Когато пътят не завършва там, където трябва

Или как мечтата те отвежда в канал за трафик на хора
Обновена: 6 окт 2012 09:06 | 6 окт 2012 09:00,
55
Когато пътят не завършва там, където трябва
Момичетата, попаднали в трафик, нямат лице. Снимка: архив Reuters

Ще я кръстим Мая, но тя може да има хиляди имена и много лица. Мая е израснала в институции и не познава никого от семейството си. Изоставена е още при раждането си, а годините до пълнолетието минават през безлични стаи в различни домове, които обаче изглеждат еднакво.

На 18 години се налага да напусне институцията, но Мая няма представа как да се грижи сама за себе си. Детството й е преминало сред четири стени и никаква връзка с реалния свят.

“Искам да имам една къща. Какво друго да иска едно сираче?“. С това просто изречение се изчерпват всички мечти на младото момиче – тя желае дом.

Още по темата
29 сеп 2012 09:25
29

И точно когато не знае как ще продължи живота си, като по поръчка се появява жена, която й предлага работа като камериерка в друг град. На пръв поглед офертата звучи като най-прекия път към мечтата й – парите са добри, условията на работа също.

Мая тръгва. На място обаче картината е различна – условията на труд са ужасни, глобите - постоянни, а момичетата се държат като вълчици една с друга. Решава, че е време да напусне.

Отново, както досега, тя е сама на пътя и не знае накъде да продължи.

Точно тогава се появява втората добра оферта – гледачка на инвалиди в Полша. Идеята за работа в чужбина, която ще й помогне да създаде дом, а един ден и здраво семейство, бързо завладяват Мая.

Тя тръгва за Полша с още едно момиче. Бързо става ясно, че не са там, за да се грижат за хора в неравностойно положение, а са трафикирани с цел сексуална експлоатация.

Мая е принудена да проституира на паркинг – документите й са взети, парите й са точно преброени – само за кафе и цигари. През деня нямат право да се хранят. Като цяло яденето е силно ограничено – трафикантите не искат момичетата им да надебелеят.

Правилата са железни, неспазването им носи жестоки наказания. Всяко неспазена заповед води до жесток побой – пред всички за назидание.

Мая прави опит за бягство. Попада в болница. Изходът изглежда близо. Там обаче я намират сводниците й. Успяват да убедят персонала, че тя е тяхна близка, че се е изгубила и я взимат със себе си.

Следва жесток побой, а кошмарът на паркинга продължава. Мечтата за дом избледнява, но Мая не се отказва.

Прави втори опит за бягство – отново неуспешен. Третият път обаче птичето каца на рамото й. Клиент й дава пари, за да успее да се прибере до България – пътят е осигурен. Мая обаче трябва да си вземе документите.

Една вечер влиза в спалнята на сводниците си, взима личната си карта и скача от прозореца. При падането навехва тежко крака си. Мая обаче продължава да бяга, защото това е шансът й. С телефон снима колата на сводниците и къщата, в която са я държали, за да може да даде доказателства на полицията.

Младото момиче стига до България и се свързва с една от възпитателките. Тя я насочва към подходяща институция, а Мая разказва всичко в полицията и показва снимките на органите на реда.

Първите месеци момичето не може да излезе от кошмара, мечтата я няма, тя просто се носи по течението. С помощта на специалисти обаче се взима в ръце. Намира си работа.

Срещу трафикантите започва досъдебно производство, което обаче е прекратено. Мая не губи надежда и търпението й е наградено. Досъдебното производство е възобновено и насилниците й получават 4-годишна присъда. Имуществото им се разследва, а те трябва да изплатят обезщетение на Мая.

Сега тя е добре. Вече има лице, а не е просто част от тълпата. Мая работи в цех и се справя добре. Все още няма собствено жилище, но засега и в общинския апартамент се чувства добре. А един ден...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости.Доста голяма част от проститутките са всъщност доста богати.Доходи между 2000-5000 месечно.Понякога и много повече.Тва,че ги бият,могат да се заразят с някоя болест или някой клиент или сводник да ги очисти са си рисковете на професията.Лично съм си говорил с няколко "жрици" по темата.. Коментарите на всички без изключение са : "Е кво,да спра да проституирам и да живея мизерен живот с 600 -1000 месечно ако имам късмет?"Аз да не съм луда? Сега тия пари ги правя за седмица"Нищо им няма..
42
23
 
10
 
! Отговори
Басмач преди 11 години
Много студентки носят татуировки и дълги надписи. Преди само *** имаха надписи, Яшар, ИваN, Rнко и други. Тези жени не трябва да се връщат в България, а да се гонят.
41
28
 
5
 
! Отговори
киро преди 11 години
тая ако я напъна и крилцата й ще се размахат
40
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само разгледайте материалното положение на момичетата и на тези, които казват, че всичко е доброволно, за да разберете за каква експлоатация става дума.
39
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VE4E NIAMA TAKIVA JENI KOITO SA KARANI NASILA DA PROSTITUIRAT !!!! VSI4KO E SAS VZAIMNO SAGLASIE !!!! TAZI KUKLA NE SE LI E DOSETILA ZA KAKVO BI I POMOGNALA NEPOZNATA JENA , ZA6TO E TRAGNALA S NEIA ?! TAYA *** TOVA E TARSILA , NO YAVNO NE SA MOGLI DA RAZPREDELIAT PARITE KAKTO TRIABVA
38
10
 
