи милиони, а си тръгнал да търсиш как се прови кашкавал и салам. Щом са с големи цени дай големи заплати и внасяй от съседите за по-евтино.
165
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе какво ще им направят, дори и 100% да си слагат фирмите надценка! Ако всички задължения към държавата са им платени, нищо не могат да повлияят върху цените им. Това е пазарна икономика и щом имат сметка да продават на тези цени... Най-много да хванат някои фирми в сивия сектор, което по никакъв начин няма да доведе до спад на цените...
164
0
 
7
 
! Отговори
Пършевица преди 11 години
Да влязат на Зоров и на Хаджийски в мандрите но нямаа.И двамата си цакат единият на Бойко другият на Искра.Предполагам помните телето дето Зоров подари на премиера
163
1
 
0
 
! Отговори
мила34 преди 11 години
Това определено е от наболелите ни проблеми, въпреки всички призиви за диалог, министър Найденов най-накрая е взел решение за радикални мерки. Някъде по веригата има злоупотреба със средства или по-скара с коректността към потребителите. Може би това е практика, която ще действа безкомпромисно и ще реши проблема.
162
1
 
17
 
! Отговори
Една никоя преди 11 години
Мое ли да ме светне некой, кво яде Тиквата освен филиите с мас, та и аз да си купя такова.Понеже в нашите магазини нищо не става за ядене...
161
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на ГЕРБ. Най накрая някой с желание да свърши малко работа.
160
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червенирте мафиоти нещо доста са се стреснали.Личи по коментарите във форума. Вземи му на комунето парите и го отпиши завинаги.Гадна ,мързелива,завистлива, некадърна и вечно хленчеща пасмина.Само за лапане и приватизиране стават. Толкова години им сърбахме попарата
159
0
 
9
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
а мишо мър*ата / пак в далавера / питата му я дават на верисия/ ей мъ*ша народ сме / нямам думи
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде ги беше вързал Боко тези данъчни та чак сега ги пуска.Народа е гладен и мизерства не разбраха ли най после ,,УМНИТЕ,,глави в тази държава.
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те Данс ама въобще "не знаят" какво става в големите вериги хипермаркети, кой им дава разрешителните и как се крият доходи. Ама нищо има време да се понаучат! Досега трябваше да са ги хванали за врата и изхвърлили от пазара.
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
185 Не с тези съвети , че може и да те послуша .
155
1
 
16
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Ако някой не знае, да му обясня - на това се казва комунизъм. Цените на мерника на партията. А бе, ей *** гербаджийски, нали сме пазарна икономика, нали сме в ЕС и има свободно движение на стоки. К`во бе, Миро, ще тръгнеш с калема да им смяташ разходите и печалбата, а после какво правим - ще ги фалираме със закон ли? Щото не са Лукойл, Мобилтел, Ей И Ес, ЕВН и всички други корпоративни компании за чийто комфорт внимателно следите вече 3 години.
154
0
 
13
 
! Отговори
коко преди 11 години
Абе тия министри сега ли се сетиха че ядем и пием разни хранителни ***.Те откъде си пазаруват , че чак сега се сетиха / или е предизборно / .
153
0
 
5
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
И, защо да не карат или само на мутрите и партийните крадци е позволено
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И 30лв да стане килограм сирене, пак ще са на загуба, завалиите...живи да ги оплачеш- хлебарите- със С-класи (от новите), а млекарите още си карат старите БМВ Х5 от по-миналата година :(