Българският език заплашен от дигитална смърт

Пропастта между т. нар. "големи" и "малки" езици продължава, показва проучване
Обновена: 25 сеп 2012 14:52 | 25 сеп 2012 13:10,
96
Българският език заплашен от дигитална смърт
Езиковите технологии за 21 от 30-те изследвани езика са недоразвити. Снимка: архив, Reuters

Българският е един от езиците, които са заплашени от дигитална смърт. Това показва ново изследване на водещи европейски експерти в сферата на езиковите технологии.

Проучването е проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни. Сред тях е и Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин”.

Експертите са направили оценка на състоянието на езиковите технологии за 30 от близо 80-те езика, които се говорят в Европа.

Те са достигнали до извода, че езиковите технологии за 21 от 30-те изследвани езика или „са недоразвити", или са „слабо развити".

Проучването е проведено от над 200 експерти и включва оценка на състоянието на наличните езикови технологии за всеки език в четири различни категории: автоматичен превод, обработка и синтез на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси.

В поне една от тези категории 21 от 30-те езика (т. е. 70%) получават най-ниската оценка (т. е. за тях липсват езикови технологии или съществуващите технологии са недоразвити), като за български категорията със слаба оценка е автоматичният превод.

Няколко езика, сред които исландски, латвийски, литовски и малтийски, получават най-ниска оценка и в четирите категории.

Състоянието на наличните езикови ресурси и технологии не е оценено като „отлично” за нито един език, ресурсите за английски получават висока оценка, след това се нареждат холандски, френски, немски, италиански и испански език, които са оценени като „средно развити”.

Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталански, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като „фрагментарно развити”, което означава, че са сред езиците с висок риск от отмиране в дигиталната епоха.

Тоест, за момента българският език (получил средна оценка в категориите обработка на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси) не е застрашен, но ситуацията би могла да се промени значително с навлизането на ново поколение технологии, използващи наистина ефективно естествените езици, съобщават от БАН.

„Наблюдаваме драстично разминаване в равнището на състоянието и достъпа до езиковите технологии за различните европейски езици и за различните технологични области. Пропастта между т. нар. „големи” и „малки” езици продължава да се разширява. Трябва да положим усилия, за да осигурим адекватна технологична подкрепа за всички по-малки езици, за които липсват нужните ресурси и технологии. В противен случай те за застрашени от дигитална смърт“, коментира Георг Рем, един от редакторите на проекта.

Под езикови технологии най-общо се разбира софтуер, който може да обработва говорима и писмена човешка реч, уточняват от БАН.

Добре познати приложения на такъв софтуер са програмите за правописна и граматична корекция и за синтез на реч (като SpeechLab 2.0 за български), интерактивните лични асистенти на смартфоните (например Siri за iPhone), диалоговите системи за обработка на въпроси по телефона, системите за автоматичен превод (като WebTrance на SkyCode), уеб търсачките, както и синтезаторите на реч в навигационните системи за автомобили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До обективен, с Руснаците, говорим и пишем на един език. С малката разлика, че техния е "леко" променен от старобългарски.
67
1
 
6
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Та аз не разбрах какво точно щяло да стане?Как може да се пишат такива невероятни глупости.Българският е жив език,истински е,на мястото си е-докогато има Българи няма да изчезне.Какво значи `дигитални(нови)технологии`?Ами те са достъпни.Я си представете машината на Гутенберг!По тази логиката сега да има само един език в света.Има увлечения-изживяват се .Не трябва да сме безхаберни,разбира се;особено за чистотата.Точно този кораб обаче не е застрашен от потъване.Споко,браточка,много е яко.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До обективен я по точно коя е тая една държава? европата ли имаш предвид, дето се чуди как да оцелее, все някой ще изключва, днес Гърция, утре Испания или Франция не е решено още и докато се чудят и Кипър се натиска, нещо накрая май ще останат само Румъния и България като от България само политиците и *** щото в европата има много за караднене и там ги интегрират, а преди какво беше караха ги да бачкат.
65
5
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Езика е средство за комуникация, не национална идентичност, както е пишело в "учебниците" преди 30 г. На тази база пак там е имало "бисери" от сорта:- вижте колко "болшие" братя са ни руснаците, защото говорим близки езици, а колко са ни чужди западняците- с тях не се "разбираме" дори. Глупости, глупости и т.н. ето сега повечето млади знаят или учат английски, ми значи братята са ни англоговорящите:))))))
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато не се ограничи във всички български форуми да се пише задължително на кирилица, няма да се оправи младото поколение. Интересен ми стана коментара с онази, която пишела само "официалните документи" на кирилица. Но определено всички учат английски, защото е най-лесен. И вместо да напишат някоя друга буква с клавиатурата, или използват него или някакви *** съкращения от порядъка "k si, kpr, n6t" и други подобни. А това , че си от село не те прави по глупав от другите.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само вижте във Феса, младите , а и не само всичко е на латинеца, язък! Дали има някой англичанин да пише на БГ.
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реално, ако се замислим, всичко Българско към днешна дата е заплашено!
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що бе, за разлика от преди 5 години (и особено отпреди 10) доста хора (макар това да включва и неграмотниците, но те са друга тема) доста хора се научиха да пишат на кирилица. Преди 10 години дори големи фирми в мейлите пишеха на маймуница, въпреки че имаше кирилизатори още тогава. Харесва ми и недопускането на маймуница в коментарите на повечето сайтове. А *** английски с 200 думи на кръст е просто фаст-фууд език, всички го ползват,защото е елементарен. Не може да замени никога Българския
60
17
 
