Главното мюфтийство заклейми антимюсюлманския филм и карикатурите

Това е проява на лош вкус и невежество, се посочва в позицията
Обновена: 27 сеп 2012 18:39 | 27 сеп 2012 18:34, Елка Василева
23
Главното мюфтийство заклейми антимюсюлманския филм и карикатурите
Протест в Индия. Снимка: архив, Reuters

Главното мюфтийство в България заклеймява филма "Невинността на мюсюлманите", обиждащ всички мюсюлмани по света, и го определя като силно провокативен, непрофесионално заснет и лишен от каквато и да била художествена стойност. Това се посочва в позиция на мюфтийството, изпратена до медиите.

От изповеданието припомнят, че Пророкът на исляма Мохамед е изключително ценен, уважаван и обичан от мюсюлманите, поради което определят "меко казано като проява на лош вкус и невежество изобразяването му по този скандален и неприемлив начин".

Още по темата

"Не толерираме по никакъв начин насилието над невинни граждани. Разграничаваме се от реакцията на нашите братя и смятаме, че техният подход е своеобразно отстъпление от миролюбивия дух на исляма", се казва в позицията.

В нея се посочва, че постулатите на ислямската религия повеляват обезпечаване на сигурност и имунитет на посланиците на чуждите страни.

От името на българските мюсюлмани Главното мюфтийство споделя скръбта и болката на близките на загиналите и поднася съболезнования на целия американски народ.

Публикуваните карикатури в списанието "Шарли ебдо" оскверняват светините на мюсюлманите не само във Франция, а в цял свят, се отбелязва още в позицията. В нея се допълва, че карикатурите са провокация и целят насаждане на омраза и напрежение между отделни прослойки в обществото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами как така ще се осмиват тия дето призовават да се режат главите на нежелаещите да приемат исляма? Това демократично ли е? Я да питаме салафистите какво е демократично? И изобщо това Главно муфтийство на чий народ е главно такова, някой запитва ли се ?
17
0
 
7
 
! Отговори
абдалах преди 11 години
Главното мюфтийство да заклейми радикалистите които се опитват да създават изкуствено напрежение между българи мюсолмани и българи християни.Ислямат в своята същност е миролюбива религия ,но някои четат корана както дяволът евангелие.Всеки който проповядва насилие позовавйки се на религиозни постулати е престъпник който трябва да бъде осъден и от светски и от реигиозен съд.
16
0
 
4
 
! Отговори
лъч преди 11 години
Добре де, филмът е непрофесионално заснет и лишен от художествена стойност. Излиза че, ако беше двучасова мегапродукция, с всичките качества на добро кино, никой нямаше да се обиди. Защо, нищо не казват за съдържанието? Там имаше едни сцени на насилие... Такива моят народ е преживял в миналото, а сега се случват и в ислямския свят, и между правоверни. Според мен филмът е шарж, карикатура - това е художествен похват в изобразителните изкуства. И обръща внимание на хората, какво безумие се получава, когато политиката и алчността изместят духовността и добротата. Независимо дали се вършат в името на Мохамед, на Христос или в името на науката, безумията са зло, грях и някога, по някакъв начин се връщат върху този, който ги върши.В този смисъл, филмът не осмива Мохамед, а тези които злоупотребяват с философията му. И не разбирам вярващите последователи, с какво точно не са съгласни и какво ги обижда художественият похват или идеята! Но! Чест прави на мюфтийство в България, че изразяват съболезнования, че не толерира насилието и се разграничават от него! Моите уважения за това!
15
2
 
7
 
! Отговори
До № 13 преди 11 години
Ей, ***, едно е да идеш на екскурзия, друго е да живееш там! Ти, като си толкова отворен, защо не живееш в някое малоумно емирство, а, защо? Какво като имат небостъргачи, построени от западни компании, щото арабелите мозък си нямат да си направят дори и читав път! Добре, че е петролецът, иначе щяха да са като нашите *** в гетата, че и по-зле! А *ите що са се юрнали към Европа, а не към дубай или кувейт? Ми щото там са ***, а да живееш сред мюсюлмани си е жива наказия!
14
1
 
3
 
! Отговори
До № 9 преди 11 години
Виждам, че си *** човек и ще ти го обясня като на *** човек! Знам, че Пакистан се е отделил от Индия и също така знам коя е "родината" на тия антихристи, мюсюлманите! Имам предвид обаче нещо друго като казвам, че родината на тия орангутани е пакистан - имам предвид състоянието и нивото на една от "нормална"мюсюлманска държава и избрах случайно пакистан - това беше мой избор, можех да избера и алжир или либия, но ти реши, че съм невежа и продължи да плещиш глупости!
13
2
 
