Ехото от 1885 г. дава неоправдано самочувствие на политиците ни

Преглед на печата на 6 септември
Обновена: 6 сеп 2012 09:23 | 6 сеп 2012 09:12, Петя Славова
189
Ехото от 1885 г. дава неоправдано самочувствие на политиците ни
Паметникът на Съединението в Пловдив. Снимка: Булфото

"Българи на инат" е коментарът за днешния ден на "Стандарт". Изданието пише, че ехото от пловдивските залпове от 6 септември 1885 г. отеква още дълго в националното ни съзнание. И дава самочувствие - даже понякога неоправдано високо - на цяло поколение български политици, които като равноправни се пазарят и с Берлин, и с Лондон, и с Париж, и със Санкт Петербург. И които ще се опъват дори на зловещия господар на Европа от 40-те години на миналия век Адолф Хитлер.

Какво стана с нас днес? Прословутите 45 години под съветски диктат ни превърнаха от нация отново в племе. Без самочувствие и визия за мястото си в съвременния свят. Готово безропотно да изпълнява нарежданията на комисарите или посланиците на Големия брат. Все едно дали са московски или брюкселски. Все пак, надежда има. Духът на 6 септември, макар и бавно и мъчително, възкръсва. Отново се опитваме да се опънем на всяка приумица на Европа. Може и да сгрешим в решението си. Но важното е то да бъде наше. Така, както сме го взели на днешния ден през 1885 г.

"Съединихме се. А къде е силата?", коментира "Труд". Отбелязва се, че ние не знаем как да подходим към своята държава днес. ЕС и НАТО ни създадоха нещо като илюзия за национална цел. Оттук нататък следва нещо доста по-трудно - изграждането на приятна за живеене държава с ред, правила и усмивки. И с оригинални решения на трудни проблеми. Ако обществото ни не намери работещи варианти, напълно справедливо ще заслужим наградата за национална некадърност. Затова, вместо лицемерно да пием за съединение, можем да се съсредоточим върху силата - т.е. уредената държава.

"Когато ние, българите, сме се съединявали, винаги сме печелели", отбелязва Стефан Шивачев пред "Новинар". Според директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив,Съединението от 1885 г. е звездният миг в новата българска история. Това е събитие, което събира във фокус усилията на цялото българско общество.

Идеята за обединение на разединените български части и най-вече на Княжество България и Източна Румелия е ключът, който печели избори, който владее сърцата и умовете на обществеността тогава. "По време на първото българско изложение всички политици от различни партии се обединяват около идеята за стопански просперитет. Обединени сме били и по време на Балканската война и тогава целият свят започва да говори за българското чудо".

"Вот 2013: Министри срещу станишевисти", пише "Труд". Стратегията, на която двете най-големи партии ГЕРБ и БСП залагат е следната: министри и видни депутати срещу станишевисти, т.е. приближени на соцлидера. Но докато в управляващата партия нямат грижи с подредбата на листите, тъй като е ясно - който бъде посочен от Цветан Цветанов и одобрен от Бойко Борисов, той ще стане водач на листа, то в столетницата имат сериозен проблем. Причината е, че според червения устав водачите, както и самите листи, се определят от областните структури, а ръководството на партията няма изобщо думата. Така на Сергей Станишев му предстои битка на два фронта - един път с ГЕРБ, и втори път с налагането на свои хора в структурите, които все още се владеят от партийци близки до Георги Първанов.

"ГЕРБ с най-много гласове и на следващите избори", прогнозира в интервю за "Монитор" социологът доц. д-р Антоний Гълъбов. Според него високото одобрение на ГЕРБ може да се обясни с разширяването и укрепването на твърдия електорат на партията, а също и с намирането на общ език с останалата част на обществото, която не симпатизира на управлението. "На това се дължи и стабилността на ГЕРБ. Но централна е ролята на премиера,който изцяло отговаря на обществените очаквания за управление. Българското общество предпочита един човек да взема решения, за да е ясно от кого зависи всичко", посочва Гълъбов. Той предполага, че при втория мандат на ГЕРБ ще се търси коалиционен формат на управлението.