17
 
! Отговори
гошо тъпото преди 11 години
Проститутките са дар божий. Разведен съм. Имам няколко апартамента. Имах и приятелки които само това ги интересуваше къде са в моя живот и защо не ме осигуриш . Проститутката идва за 150-200 лв. и си отива с благодарности и до нова среща .Коя е по голяма ***. А при комунизма имаха възможност да уреждат някои комунисти : жителство ,жилище, аспирантура това не беше ли проституция
37
34
 
9
 
! Отговори
чеп преди 11 години
не им вярвам на *** и дума. щото винаги гледат на хляба мекото, и после се оплакват, ама това стана така а онова не стана така. Думичка не им вярвайте, никой не я е бил през ръцете и краката да ходи да си вее дупето напред-назад! Народа е казал: Да би мирно седяло, не би чудо видяло!
36
8
 
28
 
! Отговори
Дааааааа преди 11 години
Това е "американската" ДЕМОКРАЦИЯ.Децата ни стават ***.Пожелавам същото и на НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ биззззнесмени. Дъщерите им да задоволяват нагона на западняците.
35
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо не ми е жал май
34
6
 
21
 
! Отговори
Станимир преди 11 години
Капитализъм - проституция и наркотици ! Диктатура - трепят ги до крак !
33
7
 
2
 
! Отговори
selqnin ot sliven преди 11 години
S toq trafik na xora, si4kite kyrvi bate karat merjani! Aman ot trafici i kurvulqci.
32
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ISKALA E DA IMA EDNA KA6TA , I MNOGO DOBRE E ZNAELA 4E AKO RABOTI KATO 6IVA4KA NIAMA KAK DA SI KUPI KA6TA !!! ZATOVA E RE6ILA DA STANE PROSTITUTKA , NO NE E PREMISLILA 4E SVODNICITE 6TE I VZIMAT PARITE I NA NEIA 6TE OSTANE EDIN GOL HUY !!! PROSTITUCIA SE PRAVI BEZ SVODNICI , SAMA !!!
31
0
 
17
 
! Отговори
Гацо до 33 преди 11 години
До Люсиен Колега не си в час вижда се . Борделите или ПУФ както се казва са законни да така е но колко са незаконно проституиращите ? Има ли такива дето сами са си наели стая и работят или всичко е по-принуда ? Далече съм от мисълта че всички там са доброволно ! Стаята на проституиращата в зависимост от града и реномето на заведението струва на вечер от 150 евро на горе . 99% от работещите са заставени пот различни форми
30
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE TEZI TAKA NARE4ENI JERTVI *** NE SLU6AT LI BE ?! NE ZNAYAT LI 4E NE E HUBAVO DA SE DOVERIAVA6 NA NEPOZNATI ,KAMO LI PAK DA TRAGNE6 S TIAH V DRUG GRAD ?! TAYA SAMA SI E ISKALA DA STANE PROSTITUTKA ,NO YAVNO NE E BILO SPORED O4AKVANIATA I
29
0
 
20
 
! Отговори
момиче преди 11 години
много е лошо, когато млади момичета като мен се подлъгват по лъжливи обащания!
28
24
 
8
 
! Отговори
хммм преди 11 години
тая е една на 10000 хиляди,повечето си отиват сами...Възможно е и тая сама да е отишла като си мисли че ще си прави що си сака,и после да е съжалявала.А проституцията ,да се направи легална,и закрилата да се поеме от съотв.органи-като по света.Инак това ще продължава до края на света-*** ще ядат бой,ще получават малко пари,и ОГРОМНИТЕ печалби -в ръцете на мафията-вместо в хазната.А случая е като с *** СВОДНИЦИ-при тях е така.А че сега работи в цех тая-не вярвам...Експроститутка няма.
27
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6TOM E TRAGNALA S NEPOZNAT 4OVEK V GRUG GRAD , ZNA4I E BILA GOTOVA I DA PROSTITUIRA !!KOIA NORMALNA JENA BI TRAGNALA S NEPOZNAT 4OVEK DA RABOTI V DRUG GRAD ?!
26
1
 
35
 
! Отговори
ЦЦ е педро преди 11 години
как делото ще е прекратено бе ЦЦ ??? какъв е този двоен стандарт??? 90 годишна баба у затвора за два корена зелени растения.. братът на Митко на свобода с 20 грама???
25
3
 
35
 
! Отговори
Армагедон преди 11 години
На повечето *** във форума много им се иска да ходят по *** или даже ходят.... иначе големи Думи се хвърлят... ужасна история и на гадовете които са я принуждавали имената трябва непрекъснато да се съобщават... Непрекъснато
24
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kato i vidi 4ovek tatuirovkite ,stava yasno kakva stoka e !!!