Освобождават българите в чужбина от здравни вноски за стари периоди

За целта обаче те трябва да подадат декларация и заявление до НАП
Обновена: 8 сеп 2012 14:34 | 8 сеп 2012 14:33,
136
Освобождават българите в чужбина от здравни вноски за стари периоди
Снимка: sxc.hu.com

Българите, напуснали страната преди 31 декември 2011 година, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди. Това може да стане, ако не са живели по това време в България, съобщи Дарик.

За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата.

От Националната агенция по приходите обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП.

За по-бързо отстраняване на несъответствията от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др. Възстановяването на здравните права им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват, или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес: infocenter@nra.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Който живее навън и не е плащал осигуровки в България да отиде до здравната каса в съответната държава в която пребивава и да си вземе атестация за всички години в които има осигуровки там.После един превод на български, носите го в НАП или НОИ и сте готови.А за хората които питат за декларацията : Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес: infocenter***nra.bg .Успех на всички и лек ден ;)
81
0
 
7
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
е защо да си плащат ТУК здравни осигуровки-като живеят ТАМ и си плащат ТАМ?Такива ядове имах,с тия *** ,че...Аз съм с двоойно гражданство-живея ТАМ,работя ТАМ и плащам ТАМ,от 6 години,а на БГ адреса ми идват разни заплахи за съд!!!Бях на морето ни-е скоро НЯМА да ида отново!Май ,както върви ,и тука няма да си идвам,но имам родители,които не мога да взема там,поради редица пречки,създавани от *** управляващи,дето не могат да решат задача с едно неизвестно
80
0
 
3
 
! Отговори
Скалата преди 11 години
тея от данъчното ме клатят 5 години и така и не разбрах как да им докажа ,че съм здравно осигурен в чужбина в момента "дължа" към 1000 лв с лихвите и като нищо ще ме пуснат изпълнителен лист...
79
0
 
6
 
! Отговори
EEEEEEEEEEEEEEEEE преди 11 години
Значи хората които са си плащали здравните осигуровки пак са пре....и мевду които и аз искам си парите обратно ....................................... писна ми да плащам за *** които имат само права без задълвения егатти скапанара система /държава
78
0
 
5
 
! Отговори
Шльондер преди 11 години
Още малко и съм му е**л и Българията...на пейки ще спя но не в България...съжелявам че правителството ме кара да го кажа...няма да карам с 30,да плащам 200 за ток и да живея с 290 при необходими 1500 за нормален европейски стандарт..
77
0
 
3
 
! Отговори
kratunkov преди 11 години
Kratko kazano - 2,6 miliona bg da si sedyat v chujbina i hich da ne se vrastat v bg, nezavisimo kakvi zdravni si plastat v chujbina!Vatreshnite bg da izlitat ili da se omitat ot bg , che bg slujbi i bg medii mnogo gi marzi i ne im se govori za barza i tochna info, za kachestvena rabota!Samo pari - cash i bez factura iskat bg slujbi i bg medii, a drug da svarshi rabotata.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хайде сега всички комплексари и плювалници да спрат ДОТУК, и някой запознат да ми отговори откъде мога да си дръпна въпросната декларация и заявление?? И КЪДЕ СПИ *** НА ТОЗИ САЙТ, ЧЕ НЕ ТРИЕ ВСИЧКИ ИЗЛИШНИ КОМЕНТАРИ КОИТО НЕ СА ПО ТЕМАТА ???????
75
0
 
5
 
! Отговори
CZ преди 11 години
ako ste v chujbina si izvadete ot tamoshnata zdravnoosiguritelna kasa formuliar E104, che se osiguriavate tam => posle se predstavia v NAP v BG i vi izchistvat osigurovkite za minali periodi
74
0
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Какво сте се заоплаквали. Боли ме за "новината". До колкото съм запознат ако ми се случи нещо докато съм в БГ моята здравна каса плаща на България. Лев няма да дам на крадците и *** допълнително.
73
1
 
17
 
! Отговори
Сюргун преди 11 години
Скоро всички *** ще се изнесат за Европа. Тогава ще видим наистина, ставаме ли за нещо като нация. Нали няма да има с кого да се оправдаваме :)
72
7
 
10
 
! Отговори
Варненка преди 11 години
Аз минах по този път със спирането на здравните осигуровки и беше ужас, когато реших да ги пусна.Наложи ми се да лежа в болница докато си бях в България и ми искаха 450 лв. за клинична пътека и не можеш да си пуснеш осигуровките веднага понеже налагат големи глоби.Трябва да докажеш че си бил в страната 6 месеца с декларация издадена от паспортната служба, ама след 2007 година не винаги се отчита влизането и излизането в страната.Голям зор беше но сега си плащам всеки месец -самоосигуряващ!
71
1
 
11
 
! Отговори
baj ganio преди 11 години
kolkoto e po- slogno tolkova e po- interestno. Tolkova li ne mogat da syzdadat edinna elektronna sistema i da vidqt koi e v BG i koi ne e i ot koga e taka i taka natataka.
70
9
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Ох тези емигранти --още се карат в форума-Гери от Ница и Чичо Лондон хахахахахахахах
69
15
 
0
 
! Отговори
ДО UK преди 11 години
ЧЕТЕЙКИ КОМЕНТАРИТЕ ВИ СТИГАМ ДО УБЕЖДЕНИЕТО ЧЕ ВИЕ СТЕ ЕДНА ГОЛЯМА НУЛА.ОПИТВАТЕ СЕ ДА ПОКАЗВАТЕ КОМПЕТЕНТНОСТ ОТНОСНО ОСТАНАЛИТЕ КОМЕНТАРИ А ВСЪЩНОСТ - СТЕ ПРАЗЕН ОТ СЪДЪРЖАНИЕ.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ima li ne6to verno v tova ili e pak novina tip ''Todor Jivkov KGB''
67
2
 
12
 
! Отговори
ne sam v BG преди 11 години
abe v toa sait ima li nekoi koito e izvan BG i se interesuva ot tazi Novina , ili samo bezrabotni kade si milslat 4e e 4at
66
1
 
22
 
! Отговори
nema INFO преди 11 години
Kak da podam ''Deklaracia'' kato ne sam v Balgaria ot 2009 godina do dnes?
65
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До българин 4Ако направят така,че не можеш да ползваш абсолютно никакви здравни услуги,ако не си осигурен,а за всичко да плащаш от джоба си,вного бързо ,ще разбереш,дали има полза да се осигуряваш?
64
9
 
3
 
! Отговори
Батко ти преди 11 години
Гери, на колко си години сладурче?
63
6
 
14
 
! Отговори
Гери преди 11 години
Много сърдит ставаш като се доближат до истинския ти образ,чиче.Отворен анонимко,каква трагедия:))Тези, най-лютите са най-големите *** на живо.Болен мозък дето в почивен ден виси в нета:))))))))))