"Днес не издържаме изпита за ЕС", е озаглавено интервюто в "Труд" с Меглена Кунева, лидер на партия "Движение България на гражданите". Според нея ако трябваше сега България да кандидатства за членство в ЕС, нямаше изобщо да бъдем допуснати до преговори. Кражбата на избори, практиката да се купуват вече цели изборни комисии, не само избиратели, състоянието на медиите - това са критерии, по които днес България не минава изпита.  Провеждането на честни избори е най-важната задача пред гражданите на България и "България на гражданите", смята Кунева. Втората важна тема е изборът на членове на ВСС. Ще може ли да гарантира, че ще получаваме справедливост от съда и сигурност от хората, които трябва да я гарантират. "Стремим се да бъдем първа политическа сила, за да сме най-добрите, най-знаещите, най-можещите", допълва Кунева.

"БОРКОР за тока и за доматите", коментира "Труд". Групичка депутати ще получават допълнително заплащане за това да съзерцават дали друг орган в държавата спазва законите. Вчера мнозинството гласува да бъде създадена постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на уж независимата ДКЕВР. Ако я изловят, че вдига цената на тока с повече, отколкото позволява законът, ще атакуват в съда решенията й. Изобщо - един нов нищоправещ БОРКОР за тока. Но защо само с енергийните цени, господа депутати? Заемете се и с доматите, а защо не и с бензина? Все ще намерите някой, който незаконно надува цените. И за всяка комисия - допълнително заплащане. Само недейте да оправяте калпавите закони, които позволяват цените да се надуват необосновано. И за които получавате основната си заплата.

Съвсем скоро полицаи, яхнали мотори, ще ни спират, ако нарушаваме правилата, съобщава в интервю за "24 часа" началникът на КАТ-София, комисар Богдан Милчев. В момента разполагаме с около 20 мотористи, но догодина се надяваме те да са 50, уточнява той. Мотопатрулите ще могат да контролират шофьорите в движение. Идеята е вместо полицаите да стоят на кръстовищата, да се движат между колите. Така ще могат да проверяват повече шофьори. В специален център пък ще постъпва цялата информация от камерите, която идва в СДВР. Така служители на КАТ ще следят в реално време светофарите и тапите и ще решават проблеми с трафика. Полицаите ще управляват пътното движение чрез софтуер. В момента това се прави на 5 кръстовища, обяснява Милчев.

"Време е България да стане лидер в региона", е анализът в "24 часа" на Любомир Топалов, професор по политология в Токио. Той коментира новината, че вероятно България ще бъде разделена от Румъния по пътя на по-нататъшното й интегриране в Европейскиясъюз. Според Топалов това със сигурност би било една много полезна крачка напред по отношение на българския национален интерес, особено в момент, когато раздвижването в региона дава историческа възможност на страната ни да заеме лидерска позиция,без това да е свързано с традиционните механизми на противопоставяне, както неведнъж това се е случвало в миналото. Фактите, за да станем лидер, са на наша страна. Въпреки че темповете на усвояване на еврофондовете не е тема за хвалба в България, относително погледнато, нашата държава е поне пет пъти по-успешна от Румъния. Българската демократична система се оказва по-стабилна и консолидирана от тази в Румъния. Макроикономическата и фискалната ни политика са като малък остров на стабилност в региона на фона на катастрофалната ситуация в Гърция.

Как изглежда топ 3 на българските външнополитически приоритети, пита "Капитал" външния министър Николай Младенов. "На първо място са Балканите, на второ е регионът на Черно море, на трето - Близкия изток. Представете си заседание на Съвета по външни въпроси. Има огромен дневен ред - Виетнам, Китай и т.н. Ти или се изказваш стандартно по всички теми и подкрепяш останалите, или по тези, по които имаш какво да кажеш и имаш контакти, анализи и възможност. В нашия случай сега това са теми за Ливан, Сирия. Ако нямаме инициативи, теми и идеи, в един момент, когато за насе спешно и важно - например нещо по Балканите, никой няма да нислуша.

Балканите не са в ежедневния дневен ред на ЕС. В момента са изместени от други теми. И това е, първо, заради Близкия изток и, второ, заради етапите, през които минава ЕС в момента - труден е дебатът за разширяването. Когато България и другите страни от Централна и Източна Европа се присъединяваха, имаше ентусиазъм в ЕС. Нашият интерес е да поддържаме този дебат жив, докато стане отново актуален", е позицията на Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До koj iztarva govedataВинаги съм казвал, че това е безсмислен спор. На теб сега ти се струва по-зле, а на мен тогава. Няма как да се разберем, все едно аз да пия кафе без захар, а ти със захар и да си ги разменим. Тъпо сравнение, но е вярно. За мен е по-важна свободата. Съгласен съм, че това правителство е неадекватно и задълбочава кризата, но за нищо на Света няма да заменя свободата си с къшея горчив хляб който ти ми пропагандираш. Имам и лични мотиви да не обичам онова време.
132
0
 
