Българите - бегълци от свободата

Според доклад ние сме сред 10-те най-нещастни народи в света
28 авг 2012 08:36, Петя Славова
314
Българите - бегълци от свободата
Снимка: Булфото

Българите са сред 10-те най-нещастни народи в света. Това показва доклад за световното щастие, пише БТА. Подобно изследване е периодично за България. В същото време данните, които извади тази година Институтът за социални изследвания и маркетинг показват, че българинът не е нещастен, а по-скоро предпочита да се представя за такъв и да не споделя щастието си по различни причини. Те са страх,  завист, суеверие или защото не смята, че останалите обичат да слушат за чуждите успехи.

Антропологът от БАН Валери Личев смята, че по-скоро "атомизацията" на обществото, липсата на пълноценни междуличностни връзки и на сигурност за бъдещето са причината хората да не се чувстват щастливи.

Да, има един страх, който може да бъде разгледан като породен на езикова основа - плод на суеверието, че назоваването на нещо може да има причинно-следствени последици, съгласява се ученият от БАН. Неслучайно имената на болестите - например шарка и чума, не се споменават в традиционната култура, тъй като се вярва, че с назоваването им ще бъдат призовавани, и се използват заместващи, описателни имена, например "блага леля", обяснява той.

Освен суеверието експертът вижда и други мотиви. Ако човек се определи като щастлив, той ще афишира емоционално превъзходство над другите, които е много вероятно да бъдат раздразнени от подобен тип откровеност. Така би могъл да събуди тяхната прикрита агресия, която да се прояви като завист.

Щастието става толкова по-проблематично, колкото по-силен е разпадът на междуличностните отношения.

По-адекватно според специалиста обаче е обяснението, което свързва негативната оценка на психичното състояние с несигурното бъдеще. Човек се адаптира не само към природната среда, но и към социалната. В стабилна среда (неслучайно на Запад говорят за "устойчиво развитие), човек може да проектира успешно своя живот и да живее съобразно собствените си проекти. В несигурна среда като българската обаче, дългосрочни планове не могат да бъдат правени, коментира Личев.

Според него у българина "нещастните" оценки са породени именно от несигурността на живота му, от една страна, и от неспособността му да вижда в другите източник на подкрепа и доверие, от друга.

В определена степен нашенецът все още може да бъде описан в духа на възгледите на Ерих Фром като "беглец от свободата", смята още Личев. Авторитаризмът на съвременната политическа култура е плод именно на вярата, че е по-добре да възложиш отговорността за съществуването си и за вземането на решения на някой друг, вместо сам да се изправиш срещу проблемите, от които бягаш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
освен че щастието е визия и сигурност. Когато не ти се изпълняват малките мечти. Тогава няма щастие. Щастие е когато имаш радост. Колко хора днес се срещат с близките си и крещят от радост и семейна сладост - към баба и дядо и родата. То пари няма за ракия и бира. А какво остава за сватби и юбилеи. И така родата измира и живота горчи горчи от неизпълнени радости. А къде отидоха панаирите.. Най голямата ми мечта е била Лили Иванова да пее на баба ми а Панайот Панайотов за майка ми. Но.. Човек не иска много.. Но днес безработица и ниски заплати не правят нов дом за младите.
228
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато има такива като 263 , българите ще сме най-нещастните в света.На някои хора все им пречи нещо , а истината е една - просто те не стават.Мързи ги да работят , само хленчат и завиждат на другите.
227
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До номер 230 Сащ живеят с кървави пари спечелени от войните които водят и ограбват земните ресурси на чужди държави. Те са най- големите агресори, но ще си намерят майстора! заради тях ние българите живеем в бедност.
226
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен приятел щастието не e в парите----------------- А като не е в парите щастието, какво отваряш дума за заплатите на лекарите преди 23 години? Ходи си търси парите от бай Тошо, нали го знаеш къде е?
225
0
 
3
 
! Отговори
Ето: преди 11 години
Ако човек се определи като щастлив, той ще афишира емоционално превъзходство над другите, които е много вероятно да бъдат раздразнени от подобен тип откровеност. Така би могъл да събуди тяхната прикрита агресия, която да се прояви като завист.ТАКА Е!
224
1
 
9
 
! Отговори
до 245 преди 11 години
Лекарите първо трябва да се научат да бъдат лекари,каквито бяха по старото поколение лекари които днешните не уважават.От 23 год. лекарите първо се научават да рекетират болните и след това се опитват да научат нещо.
223
1
 
6
 
! Отговори
до 243 Каравелов преди 11 години
Каравелов е писал на кирилица,а не на това маймунското което ти си го написал.
222
1
 
15
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Да са живи и здрави всички българи в която и точка на земното кълбо да се намират!Да даде Господ един ден в България да има свястни управляващи и българите да могат да се завърнат в това райско кътче наречено България и да бъдат много,много щастливи,а *** французите и белгийците да си ги държат в своите държави и да ги интегрират там.
221
1
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 11 години
Хахахххахаха...А ВИ ОБЕЩАХА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ...Хахаххаха...!!!
220
0
 
