Честваме 400 г. от рождението на Петър Парчевич

Чипровци от 16 -17 в. е пример как в среда на образовани хора се стига до просперитет
Обновена: 7 сеп 2012 19:09 | 7 сеп 2012 15:35, Елка Василева
76
Честваме 400 г. от рождението на Петър Парчевич
Държавата е предложила на ЮНЕСКО да обяви чипровските килими за световно нематериално културно наследство. Снимка: БТА

Днес честваме 400-годишнината от рождението на големия духовник, патриот и дипломат Петър Парчевич. Българинът-католик от Чипровци е една от най-великите ни личности на 17 век.

Архиепископ Петър Парчевич оглавява дипломатическите мисии в преговорите за кръстоносен поход срещу поробените балкански народи. Около средата на 17 век сред старата чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята католическата вяра да бъде използвана като среда, чрез която българската национална идея за освобождение да бъде осъществена.

Идеите на Парчевич и Петър Богдан представляват и началото на българското национално Възраждане. Дипломатическите опити на епископ Петър Парчевич остават неуспешни. Той умира в Рим на 23 юли 1674.

Няколко години по-късно, след битката при Виена, когато османските войски са разбити и в коалицията срещу тях вече участват Австрия, Полша, Венеция и Русия, българските католици решават, че е време за въстание. То избухва през 1688 под ръководството на Георги Пеячевич , но е потушено и българите от Чипровци са принудени да се изселят в Европа, най-вече в областта Банат.

Президентът Росен Плевнелиев посети днес Чипровци. Той заяви, че за него безспорно Петър Парчевич е най-достойният и влиятелен българин през 17 век и лидер на всички българи по това тежко за народа ни време на робство. Плевнелиев припомни, че Парчевич е получил добро образование в Италия, можел е да остане на хубава работа в Рим, но е предпочел да отдаде живота си за освобождение на отечеството си.

Заедно с други будни чипровчани от 17 век той е подготвил Чипровското въстание от 1688 година, преди това е обикалял Европа, за да търси подкрепа за България, използвал е най-правилния политически момент, когато други европейски страни са обявили война на Турция, за да вдигне въстанието в Чипровци. Самото въстание президентът нарече най-голямата освободителна акция през 17 век, в която рамо до рамо за свободата на България са се борили православни и католици.

Плевнелиев заяви, че Чипровци от 16 и 17 век е пример за днешна България как в среда на образовани хора се стига до просперитет. Той припомни, че по това време Чипровци е било най-известната златарска школа на Османската империя, а около града са се намирали едни от най-големите рудодобивни мини. В Чипровци са живели много заможни и известни български родове, чиито предци са били част от управлението на българските царе през 13-14 век.

В Чипровци президентът се срещна с наследници на прекия ръководител на Чипровското въстание Георги Пеячевич, които сега живеят в Австрия и Хърватия и носят баронска титла, присъдена от австрийския император на Георги Пеячевич за заслугите му в борбата с турците.

 На въпрос как ще помогне на северозападния край да настигне останалите региони от България по икономическо развитие и стандарт на живот президентът отговори: "Моята кауза е "Програма 2020", която ще модернизира България и ще доведе до просперитет. Сега е важно, когато успяваме в нещо, да кажем, че можем, а когато имаме проблеми да ги поставяме открито на масата и да ги решаваме".

Росен Плевнелиев съобщи, че българската държава е предложила на ЮНЕСКО да обяви чипровските килими за световно нематериално културно наследство и вярва, че това ще стане скоро.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Katholiki Eklisia (гр.) - Съборна Църква Но папистите не са съборна църква, защото решенията ги взима еднолично папата.Съборна Църква е единствено православната.Или по точно Истинно Православната.Защото каква Църква може да са комунистите от БПЦ и екуменистите от Вселенската патриаршия и другите поместни църкви?
50
0
 
1
 
! Отговори
TOI преди 11 години
Тоя от паркинЗите с МНОГОТО ЕЗИЦИ,си търси занимания и дестинации.спри се бе плъх,харчиш грешни пари на бедна България.
49
3
 
2
 
! Отговори
ПРОСТИ И НЕУКИ СТЕ преди 11 години
Тук модераторо има ли ОСНОВНО ОБРАЗУВАНИЕ или и тои е като повечето коментиращи *** и галфонки завършели школите за партиини секретарки със изучаване на историята на КПЕССЕС НА БКП И ПРОЧИЕ ПРОФАНИЗМИ И ИДИОТЩЕНИ. .
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Личи си, че форумните писатели даже не знаят елементарна История
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по време на робството папистите са били в услуга на ***,никога не са имали желание да организират и една свестна война за изгонването им--справка войните на виена с ***..върпроса им е бил да завоюват територии....католици са ставали само еретиците..предатели и доностници на османците...този е бил същият..като Рамаданчо....
46
5
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Вашата любима католическа църква (която не е католическа, защото не е съборна а папистка), не си мърда пръста да помогне на православните.Като даже помага на турците.Какви християни сте вие?Антихристи - папата предтеча на антихриста.А що се отнася до комунизма, мнозина православни християни са умрели воювайки срещу него.В Русия даже жертвите са милиони.Докато не съм чувал католици да са убивани от комунисти.В Русия даже католиците са били на страната на болшевиките.
45
3
 