3
 
! Отговори
koj iztarva govedata преди 11 години
и само да кажа че по платени журналистически материали ОБИЖДАЩИ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ скоро не съм виждал ДНЕС.БГ ! Как е възможно да насаждате омраза в ден като днешният ??? Какво от това че този коментар ще го итриете ? Долни *** на власта сте щом на всеки национален празник , вие търсите как да заличите миналото , да пропагандирате на младите как сега всичко е наред, и търсейки омраза между нас по раса, поколение и местообитаване начин да вменявате неверни факти! Това днес мина границата !
131
0
 
0
 
! Отговори
koj iztarva govedata преди 11 години
До СпонгиЕдно време как имаше хляб за всички и за Бг, и за *** , те пак си бяха боси , но тогава имаше политика към тяхната култура, да се приобщават към бг като ги заселват в 1-2 входа на всеки новопостроен блок и сега е видно че те са други. Но сега няма политика, за Герб ако има разделение между Бг и *** , никой няма да мисли че е страната е най-бедната, а премиера вече се оля и реже ленти на половин построени училища. Защото така се управлява лесно - разделяй и владей !
130
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
акаме великия министър на всички - защото българите се оказаха такивада разкаже какво не са свършили на времето и са го оставили за негокато магистралите дето "българите ги очаквали откакто са дошли"цитата е от изказването му при откриване на 15 км отсечка стига с тия царе бре гърците го изгониха малко след нас и нищо не им станапри положение че династията им осигури двойно разширение на териториятаа калпавите кобурги ни оставиха без оща една българия за овцете пастир
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 157Не може да се сравнява 1944 г и 2012 г.Мисля,че няма нужда да пиша защо.Ако се наложи ,ще обясня.
128
0
 
1
 
! Отговори
ДО 173 преди 11 години
Та джедаите и Хари Потър,морално погледнато са по-достойни за Трона.....и те са TRUE BLOOD.....
127
2
 
3
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
С кого щеше да правиш Царство България преди 22 години,173?С един цар,наистина аристократ по рождение,но купен от комунистите ,с него ли?Цар,който дойде да шикалкави и да печели време?Цар,който се оказа далече от МАЩАБИТЕ на баща му,израсъл в изгнание и не подготвен за царска мисия от майка му,италиянска принцеса?
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и корените на злото пак водят към Йосиф Висарионович Сталин,евреин......сатанизирал властта със средновековни мъчения....
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спонги,същите тези преди 22 години ревяха за МИРЕН ПРЕХОД,не бяха още изпрали парите...които дедовците им слезли от планините заграбиха чрез най-йезуитската лъжа измислена на света-"народната " власт.....
124
1
 
6
 
! Отговори
6666 преди 11 години
Да и този "план Дълес" продължава да се осъществява докато от земята не изчезне и последният зачатък на социално мислене!Докато хората станат с мозъци като машини без да се замислят защо и за какво са на тоя свят! Ами аз като гледам то времето май е такова!
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
!67Да,ние се делим и плюем и още по-лошо-унищожаваме се сами!Припомням си Вапцаров, неговите стихове посветени на Гражданската война в Испания,застрелян от свои.Той сигурно е щял да вземе испанско гражданство с приноса си към литературата,ако бе поискал и ако беше останал жив.....
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakvo syedinenie?!... Ispaniq e minala prez grajdanska voina i jertvi ot dvete strani, falangisti i republikanci, sa pogrebani zaedno v Dolibata na padnalite. A na vhoda na bazilikata pisheTE UMRQHA ZA ISPANIQPredi 7,8 godini prieha ukaz za prisyjdane na ispansko grajdanstvo na vsichki interbrigadisti, koito jelaqt. A nei se delim i pluem...
121
0
 
2
 
! Отговори
историята преди 11 години
Ей,Ахила,античните български земи са в степите и Урал,Приднестровието.Ако не ти харесва върви с всичките си РС игри на север.Тука е Балкана,и други племена и народи живеят на него!
120
0
 
