Освобождават българите в чужбина от здравни вноски за стари периоди

За целта обаче те трябва да подадат декларация и заявление до НАП
Обновена: 8 сеп 2012 14:34 | 8 сеп 2012 14:33,
136
Освобождават българите в чужбина от здравни вноски за стари периоди
Снимка: sxc.hu.com

Българите, напуснали страната преди 31 декември 2011 година, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди. Това може да стане, ако не са живели по това време в България, съобщи Дарик.

За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата.

От Националната агенция по приходите обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП.

За по-бързо отстраняване на несъответствията от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др. Възстановяването на здравните права им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват, или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес: infocenter@nra.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, манипулират ни,От възродителния процес насам се води антибългарска политика.Първо изгониха "турците", след това българите, а сега и ***. Вместо да продължаваме да се ненавиждаме по между си, нека прозрем КОЙ иска да дойде да живее в България. На кого ще ходи на гости ББ на 11 септември за да му хариже хиляди декари българска земя?samvoin.blog.bg/politika/2012/09/06/izraelskata-invaziia-v-bylgariia-shte-byde-legalizirana-na-1.997242
21
1
 
7
 
! Отговори
UK до 24 преди 11 години
Писането по форуми с главни букви е равностойно на крещене по време на разговор.Ако отвориш УИКИПЕДИЯ и напишеш:England,United Kingdom или Great Britain ще разбереш за какво става въпрос.Ако разговаряш с някои от Англия,Уелс,Шотландия или Северна Ирландия ще ти кажат че са англичани,уелсчани,шотландци или ирландци но преди всичко са британци. ОК???
20
2
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 11 години
Те да не са простаци като теб:)))).Каквото и да не ги харесват,не се излагат като теб,простако.Ходи си избивай липсата на реализация на някой друг.При мен определено не вървиш:)))И стига си писал с главни букви.Не е нужно да се забелязва колко си ограничен от много далеч...и с малките букви се разбира:)
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това е края на здравноосигурителната система. Доживях го. Всички разумни хора ще се откажат от нея по този начин, дори да не напускат страната.
18
1
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
Написал си пълни глупости.Живея в Шотландия .Той живее в Англия.И двамата живеем в Великобритания..Какво точно не ти е ясно????.Ако искам ще кажа UK,ako искам Шотландия.Написал си 1000 глупости...това последното от много четене:)))))
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мен пък искам да ме осигуряват социално , какъв беше жизнения минимум със сигурност намя да ми стигнат но няма да се оплаквам
16
0
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАТ КЪДЕ СА БИЛИ.ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ОСИГУРЯТ 6 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ МЕСЕЦИ ИЛИ ДА ЗАПЛАТЯТ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ ЗА ЕДНА ГОДИНА НАВЕДНАЖ.АКО Е БЕЗРАБОТЕН И НЕ Е В ЧУЖБИНА ЕСТЕСТВЕННО ЧЕ НЯМА ОТ КЪДЕ ДА СИ ГИ ПЛАЩА.ПАРИ ЗА ХЛЯБ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СИ ПОДСИГУРИ ЧОВЕКЪТ.НЕДОГЛЕДАНА СТАТИЯ КАТО ОНАЯ КЪДЕ ЩЕЛИ ДА СЕ ОТНЕМАТ ТОЧКИ НА ХВАНАТИТЕ В НАРУЩЕНИЕ БЕЗ ИЗОБЩО ДА ИМАТ СВИДЕДЕЛСТВО ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ НА МПС.ХА ХА ХА АМАН ОТ ЗАКОНОТВОРЦИ
15
1
 
24
 
! Отговори
Гери преди 11 години
Как ще ме освобождават от нещо ,което аз не дължа?????.Да си оправят адресните регистрации в Бг и тогава ,ще научат кой къде живее и къде хората ги няма изобщо в страната.Какви деклариции ,молби и т.н.?????Ненормалници..Удобно им е да има мъртви души за изборите,ама като дойде време за прибиране на пари и си отварят големите усти.Плащаме им данък смет за жилища в които не живеем.Какво искат още???Не искам и да чуя за тази *** пълна с далавери,измами и корупция.
14
2
 
11
 
! Отговори
UK преди 11 години
"ЩЕ КАЗВАШ АНГЛИЯ ЗАЩОТО ЖИВЕЕШ В АНГЛИЯ.НЕ СЛУЧАЙНО ТОВА ИМЕ СЪЩЕСТВУВА....И ТИ СИ В АНГЛИЯ,А НЕ В СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ...ОК??? "Много е просташко да крещиш по форумите с главни букви,особено когато пишеш глупости.Аз мога да кажа че живея в Англия,Великобритания или Обедененото Кралство, изборът е мой ОК???
13
3
 
18
 
! Отговори
Хора, събудете се преди 11 години
Това са антинародни закони и целта е неосигурените никога да не се осигурят. Геноцидът над българския народ продължава със страшна сила. Другата цел е българите да се отвратят още повече от държавата си. Хора, събудете се, води се антибългарска политика. Ние сме един народ - българи, турци, ***, евреи, ..., всички родени и живеещи в България имаме еднакви права да обичаме родината си и да я браним от некадърни политици, прокарващи чужди интереси!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като са зле Гърция какво продадоха -НИЩо а нашите разпродадоха единствената в света губеща рафинерия едерго преносната мрежа БИК и още незнам какво остана за продаване освен политици
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do komentar No 12.Abe ti muhlio bil li si nqkoga vuv USA ,za da si izmislqsh podobni lekarski tarifi bre?Otkude gi izmisli tezi ceni, a?Prosto jiveq tam i leko ste te otkrehna che tova koeto si go napisal e pulna GLUPOST!!!!
10
2
 
25
 
! Отговори
UK преди 11 години
Социална политика във Великобритания.Безработен под 25 годишна възраст получава 56.25 паунда на седмица. Над 25 години-71.00 паунда на седмица.Минималната държавна пенсия на пенсионер е 107.45 паунда на седмица.Ако си безработен или пенсионер наемът се плаща изцяло от държавата, така също и кметски данък. Лекарствата са напълно безплатни както лекар и зъболекар.Пенсионерите получават безплатна карта за пътуване в градският транспорт.В по-сурови зимни условия на пенсионерите се изпращат допълнителни чекове за помощ към сметките за газ и тоk.
9
13
 
4
 
! Отговори
До мразя ГЕРБ преди 11 години
Аз пък мразя СтаниГЕЙ хидроинженера както и Костоф който продаде България на части
8
1
 
12
 
! Отговори
UK преди 11 години
Да ,аз живея в Англия но на паспорта ми пише:United Kingdom of Great Britain and Northern IrelandКакво по голямо доказателство искаш?
7
5
 
12
 
! Отговори
UK преди 11 години
"АНГЛИЯ...-----НЕ великобритания ОК????"Англия се намира във Великобритания. Опресни си географията ОК???
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това някой много умен ще да го измислил. Ако съберат 100 декларации, веднага им пращам и аз една.
5
2
 
24
 
! Отговори
UK преди 11 години
Какви декларации,какви пет лева? Живея повече от 20 години извън България и не съм използвал никакви здравни услуги. Всеки месец се приспадат пари от заплатата ми за здравните услуги които получавам тук във Великобритания.
4
3
 
24
 
! Отговори
българин преди 11 години
А каква е ползата,че си здравно осигурен???
3
2
 
24
 
! Отговори
ами преди 11 години
То пък като си здравно осигурен каква полза?