Данъчните спипаха 900 души, укрили 45 млн. лв. данъци

Най-често се установява разминаване между имущество и доходи
Обновена: 11 сеп 2012 14:59 | 11 сеп 2012 12:17,
56
Данъчните спипаха 900 души, укрили  45 млн. лв. данъци
Снимка: архив, МВР

При проверка на НАП в периода от януари до август тази година са хванати 900 българи,  укрили близо 45 млн. лв. данък върху доходите, съобщиха от ведомството.

На всички тях са издадени ревизионни актове. Сумите, които не бъдат платени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително, предупреждават от приходната агенция.

Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват несъответствието между имущество и доходи.
Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи.

В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като луксозни бижута, часовници, битова техника.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

„Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва закона, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен или болезнен начин това да се разбере”, каза по повод ревизиите изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: НАПукрити данъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
SAVCHO51gdn преди 11 години
СТИТА ЛОЗУНГИ, А ПОКАЖЕТЕ ИМЕНАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБВЪРЗАНОСТ, ПОНЕ НА ПЪРВИТЕ 100 БАНДИТА, АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО СТЕ ГИ СПИПАЛИ НЕУСПОРИМО !!!
48
0
 
4
 
! Отговори
за един милиард преди 11 години
Ако НАП си свърши работата на 50% , България ще си изплати външния дълг. Всички тия политици дето крадоха държавата 20 години са за ревиция.
47
0
 
6
 
! Отговори
Който иска,може преди 11 години
Малко са,продължавайте да ровите по-надълбоко и конфискувайте всяко имущество без доказан доход.Помним как единствена БСП беше против закона за отнемането на имущество придобито от престъпна дейност.
46
1
 
1
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
До 45-пепо с теслата.Ти или си някой милиционер, или пенсиониран милиционер, но във всички случаи цял живот нищо не си произвел и дал на обществото а само си го доил.
45
0
 
1
 
! Отговори
корун преди 11 години
Съгласен съм с 34, богатите не ги пипат, само на бедния човечец ще му съдерат д-то от данъци, сметки! *** мамаси !
44
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
TE OTKADE 6TE DIGNAT PEWNSIITE ,,,,,,,,,,,
43
2
 
6
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 11 години
А КАКВО ИЛИ ПО-ТОЧНО КОЙ СПИПАХА ДАНЪЧНИТЕ ТОВА ЛЯТО НА ПЛАЖА В К.К. "СЛЪНЧЕВ БРЯГ" ??? КАКЪВ ДОКУМЕНТ СЕ ИЗДАВАШЕ НА ПОЧИВАЩИТЕ, КОИТО ПОЛЗВАХА ЧАДЪР И ШЕЗЛОНГ??? ИЛИ ТРЯБВА ДА СИ ЗАДАДЕМ ВЪПРОСА: ДАНЪЧНИТЕ ИМАТ ЛИ СПИСЪК - КОГО ДА ПРОВЕРЯВАТ И КОГО НЕ ??? ЗАЩОТО АКО НЯМАТ СПИСЪК - ЗАЩО НЕ ПРОВЕРИХА ФИРМИТЕ НА ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ И ЖЕНА МУ - МАРИНЕЛА ???
42
4
 
2
 
! Отговори
пепо преди 11 години
Само така ! Яко с теслата по тарикатите ! Докато се научат да плащат данъци ! От смъртта и от данъците няма отърване ! Ама някои явно не са го разбрали !
41
2
 
5
 
! Отговори
Adriana преди 11 години
А Краси защо не каже откъде има пари за стриптийз клубове по София, които са доста скъпички и как си плаща скъпите удоволствия в тях, дали му стига държавната заплата??? Защото продължават да дерат хората на живо за сметка на една част облагодетелствани!!! Защо не кажат какви са лихвите за бизнеса ако просточи със задълженията си??? Че му смъкват всичко! Отворковци!!!
40
1
 
0
 
! Отговори
kak pak ne!!! преди 11 години
Информацията е от сайта на НАП. И там пише същите глупости, че всяка регистрирана фирма декларира имента и ЕГН на клиентите си ... и така всяка фирма администратор на лични данни..
39
1
 
10
 
! Отговори
teo преди 11 години
Данъчните страхуват ли се да СПИПАТ И ДОГАН, КОЙТО Е ИМУНИЗИРАН ОТ ПАРЛАМЕНТА, ВЪПРЕКИ,ЧЕ НЕ ХОДИ НА РАБОТА, А САМО ПОЛЗВА ТОЗИ ИМУНИТЕТ, А СИ ПИЕ СПОКОЙНО УИСКИТО, БЕЗ ДА ПЛАЩА ДАНЪК ВЪРХУ ПОСТРОЕНИЯ ОТ ДОГАН ПАЛАТ В РОДНОТО МУ СЕЛО, НО ВСЕ ОЩЕ БЕЗ АКТ 16, САМО И САМО ДА НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ ЗА ТОЗИ ПАЛАТ??!! Дано се намерят смели данъчни да разследват ТОЗИ ХИТЪР ХОД НА МАФИОТА ДОГАН!!!
38
1
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
Това са дребните риби който не са си платили за да покрият, проблема е при другите който ги виждаме с прескъпите коли и огромна наглост...........
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките те, какво ли ги чака сега!
36
3
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Абе ***, ти още ли си в криза бе? Аааа изглежда си от некадърниците дето все комунистите са им виновни.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В това общество където далавераджиите трупат пари на гърба на изнемогващия народ , е престъпление да съществува плосък данък. За кого работи този данък ??? Не за хората !!!В Холандия богатите плащат данък 45%.
34
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*Дъчните спипаха 900 комунисти, укрили данъци за 45 милиона лева*Това е нецензурираното заглавие... Е, как да излезем от кризата, като комунистите САБОТИРАТ с всички средства държавата?
33
0
 
6
 
! Отговори
kak pak ne!!! преди 11 години
"Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН." - това не е вярно...
32
0
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Абе дедка що говориш глупости. Вземи прочети малко международни новини, че доста си назад с материала. Швейцария има подписан договор за разкриване на банковата тайна с 8 европейски държави заради укриването на данъци точно от хората от средната класа - големите играчи дирекно си перат парите и не ги спестяват, а ги развъртата. В момента Швейцария предлага на Белгия да подпишат такова споразумение и ги убеждава, че само от глобите върху парите ще спечелят белгийците над 450 милиона евро.
31
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Абе не е така, защото ако парите са ти от престъпна дейност колкото и да е нисък данъка трябва да докажеш откъде са.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото по-ниски данък толкова по-малъкстрах от укриването им.