Ботев не се подлага под съмнение, Левски обаче бил нарушител на реда

КЗД не е давала препоръка творчеството на поета да бъде махнато от учебниците
Обновена: 15 авг 2012 20:01 | 15 авг 2012 20:00,
1126
Ботев не се подлага под съмнение, Левски обаче бил нарушител на реда
Снимка: архив, Impact Press Group

Присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците не се подлага под съмнение нито в решението на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, нито в изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование". 

Това се посочва в специално съобщение на комисията по повод публикации в медиите и коментари в социалната мрежа, че може творчеството на поета да бъде извадено от учебната програма.

Спорът около Ботев набра скорост след отворено писмо от издателство „Просвета“, в което се пита: „Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?“

Вчера министърът на образованието Сергей Игнатов прекъсна отпуската си, за да свика спешна пресконференция, защото бил възмутен от това, което се пише във Facebook, че имало проблем Ботев да се изучава в училище, както и заради некоректни писания в медиите. 

Още по темата
Христо Ботев остава в българските учебници и при това непроменен, отсече вчера министърът.

В доклада, който разбуни духовете, при анализ на учебник по литература за седми клас се дава пример с „На прощаване“ на Христо Ботев.

 „...Но кълни, майко, проклинай
Таз турска черна прокуда,
Дето нас млади пропъди
По таз тежка чужбина –
Да ходим, да се скитаме
Немили, клети, недраги!...                                                         
 ... та сърце, майко, не трае                                                         
да гледа турчин, че бесней                                                       
над бащино ми огнище...                                                         
...затуй, че клетник не трая                                                       
пред турци глава да скланя,                                                   
 сюрмашко тегло да гледа!"

"Турска прокуда, беснеещ турчин, турците...убиват, позорят.. и т.н." При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на отрицателното  отношение към турците от страна на учениците върху техните съвременници. Липсва  съвременен коментар за историческите измерения на описани събития и явления“, се посочва в изводите на комисията.

В доклада, изследвал дискриминацията в учебниците по етническа и религиозна принадлежност, експертите анализират и Васил Левски -  „… османската полиция заловила Апостола и съдът го осъдила на смърт”.

„Тази тема е много деликатна, защото Васил Левски е национален герой и при преподаването на урока за Левски и неговото залавяне трябва да се внимава с етнонимите „османци” и „турци”.

Факт е, че в конкретния случай авторите коректно са използвали словосъчетанието „османска полиция”, а не турска, но смятам, че е редно да има и допълнителен обяснителен текст за това, че османската полиция е изпълнявала служебните си ангажименти, за османската полиция Васил Левски е бил нарушител на реда. Такава е била политиката на империята“, заключава експертът в доклада.

В изследването е даден пример и с „Една българка“ на Иван Вазов.
"Едното заптие, стар и дебел турчин, плесна с бича си и ги изпсува. -Назад, свини гяурски! Бягайте!....Хай, влазяй, магарице!..." 

„Турчинът е стар и дебел. Българките са наречени свини гяурски, хънзъри, кучки, а баба Илийца - магарица... Тази наситеност на текста с епитети обогатява художествения текст, но в същото време обърква учениците по отношение на собствената и чуждата идентичност. Автентичният текст не е съпроводен с подходящ коментар от страна на авторите на учебника“, смятат експертите, изготвили доклада.

И още един пример от  "Една българка", "...Турци трябва да са... Тая нощ ще ни изколят..."
"Турците са представени като убийци. Цитатът, оставен без необходимия коментар, води пряко към създаване на крайни стереотипи. Нещо повече, анализът на авторите ненужно и небезпристрастно акцентира върху цитати, които, извадени от контекста на разказа, изместват вниманието от високата морално-естетическа стойност на разказа към фона от исторически събития“, пишат в доклада.

Експертите препоръчват „чрез специален педагогически и методологически подход следва да се защити тезата за несъотносимост на описаните в литературата исторически събития и отношения към днешното общество в  България“.

