Атентаторът от Бургас не бил типичният камикадзе

Преглед на печата на 4 август 2012 година
Обновена: 4 авг 2012 10:43 | 4 авг 2012 10:24,
40
Атентаторът от Бургас не бил типичният камикадзе
Лицето на атентатора. Снимка: МВР

"Терористичният акт е замислен и подготвен далече от България", казва в интервю за "24 часа" Калин Георгиев, главен секретар на МВР. Той посочва, че в момента целият свят помага на България в разследването на терористичния акт на летището в Бургас. Според разследването атентаторът от Бургас не е типичният камикадзе, той по-скоро е станал жертва на своя грешка. От момента на извършването досега в оперативния щаб са постъпили и обработени над 1800 сигнала. Само телефонните обаждания на 112 и в различните поделения на МВР са над 200.

"Благодаря на всички хора, които ни съдействат, тъй като гражданската позиция и активност са важни елементи в борбата с тероризма", отбелязва Георгиев. Той отчита, че сигналите са помогнали за разкриването на други престъпления.

Данните сочат, че през последните седмици рязко е намалял общият брой на регистрираните престъпления. Най-сериозна е разликата в Бургаскаобласт. Там са извършени 4 пъти по-малко криминални деяния.

Няма пари за здравната профилактика, акцентира "Труд". Здравната каса е заложила пари за годишния преглед само на 40% от българите над 18 г., алармираха вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Така осигурените даже да искат да отметнат задължението си, не могат да го сторят. А санкцията, ако не отидат при доктора, е месец без пациентски права. Пълен хаос е и с изследванията, нужни за влизане в болница. Те не се покриват от касата, затова джипитата се опитват да "жонглират", вземайки талони от профилактиката и за острите случаи.

Месечният юлски политически обзор на "Труд" прави анализ на състоянието на опозиционните парламентарни партии. Посочва се, че в продължение на три години БСП поддържа статута си на основен конкурент на ГЕРБ и започва да получава дивиденти от този капитал. Сега обаче е изправена пред предизвикателството да развие своята опозиционност - в ясни управленски послания. По отминалия вот на недоверие през юли ДПС застана безусловно до БСП. Вратата наляво е отворена и това е разбираемо предвид факта, че в нито една от формираните и формиращите се конфигурации вдясно не се вижда желание за сътрудничество с ДПС.

Задълбочава се тенденцията към обезличаване на СДС и превключване към орбитата на ГЕРБ. Опасностите - загубени избори, необходимост от индивидуално спасение в листите на ГЕРБ или ново разцепление. "Атака" втвърдява тона по социални и национални проблеми. Изглежда се опитва да търси сътрудничество и с други формации със сходни идеи. Все още обаче това не е достатъчно да се преодолее негативната инерция на партията от последните месеци.

Защо юли не стана "месец на Кунева", коментира "Труд". През юли бе публикуван докладът на Европейската комисия за напредъка на България, който предоставяше на Меглена Кунева нов и голям шанс да върне Европа в дневния ред на политиците и да изведе политическата конкуренция на терен, в който е силна. Също така заявената "дясна" ориентация на партията "Движение България на гражданите" насочи международните й контакти към Европейската народна партия. Налице бяха много възможности юли да се окаже "месец на Кунева". Не се случи точно така. Вместо в нападателна,тя мина в защитна позиция. Наложи й се да обяснява защо преди президентските избори е говорила против партиите, а сега сама прави такава. Новата партия се обяви против олигарсите. Но не се разбра недвусмислено кои хора са третирани като олигарси. Кунева отдели твърде много време да се обяснява, което едва ли ще й помогне нататък.

"По-важната олимпиада" е водещо заглавие в "Капитал". Коментира се каква е ползата от гонитбата на медали в съревнование с други нации, ако тя не води след себе си повече деца, които играят волейбол в квартала или карат колела с родителите си в неделя? Спортът за високи постижения е добре звучаща конструкция, която е напълно безполезна, когато не гони като резултат и увеличаването на броя на спортуващите. Според данните на Eurobarometer за физическата активност в ЕС от 2010 г. България е на последно място в Европа по спортуващите редовнои на първо място по тези, които казват, че никога не спортуват.

Масовият спорт е толкова назад в планирането, че обновяването и строенето на спортни площадки в градовете дори не беше включено в европейските програми. Няма нито ясен план как да се стимулира развитието му, нито правила кой и как го подкрепя, нито изградени стъпки за обединяване на усилията на националните и местните власти в тази посока. И въпреки това аматьорските спортни клубове никнат като гъби. Тръгват от няколко приятели в квартала и прерастват в големи, но сплотени общности чрез социалните мрежи. Със собствени средства и усилия организират състезания и събития, за които федерациите могат само да им завиждат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Най-после разбрахте преди 11 години
Това момче се е шматкало къде ли не и си е мислело, че само разузнава обстановката. Тези с дистанционното са били хич не глупави. "Камикадзето" знае какво прави, а този е бил най-изумения от взрива. Добра оценка за разследващите.
30
0
 
2
 
! Отговори
Киликанзер преди 11 години
И полицията в България не е типичната полиция...
29
0
 
