Ходим на море за ден, а не за 10

Масово българите предпочитат по-кратките екскурзии
18 авг 2012 09:33,
113
Ходим на море за ден, а не за 10
Снимка: архив, Reuters

Масово българите предпочитат по-кратките екскурзии и вече не почиват по две седмици на планина или море у нас.

„В момента еднодневните екскурзии са хит, защото за две-три съботи, може да се разходиш за стотина лева и да направиш тен”, разказа пред Dnes.bg Ани Димова, която ръководи туристическа агенция в Пловдив. 

Еднодневна разходка за плаж до съседна държава струва средно по 27 лева. В момента цените са свалени в Гърция и Турция и там хората почиват за седмица. Любителите на пътешествия могат да обиколят за 11 дни Европа срещу сумата от 745 лева.

Голяма част от туристическите агенции в страната обаче са пред фалит. Причините се крият в постоянното повишение на цените на горивата и нелегалните агенции, които организират екскурзии.

„Скокът на горивата се отразява върху екскурзиите наистина, но ние не можем да си позволим да качим цената, защото клиентите са малко в тази криза и всичко е за сметка на туристическите агенции”, смята Ани Димова.

Тя твърди, че нелегалните агенции заливат пазара. Те нямат лиценз, организират екскурзии без застраховки и возят пътниците със стари автобуси. От услугите на подобни фирми най-често се възползват пенсионерите.

Рисковете са, че няма насреща сигурност, че хотел ще има, карат с доста издъхнали автобуси, но ние нищо не можем да направим, защото и държавата не може, трябва да има туристическа полиция, която да проверява автобусите за лиценз, коментират от бранша в Пловдив.

Опитите за задържане на цените и нелегалните фирми ще доведат до фалити на туристически агенции. Само в Пловдив за последните три месеца са затворили врати три агенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много активен Койчо, басси???
95
1
 
9
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Тази година успях да заведа семейството си на море за 3/три/ дни. За повече няма парички. И пак ми е нещо като лукс, защото едва насмогвам на разходите си. Направих го повече заради дъщеричката ни...да види морето, да се поплацика. Щото е тъпо да му кажеш на детето, че няма да го заведеш на море, защото събираш парички за обзавеждане на детската му стая. Има хора, които и това не могат да си позволят. И е тъжно. Хора без работа, които едва сколасват да закърпят месеца. А понякога не могат.
94
2
 
12
 
! Отговори
алооооооо преди 11 години
е то скоро,с това управление,ще ходим на море виртуално...я кажете депутатите на баце колко пъти ходиха до тайланд на секс туризъм,а и баце ,скришно се разходи-траете...
93
4
 
4
 
! Отговори
ДО 106 преди 11 години
ДА , И АЗ ХОДИХ В АНТАЛИЯ, САМО ЧЕ С ПАРИТЕ ОТ СВАТБАТА - НЕЩО КАТО СВАТБЕНО ПЪТЕШЕСТВИЕ- ИНАЧЕ АБСУРД
92
3
 
4
 
! Отговори
istanbul преди 11 години
в Aнталия бьлгари има много който може може значи
91
4
 
18
 
! Отговори
Скачащ брат за 1 лев преди 11 години
Бабо ГИЦО, що нема пари ***!Като нема СКАЧАЙТЕ!Който не скача е ........По рано се ходеше не по 10 дена, а по 14 дена, ама то ОНУЙ време беше лошо!СЕГА е КЕФ ходиш на почивка само в сънищата?Абе ЦИРК!
90
3
 
29
 
! Отговори
мм преди 11 години
Аз пък ходих на море за 14 минути. За 15 секунди се съблякох, за 7 секунди си поръчах бира на капанчето, за две минути на два пъти изпих бирата, през това време огледах няколко страхотни мацки, облякох се за 63 секунди и си тръгнах. Останалото време до 14 минути се купах в морето. Беше страхотно. Ще тренирам бързо събличане и обличане щото догодина ще ходя на море за 5 минути и тридесет и три секунди.
89
1
 
37
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
Правилната дума е ''принудени '', а не предпочитат .С тия растящи цени на всичко не че не ни се иска да постоим на море или планина 2 седмици,а ако може и на двете места по 1 още по-добре,но....няма парици за такъв лукс .
88
2
 
13
 
! Отговори
сопол преди 11 години
боли ме шлифера за държавата на тарикатите. дале е хубаво или лошо да съм свидетел на изчезваща българия ще се разбере след време
87
1
 
8
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Ами това си е ваш ПРОБЛЕМ. И в Америка сигурно има деца, който са виждали морето на телевизора. Значи намери пари за самолет до САЩ, а за 300 км. си нямал пари ? Стига плювалници, живей си на морето там и внимавай с акулите.
86
0
 
2
 
! Отговори
69 преди 11 години
Тая година много трудно можеш да намериш място в хотел в последния момент. А аз предпочитам така за да подбера удобно за мен време.
85
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
истината е , че българите са абсолютно малцинство на черноморието. Българите са или наркопласьори, или майките им мият гръцки дупета, за да отиде детето на море. Иначе са само обслужващ персонал, не почиващи
84
0
 
11
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
В Крайморие и Черноморец висяха с табелите още преди да влезеш. Отделно на всяка втора ограда пишеше "свободни стаи". Поне до Приморско (по-надолу тази година не ходих) картината беше същата. Говоря за дните между 02.08. и 12.08. В самия Бургас не знам,там заради фестивала сигурно е било фраш...
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХОДЯТ ТИЯ ДЕТО МОГАТ ДА
82
2
 
48
 
! Отговори
попадията преди 11 години
*** , не че предпочитат , а защото нямат средства.Благодарение на крадливите ни политици през последните 23 години.Ние като си траем не означава , че сме балъци слепи.
81
3
 
49
 
! Отговори
Факт преди 11 години
"Масово българите предпочитат по-кратките екскурзии и вече не почиват по две седмици на планина или море у нас."Не, не предпочитат , а са ЗАДЪЛЖЕНИ , тъй като заплатите им са африкански , а цените европейски , не може 1,5 литра вода да струва 3 лева
80
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Койчо като засегна темата за далекта я кажи от къде си че скоро ходих в РусИ и почти на никой не му се разбираше мякането
79
4
 
39
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
На гара Варна шопкиня чака влака за София. Гледа: от вагоните слизат мъже, жени, старци, деца. Всякакви. А тя на всеки ще намери кусур да каже нещо:- Я па тоя... Я па тая... Я па това мънечкото... Я па тоя старец, дека е пошел у това време? озърнала се: - Я па я! Заплеснах се. Изпущих влако...
78
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой какви пари има, но като отидох тази година на морето (4ти август) не си бях направил предварителна резервация. В Бургас нямаше НИКАКВИ места - проверих от бабичките на гарата (липсваха) до хотел 'България'. В Созопол беше горе-долу същото. След това слезнахме за 2-3 дена до Ахтопол и едвам си намерихме квартира, при положение, че Ахтопол е доста далеч от популярна дестинация. Хазяйката каза, че сме имали късмет. Та не знам кой къде ходи и какви пари има, но хотели и кръчми са full.
77
5
 
27
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
СОфиянци за новата магистрала :Геле вика на Вуте:- Язе карам колата толкова бързо, та тополите край пато ми се чинат като ограда.А Вуте му казва:- Това е нищо. Язе вчера взех таков остър завой, та си видох задния номер на колата!