Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци

Ромите вече не са най-зле приети, сочат данни на "Отворено общество"
Обновена: 24 сеп 2012 14:50 | 24 сеп 2012 07:00, Красимир Ангелов
291
Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци
Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от българското общество. Снимка: Булфото

Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от  българското общество, сочат данни от изследване на "Отворено общество", цитирани от "Дойче веле".

Според  данните новите  имигрантски общности в страната ни са обект на много повече предразсъдъци.
Така през последните 4 години българите недолюбват най-вече имигрантите от Африка, както и и мюсюлманските имигрантски общности - арабите, албанците, кюрдите.

"Това са "виртуалните малцинства" в България. Те са най-непознати, затова са и най-недолюбвани", коментира Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Според изследването на "Отворено общество" в периода 2008-2012 българите се отнасят към ромите както към китайците - отношението към двете групи е сходно.

Иначе българите обичат най-много руснаците и гражданите на ЕС. Симпатии нашенците таят и към православните славянски групи.

От изследването става ясно още, че македонците, сърбите, украинците и бесарабските българи са търсени като брачни партньори и колеги, но пък не са добре приети като началници и като граждани на България.

Точно на обратното страна са българите мохамедани, турците, арменците, евреите и румънците. Те не са добре приемани като брачни партньори, но пък са харесвани като колеги и съседи.

Традиционно водещият стереотип за турците в последните години като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, отбелязва Алексей Пампоров от "Отворено общество". А негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци".

При нагласите на българите спрямо арменците също се забелязва промяна. Ако в началото на прехода например те са били смятани за "възприемчиви", "културни", "дейни" и "кротки", то днес те са "хитри" и "скъперници", но пък "дружелюбни" и "весели".

Водещата представа за евреите обаче се запазва. И днес българинът е убеден, че те са "богати". Към тази характеристика обаче се добавя и още една - евреите днес са смятани за "скъперници".

От нагласите към албанците пък несъмнено се е запазил предразсъдъкът, че са "отмъстителни" и "зли".

За сметка на това българинът изтъкват множество положителни характеристики на своите сънародници  - те са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Но все пак като водещата черта се запазва определението "завистливи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
6
 
! Отговори
кор преди 11 години
Арабите са уникални *** и изверги. На всяка цена трябва да опазим страната си от всякаква напаст от третия свят. Мрежата е пълна с видеоклипове на такива издевателства в тези страни, че дори и човек със супер здрава психика ще се стресне, затова не дремете, а си пазете страната!
136
0
 
6
 
! Отговори
.z/fl преди 11 години
ПОМОГНИ СИ САМ ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД !!! ПРЕДЛАГАМ ДА СЪЗДАДЕМЕ САИТ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА *** ГАДОСТИ! В СЛУЧАЙ НА ДРУГ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ КАТО ТОЗИ В КАТУНИЦА НА ТОЗИ САЙТ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОТЪРСИ И ПОМОЩ ОТ ДРУГИ МАНГОЛЮБЦИ ИЗ СТРАНАТА - АЗ НАПРИМЕР ВЕНАГА ПРИ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ МОГА ДА СЕ ОТЗОВА С ПОНЕ 20-30 ЮНАКА! АКО НЕ СЕ ОБЕДИНИМ КАТО *** ЩЕ ЗАГУБИМ БЪЛГАРИЯ И СЛЕД 10г. ЩЕ БЪДЕ *** НАСЕЛЕН С ДЖАНДАРИ,*** И ПОМАЦИ!!! КОЙТО Е ПО-ПЕЧЕН В ТОВА ДА СЪЗДАВА САЙТА!!!
135
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тези лъжат най бесрамнно *** са най мразените от нас малцинства , какво ме интересуват няколко преминали границата *** те са затворени в общежития и не ни създават толкова големи главоболия .Така че гадни манипулатори спрете да манипулирате обществото , няма да ни излъжете никога .
134
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ги видя тези манипулатори гнусни от Отворено (***) Общество и изобщо не чета нататък.
133
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Обичам България и Българите.Всички други според зависи.
132
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само комунистите обичат руснаците,обикновенните бира не за видяли добро от тях.
131
6
 
3
 
! Отговори
Србин: преди 11 години
Л**** са пари jе човjек, али човjек бес пари jе л*****!
130
6
 
19
 
! Отговори
рико преди 11 години
Като славяни естествено обичаме славяните. Няма да обичаме англичани или американци я -те просто са много по-различни от нас. Англичаните винаги са били високомерни и са ни закопавали, а руснаците са ни помагали. Както е тръгнало нищо чудно един ден отново да търсим помощ от Русия.
129
2
 
