Борисов пуска данъчните на проверка за цените на млякото и месото

Найденов дири къде по веригата има изкривяване
Обновена: 1 авг 2012 15:15 | 1 авг 2012 13:07,
228
Борисов пуска данъчните на проверка за цените на млякото и месото
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти и каква част от сектора се намира в сивата икономика.

Това стана ясно след бурна среща между животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя и земеделския министър Мирослав Найденов. 

След разговорите обаче не стана ясно кой е виновен за големите разлики между изкупните цени и цените в търговските вериги на млечните и месни продукти.

"Всеки казва, че работи на загуба", обясни министър Найденов. Той е убеден, че животновъдите наистина не печелят от продукцията си и трябва да се намери къде по веригата има изкривяване.

"Търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите натискат животновъдите, а от своя страна животновъдите натискат правителството за по-големи субсидии“, заяви земеделският министър.

Според него животновъдите продават млякото на доста ниска изкупна цена и едновременно с това получават национално доплащане, а не се забелязва намаляване на цените в магазините.

Животновъдите от своя страна обясниха, че субсидиите изобщо не остават при тях.

"Те само минават през нас“, уточни фермерът Панайот Тодоров. „Увеличават се търговските обекти, а се намаляват  животновъдните ферми“, оплакаха се производителите.

След две седмици ще има нова среща, като Найденов обясни, че се надява тя да бъде по-ползотворна от днешната.

По негови думи разговорите днес били доста бурни, но не се е стигнало до конкретни решения. На въпрос на Dnes.bg какво ще определи като ползотворна среща, той обясни, че трябва да се спре натискът по веригата.

Според Найденов производството на млечни и месни продукти е обект на националната ни сигурност.

"Какво ще правим, ако утре по някаква причина се наложи да затворим границите, а ние нямаме местно производство“, попита риторично той.

Найденов е набелязал четири мерки за подпомагане на производителите. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.

През месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.

Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите, предлага още Найденов.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Той отхвърли и твърденията, че в големите търговски вериги се предлага предимно чужда продукция.

"80-90% от продуктите по щандовете са от български произход“, категоричен бе Димитър Спасов. Той обясни, че изобщо не се притеснява от проверките, които се готвят, дори ги приветствал.

"Ние работим изцяло в светлата икономика", категоричен бе той.

От своя страна Кирил Вътев, представител на преработвателите, обясни, че България е прекалено малка за такава експанзия на търговски обекти.

По негови думи всяка една търговска верига се стреми да държи най-ниските цени в своите обекти и за да го постигне, „натиска“ преработвателите за възможно най-ниски изкупни цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Циркаджии
10
5
 
13
 
! Отговори
6 преди 11 години
Лъжеш! От седем килограма мляко се получава 1 килограм сирене!:) Много си зле:)))
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ежти соев кашкавал и прахообразно сирене с растителни мазнини и тихо!Как ще работите на загуба като продавате ***, в които сте вложили синтетични отровни субстанции на безценица. Нито кашкавала нито сиренето са узрели. Технология никаква.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяко чудо за три дни в Бг.
7
1
 
13
 
! Отговори
топала преди 11 години
боко кратуната провери горивата сега да провери млякото и месото на пенсионерите със сигурност ще им стане по добре дерзай тикво
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ПРОВЕРКА ЗА НИВОТО НА ЗАПЛАТИТЕ НЯМА ЛИ ДА НАПРАВИ? ЗА ДА ВИДИ КАК ТАКА ВСЕ ОЩЕ ИМА ЖИВИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ПРИ ТОВА НИВО НА ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ..
5
27
 
9
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Браво на тоя човек бе, златен е! Къде каквото става веднага търчи, нагоре надолу, взима светкавични мерки, проверки.. побеля му косата от работа и нерви. Ей това ни трябва, някой, който наистина работи! Неизбежен втори мандат за бат Бойко!
4
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 11 години
миро почни първо от изкупвателите на сурово мляко,в целия търговишки окръг,платиха на производителите на сурово мляко 0.30лв. на литър,а от 4литра млеко краве се получава 1кг.сирене,направи си сметката колко печелят твоите приятели собственици на мандри зоров,хаджийски и останалите,
3
1
 
24
 
! Отговори
1 преди 11 години
миро почни първо от изкупвателите на сурово мляко,в целия търговишки окръг,платиха на производителите на сурово мляко 0.30лв. на литър,а от 4литра млеко краве се получава 1кг.сирене,направи си сметката колко печелят твоите приятели собственици на мандри зоров,хаджийски и останалите,
2
3
 
36
 
! Отговори
ty преди 11 години
*** и активни, пази Боже! Иначе да връщат комунизма направо
1
31
 
4
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Браво, само така!