Българският език заплашен от дигитална смърт

Пропастта между т. нар. "големи" и "малки" езици продължава, показва проучване
Обновена: 25 сеп 2012 14:52 | 25 сеп 2012 13:10,
96
Българският език заплашен от дигитална смърт
Езиковите технологии за 21 от 30-те изследвани езика са недоразвити. Снимка: архив, Reuters

Българският е един от езиците, които са заплашени от дигитална смърт. Това показва ново изследване на водещи европейски експерти в сферата на езиковите технологии.

Проучването е проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни. Сред тях е и Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин”.

Експертите са направили оценка на състоянието на езиковите технологии за 30 от близо 80-те езика, които се говорят в Европа.

Те са достигнали до извода, че езиковите технологии за 21 от 30-те изследвани езика или „са недоразвити", или са „слабо развити".

Проучването е проведено от над 200 експерти и включва оценка на състоянието на наличните езикови технологии за всеки език в четири различни категории: автоматичен превод, обработка и синтез на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси.

В поне една от тези категории 21 от 30-те езика (т. е. 70%) получават най-ниската оценка (т. е. за тях липсват езикови технологии или съществуващите технологии са недоразвити), като за български категорията със слаба оценка е автоматичният превод.

Няколко езика, сред които исландски, латвийски, литовски и малтийски, получават най-ниска оценка и в четирите категории.

Състоянието на наличните езикови ресурси и технологии не е оценено като „отлично” за нито един език, ресурсите за английски получават висока оценка, след това се нареждат холандски, френски, немски, италиански и испански език, които са оценени като „средно развити”.

Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталански, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като „фрагментарно развити”, което означава, че са сред езиците с висок риск от отмиране в дигиталната епоха.

Тоест, за момента българският език (получил средна оценка в категориите обработка на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси) не е застрашен, но ситуацията би могла да се промени значително с навлизането на ново поколение технологии, използващи наистина ефективно естествените езици, съобщават от БАН.

„Наблюдаваме драстично разминаване в равнището на състоянието и достъпа до езиковите технологии за различните европейски езици и за различните технологични области. Пропастта между т. нар. „големи” и „малки” езици продължава да се разширява. Трябва да положим усилия, за да осигурим адекватна технологична подкрепа за всички по-малки езици, за които липсват нужните ресурси и технологии. В противен случай те за застрашени от дигитална смърт“, коментира Георг Рем, един от редакторите на проекта.

Под езикови технологии най-общо се разбира софтуер, който може да обработва говорима и писмена човешка реч, уточняват от БАН.

Добре познати приложения на такъв софтуер са програмите за правописна и граматична корекция и за синтез на реч (като SpeechLab 2.0 за български), интерактивните лични асистенти на смартфоните (например Siri за iPhone), диалоговите системи за обработка на въпроси по телефона, системите за автоматичен превод (като WebTrance на SkyCode), уеб търсачките, както и синтезаторите на реч в навигационните системи за автомобили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
учителка преди 11 години
В редица училища в селищата с турскоговорящо население децата се обучават изцяло на турски език.Много от тях, дотигнали до седми и осми клас, не само че нищо не знаят по предметите, но и не могат да говорят на български, нужен им е преводач. Министерството на образованието, естествено си затваря очите.
87
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 11 години
Никъде и никога английският език не е приеман за междунаоден!
86
0
 
2
 
! Отговори
Гъци преди 11 години
Амин !
85
0
 
1
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Телеком Австрия като си раздаваха подкупите миналата година (скандал на десетилетието в Австрия) се опитаха да ме въвлекът в картела им на българския пазар (чиста печалба от 1 млрд само за тях от 3-4 години) като ме заплашваха, че ще ми отрежат пръстите ако откажа и Брюксел каза, че застава на тяхна страна като собсвеници. Къде си сменят логото сега като на всички е ясно, че фалират като картел който клиентите мразят.
84
0
 
4
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 11 години
До 52Чудесно наблюдение. Това са напълно ненужни и чужди на българския език заемки, по-точно даже непреведени от английски език думи. Хубави предложения за употреба на родни думи на тяхно място. Само върло не съм съгласна, че езикът загивал и се затривал. Нищо подобно. Езикът е многолик, съществува в различни форми и има много носители. Всеки се придържа към собственото си понятие за речева култура и ако у някого тя не е нужното равнише, то си е за негова сметка.
83
0
 
0
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 11 години
До 48Нищо подобно,дори механичното изброяване на думите в книжнината от Възраждането показва, че възрожденците са си служили с много по-богат речник от съвременните българи. Хайтов прави това с над стогодишния вестник "Марица" и сравнението му с печата от втората половина на 20 в е печално, в полза на "Марица".Съотношението между родни думи и чуждици във възрожденската литература е безспорно на страната на българското слово,а единственият напредък в това отношение е изчистването на турцизмите.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като има ***, като ония дето щели да вкарват в новите правила за езика, iPad, като дума ????Какъв трябва да си, за да вкараш име на продук, търговска марка, като дума в език. Или тотоално *** и незнаещ или тотално подкупен и обслужващ нечии интереси или и двете.
81
1
 