7
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
ЖАЛКО , много жалко , че е объркал координатите камикадзето трябвало е да се взриви в министерството но и тяхния ред ще дойде , НЯМА НАЧИН !
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
To и службите ни за сигурност не са типичните служби... за това и няма нужда да пращат типичните терористи!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За хистеричното обвинение към ГЕРБ - от No.27: Това са грешки не на ГЕРБ, а резултат от безотговорните експерименти-екскременти на Даниел Вълчев и неговите предшественици - преди години. Чудо не може да се случи, когато този мазен никаквец и цялото котило на царя и тройната коалиция култивираха и пощряваха хем бездарие и простащина, хем проповядваха някакъв неуместен стремеж към съвършенство. Млъкни, пролетарий на умсвения труд!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Данните сочат, че през последните седмици рязко е намалял общият брой на регистрираните престъпления. Най-сериозна е разликата в Бургаскаобласт. Там са извършени 4 пъти по-малко криминални деяния."Ха-ха, най-после дебелите полицаи започнаха да си вършат оне част от работата.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я Цветанов в НС говори за лекарите
24
1
 
14
 
! Отговори
селянин преди 11 години
То в България кое ли ни е наред ,че и атентатора да е като хората.Всичко е наопаки каквато ни е държавата такива са ни и обслужващите ни атентатори,калпави и некадърни.Нищо не ни е наред.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ъхъ ... камикадзе - Божествен вятър. Пилотите-самоубийци определено нямат нищо общо с тероризма. Ама на невеж драскач му натикай някое подобно определение в глъвътъ и му гледай сеира
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да не е българин
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
просто камикадзе не е имало ----шофъора на автобуса е взел багаж срещу някой лев да го закара до слъчнев бряг
20
1
 
13
 
! Отговори
Логично преди 11 години
Това и децата го знаят, защото типичното "камикадзе" са така са наречените пилоти-самоубийци, използвани от Япония като бойно средство против флота на САЩ по време на втората световна война. Тоя в Бургас самолет не е имал, а само го е посрещал по един свой не особено приветлив начин. И стига ни баламосвайте вече с тъпизми, а кажете от каква националност е този "фото робот", посрещач, самоубиец. Аман от *** изказвания и коментари на разни специалисти, секретари, министри и т.н. от МВР.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'лицето камиказде носел бермуди'....цитат, цъцко цветанов...:) на нашите милиционери трябва да им се появи бин ладен с брада и калашников и пак най-вероятно ще го почерпят по един дюнер...
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е това момче Гилат Шалит,ако е жив и здрав е добре,но ако не е то е зле,с този фоторобот нещо си схождат.
17
8
 
2
 
! Отговори
Texas преди 11 години
Поздравявам Ал Кайда с песента По Ръба :Грешни мисли, в погледите се пресичат,грешни пръсти по косите се стичат.Ако можеш разтопи праха в очите,на случайност ти при мен не разчитай.Обичайните клишета, обичайните сюжетиса безсилни пред жената във мене.Има нещо, нещо близко, има нещои го искам, и сега идва точното време.Припев:Искам нещо по ръба, пускай нещо по ръбахайде поиграй си с моя огън, със първичността.Искам нещо по ръба, устните ти по гърбахайде разгадай с кое граничи,в мене нежността.Тънки струни, в тялото ми ти опъваш,тънък намек, че първичното чуваш.Ако можеш овладей страстта в гърдите,на случайност ти при мен не разчитай.Обичайните клишета, обичайните сюжетиса далечна и забравена тема.Търся нещо, нещо близко,то е в тебе и го исками сега идва точното време... ауПрипев:Искам нещо по ръба, пускай нещо по ръбахайде поиграй си с моя огън, със първичността.Искам нещо по ръба, устните ти по гърбахайде разгадай с кое граничи,в мене нежността.Искам нещо по ръба, пускай нещо по ръбахайде поиграй си с моя огън, със първичността.Искам нещо по ръба, устните ти по гърбахайде разгадай с кое граничив мене нежността, в мене лудостта...
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко са пребивавали в България и не са опознали българските нрави тези момчета. Ако знаеха, можеха много по-лесно и безопасно да свършат работа. Просто е можело да бутнат пет лева на шофьора на автобуса и багажа им е щял да бъде приет. Вижте и това: cross.bg/1319469 : Камикадзетата ни пробиха в поща, гари и летища ...\" Доста време измина откакто се писа, че от неидентифицираната пострадала глава(на предполагаем терорист) са взети проби за ДНК анализ, за наркотици в тъканните остатъци и антропологичен анализ за произход. Защо толкова време не се съобщава какви са резултатите от пробите? Ако се съобщат резултатите от пробите, ще бъде от полза за разследването. А така само един фоторобот, доста безлично изглеждащ и може да прилича на много хора. Вижте и това: cross.bg/1319467 България - страна на глупаците
15
0
 
17
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Цветко само пуска миризливки по тарлък, които после излизат през калинчовата уста и вони на стар бобец. Да бяхме народ, да ги подминаваме с презрение и присмех тия, а ние ги избираме да ни *** дружно 4 години...абе, ***
14
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Калинчо сигурно всеки ден среща камикадзета, та знае как "типично" изглеждат. Или ни мисли всичките нас за камикадзета, щом живеем оща в България.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типичният камикадзе е с присвити очи като японец.
12
0
 
21
 
! Отговори
Тъпчо преди 11 години
А бе що сте пуснали моя снимка..?