0
 
! Отговори
яаовня преди 11 години
Я, бързо да започвате да учите турски!А, сеирджи чок, ама алъш вериш йок!
59
0
 
13
 
! Отговори
do 63 преди 11 години
Да бе ще изчезне ама само в твоя болен, или по скоро платен мозък ! Я вари напиши в хърватски сайт например ,или шведски че езикът им ще изчезне ?*** и *** ...
58
12
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Обединението на Европа неминуемо ще доведе до изчезването на повечето от изброените (застрашени) езици. Статията го казва в по- мека форма.."дигиталната епоха", но реалността е, че в една държава място за 1001 езика просто няма! Това е положението.
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"Та така, 3-4 века по-късно пак сме на същото положение. Непрекъснато парадираме какви сме патриоти, колко много обичаме България, как ценим красотите й... А накрая пишем на "маймуница". Егати родолюбците, няма що.
56
3
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 11 години
До ъ: Поредният неразбрал. работа, драги ми господине, е на софтуерните компании, които, обаче, предпочитат да се съсредоточат върху истински печеливши проекти, а не да правят кеф на *** от днес.бг
55
3
 
3
 
! Отговори
ъ преди 11 години
А от Института за български език за какво получават заплати, макар и - скромни? За да изследват говора на българското малцинство в Австралия, Париж и Хонолулу? Койтрябва да ги разработва тези електронни ресурси? Не били специалисти? Ами като не са...
54
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
Да пишеш на маймуница е все едно да се опитваш да отвориш бутилка вино с чук... Не, че няма да се получи ако се използва дръжката ( за да се набута тапата ), ама нещо не е съвсем както трябва.. нали?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 33 какво подстрекаваш хората бе миризлив *** такъв,да вземеш да си ходиш там от където си дошъл от чукарите.като си толкова ербап защо не се върнеш да видиш как ще ти напълнят *** с олово
52
1
 
6
 
! Отговори
Инкогнито преди 11 години
До maimun (54): точно това е идеята. определено надали има някой българин, който да намира цапаниците ти за опит за "лесна комуникация".
51
0
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 11 години
Колко от вас прочетоха статията, дървени философи такива? изобщо разбрахте ли за какво става въпрос? Не, нали? :)))))
50
21
 
5
 
! Отговори
maimun преди 11 години
ne moga da razbera, za6to iskate da se pi6e na b1lgarski v komentarite? ideqta na itnernet ne e li lesna komunikaciq? 6te pi6a грамотно и изискано, no samo kogato pi6a oficialni dokumenti ili si 4atq s princa na monaco.. e*ahti poppoznite tipove.. tova 4e pi6ete na kirilica ne vi pravi gramotni..
49
0
 
11
 
! Отговори
do 48 преди 11 години
Напротив , вярно е че българският език е много богат ! Просто в наши дни , ако използваш стари думи и изрази , те ОБЯВЯВАТ ОФИЦИАЛНО за "селянин", "провинциалист цапащ красивата ни столица", "дегеец", ако си от северозапада ,"миекащ гагаузин"-североизтока или "мръсно маке" ако си от югозапада ! Както и ра разбира се "мръсен дървен шоп", ако си софиянец ...