Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
1
 
! Отговори
Учи преди 11 години
За достойните учители това е подигравка, но има и такива, на които и тези са много. Стига с тази уравниловка. Трябва да има истинско диференцирано заплащане. Как може учител с 1 г. стаж и такъв с 9г. да получават една и съща заплата - 450лв.
191
1
 
4
 
! Отговори
деси преди 11 години
Увеличение с 30 лева - звучи като гавра с българския учител, за кое по-напред ще стигнат тези 30 лева, какво да купя с тях на двете си деца, които са лишени от толкова много неща, защото преди 20 години майка им така наивно е решила да се отдаде на учителската професия с идеята, че върши благородно и добро дело?!!!
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами че то същото не важи ли и за униформите на учениците, Даскале? Тениска за левче с емблема на училището - 15 лева, плетена блузка от пан - 38 лева, парцалче-папионка - 8 лева... Ама за тях гласувате "за"..
189
2
 
4
 
! Отговори
Ева Матова преди 11 години
До sss Щом детето Ви не е получило образованието си от учителите, от кого тогава? Може би си го учихте сама? Ако не е попаднало при добър екип, има и други училища-да го бяхте преместили?! Или е ходило на частни уроци? Е имали сте възможност да си го позволите. Моите деца никога не са ходили на нито един частен урок, защото не мога да си позволя такъв лукс, но и двамата завършиха училище и сега са студенти. Синът ми учи строително инженерство, а дъщеря ми-право. Как? Защо?
188
1
 
3
 
! Отговори
Даскал преди 11 години
До ПОДИГРАВКА!!! Защото трябва да се подхранят някои собственици на магазини, чиито бизнес или не върви, или после ще подаде нещо на директора, който го е избрал-как защо?! После всички дружно ще ходим на работа с еднакви обувки или друга дреха, защото едва ли ще има толкова модели, та да бъде задоволен всеки вкус, а може би някои няма и да си купят нищо, защото няма да харесат предлаганото в този магазин. Това е твърде унизително, но вероятно това е целта....
187
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
нещо друго за вършене и не ти стига времето да си свършиш задълженията. Денонощие от 24 часа не ти стига сякаш. И когато си отговорен, това внася много стрес защото отговорния човек иска всичко да си е свършил в срок и както трябва. За един ден се налага да си актьор, приятел, сестра и лекар, треньор, търсач на вещи, банкер, таксим. шофьор, психолог, зам. родител, продавач, политик, защитник на вярата... Говори постоянно и парадокс - говорим най-силно когато слушаме най-внимателно.
186
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Понякога в 2 h, p.m. се сещам, че нито съм яла, нито пила, нито до тоалетната ходила и не знам на кой свят съм. Не е като при чиновниците, които цял живот така си прекарват. Без да обезценявам тяхната работа, разбира се. Просто работата не ме плаши, но лошото при нас е, че ние като че ли изпълняваме няколко професии едновременно и носиш много дини под една мишница. Чудиш се кое по- напред. А в същото време отговаряш за деца. Например докато съм дежурна в коридора проверявам тестове, че после има
185
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Та ние работим даже двойно, че и тройно. В моментите, когато ги няма децата в училище виждам как хората си работят спокойно цял живот. Така и 100 години можеш да издържиш. Защото на нас работата не ни е само с деца. Ние имаме и куп друга работа. И когато сме с деца тогава става двойно, че и тройно. А когато ги няма може пак да имам много работа, но ч върша спокойно, на тишина, мога да отида когато поискам до тоалетната, например. Мога да имам и почивките, които ги има във всяка друга професия.
184
1
 
