Българският език заплашен от дигитална смърт

Пропастта между т. нар. "големи" и "малки" езици продължава, показва проучване
Обновена: 25 сеп 2012 14:52 | 25 сеп 2012 13:10,
96
Българският език заплашен от дигитална смърт
Езиковите технологии за 21 от 30-те изследвани езика са недоразвити. Снимка: архив, Reuters

Българският е един от езиците, които са заплашени от дигитална смърт. Това показва ново изследване на водещи европейски експерти в сферата на езиковите технологии.

Проучването е проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни. Сред тях е и Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин”.

Експертите са направили оценка на състоянието на езиковите технологии за 30 от близо 80-те езика, които се говорят в Европа.

Те са достигнали до извода, че езиковите технологии за 21 от 30-те изследвани езика или „са недоразвити", или са „слабо развити".

Проучването е проведено от над 200 експерти и включва оценка на състоянието на наличните езикови технологии за всеки език в четири различни категории: автоматичен превод, обработка и синтез на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси.

В поне една от тези категории 21 от 30-те езика (т. е. 70%) получават най-ниската оценка (т. е. за тях липсват езикови технологии или съществуващите технологии са недоразвити), като за български категорията със слаба оценка е автоматичният превод.

Няколко езика, сред които исландски, латвийски, литовски и малтийски, получават най-ниска оценка и в четирите категории.

Състоянието на наличните езикови ресурси и технологии не е оценено като „отлично” за нито един език, ресурсите за английски получават висока оценка, след това се нареждат холандски, френски, немски, италиански и испански език, които са оценени като „средно развити”.

Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталански, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като „фрагментарно развити”, което означава, че са сред езиците с висок риск от отмиране в дигиталната епоха.

Тоест, за момента българският език (получил средна оценка в категориите обработка на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси) не е застрашен, но ситуацията би могла да се промени значително с навлизането на ново поколение технологии, използващи наистина ефективно естествените езици, съобщават от БАН.

„Наблюдаваме драстично разминаване в равнището на състоянието и достъпа до езиковите технологии за различните европейски езици и за различните технологични области. Пропастта между т. нар. „големи” и „малки” езици продължава да се разширява. Трябва да положим усилия, за да осигурим адекватна технологична подкрепа за всички по-малки езици, за които липсват нужните ресурси и технологии. В противен случай те за застрашени от дигитална смърт“, коментира Георг Рем, един от редакторите на проекта.

Под езикови технологии най-общо се разбира софтуер, който може да обработва говорима и писмена човешка реч, уточняват от БАН.

Добре познати приложения на такъв софтуер са програмите за правописна и граматична корекция и за синтез на реч (като SpeechLab 2.0 за български), интерактивните лични асистенти на смартфоните (например Siri за iPhone), диалоговите системи за обработка на въпроси по телефона, системите за автоматичен превод (като WebTrance на SkyCode), уеб търсачките, както и синтезаторите на реч в навигационните системи за автомобили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
24
 
! Отговори
123 преди 11 години
За съжаление тенденцията да пишем на шльокавица и все повече хубави български думи да 'изчезват' или да се заместват с чуждици става ежедневие:(Доста е тъжно, но езика загива:*асистънс - съдействие/помощ;*мониторинг - наблюдение;*джипи - доктор/лекар;*шопинг, фешън, брифинг и т.н.Много е жалко, че езика се затрива под натиска на филми и псевдо 'кълчър'
47
3
 
21
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Езикът ни може да умре само ако му позволим ние. За съжаление вие журналисти правите всичко възможно да ускорите смъртта му. Използването на неконтролируем брой чуждици е в основата на поциганяването на езика ни.
46
3
 
