Игнатов по заръка на Борисов: Изгавриха се с Левски!

Образованието е елемент на националната ни сигурност, отсече министърът
Обновена: 16 авг 2012 17:36 | 16 авг 2012 17:30, Петя Шекерлетова
336
Игнатов по заръка на Борисов: Изгавриха се с Левски!
По заръка на премиера Игнатов даде втора извънредна пресконференция за една седмица. Снимка: БТА

„Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България“.

Това заяви на извънредна пресконференция образователният министър Сергей Игнатов, като на няколко пъти подчерта, че изявлението е "по заръка на премиера Бойко Борисов".

Повод за спешната реакция на кабинета е прословутият доклад на Комисията за защита от дискриминация, свързан с изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование". 

След като през седмицата Игнатов даде извънредна пресконференция, на която обяви, че творчеството на Христо Ботев остава в учебниците, коментарите в социалните мрежи продължиха след други спорни изводи на комисията, например за Васил Левски.

Още по темата
„Кабинетът "Борисов", т.е. цялото правителство е национално отговорно и патриотично, и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация или политическа коректност“, отсече днес Игнатов. 

Той увери, че нито Христо Ботев, нито Васил Левски ще бъдат извадени от учебниците и майките могат спокойно да пращат децата си на училище.

Игнатов заяви, че смята за гавра с нашето минало констатацията, че "Левски е закононарушител и османската
полиция си вършела работата".

„Това е абсолютна гавра, защото благодарение на това, което се случи през 19-ти век, беше изградена съвременната българска държава“, коментира министърът.

„Смятам също, че е абсолютна гавра предложенията, свързани с корекции на нашия фолклор или на литературата, дори и на съвременната литература в българските учебници. В това отношение няма да има никаква промяна в учебниците и в учебните програми, а тя ще бъде към едно по-прагматично образование", заяви за пореден път Игнатов. 

„България е възникнала преди повече от 1300 години. Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение”, увери още министърът.

Той още веднъж каза, че Левски остава в българските учебници, Ботев и Вазов остават в учебниците,
както и всички, които са изградили духовната тъкан на съвременна България.

Според него, ако се махне някое от тези имена, то все едно да се откъсне част от нашата територия. „Тези имена са нашето духовно пространство“, посочи министърът. 

"КЗД е независим орган, нейната независимост трябва да бъде уважавана, но като независим и свободен гражданин смятам, че повечето от тези неща в доклада са гавра с нашето национално достойнство", коментира Игнатов.

По думите му в учебниците ще останат всички исторически личности независимо от политическите им идеи.

„Всеки един от тях, всичко, което е вършил, го е вършил в името на България. Политическите оценки се променят, властите се променят, обаче държавата остава и ние трябва да си я пазим”, посочи Сергей Игнатов.

Той каза, че докладът на Комисията за защита от дискриминация не е пратен до Министерството на образованието официално и е бил изготвен по времето на предишния състав на комисията с председател Кемал Еюп.

Игнатов заяви, че досега са проведени два разговора с председателя на Комисията за защита от дискриминация.

За това изследване комисията била събрала специален екип, в който имало бивши кадри на образователното министерство – зам.-министри и съветници.

„Дори при мен бяха съветници за известно време. И аз като гледам този състав, се успокоих. Винаги, когато освобождавам човек от министерството, си задавам въпроса дали не съм постъпил неправилно”, каза министърът и добави, че е постъпил абсолютно правилно. 

Сергей Игнатов посочи само името на бившия заместник-министър на образованието Мукадес Налбант в
правителството на Сергей Станишев.


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
1
 
! Отговори
История преди 7 години
Българската история в този й вид е оформена под руски натиск и с руска "помощ". Политиката на имперска Русия е била насочена почти изцяло срещу турците, за да може да се отслаби Османската империя и евентуално със сила руснаците да получат излаз на топли морета. Руските пари и "емисари" са подпомагали активно национално-освободителните движения и други антитурски дейности на Балканите.
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кому са нужни тези комисийки и агенции, по принцип?
Много лапачите- малко бачкаторите. От липса на работа са лапачите им доскучава и вземат, че измислят някоя тъпотия, за да са по- интересни.
258
0
 
4
 
! Отговори
koko преди 7 години
чл.13,ал.4.:Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да
се използват за политически цели.
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
чл.11.2.Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или
утвърждава за държавна.
чл.11.4.Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска
основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на
държавната власт
--
ДПС не трябва да съществува! Защо НЕ е спазено?
257
1
 
7
 
! Отговори
teo преди 7 години
Бойко и Цецо,ТЕЗИ ЧЛЕНОВЕ НА КЗД ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, ЗАЩОТО ТЕ СА ПО-ОПАСНИ ОТ ТЕРОРИСТИТЕ, ПОНЕЖЕ ЕДИН ТЕРОРИСТ ПОГУБВА 5-20 ЧОВЕКА, ДОКАТО ТЕЗИ ЕНИЧАРИ СА СИ ПОСТАВИЛИ ЗА ЦЕЛ ДА ПОГУБЯТ ЦЯЛ НАРОД БЪЛГАРСКИ!!! Еничарите достойни за БЪЛГАРСКИЯ ЗАТВОР СА Доган-сергей,сава,ангелов, Местан-павел, Кемал Еюп,Есен Фикри, Мукадес Налбант и още доста такива, които под имунитет си вършат БЕЗНАКАЗАНО ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!! ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ИСТИНАТА : ТУРСКО РОБСТВО, А НЕ ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ И Т.Н.
256
4
 
