Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
13
 
! Отговори
аз преди 11 години
Мила Катя, ако работиш 12год. в сферата би трябвало да знаеш,че отпуската е 48дни и не учителките водят децата на обяд,а лелките,когато се договори увеличение то се отнася и за педагогическия и за непедагогическия персонал!Ако работиш в кухнята попитай твоя работодател...
71
6
 
15
 
! Отговори
До Катя преди 11 години
Лельо Кате, не забравяй обаче да споделиш, че си учила точно на половината години от учитеките на които така смешно завиждаш.Няма лошо да си със седми клас, нали? Ама да говориш така за учителките, без да си компетентна да оценяваш техния висококволифициран труд е подло. Лельо Катя, сигурно малките дечица се плашат от теб и плачат, биеш ли ги?
70
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До 72Приятелю,Това ,че ГЕРБ ще заГРОБва БСП малко ме вълнува.Лошото в случая е ,че ГЕРБ е заГРОБил България ,а такива като теб продължават да се "държат" като ***. PS *** не е герой от "Винету",но за един"гербераст" това едва ли е известно.
69
18
 
6
 
! Отговори
Катя преди 11 години
До 61: От 12 години работя в детска градина и не искам никой да ми обяснява колко им е трудно там на учителките.Работят 6 часа на ден(следобяд когато децата спят даже по-малко),имат по 60 и повече дни отпуска, хапват си в детската градина - супичка, второ, десерт, когато има и тортичка и да казват, че заплатите им са малки е просто срамота!А на синдикалната председателка да напомня, че в детските градини и училищата работи и друг персонал освен директори и учители, които също плащат членски внос
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве, нали Мони Лудото вдигнал всички бюджетни заплати с от 10 до 20 %, ся що така?Или учителите не са на бюджетна, а са на някаква друга заплата? Б*си как лъжат Тиквите!!!
67
2
 
13
 
! Отговори
Прод. от 74 преди 11 години
Наказания за две поредни неявявания на родител на родителска среща.Задължително учебниците да се оценяват от действащи учители, а не от неподготвени "специалисти" в министерството. В разработката на учебниците задължително да вземат участие действащи учители.Подновяване и поддържане на учебната материална база. Изграждане на идеал - може и да ви се струва маловажно, но идеалът е една от най-важните предпоставки за образование - не е важно дали е лош или добър, важното е да го има.
66
5
 
21
 
! Отговори
аз преди 11 години
До 55 Учител съм/начален/ и не давам частни уроци,а държа ръката на всяко едно дете и го уча и за жалост възпитавам,нямам три месеца отпуск/48 дни/,които взимам само в определен период,всеки ден съм с 23деца/от 8ч.до 12,30ч./,боря се с лоша материална база,купувам си маркери,химикали,моливи и т.н.,а когато си взема фиша виждам чисто 550лв./с 20 год. трудов стаж/!Харесва ли ти!?Учи 5год./и повече имам две висши/ и ела да се сменим!!!Честито!!!
65
6
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 11 години
ГРОБ ще загроби БСП, защото ГЕРБ е гробокопача на столетницата! Разбра ли бе Мунчооо!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
71, я предложи мерки. Аз, например, предлагам - незабавна атестация на всички учители. Който покрие критериите от Тошово време - 1200 лв. стартова заплата, останалите кютат на 450 докато покрият критериите или се махнат от системата. Новоназначните учиотели задължително да преминават през професионален изпит със същите критерии както за атестираните. Ежегодни курсове за повишаване на квалификацията, конкурси за назначаване. Тежки наказания за проява на неуважение и от родителите, и от учениците.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тия синдикалисти що не се хванат на работа, да помогнат с нещо на държава, а по цял ден седят и се чудят каква глупост да измислят за да попречат за пореден път на правителството! Тия синдикални търтеи вече наистина дразнят с постоянните си опити за стачки, граждански неподчинения и други такива анархични приумици. Синдикалистите в България са синоним на анархисти! Правят се, че уж помагат на хората, а целта им е дестабилизация на страната и започване на стачки като в Гърция, с цел БСП да с
62
4
 
8
 
! Отговори
МУНЧО преди 11 години
тръпна от радост, как само след няколко дни Бащицата ще им се фръцне на даскалята, ще скърши джуки и ще ги натири в гори тилилейски. освен "ВИНЕТУ" друга книга не им е нужна на подрастващите мушмуроци и филийка с мас.Гарантирано от ГРОБ!
61
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никви пари за вас даскаля! Образователната система в България е абсолютна пародия.Лошото е,че всичките Вие дето ревете за големи заплати това го знаете и никакви мерки невзимате.Неможе да сте само лектори ,дечурлигите да ви плюят у час да немат никъв респект към Вас.Освен това ги тъпчете с огромен обем информация,половината от която ненужна.Ей за тва според мен незаслужавате.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе не разбрах това искат за частните училища или за държавните
59
1
 
23
 
! Отговори
Никоя преди 11 години
не искам да съм лош пророк, но съм почти сигурна, че и това увеличение няма да им се случи на учителите. да бяха поне спортисти-олимпийци, че да им изпраскат по някоя тлъста премийка, или пишман-селски футболистчета, че да ги повозят в правителственото самолетче, а те-бедни, голи и боси учители, просветители, интелигенти, очите на светлината...как не ги е срам учителите? в държавата на простотията къде са тръгнали?
58
0
 
2
 
! Отговори
от 63 преди 11 години
Кой к'во си нема- т'ва тражи...Коги некой си е *** и не учи, те таков и че го заровАт...
57
4
 
22
 
! Отговори
потрес преди 11 години
Тие, дет плюят учителите, въобще познава ли собствените си отрочета и какъв кошмар могат да забъркат 25 такива отрочета на едно място?! Това често пъти е неконтролируема и нагла ***, с която се опитваш да се справиш, опитваш се, па спреш... Безнадеждно е! Че и никакви пари не ти дават за усилията. Ми, много ясно, че ще си гледаш частните уроци. Те също са немалък труд, който барем ти заплащат.Ако учителите взимаха средна заплата 1200 лв., щяха много по-малко уроци да дават.
56
0
 
16
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 11 години
защо не с 30% като на чиновниците които само цоцат а нищо не вършат!
55
3
 
2
 
! Отговори
93000? преди 11 години
че то има ли толкова деца?
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я па Берта...Е па нЕма да ти ги вОзпитам, оти там дека работА, твоЙте дЕца не мо'ат влезе...Не ти е дошАл акъла още и дЕца да имаш- като тебе ке са...
53
4
 
29
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
До 55 АнонименМного си зле. Ти влизал ли си в у-ще? Последния път като влязах на 2-та минута бях с главоболие. А 10-те минути прекарани ми съсипаха целия ден. Айде малко отиди виж какво им е на учителите и тогава говори глупости. Впрочем и отпуската им е 1 месец. Другите 2 има прием и изпити на повтарящи, дежурства и прочие. Тъщата е учителка и хич не и завиждам да ти кажа. Ужасна работа е