13
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Например думата *** off е доста по миролюбива и негрозна от балканското "Ходи се ***" или нещо подобно.--Не знаеш добре нито българския, нито английския език. *** off означавай изчезвай, разкарай се.Споко, при плебса това е често явление.
45
7
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Боравят с много малко думи, а той е много богат. Вкарват чуждици защото глупаците не разбирали когато е казано на български и вече става смешно.--Ако употребяваме само български думи, нямаше да има с какво да общуваме. 90% от речниковия фонд на нашия език е чуждици - факт!Когато българските писатели в средата на 19 в. започват да пишат, те установяват, че българският език е много беден за писмено слово и започват да го обогатяват, най-вече чрез заемки от други езици.
44
0
 
14
 
! Отговори
варненец преди 11 години
В Маями , ако не говориш испански напрактика не можеш да си намериш работа -факт ! Но ако говориш испански , а не знаеш бъкел английски -пак има работа и то много -друг факт ! Испано говорящите масово ОТКАЗВАТ да говорят английски , ДОРИ и да го знаят префектно- трети факт ! Всички официални документи в САЩ са на два езика английски и ИСПАНСКИ -малко известен факт ... в BG ...
43
9
 
3
 
! Отговори
DDT преди 11 години
Да умира... Ще се намери друг. Празно пространство не остава в природата..Като никой не може да го говори и пише..
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силно се надявам да са прави в прогнозата си.
41
2
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
първата кирилица е в ЕС--Употребяваме бълграрска азбука, не кирилица. Кирил е съчинил глаголицата, която не се използва. България трябва да настоява нашата азбука да се нарича българска, а не кирилица.
40
3
 
3
 
! Отговори
проф. Балкански преди 11 години
Подобни твърдения са силно преувеличени. Нищо не заплашва българския език.
39
1
 
7
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Същото важи и за САЩ ! Флорида, Калифорния, Тексас са 50/50 испано и англо говорящи !Има много черни/карибци/ обаче, както и тълпи от филипинци ! Така че европеидните бели /каубойци/ са вече малцинство ! Нещо проучване едно друго от британските "учени" по въпроса ?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си го преместя фара от другата страна на борда. Дреме ми на какъв език говоря, а при какъв стандарт живея.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 36/Вярно е -първата кирилица е в ЕС, но и сме на последната дупка на кавала в ЕС, други отзад просто няма.
36
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
"Криворазбраната цивилизация" е полезно четиво за доста млади българи. Тъй като им е трудно да четат дълги текстове, могат да изгледат и ТВ версията. Пак по-добре от нищо.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг кое е нормалното, и не е заплашено от изчезване. То няма нормални закони, които ти дават право да живееш и да защитиш живота си и собствеността си, та езика. Това е положението, докато управляват комунисти. Истината е куфарите и на самолета завинаги. След няколко години няма да има кой да го говори., както е тръгнало. Такова чудо и през турско не е било, убеден съм.
34
8
 
7
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Абе май по-скоро английския език ще изчезне ми се струва на мен ! Англия е пълна с индийци и пакистанци , а те рано или късно ще се върнат към корените си .. муахахахаха
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чш, българският е официален език в ЕС и първата кирилица в него бе ало. Тия пак само взимат пари за нищо - баси анализа баси чудото
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pi6ete na balgarski i gramotno za da ne umre ezikat ni
31
8
 
8
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ!!! преди 11 години
По-голяма глупост не бях чел скоро. Докато има българи, ще го има и езика. Народ, които 500 години не си е сменил езика, въпреки че е бил владян от изостанали (но многобройни) ориенталци, заслужава само да му се сваля шапка ! Цялата работа е за да може този "институт" да *** кинти по европейски програми. Толкова по въпроса.
30
2
 
17
 
! Отговори
КЮРДИСТАН ! преди 11 години
Докато я има Русия , българският език И НАЦИЯ няма да изчезне ! *** обаче са пътници
29
4
 
4
 
! Отговори
да чурка ме преди 11 години
Ха ха ха ха ах ха ха ха ха ха ха ха учете шведски език лесен е , всички го говорят няма да изчезне скоро фешън е или пък моден (е двете са чуждици) бла бла водещи експерти ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха а да дигитална или цифрова а ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха .