"Пишете, че сме цигани, но не крадци"

Репортаж на френския в. "Фигаро" от "Столипиново"
Обновена: 24 авг 2012 14:48 | 24 авг 2012 12:30, Елка Василева
258
"Пишете, че сме цигани, но не крадци"
"Мизерията е пълна". Снимка: архив, Булфото

Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не крадци, нито използвачи, казва пред журналист от френския в."Фигаро" жител на пловдивския квартал "Столипиново" в репортаж на вестника за района, населен с 50 000 души, "ползващ се с тъжната привилегия да бъде смятан за най-голямото гето на Балканите".

Разговарям с "французите" на Столипиново, отбелязва авторът. Най-младият от тях - 27-годишен боксьор, който е нещо като талисман на групата - дори носи върху изваяния си торс тениска на френски отбор.

Всяка година тези хора сноват между Парижка област и своята махала. От езика на Молиер знаят само думи, необходими да преживяват: "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче се разколебали да пътуват. Като видяхме ромите по телевизията, си казахме: "Край, пак се започва, отново всички ще ни сочат с пръст, казва нервно най-възрастният в групата – 33-годишният Иван - и добавя: "Единственото, което искаме, е да спечелим някое и друго евро".

Още по темата

В Столипиново безработицата граничи със 100 процента. "Общо взето заедно с проститутките ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите". Всички те посрещнали с облекчение най-новите вести от Париж.

Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и израсли в Столипиново. На края на Пловдив кварталът се простира до бреговете на река Марица, вдъхновила песен на Силви Вартан. Жителите му се тъпчат в мръсни блокове, обитавани при комунизма от военни, и в къщи с най-различни размери - от колиби до мраморни вили, изникнали като гъби след падането на режима. Малцина имат течаща вода и електричество, пише авторът на статията. Това не е нито зона на беззаконие, нито разбойническо свърталище, но жителите на града избягват да минават оттам, особено нощем. "Това е пловдивският Бронкс", посочват таксиметровите шофьори, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, за проституция в големи мащаби и престъпници на свобода.

Главният ни порок е, че сме бедни, много бедни. А също, че сме различни. Накратко - идеална изкупителна жертва, казва 32-годишният Сашо Юруков, който работи като социален посредник в асоциация "Евророма". Вчера отказаха да ме пуснат в басейн от другата страна на булеварда - само заради цвета на кожата ми. Как наричате вие това? - възмущава се той. Като тръгнем да си търсим работа, ни казват, че мястото току-що било попълнено. Ако споменеш Столипиново в автобиографията си, тя отива направо на боклука, казва негов колега.

Мизерията е тук и тя е пълна, точно зад панелните ни стени, казва 30-годишна Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тя е единствената българка, която работи тук. Казва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество, а всъщност техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество, казва Кристина.

Сашо напомня, че тя има шанса да й се плаща директно по европейска програма за развитие, докато самият той от месеци не е виждал фиш за заплата. Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии - чувство, която голяма част от сънародниците му споделят. Мога да лепя тапети, да редя плочки. Занимавам се и с дърводелска работа. Сети се за мен като се върнеш в Париж, казва той на журналиста, придружавайки го до границите на Столипиново, откъдето започва "светът на белите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мразя Господ Мразя го Тоя Исус Христос Исус Назарет *** *** Исус е Голямо Тъпо *** да Върви в Аушвиц Господ да го яде Голяма *** да му отреже главата на исус хитлер да го избие господ хитлер да мрази господ а не да обича а да мрази защото исус е евреин как хитлер мрази евреите значи исус е евреин
213
0
 
0
 
! Отговори
EMINE преди 10 години
DANOKLAPEC NA CIGA .vij az kakvo steti kaja zasto se plasis ot *** ili ot lukovi glavi ot kakvo si plasis *** te cistyat tvoita mrisotiya ama tova ne vijdasli mai si kyorova ili kyorav
212
0
 
0
 
! Отговори
ЖО-ЖО преди 11 години
До eve1 Българинът не е племе от преди повече от 2000 г. преди Христа...........Ако ти се самоопределяш като страхлив,роб и племе, това си е твой проблем.Дребни души като тебе с подобни изказвания и квалификации позволяват на ония ''европейци'' да се мислят за богопомазани, а нас за низши...........Щом си позволяваш да съдиш-предложи решение.............умник
211
0
 
1
 
! Отговори
stratsimir6 преди 11 години
До !!!!!Българин си , но сигурно не си внимавал в час по български език . Не е никак добре , че *** ти го казва , но ако някой направи проверка на правописа ти , ще се установи , че трябва да те върнат да повтаряш начално .
210
1
 