1
 
! Отговори
тъп и прост преди 7 години
ЕЙЙЙ само мърморите - кво толкова - ще извадят някой си Левски дааа ама на негово место ще вкарат супегероят Бойко Борисов !!!!
255
0
 
6
 
! Отговори
предатели преди 7 години
Членовете на комисията са били до един слаби ученици и са влезли в университета с протекции по линия на интеграция на малцинствата и също по тази линия напредват в службата, а иначе са си най-обикновени турски *** и национални предатели и обратно ориентирани ***. В интерес на истината тая комисийка е противоконституционна, защото заобикаля легитимния български съд , а и не е съставена от народни избранници. Получила се е дремеща клетка на ислямски фундаменталисти
254
0
 
9
 
! Отговори
мария преди 7 години
наистина са за съд, без право на защита
253
1
 
5
 
! Отговори
МЛЪКНЕТЕ ГЕРБАВИТЕ преди 7 години
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗГАВРИ С ЛЕВСКИ.ЩО ЗА МУТРЕНСКИ ПРОСТАШКИ ИЗРАЗ.ПИСНА МИ ОТ ***,КОИТО НЕ ЗНАЯТ КОГА ДА ГОВОРЯТ И КОГА ДА ДА СИ ЗАТВАРЯТ МРЪСНИТЕ ВОНЯЩИ УСТА, КАТО ТАЗИ НА МНОГОЗНАЙКОТО БОКО И С.ИГНАТОВ.НЕ СЕ И ДОКОСВАЙТЕ ДО АПОСТОЛА НЕНОРМАЛНИЦИ.ГЛЕДАЙТЕ СИ ДАЛАВЕРИТЕ И НЕ ЗАКАЧАЙТЕ ЛЕВСКИ- БЪЛГАРСКАТА СВЕТИНЯ.
252
0
 
8
 
! Отговори
Джамайка преди 7 години
Познавам само един от това прословуто КЗД-Сабри Ахмедов.Ясни са ми и останалите.ПРОДАЖНИЦИ!!!!!!!
251
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази комисия след като миналата година защитиха *** престъпност, сега защитават и ислямския фанатизъм и тероризъм и заклеймяват тези които са се борили срещу тях като престъпници. ако управляващите наистина не приемат мнението им да го покажат като закрият комисията поради харчене на милиони от бюджета и създаване на етническо напрежение с техните доклади. Хората от комисията нямат качества за работата.
250
0
 
8
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 7 години
Не само за китка, но и за изгубване на документи е късничко. Изровете, ако обичате, "изчезналото" експертно решение и си поемете отговорността.
249
0
 
3
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 7 години
Късно е, либе, за китка.
248
0
 
19
 
! Отговори
Дякона преди 7 години
Щом Дякона е бил някакъв си дребен мошеник и поредния престъпник в Османската империя, то тогава турците какви са днес в България?... предатели?...подстрекатели?...анархисти?... Моля, нека всички да внимават в изказа си на своята глупост! Нека всички допуснали тази подигравка с нашата татковина и ВЕЧНИТЕ ГЕРОИ И ОБРАЗЦИ бъдат моментално съдени по бързата процедура и светкавично вкарани в затвор за по минимум 10 години.
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 295

Не за казаното, а за делата да ги поздравяваме, брат! Защото разликата е голяма.
246
0
 
5
 
! Отговори
дабе преди 7 години
до баба ви от Кестрич

Ако тази нежелана и неочаквана полемика не се беше състояла, щяхме да разберем за този доклад, чак когато отворим новите учебници на децата. Страхувам се, че полемиката само отлага поредния ход за турцизация, за да го направи следващото правителство (може би на БСП).
245
0
 
6
 
! Отговори
дабе преди 7 години
Ааа, кабинетът "Борисов", не е ли на ясно, че хората знаят: ако съдържанието на доклада на КЗД не беше се раздухал в мрежата, щяха да се съобразят с него като едното нищо! Ей, така, както са си национално отговорно и патриотично правителство и за обезпечаване на националната сигурност. И щяхме да разберем, едва когато учебниците излязат на пазара с подправената история и литература.
Изобщо, гласност, прозрачност, демокрация са непознати понятия за всичките правителства от прехода.
244
0
 
1
 
! Отговори
ф преди 7 години
КЗ КЗД
243
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази наща национална сигурност много заспала в последно време, има ли я няма ли я, защото май изпускат доста неща
242
0
 
9
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Ей, доживях да поздравя министър - Браво Игнатов, много на място казано!
241
1
 
14
 
! Отговори
баба ви от Кестрич преди 7 години
Бойко да не се прави на по - българин от всички българи.Защо се допусна тази полемика в общественото пространство ? За мен това е антибългарска кампания. Недопустимо е турци да оценяват историята ни и литературното ни богатство.Да се търси отговорност от тези, които са допуснали мюсюлмани да казват какво ще се учи в България.