Националното представително изследване за стереотипите и предразсъдъците в учебниците е възложено през 2011 г. от Комисията за защита от дискриминация и е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект “Равенството – Път към прогрес”, уточняват от КЗД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
714
5
 
1
 
! Отговори
История преди 10 години
Не, просто истината ще излезе наяве. Левски е арестуван като нарушител. Освен това е убил дете, или ако не ви харесва дете - убил е младеж. Придружен е от няколко заптиета до София и никой не се е опитал да го освободи. Може би защото и на хората им е било втръснало от събития, описани в тефтерчето му - как е планирал да убие чорбаджия, защото не му давал пари (явно руските пари не са стигали). Да припомним ли, че и Ботев е убит от българин, а не от турски куршум.
713
0
 
0
 
! Отговори
Истроия преди 10 години
Защото тогава изпращаха хора без съд и присъда в лагера "Белене"
712
0
 
6
 
! Отговори
Димо Вълев преди 11 години
Пълно извращение.Защо навремето, когато ние учихме и анализирахме същите произведения, на никой не му хрумваха подобни дивотии? КЗД е пълна с национални предатели и мекерета, продажници, които подобно на Юда продават България за една шепа злато. Горко ни, българи!!!
711
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се направи подписка за уволнение на шефовете на тази комисия!ВМРО.. действайте!
710
0
 
3
 
! Отговори
измамата се разкри преди 11 години
ЗНачи така било20 години преход българите избират законни правителства, които незаконно назначават някаква комисия , която подмолно фалшифицира историята и промива мозъците на българските децаКЗД няма място в съвременна БългарияКорумпирани лица със съмнителни зависимости от чужди правителства подронват устоите на хилядолетната ни държаваЗакрийте КЗД
709
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко си прав, но ми се струва, че до 10-15 години точно така ще бъдат извъртени нещата и тогавашните деца, които няма да са наясно с истината, ще мислят, че Ботев и Левски са били "лошите", а "османската полиция" (каквото и да трябва да означава това) са ни предпазвали от зли хора като тях, едва ли не. Ако се окажа права, не дай Боже, възнамерявам децата ми да се обучават вкъщи, поне ще са наясно с истината...
708
0
 
13
 
! Отговори
Republic of Bulgaria преди 11 години
Пълни глупости! Аз като съм учила навремето по литература и съм гледала филмите "Козият рог", "Под игото" и "Време разделно" расистка ли станах?! Тези гадове търсят под вола теле, никой не съди за етническите групи в България по литературни произведения. Дайте сега и историята си да пренапишем, понеже може да е неудобна за тая или оная партия! Тези хора са отстъпници и предатели и петнят името на Герои като Ботев и Левски! Знай своя Род, Език и История, БЪЛГАРИНО!
707
0
 
10
 
! Отговори
Осм. имп. е незаконн преди 11 години
А какво търси османската полиция в чужди, български земи? Всеки народ има право да защитава земята и народа си от чужди завоеватели И не е нужно да се обяснява, че осм полиция си е "вършила работата" Тя е незаконна, защото е нахлула в чужда територия и не Ботев и Левски са "престъпници с/у закона", а Османската империя е незаконна, защото в чужда земя избива, продава, превръща в роби, насилва и изтребва местния народ, за да заграби земите му.
706
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 783Не само камери,но и ръждиви гилотини - ха отново из......рат подобно конщунство,хоп и главите им!!!Особенно на българите в нея и на тези,които са ги назначили!!!
705
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Определяйки дейността на Левски за незаконна, с чисто сърце можем да кажем, че войната за освобождение на Алжир от Франция и разпада на Югославия са абсолютно незаконни, особено войната в Косово. Уви обаче целия свят призна тези действия за законни.
704
0
 
4
 
! Отговори
сложете камери в КЗД преди 11 години
Гледахме интервю с член на комисията, който се държеше като *** и имитираше детенце от детската градина, което не разбирало историята и той затова я променил. Тоя глупав човек, абсолютно незрял за годините си , не може да членува в такава важна комисияРедно е да се поставят камери , там където се събира тая комисия и да ги надзираваме какво вършат в реално време. Те са много опасни хора за държавата. Също така да се публикува всичко което решават, за да не направят пак нещо такова
703
0
 
0
 
! Отговори
D преди 11 години
ЖИДОВ ГРОБ Цели три месеца се водел жестокият бой за славния Търнов. Жителите на столицата геройски се зашитавали от ордите на Сюлейман Челеби сина на султан Баязид. Отбраната на крепостта ръководел беловласият патриарх Евтимий. Турците вече почти се били убедили в непревзимаемостта на Търново и решили да снемат обсадата. Смятали .....sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=4672&tid=73955
702
0
 
0
 
! Отговори
procheti LINKA преди 11 години
ЖИДОВ ГРОБ Цели три месеца се водел жестокият бой за славния Търнов. Жителите на столицата геройски се зашитавали от ордите на Сюлейман Челеби сина на султан Баязид. Отбраната на крепостта ръководел беловласият патриарх Евтимий. Турците вече почти се били убедили в непревзимаемостта на Търново и решили да снемат обсадата. Смятали...sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=4672&tid=73955
701
1
 
1
 
! Отговори
ликвидаторите преди 11 години
КЗД - комисия за закриване на държавата
700
0
 
10
 
! Отговори
svetlozara преди 11 години
Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее?Тоз ли, що спасителят прободена кръстът нявга зверски в ребрата,или тоз, що толкоз годин ти пее:"Търпи, и ще си спасиш душата?!"Nikoi ne moje da go kaje po-dobre ot nego!Botev e genii i e nadsko4il kakto vremeto, taka i prostranstvoto, toi e ve4en!
699
1
 
10
 
! Отговори
вела преди 11 години
Турчинът е стар и дебел. Българките са наречени *** ***, хънзъри, ***, а баба Илийца - магарица.Тази наситеност на текста с епитети обогатява художествения текст, но в същото време обърква учениците по отношение на собствената и чуждата идентичност. КОГО ОБЪРКВА ТЕКСТЪТ? УЧЕНИЦИТЕ ИЛИ КОМИСИЯТА? АМИ ДАЙТЕ ДА ПРЕМАХНЕМЕПИТЕТИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА, ЧЕ ДА МОГАТ НЯКОИ ХОРА ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ ПО-ДОБРЕ.ЯВНО ТУРЧИНЪТ ТРЯБВАШЕ ДА Е МАГАРЕ,А БАБА ИЛИЙЦА СТАРА И ДЕБЕЛА.ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ ДЕ.
698
1
 
18
 
! Отговори
поп Кръстю преди 11 години
Дойде и моето време най-после. След толкова години признателните поколения обявиха, че като предадох на турците дякона Левския, направих добро на държавата, та да може този смутител на реда да си получи заслуженото въже . А аз толкова века си мислех, че съм най-големия предател в българската история. Ето че се намери партия, да плати на комисия да ме изкара патриот и верноподаник. Аферим, господа от Парламента. В един казан ще се печем, пазя ви място в ада
697
0
 
6
 
! Отговори
Деца не учете това преди 11 години
При тая цензура върху учебниците се вижда, че бъдещето на България са слабите ученици. Върху учебниците трябва да пише: "Ученето на тези текстове е опасно за вашето психическо здраве" и да се дава по една кофичка кисело мляко на учителите, които са длъжни да преподават по тия новите, цензурираните от герберската КЗД учебници.
696
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета и си мисля... дали Хитлер не е бил най-умния в света и до сега?! Малко се е пообъркал заради Източноевропейците и руснаците, ама една глава.. може ли за всичко...
695
0
 
16
 
! Отговори
д-ръ Петъръ Беронъ преди 11 години
Притеснявам се за Рибния буквар, защото в глава втора , която е за молитвите, които всеки ученик трябва да знае има Отче наш, пък на Кемал Еюп няма да му хареса. То Падишахът нямаше нищо против, даже ни разреши да имаме Екзархия, ама сегашните сайбии на България - депесарите ще ми изрежат втора глава , сигурно е. Чух че и Дякона Левския са изкарали от читанките.