1
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ НА ЦИГА преди 11 години
ЗАЩО РАЗМНОЖИХТЕ ЕДИН МИЛИОН *** В БЪЛГАРИЯ СТАНАХМЕ НАЙ *** ДЪРЖАВА В СВЕТА НЯКЯЙ ДА МИ ОТГОВОРИ
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
INTEGRACIA
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АНОНИМЕН-209 това се отнася и за братята им ,българите .като гледа по света и в бг всеки ден задържат по няколко престъпници от различен характер. прочетете новините ще се убедите.
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Борис-на когото не позволяват да прави далавери с банки ,да краде с камиони ,с влакове и кораби,контрабанда със ;цигари и наркотици, дребното краде за да преживее, какво да прави ,гладен ли да умира.
206
2
 
3
 
! Отговори
zdravko преди 11 години
Поредната гавра с България.Тази мярка няма да помогне на никого.Къде са бг политиците-Плевньо,Бойко,Цецка,Станишко.Като дойдат на посещение при бг общностите в Англия,Германия или Франция не им ръкопляскайте ами ги замеряйте.
205
2
 
7
 
! Отговори
Борис преди 11 години
Защо не съм виждал други народи (с изключение на турците), които да обичат да живеят в коптори и гета ЗАЕДНО, образувайки затеорени родовообщинни резервати?! Само вие, драги ми ***( и събратята ви афроамериканци), вечно искате някой да ви отглежда, да ви дава и да вземате! Къде по света (с изключение на Индия) сте видели да се БЕРАТ тухли, желязо, дърва, отпадъци и ***?!
204
1
 
2
 
! Отговори
dolu moharha kiro преди 11 години
MIZERIATA NA CLGANITE se KORENI v TEHNATA SOCIALNO BITOVA SREDA a IMENNO FEODALNO PIRAMIDALNATA STRUKTURA NA BITA. CIGANSKITE lideri GI OBIRAT i UNIJAVAT B R U T A L N O . TEZI na VARHA SA IZKLUCHITELNO JESTOKI I BEZMILOST kam SOBSTVENITE SI SAGRAJDANI. CHERNITE v US / USPELITE / se poddarjat mnogo -fONDACII, PROEKTI, BIZNES, MEDII, ARTISTI S A M O za TIAH SI RABOTIAT , aTEZI TUK SAMO ZA car kiro i PODOBNI BOKLUCI. DECATA na *** T R I A B V A da se OTKASNAT OT TAZI PRSTAPNA SREDA .
203
0
 
5
 
! Отговори
Овчемраз преди 11 години
И за боровинки в Сибир.
202
0
 
20
 
! Отговори
pero преди 11 години
По времето на Тато имахме доста *** в училище. В класа ми имахме 3-4 чавета. Никoй не ги мразеше. Играехме си и си помагахме като с всички останали. Родителите им работеха, идваха на родителска... отговорни хора. Вината на държавата днес е че толерира с помощи паразитното им поведение като по този начин не им помага а ги насърчава да живеят по този начи.
201
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пишете, че сме ***, а не хора!
200
0
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Че тя Франция си е отворена, ако си учил вместо да се забавляваш, чукаш и правиш деца....И аз искам безплатно панелно жилище, но държавата България не ми дава, трябвало съм да работя за парламента и да имало *** да ядат и да се плодят, за да може на избори пак да гласуват
199
0
 
9
 
! Отговори
Коко преди 11 години
до 216 мусли - където живея сега, няма климатици и точно в тези тежки дни. Електричеството е платено и няма климатици в жилищата. Бачкаш и плащаш наем, вода, ток, за подръжка на сградата и пак бачкаш. Ядеш малко, каквото намериш по ефтино по магазините. Като събереш пари, отиваш на курс за да се научиш на нещо повече и да си търсиш малко по платена работа. Като дигна достатъчно ниво, ще вида да си намеря квартира с климатик. ЕТО КАК РАБОТИ БЕЛИЯ ЧОВЕК, БЕЗ ДА СПИРА И ПОСЛЕ ПРАВИ ДЕЦА
198
10
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
До къде е стигнало българското лицемерие! В Столипево няма климатици, и то точно в тези тежки дни!!! Електричеството е безплатно, а климатици няма? Чешми има, а вода няма? Сереш, а клозета е запушен откато го помня? Ето как мачка бялия човек - лукав и нагъл!
197
0
 
10
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Значи всеки е длъжен да си намери работа и ако не може държавата не му е длъжна нищо, но само на тях някой трябва да им я гарантира. Кой е дискриминираният? Колко от тях са си продали златото и са си купили 2-3 декара земя гледат и се изхранват от нея? НИКОЛКО!ИНТЕГРАЦИЯ - промяна на ценностната система - вместо да крадеш е нормално, да се ровиш в земята за да се изхранваш е нормално и ще има промяна, иначе ще продължат да пълнят гушите на "*** избрана - рояк скотове".
196
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая смрад и на марс да иде марсианците ще се видят в чудо и ще избягат
195
15
 
9
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
*** не са ни виновни,че ние не можем да си оправим държавата!Просто сме си едно страхливо,завистливо,робско племе и винаги търсим вината за това в някой друг!