4
 
! Отговори
Учител преди 11 години
трудно ми е в училище. Учителят е чел много преди това, за да може да бъде в тази професия. И трябва да е факир, за да може да се справи едновременно с толкова различни деца. Да не говорим, че могат да слязат на по-ниското ниво, но хора от ниското ниво не могат да дойдат да вършат тяхната работа. Ако е за качествена работа, разбира се де. Иначе, некачествено, много хора могат да работят. Такива - дал Господ! Като чета изказванията виждам, че не ни чака нищо добро. Много ми е болно, че съм БУ.
183
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
и също. Професията ни е сложна и многовариантна и е постоянно учене. Пред децата не може да се шикалкави. 11. Забелязала съм едно нещо. Хората са готови да хвърлят пари за какви ли не глупости, но когато стане въпрос да заплатят за труда ти, много им се вижда. А това са техните деца в ръцете ти. Смятат, че учителя нищо не прави защото не може да се пипне. А всъщност труда на учителя е най-трудния и най-ценния. От него зависи успеха на индивида и държавата. От всичко, което съм работила, най-
182
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
какво се получава? 9. Отпускът ни трябва даже да е по-голям, защото както казах, нервната система на човека не се възстановява лесно и много пъти започвам учебна година боксувайки. Усещайки, че все още не съм готова да започна същата песен на нов глас. 10. В училище трябва да сме на 100% мисловна концентрация. Ние сме на показ. Не можем да си позволим отпускане, а и децата много усещат и ако доловят, че нещо не си в кондиция много бързо се проявява жестокостта им. И не е вярно, че повтаряш едно
181
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
и работя самоотвержено. А какъв ли щеше да е стимулът ми, ако получавах достойна заплата? 7. Като чета коментарите се натъквам на противоречия. Защо да ни пращат на психо-тест след 10 гишен стаж след като ни е толкова лесно? Значи от една страна ни е лесно, а от друга сме за терапия? Та човек разболява ли се от лесно? 8. За лекторските. Като отида на панаир ***, която прави захарен памук взема повече за и бр. отколкото аз за час извънреден труд. От 4,72 лв. като махнете близо 23% данъци
180
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
ценностната ми система. А и не съм светица. Също както е при адвоката, лекаря, ... . А и нека да не забравяме, че учителския труд е високо квалифициран и не е редно заплащането да бъде по-малко от на много други (знаем как стоят нещата в държавата ни). 6. Средната учителска възраст е 52 години. Така, че и учителите са на изчезване. А за разлика от мен, младите хора нямат моите разбирания и за толкова пари качествени хора не идват. Да не говорим, че въобще няма млади. Смятам, че съм добър учител
179
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
5. И съм от съвестните хора. Не казвам: "Колкото ми плащат, толкова ще работя". Давам от себе си дори повече отколкото трябва, защото ако не си вършиш работата, децата започват да те презират. Но не заради това работя съвестно, а заради вътрешните си убеждения. Каквото и да работи човек, трябва добре да си върши работата. Та, ако давам частни уроци е естествено да искам да ми се плаща. Поне така трудът ми може да бъде оценен, защото за без пари имам къде да работя. И то качествено, заради
178
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Не се занимавам с частни уроци, но работя допълнително. И уверявам Ви, след уморителен ден в училище предпочитам да отдъхна или да си видя нещо, необходимо за другия ми работен ден, вместо да съм принудена да отида да работя още. Независимо, дали ще е частни уроци или нещо друго, както е в моя случай. Би трябвало основният ти труд да ти осигурява нормалния живот. Допълнителната работа е по принуда, от безизходица.
177
1
 
2
 
! Отговори
Учител преди 11 години
3. Аз съм на мнение, че всеки труд трябва да се уважава и щом човек работи, трябва да изкарва и пари. Но лошото е, че едни и същи усилия в различни професии не се ценят еднакво. При еднакви начални условия, в някои професии поне получават подобаващо заплащане, а на нас ни остават само трудностите и стреса. 4. Които учители могат дават частни уроци, защото с мизерната заплата не могат да си гледат семействата.
176
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 11 години
И после всички ние плащаме тези загуби (на бизнесмените и ***) като такса загуби при пренос. 2. Много професии съм упражнявала и да работиш в производството не е по-трудно. Физическия труд те уморява, лягаш и почиваш. На другия ден виждаш плодовете на труда си, за разлика от учителския труд, където труда се вижда след години, зависи от много фактори. А и двата вида труд са на различни нива. Възстановяването след психически стрес и нервно напрежение е съвсем различно нещо.
175
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 11 години
1. Искам да започна да работя частно, като мои близки, например. Крият доходите си, изкарват хиляди на месец, получават детски за разлика от мен с "високата заплата за лесния ми труд" (дай Боже всекиму такава висока заплата и такава лесна работа), нареждат се за помощи при започване на 1-ви клас на детето им, крадат ток докато проивеждат каквото там произвеждат и то със знанието на работници от енергото, които са си разпределили града на райони и гарван гарвану око не вади.
174
1
 
2
 
! Отговори
silvia.stoykova.3 преди 11 години
v tezi u4ili6ta i detski gradini ne rabotqt samo u4iteli neka upravlqva6tite da pomislqt malko i za pomo6tniq personal,koito polu4ava minimalnata rabotna zaplata i neraboti po malko ot u4itelq osobeno pomo6tniq personal v detskite gradini;
173
1
 
8
 
! Отговори
Венци преди 11 години
Ето поредно доказателство защо всички в тази държава са на този "хал" според някои коментари. Пази боже някой в България да се опита да си търси правата и веднага всички скачат срещу него. Доказваме си вица за българския казан в ада и за шоплушкото " я не сакам да съм добре, а сакам Вуте да е по-зле. Отвратително българско племе сме и затова вече изчезваме! Срам, срам, срам!