8
 
! Отговори
до 248 преди 11 години
Наистина това е реалността ,а не *** манипулация.А и въобще не ме интересува рода ти ...За мен приятел щастието не e в парите,а да имаш деца,да видиш внуци,а по възможност и правнуци.Щастливи.В България.А не далеч на Запад.След това се запитай, защо са там? Защото точно заради тези,които определят правилата.
219
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО "КОМУНИСТИТЕ" - КАПИТАЛИСТИТЕ И БАНКЕРИТЕ!Нов живот се ражда на този святи веднага е сломен. Постоянно наранявано и унижавано, момчето научи техните правила. С времето се вписа в техният свят. Момчето нямаше избор и направи грешка, която го лиши от волята му. Но успя да се пребори с това, в което се бе превърнал и си обеща,че никога повеченяма да направи нещо против волята си. Това, което чувствах, това, което знаех,никога не го показах. Никога не бях себе си, никога не разбрах,не исках да знам, какъв можех да бъда. Това, което чувствах. Това, което знаех.Никога не го показах. Никога не бях свободен да бъда себе си.Това наричам непростимо. Прекараха живота си поддържайки всичко това. Той се опита да ги омилостиви. Този измъчен човек, в който се превърна, с този мъчителен живот, често побеждаван,в една битка, която не може да спечели. Виждаха, че старецът няма да издържи дълго и той се приготвида умре с разкаяние Този старец, това съм аз... Това, което чувствах, това, което знаех,никога не го показах. Никога не бях себе си, никога не разбрах,не исках да знам, какъв можех да бъда. Това, което чувствах. Това, което знаех.Никога не го показах. Никога не бях свободен да бъда себе си.Това наричам непростимо. Вие ми дадохте имеЗатова и аз ви давам Нарича се Непростимо
218
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да сме нещастен народ, когато скоо ми се случи следното: Майка ми е на легло, сам съм, неженен, без брат и сестра. Наскоро останах без работа. Онзи ден личната лекарка изписа 3 месечна рецепта на майка ми. Но 2 от лекарствата ги няма по здравна каса. Лекарката отказа да ми ги замести с нова рецепта по здравна каса и ми ги предложи със свободна рецепта. Само ми каза: Ако ще и 200 лв да струват, не ме интересува. *** взема пенсия. Ти няма да ядеш, но си длъжен да ги купиш.Еее???
217
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако два милиона пенсионери имат пенсия в частен фонд и тя 30хиляди на година. Това ще са 60-милиарда на година. А фондовете ако са чисто на пенсионерите или да плащат 10% управление. Тогава фондовете ще струват 500-милиарда поне. А за тях ще работят всички не пенсионери. Това комунизъм. Защото буди е бъдещ пенсионер или родителите му са такива значи че и той е собственик. Комунизъм или сталинизъм. Ако собственици са само пенсионерите ще е комунизъм. Но ако собственици са банките и корпорациите тогава това е сталинизъм. Време е народа да вземе акциите и да стане комунизъм. Народа винаги е имал повече пари и ресурс.
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
245, да твърдиш, че държавата иска да униижава лекарите е просто опит за *** манипулация. След като има правила за определяне на пенсиите, те важат за всички. Няма как да се направи реверанс към едно съсловие за сметка на друго. Нищо против никого нямам, просто съм реалист. И нямам партийни секретари нито ченгета измежду роднините си.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Orlinov, е се изненадаш може би, но изоставени ниви в БГ вече няма.
214
0
 
10
 
! Отговори
до 221 преди 11 години
Без да желая да влизам в безсмислени спорове заплатите на лeкарите преди 23 години започваха от 125 лева,след вземане на специалност с 15 лева в повече,Завеждащ отделение до 250 лева ,заедно с всички дневни и нощни дежурства.Та въпросът е в това,че пенсиите им започват от 160 лева днес,при минимална 140.Държавата и тогава и днес държи тези хора да бъдат унижавани.Затова днес умните напускат ,за голямо съжаление страната ни,но за голямо щастие на други.
213
7
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Вярно е, че сме "бегълци от свободата."Разрушихме си хубавия живот и красивата държава отпреди 23 години, за да се превърнем в някакви жалки и вечно оцеляващи същества.ТОЗИ СТАНДАРТ И СПОКОЙСТВИЕ КОЙТО ИМАХМЕ ПРИ ТАТО, МОЖЕМ САМО ДА ГО МЕЧТАЕМ В БЛИЗКИТЕ 100-ТИНА ГОДИНИ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
212
0
 
5
 
! Отговори
Karavelkov преди 11 години
gledkata po drumovete na bg sela i gradove - po darveta, sgradi,stalbove, olepeni s okasani nekrolozi, rajdivi i partzalivi reklamni pana, tranlivi neobraboteni poleta, izostaveni razrusheni postroiki na fabriki, obori, mrasni publichni kuhni, klozeti, bani, zatvoreni , zaklucheni sportni plostadki,baseini,sportni zali,stadioni , prevarnati v ruini...totalna razruha, mrasotia...mafiotski zablujdavasti medii...nenakazan kriminalitet i marzel tzaruva...ne moje da e stastliv taka bg narod!
211
2
 
4
 
! Отговори
Orlinov преди 11 години
moje li da e stastliv bg narod kato gleda vseki den dupkite po ulitzite na selata i gradovete,razbititite trotoari,razruhata po gari, avtogari, spirki, plostadi,baseini, fontani, parkove, pazari, razrushenite publichni teatri,kina, operi, olustenite jilistni blokove i kasti, razrushenite falirali fabriki, zavodi, izostavenite bg nivi, poleta, gradini,gori , lipsata na jivotni po bg livadite...nebrasnatite i mrasni bezrabotni hora, vmirisani na tzigari i alkohol depresirani debeli bg hora?!?!
210
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво мислене говорите? Сития на гладния не вярва. Ако един пенсионер получава 150 лв.пенсия, има сериозни заболявания,за лечението на които са нужни доста пари, как си представяте живота на този човек,а? Има семейства,в които няма пенсионери,всички са безработни - как мислите съществуват /не живеят/ тези хора? А в България реално 2/3 от населението живее в бедност. Защото българските алчни капиталисти трупат богатства за сметка на тези бедни и гладни хора. Вдигат цените на всичко.