11
 
! Отговори
Не с фес в ЕС преди 11 години
Не разбирам само какво ни боли фара нас нормалните бели хора от какво се дразнели и какво осъждали диваците. Не трябва да им се дава гласност и да се коментира за тях а те нека си грухтят и ***. Изолиране трябва и максимално дистанциране от сганта а който нарушава законите да си носи последствията като нормален гражданин на БГ. Ако нещо не им харесва - КПП-тата са отворени , избор голям има сега.
12
3
 
10
 
! Отговори
тубата преди 11 години
Ми гледах го в тубата филма. Не съм чел Корана да направя връзката, ама все едно комиците от шоуто на Слави са дегизирани и си правят майтам с някой. За мен това е свобода на словото. Който се обижда да не гледа.
11
4
 
4
 
! Отговори
до гошо преди 11 години
Е Гошо много си назад нямало каде дасе ходи, ми Емирствата ,Катар, Дубаи и мн,дрг, саветвамте да направиш една езкурзия и давидиш и тогава пиши селски .
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой ги е обидил и унижил нека заведат дело и да го съдят по законите на страната, а не да се бият по улиците и да бият невинни хора!Подобен вид поведение е нецивилозован!А никъде не съм чул да има заведено дело срещу авторите на филма или карикатурите.Все пак в цивилизованият свят споровете се решават в съда.
9
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Ти май не си чел много а? Пакистан е откъснат от Индия преди 50 години. Че чак и изкарваш другите ограничени. Доста си забавен. А родината на исляма е Арабия, там е създаден той, като религия на децата на пустинята и е съобразен до голяма степен с арабските нравствени и семейни закони.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Филмът е една долнопробна, нискобюджетна провокация направена именно с тази цел - да скара мюсюлмани и християни. Карайки се, вие играете по свирката на създателите и се поддавате на провокациите им. Те точно това искат.
7
3
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Не се шегувам, но ти си явно толкова ограничен, че не схвана мисълта ми! Имам предвид - който иска да се пери и демонстрира като мюсюлманин, да ходи да живее в Пакистан, там му е мястото, там му е родината! Какво да ти обяснявам, като на *** ли?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно че мюсюлманите взимат този долнопробен нискобюджетен филм прекалено навътре, но нека се поставим на тяхно място. Как ще се почувстваме ако някой се изгаври с Левски или Ботев? Как ще реагира БПЦ или Ватикана ако някой публикува карикатури с Исус? И ние, и мюсюлманите като че ли имаме нужда от малко повече търпение и толерантност. Мир, братя християни и мюсюлмани, мир.
5
6
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Посочете ми ама поне една нормална мюсюлманска държава, в която искате да живеете? Няма такава, нали? Затова все бягат от хубавия "халифат" към Европа и Америка! Що не емигрират в саудитска арабия, алжир, йемен, нигерия, ливан, сирия и други халифатски изчадия? Дори и в дубай няма да искат да останат, щото мюслитата са кофти хора, с промити мозъци!
4
1
 
4
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
Трябва да се шегуваш,ако кажеш, че родината на мюсюлманите е Пакистан.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички мюсюлмани в България - в Пакистан! Там е тяхната родина и там им е мястото!
2
3
 
9
 
! Отговори
Тамерлан преди 11 години
Понеже тия т. нар. мюслюлмани нямат аргументи да оборят един толкова "лош" според тях филм, си служат с *** масови протести, организирани от чуждите разузнавателни служби, за да създават омраза на верска основа! Дай им няколко хиляди евро и ето ти мюсюлмански протест! И ако питаш тия урунгели от снимката за какво протестират, сигурно няма да успеят да дадат смислено обяснения!
1
4
 
12
 
! Отговори
Тамерлан преди 11 години
И за какво го заклеймяват - че казва истината?! Служат си с общи фрази от рода на "не бил художествен" и т. н. А не го клеймят като лъжлив! Писна ми от тия мюсюлмани - все се навират в Европа, а пък непрекъснато я хулят и обиждат. Ама не щат да живеят в скапаните мюсюлмански страни! Навират се в при нас, в Европа! Ако не допусках, че тази масова мюсюлмански хипноза е провокирана от тайните служби, щях още повече да съм ядосан на тия арогантни ***!