5
 
! Отговори
кик преди 11 години
Правилно,само в среда на образовани хора се стига до просперитет,но мат,ряла тук е спинозен
44
2
 
3
 
! Отговори
georgi.anastasov.10 преди 11 години
До 63 войните между Англия и Франция свършват в годината, когато османците превземат Константинопол - 1453, т.е. 15 век. През 17-ти век има няколко съюза между Австрия, Русия, Венеция, Полша и др. европейски страни за борба против Османската империя
43
2
 
7
 
! Отговори
те това е преди 11 години
Анонимни и други ***,не ви изнася,когато се говори за тази част от българската история,а и властта след 1944г. и умрялата ви православна църква крият това което са направили малкото католици по онова време...да първото класно училище и ебило в Чипровци още 1640 г ,класно не килийно,второто в село Трънчовица,Плевенско кадето е написана и първата печатна книга на български АБАГАР,първи висшисти по онова време завършили на запад, след въстанието,които оцеляват и избягват жъж Жлашко а после ж
42
7
 
1
 
! Отговори
Саим преди 11 години
*** ас сам *** и не четеме добре балгарки език ама искам да науча българската история чувал сам че сте били само овчаре и козаре едно време па и тоа Пръчевич да не е бил такъв ?
41
3
 
2
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Скоро Роско от паркинзите ще открива всенародни тържества в гр.Попово,който е кръстен на вампира маргарита попова.!Ха,голям смях са тия,ама трошат нарадна пара!?.
40
0
 
11
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Трябва да се напише " кръстоносен поход срещу поробителя на балкансите народи -Турция".Големи българи са били и Парчевич и Пеячевич - преди доста години на приемен изпит по история в СУ се падна тема за Чипровското въстание и кандидатстудентските работи бяха много слаби - защото в уроците по истоира в средното училище не е добре застъпена тази значима тема.
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдаааам...измисляме си нови герои....нова история - герберска.Когато османците се вихрят на Балканите, католическата църква е била заета да следи войните между Англия и Франция и за никви походи не им е идвало на акъла... За кви политики бълнувате преди 300-400 години не знам...тогава църквата е седяла начело и никва политика не мое да вирее...Но обаче измислячите неуморно дращят глупости
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мене статията е врели некипели.Католиците никога не са помагали на православни.Австрия се е гаврила с българите и е казвала, че така им се пада щом не са католици.Папата не си е мръднал пръста да ни освободи.Англия (е те са англикани, ама пак са ***) се е сражавала на страната на турците през Освободителната война.Католици, протестанти и англикани не ми ги хвалете.Винаги те като се намесят в нашата история и става зле.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 58"използвал е най-правилния политически момент, когато други европейски страни са обявили война на Турция, за да вдигне въстанието в Чипровци"Според писанията явно е обикалял като дух.
36
2
 
3
 
! Отговори
гаргамел преди 11 години
тези циркаджии от герб превърнаха празничните дни в предизборни обещания и пи ари,но започва обратното броене последният им празник на съединението като управляващи.после деня на незвисимостта ще им е последен и т.н.догодина ще спечелят само при положение че флшифицират изборите,от всякъде всеки ги псува и ненавижда а си задава много тежка и гладна зима ау ау ау ще се вие на гладно!
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уф ба."Той умира в Рим на 23 юли 1674.""Заедно с други будни чипровчани от 17 век той е подготвил Чипровското въстание от 1688 година"Чрез екстрасенс ли са се вързвали с него или са викали духове ?
34
12
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 11 години
САМО ГЕРБ....И БОЙКО БОРИСОВ
33
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Има много такива в Бг но никой не ги иска -понеже изкривените идоли на новото поколение са такива от сериала "Под прикритие"--лидер ?? в партиите такъв лидер няма !!Царя създаде илюзия за морален човек но той всъщност уреди децата си -осигури им силно бизнес лоби в САЩ -като всеки българин той уреди децата си с баницата
32
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
не пиши много много че ДАНС слухти по форумите да хваща такива риби като теб за да отчете някаква дейност относно еврейският проблемв Бг и тяхната Нова Година която слабо ме интересува ,,че нещо вършат освен да пият уйски от 8 сутринта в сградата