10
 
! Отговори
КАКВОТО ПОВИКАЛО.... преди 11 години
ПОПИТАЛИ ЗАВЪРНАЛ СЕ ОТ САЩ-КАКВО ТИ НАПРАВИ НАЙ-ГОЛЯМО ВПЕЧАТЛЕНИЕ"ТАЗИ ГАДНА,ДОЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ"КАЗАЛ ТОЙДРУГО"АМИ И ТЕЗИ МРЪСНИ,ГНУСНИ ЧЕРНИ ***"У НАШЕ СЕЛО АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ,НО С ***.ЕВРОПА ДА НЕ НИ УЧИ КАКВО ДА ПРАВИМЕ ЗАЩОТО ТЯ СИ ГИ Е ИЗКЛАЛА ИЛИ КАСТРИРАЛА НАВРЕМ,А ПРИ НАС ВЕЧЕ Е ОПРЯЛО ДО КОКАЛ-ИЛИ ТЕ НАС ИЛИ НИЕ ТЯХ.ПОМОЩ ОТ ОЛИГАРХИЯТА НЯМА ДА ВИДИМЕ ТАКА,ЧЕ НИЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ДА ЗАПРЕТВАМЕ РЪКАВИ И ДА СЕ ЗАХВАЩАМЕ ЗА "РАБОТА",ЧЕ ИМАМЕ ПО ЕДНО ДВЕ ДЕЦА ,А ТЕ ПО ПЕТНАДЕСЕТ!
128
4
 
15
 
! Отговори
до 231 от славянин преди 11 години
Само Турция е била винаги против България, за Русия имаш голяма грешка! Между 1944 и 1989 година всичко построено в България (заводи, пътища, мостове, енергетични мощности, национална сигурност и прочее) беше направено все с помощта на СССР (Русия)! Кой друг е помогнал толкова много на България!? А предполагам си чувал, че и от талибанското робство пак Русия ни е освободила! Тези, които винаги са били против България са от двете страни на Атлантика и югоизточно от нас!
127
2
 
7
 
! Отговори
atanasov51@gmail преди 11 години
Мразя расизма, обаче черните ги мразя повече !!!
126
4
 
13
 
! Отговори
Асан преди 11 години
Абе , нещо не виждам в класацията хамериканците? Или на авторите им е неудобно да публикуват факта, че американците са на първо място в класацията за най-мразени? Що не покажат как им се отразява "народната любов"?
125
1
 
5
 
! Отговори
арко преди 11 години
Много трябва да се внимава как се правят такива изследвания.Много трябва да се внимава кога се публикуват.Много трябва да се внимава къде се слага акцентът при публикуване.Да не създадем проблеми там където ги няма.
124
7
 
22
 
! Отговори
морски преди 11 години
Българина мрази американци,евреи,англичани и всички останали двуличници които се опитват да завземат света със сила.Също и Бойко Борисов.
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na snimkata ot statiata po - gore - tipichni bylgari
122
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИНА = на ЗАВИС ,ЕГОИЗЪМ,ПРОДАЗНИК,и мн.дрг. това е самата изтина.
121
8
 
14
 
! Отговори
Татко преди 11 години
Ами разбира се ,че обичаме Руснаци ,ИЗТОЧНИТЕ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ,ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА,СКАНДИНАВЦИ ... РАЗБИРА СЕ!!!!!!!!!! Те са хем красиви,хем близки до нас , хем са 10000000 пъти по-интелигентни от скапаните *** агаряни ,които са се появили от кръвосмешение ... и мазните мангустаси !!!!!!! Разбира се! Дано ни изкупят всичко и ни превземат!
120
2
 
8
 
! Отговори
до 213 преди 11 години
Явно не си имала вземане даване с китайци...С руснаци ,немци,италианци и донякъде турци,въобще европейци може да се разбереш ,но с другите културните различия са твърде голями.То дори на екскурзия да идеш ще го разбереш.
119
11
 
8
 
! Отговори
поли преди 11 години
Ми българите мога да кажа че са най зависливите ,крадливи и много други лоши качестава бе нямат разлика почти със *** ,иначе са много знаини като видят малко по тъмен и веднага *** човека може да е американец но това те него мислят. със две думи мръсно племесме айде сега данесе правим .
118
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българинът обича руснаци...но не обича руските КГБ управници !