5
 
! Отговори
Немислещ преди 11 години
Тази новина нее вярна. Ние от младите младежите сме решений даго запазиме българския език дори кугату чатимие . Несе притеснавай те. Обичаме ви!
80
2
 
3
 
! Отговори
Методий преди 11 години
Пълни глупости, ама пълни.... Брей, тия евро-чиновници каква оценка са дали за българския език .... МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ТОГАВА, КАКВО ЩЕ КАЖАТ ЗА РУСКИЯ - ТА НАЛИ И ДВАТА ЕЗИКА ПОЛЗВАТ КИРИЛИЦАТА ?!?!? ЗНАЧИ ЛИ ТОВА, ЧЕ И РУСКИЯ ЩЕ БЪДЕ ПЛЕСНАТ В СЪЩИЯ КЮП, А ?!?!
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз доколкото знам първият който се е опитал да забрани пушенето на цигари е бил Хитлер. Правете си изводите...
78
4
 
1
 
! Отговори
Lalev преди 11 години
hahahahahahahaha...bg diplomiranite ucheni za bg ezik !bg ezik jivee i imeto Kubrat Pulev znae i haresva vseki evropeetz! imeto BG znae vseki evropeetz, zaradi nego i takiva kato nego! Koito dobre e nauchil edno nesto i go znae, moje, dokazva ubeditelno i yasno pred vsichki hora kachestvata si! za bg diplomiranite ucheni ot BAN , za bg diplomiranite uristi svetat znae , che nisto ne struvat i sa korumpirani mafioti na darjaven kurort!
77
0
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
82, деиствителен случяй.Дъщеря ми беше ок.10-12годишна и един ден ми казва,може ли да ти `аскна една куестченка`(този израз бил популярен сред децата,но аз не знаех),казвам,а аз мога ли да ти `клоузна дъ дора`.Разбра!Наистина спря да говори по този начин(с мен поне).Когато чуеш такъв,опитай с шега.Ако е достатъчно интелегентен ще разбере,ако ли не-с такъв като него ... Не трябва и да бъдем краини пуристи,сред приятели,при `фриволен`,`еври дей` разговор в РАЗГОВОРНИЯ можем и шега да си позволим.
76
0
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
До Анонимен 82Идва млад художник при Пикасо,искам да рисувам абстрактно.Пикасо смачква един вестник и казва,възстанови го.Не може, отговаря младият.Първо се научи да рисуваш реалистично и тогава си позволявай да бъдеш абстрактен.В разговорния(и не само) навлизат нови думи,с отричане няма да опазим езика,но трябва в млада възраст да заложим`реалистичното`.Добро утро и приятен ден
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе дали българският език няма да изчезне докато има българи не съм сигурен. Та то най-простите нива и бачкери са тези, който чули недочули нещо бързат да вмъкват английски термини например или ако работят в чужбина, поради липса на знания слагат чужди думи на мястото на български. Например: чеквам се (на летище), дропвам (курс в университет) и така нататък. Да, няма да се изгуби напълно като език, но много ще се видоизмени в подобие на чужди. Той вече се е изменил доста и без това.
74
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
За тези които си знаят че езикът е преди всичко средство за комуникация, да се сетят че те освен да комуникират друго не могат, а комуникацията я правят с понятия дошли отвън. С времето тези понятия изчезват и повече не идват, и тогава стават маймуни. Все още има хора като видят маймуни разбират че те някога са комуникирали.
73
4
 
2
 
! Отговори
dd преди 11 години
колкото по барзо остане само един език с който хората се разбират толкова повече ще се влоши положението на Илюминатите,а граматиката е за комплексарире който се мислят че са изплували над помията от която са произлезли.
72
0
 
6
 
! Отговори
шоп преди 11 години
76 подсети ме за стария виц как изпратили българче от шопско да учи ингилизки, но вместо сметка за хонорар по обучениетому родата му получила кратка телеграма с текст: Елте си го узмите!
71
0
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
76qМного ми хареса твоят случай.Първо ,моите уважения към чувството ти за хумор(дори да не е виц,начина по който си погледнал говори за такова чувство).Ами ето го начина на опазване и обогатяване на езиците.В контактите при различни ситуации.Езиците и хората говорещи ги влизат в една взаимовръзка и взаимно пазят езиците си.Без дори да се замислят.Имал си и друга възможност-с парите които си дал в повече е могло да поръчаш софтуер-преводач.Ето още един начин да `дигитализираме`езика си.Пр.вечер
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах страшен проблем с английския...Затова наех трима англичани на работа и ги накарах да научат български...След като ги уволних разбрах,че са си направили собствена фирма в която са наели българи!?!?!? Звучи като виц,нали?
69
1
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
До Анонимен74Ти си дал отговор.Под `технологии на езика`аз очаквх за друго да бъде изследването,а то за болтове и гайки(разбираш какво влагам).Да не търсим трагедии(`смърт на езика,Боже тези какво говорят`),там където ги няма.