Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
Мила Ува, във всяко училище има изграден компютърен кабинет. При наличието на грамотни учители и инсталирането на "open source" програми, могат да научат децата на графичен дизайн, програмиране или най-елементарното ползване на компютър. Разбира се, за това трябва подход на учителя да заинтригува учениците, както и да има нужните знания и умения да предаде материала.
111
1
 
5
 
! Отговори
филанкишията преди 11 години
Коко, когато думите са безсилни пред дивотията на някои ***, иде ред и на боя...
110
8
 
5
 
! Отговори
Коко преди 11 години
до SSS и останалите: и малки *** и уличници. Това го е казала учителка в гимназия Христо Ботев в Русе. Същата упражнява и физическо насилие над учениците. Това го разбрах от дочут разговор от съседна маса между момичета, които явно учат във въпросната гимназия.Аз съм против увеличаването на заплатите на учителите. И без това вземат извънредни пари под формата на изнудване за купуване на грозни униформи, оборудване на кабинети и други. Надявам се, българския ми е бил достатъчно правилен.
109
3
 
7
 
! Отговори
до sss от 109 преди 11 години
Ограмотяването на *** е трудна работа...когато възпитанието липсва.Не се справяте като родители и не са ви виновни учителите, че децата ви са неграмотни.
108
1
 
13
 
! Отговори
Василка преди 11 години
Леле, МИЛА РОДИНО докъде я докарахме! Учителите на българските деца да се молят за 30 лева и "обществото "да плюе срещу тях!Тежко и горко на България!!!
107
5
 
2
 
! Отговори
Катя преди 11 години
До 79: "Леля ти" Катя не е учила до седми клас! След техникум по икономика съм завършила"Стопанско управление" и съм счетоводител в ОДЗ.А помощния персонал може да е със 7 клас в малките градове или селата.При нас има помощник възпитателки с висше образование(ако това е толкова важно).До останалите които ме коментираха да кажа, че отпуската на учителите не е 48 дни, защото по КТД има още допълнителни дни.
106
4
 
3
 
! Отговори
прах в очите преди 11 години
Никакъв мотив не е, че учителските заплати били под средната зха страната. Никой няма да плаща на общо основание. Навсякъде се искат реформи. Каква реформа предлагат синдикатите на учителите. Въобще 30 лева какво е. Правителството е казало, че дава 0,1% увеличение на заплатите и послушковците от синдиката веднага вдигат пара:Вижте ни как се "борим".Сега ще си стиснат ръцете на 3 лева и готово. Ако Нейков не беше отрязал главите на по-малките синдикати , сега щеше да е по-добре за работещите
105
0
 
6
 
! Отговори
Ува преди 11 години
Другите причини са в слабото финансиране-с какво ще привлекат ученика голите класни стаи във времето на технологичните училища,богатата спортна база и пр.Да не говоря за новия проекто-закон за средното образование-пълно недомислие,пълен спротиворечащи си. една на друга постановки,който ще доведе до още по-голям спад на образоваността у нас.Без частните уроци образованието е загубено.
104
1
 
10
 
! Отговори
Ува преди 11 години
Вие,които нападате учителите,можете ли да ми обясните защо вече почти няма мъже учители,защо от университетските специалности най-непредпочитани са педагогическите,защо в неврологиите и психокабинетите от висшистите най-много са учителите...Образованието ни е в състояние на тотолен разпад-и средното и висшето.И не само общата криза е причина.След Освобождението от турско робство да не би условията да са били по-добри?Една то главните причини за спада в образованието е некомпетентното ръководене.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано в България да са останали хора ,които се интересуват от съдбата на българския учител ,а респективно и от бъдещето на българските деца ! Че като чета коментарите ми идва да си взема билет за някъде...далече ,далече. Тежко и горко на тази държава ,в която хората не зачитат УЧИТЕЛЯ!!! Май е по-добре да бъда детегледачка В ЧУЖДА СТРАНА ,ОТКОЛКОТО УЧИТЕЛКА В МОЯТА РОДИНА!!!
102
10
 
6
 
! Отговори
sss преди 11 години
Работата на учителя е да ограмоти учениците, а не да ги възпитава! Възпитанието оставете на нас родителите! Ако Вие можете да уважавате неграмотен учител - добре...за ваша сметка си е. Не приемам и факта, че учител нарича учениците - ***!?!?! Каквото повикало, такова се обадило...да се сърдят на себе си.
101
4
 
7
 
! Отговори
до sss преди 11 години
Мали-и, мали...*** сме учЕни...Като завиждате-беж да даскалувате.Много приличат на предварително написани от някой думите Ви.А за "виШото"(2)...алкохола и виШото не прощават, но човек все някога изтрезнява...
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
105, ти явно си наясно с психологическата теория и промените в личността на учителите. Сигурно и от педагогика разбираш... Защо не вземеш да отидеш да преподаваш?
99
2
 
5
 
! Отговори
до преди 11 години
До sss Стига с тея правописни грешки бе! Натиснах ти" -",щото само на тези неща се обръща внимание.Първо за мен като родител е моралното,държа детето ми да пише по-правилно от мен,но повече държа на това да има правилна преценка,морално поведение,което в днешно време почти липсва,уважение-това май е нашо задължение
98
2
 
1
 
! Отговори
ДО 99 преди 11 години
Знаете ли каква е разликата между младия учител и възрастният ?Че младия учител казва СЕГА МИ Е ВСЕ ТАЯ . Много бързо се предадохте. Къде е вашата борбеност ?
97
2
 
5
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
924 4 Отговори Учител преди 20 минути Абе завистливи и *** ***, в университета вече приемат и с двойки! Какви частни уроци, какви пет лева? - Това изказване подходящо ли е за учител- Е ако имаше психолози в училище, както във филмите за полицаи, то този пишман-учител щеше да бъде отстранен от работа, докато се излекува. ИЗказването му отразява агресия и промяна на личността
96
2
 
15
 
! Отговори
Днеско преди 11 години
Твърдя, че учителите са необосновано зле заплатени, затова и работата на повечето от тях не отговаря на съвременните изисквания.За родителите е най-лесно да търсят вина в учителите, но забравят себе си.А основата е най-важна за всичко.Поставете добра основа - възпитание на децата си и ще имате добър резултат по-късно.Непочтено е да се нахвърляте върху учителите, защото не те са ги възпитавали до седмата им година! Жалко е да се четат оплювки от едни бедни хора към други! Това е България ........
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пр: Увеличава се таксата в детските градини-там децата са по цял ден,хранят се по три пъти ,учат,занимават се и като се вдигне с още 10 лв. таксата и ще има за учителския персонал
94
11
 
7
 
! Отговори
sss преди 11 години
До 99Другарко, допускате граматически и правописни грешки! Не знам дали наистина сте учител, но ако е така...само мога да съжалявам, че съм си родила детето в тази неграмотна държава! Четейки коментара Ви, не знам на какво отгоре искате увеличение на заплатата? Вие сте си за уволнение! Не желая неграмотни "даскали" да "ограмотяват" детето ми!
93
8
 
6
 
! Отговори
не всички заслужават преди 11 години
Тия даскали за 30 лева са готови да изкарат децата ни терористи-камикадзетаЗащо не се върне практиката на откритите уроци и да може всеки да влезе в час и да се види обективно кой учител влиза неподготвен и кой не.Аз имах учителка , която още с влизането си в час започваше да вика и да дърпа ушите на "лошите" ученици. И така с викове и закачки звънецът биеше. Е след такъв тежък труд жената може да е била уморена. Но н а родителска среща тая винаги намираше за какво да събира пари от родителите