Почитаме София, Вяра, Надежда и Любов

Днешният ден е и празник на столицата
Обновена: 17 сеп 2012 09:37 | 17 сеп 2012 08:28,
23
Почитаме София, Вяра, Надежда и Любов
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина - когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им. Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София  останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция. Днешният празник се празнува от именниците, които посрещат гости. В много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. Днешният ден е обявен за празник на столицата ни - София, чието име на гръцки означава "премъдрост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не всеки в този живот може да стане милионер или музикален идол,но всеки може да стане по-добър.Пожелавай си само онова,което можеш да обичаш,да се грижиш за него и да го развиваш.Тогава алчността и пороците ще изчезнат яко дим.Някога завоевателите са ги наричали герои,днес ги наричат злодеи.Светът,както и нашата столица се развива към добро,хората стават по-мъдри и разумни.Подкрепям коментар 14.Няма прогрес без морал
19
1
 
0
 
! Отговори
Hubav praznik ! преди 11 години
Da e 4estit praznka na vsi4ki , koito praznuvat !
18
0
 
2
 
! Отговори
от 18 преди 11 години
И дори и да си морален, не се знае дали би бил толкова морален ако се беше родил в друга част на света. Не ми описвай колко прости сме били. Морала ти идва от възпитанието ти и общественото мнение на хората около теб. Едва ли ако се беше родил в ислямска държава, щеше да си нещо по-различно от камикадзе. Да твърдиш, че морала ти идва отвътре (някак си вродено) е нелепо и наивно.
17
0
 
2
 
! Отговори
от 18 преди 11 години
И има много видове морал. Добро или лошо се определят от морала. За някои едно е морално - за други не. Ако си толкова непрост, какъвто се изкарваш - би забелязал, че европейския морал не е единствен на този свят. Ти може да кажеш "Ама това другото не е морал". Напротив това е различен морал, вярвания и традиции. Добър или лош - не си ти човека, който ще го определи. В различни части на света едно е прието за правилно и морално -в други - друго.
16
1
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Напротив. Целия морал се крепи на религията. Дори законите, които спазваме се крепят на религията. Дори и да не вярваш в Христос не може да не признаваш, че той е променил до голяма степен историята, чрез вярата към него. Наложени са закони като "не убивай", "не кради" и т.н. Или не си чел история и не знаеш какъв е бил света преди това (с гладиатори в колизеума избиващи се за шоуто и т.н.).
15
0
 
8
 
! Отговори
Дражко преди 11 години
Честит празник на всички българи/без политиците/.Те отдавна са далече от подобни чувства,като вярата,надеждата и любовта!
14
7
 
3
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
Религиите не крепят нищо друго, освен вярата с суеверия и свръхестественост. А ако на някой са му нужни суеверия, за да бъде нравствен и морален, значи е просто и некултурно същество.
13
1
 
11
 
! Отговори
Пеп преди 11 години
Много хубав християнски празник!Честито на всички християни и на празнуващите красивите си имена!
12
2
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
За теб Вярата,Надеждата и Любовта са "плиткоумие и суевереност" ? Добре че е твоят перфектен, дълбокоумен мозък да ни проствети.А колкото до прогреса:Има една поговорка - "Който бърза бавно стига". И прогреса би трябвало да е съпътстван с морал. Като не гледаш на морала като свързан с прогреса можеш да наречеш "прогрес" и откритието на нов вирус за биологични оръжия.А именно религията е това, което крепи морала.
11
18
 
5
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
Отбелязването на религиозни празници е признак на простодушност и примитивност.Организираните религии /хриястиянство, мюсюлманство, будизъм/ генерират плиткоумие и суеверие. Освен че практически се занимават с измама. Трябва да бъдат поставени извън закона, ако искаме светът да прогресира с по-бързи темпове.
10
4
 
15
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Честии имен ден на всички. Слава на Господа Бога Иисуса Христа!
9
0
 
12
 
! Отговори
s преди 11 години
Ей, има и рожденници.
8
3
 
5
 
! Отговори
ECO преди 11 години
Chestito imennizi, praznuvaite i se radvaite!V BG mnogo gi praznuvat tezi imenni dni, nikade v zapadna Evropa niama takava tradizia, na horata im e stranno kato im kaja. Moje li da mi obiasni niakoi zasto v BG e tolkova vajen imennia den? Az si niamam :(
7
1
 
17
 
! Отговори
адел преди 11 години
на всички именници - честито!
6
3
 
8
 
! Отговори
Бог преди 11 години
"Да нямаш други богове освем мене.Не си прави кумир или каквото да било подобие на нещо,което е на небето горе или което е на земята долу или което е във водата под земята;да не им се кланяш нито да им служиш,защото Аз Господ твоят Бог съм Бог ревнив."
5
1
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Честито на всички именици!И на всички истински софиянци, независимо кога и от къде са дошли.Но не и на АЛЧНАТА, НЕКАДЪРНА И КОРУМПИРАНА БАНДА, която я "управлява" (т.е. краде) в момента.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от най-хубавите ни семейни празници - заради майка ми Вяра и заради града ни София
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит Празник на всички и от мен !!!! Бъдете живи и Здрави !!!
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
честито на всички именници и от мен,както и на столицата,живи ,здрави и усмихнати.
1
0
 
33
 
! Отговори
ами преди 11 години
Честито на всички именници!Да са живи и здрави и много късмет!