0
 
! Отговори
историята преди 11 години
Най-важната думичка от поста ми е -ДРУЖНО-5 минути помисли върху нея!И тогава се върни при компютърната си игра-"Величието на хана",Ахила/Авитохол!
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТУКА ЯВНО НЯКОЙ ХОРА ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ С ГРЪЦКИТЕ И СРЪБСКИТЕ АФРИКАНСКИ *** И ДА ИМ ПОДАРЯТ ДЪРЖАВАТА НИ..... ХАХА ЕМИ ЗНАЕХ СИ ЧЕ ТУКА Е БЪКАНО С НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НО ЧАК ПЪК ТОЛКОВА.... ГЪРЦИТЕ И СЪРБИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ БРАТЯ ЕДИНСТВЕНО С СОМАЛИЙЦИТЕ И ЕТИОПЦИТЕ(ОТ КЪДЕТО СА СЕ ДОВЛЯКЛИ НА БАЛКАНИТЕ) НО ТЪПАНИТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ПОНЕЖЕ СЪРБОЦИТЕ И ГЪРЧОЛЯТА СА ПРАВОСЛАВНИ И ЩЕ НИ ЖАЛЯТ ХАХАХ ТЕ НАЙ МНОГО ЖЕЛАЯТ ДА ЗАГРАБЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ВЕ ТЪПЧОВЦИ!!!!
118
1
 
2
 
! Отговори
историята преди 11 години
И НЕ ЗАБРАВЯЙ,ГЕНИЙ НЕДОРАСЪЛ,ЧЕ ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО БЪЛГАРИЯ Е ГЛЕДАЛА ДА СЕ НАПРАВИ НА ВЕЛИКА,СЪСЕДИТЕ Й ДРУЖНО СА ОТГОВАРЯЛИ-СПРАВКА-ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНА....е,КОЙ НЕ СИ Е НАУЧИЛ УРОКА ПО ИСТОРИЯ?
117
2
 
5
 
! Отговори
ПРОСТ СИ преди 11 години
А ОТ ЗАПАД ШИПТЕРИТЕ ЩЕ ДОЙДАТ ДО СТЕНИТЕ НА СРЕДЕЦ......ЩОТО СИ МНОГО УМЕН И НЕ ВИЖДАШ ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА ТИ......И ТОГАВА НЯМА ДА ГИ ИМА ОРДИТЕ НА ХАН АСПАРУХ,А НАЙ-ВЕРОЯТНО ЕДНИ ЧИЧКОВЦИ,НАРЕЧЕНИ МУДЖИХИДИНИ,ПРОВЕРИ НА УИКИ ЗА ТЯХ.....
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Imahme edin komshiq v bloka - bai Stoqn. Partizanin, koito ne beshe ABPFK i chlen na BKP. Kazvashe taka:Ne sym se bil, za da promenqm stroq. Osven kapitalizym, drugo ne znaeh. Hvanah gorata zaradi suspendiraneto na Konstituciqta i ZZD.Beshe rabotnik v nqkakyv mebelen zavod v Gara Iskyr.
115
6
 
1
 
! Отговори
ЛЕЛЕ,ЧЕ СИ ПРОСТ преди 11 години
И ДОКАТО МОЛИШ КИТАЙЦИТЕ,ОТ ЮГ НАПИРАТ ТУРЦИТЕ И ЩЕ СИ ОТКЪСНАТ ЛУДОГОРИЕТО И РОДОПИТЕ,*** С ***.....
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛЕДАМ ТУКА РАЗНИ СЪРБОМАНИ БЪЛНУВАТ ЗА НЯКАКЪВА СИ УНИЯ С *** СЪРБИ..... ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ НИЕ ДА НЕ СМЕ ЛУДИ ДА ПРАВИМ УНИЯ С ЕДНИ ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРОМРАЗЦИ-СЪРБИТЕ!!!! ПРЕДЛАГАМ ДА ПОМОЛИМ ЗА ПОМОЩ БРАТСКИЯ КИТАЙСКИ НАРОД И ДА СЕ РАЗПРАВИМ С ВСИЧКИТЕ СИ ЗЛИ СЪСЕДИ!!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО-КИТАЙСКАТА ДРУЖБА!!!! ДРУЖБА С КИТАЙЦИТЕ-ДА!!! ДРУЖБА С БЪЛГАРОМРАЗЦИТЕ-СЪРБИ,ТУРЦИ И ГЪРЦИ-НИКОГА!!!! АКО НАПРАВИМ ДРУЖБА С ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ВСЕ ЕДНО СМЕ СИ ЗАБРАВИЛИ ИСТОРИЯТА......