Над 151 хиляди психично болни регистрирани у нас за 2011 г.

20% от хората имат психични разстройства, но не се лекуват
Обновена: 9 окт 2012 14:49 | 9 окт 2012 07:55,
110
Над 151 хиляди психично болни регистрирани у нас за 2011 г.
Снимка: архив, Булфото

България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а по отношение психичното здраве на българската нация нещата са драстично влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване. Това съобщи за БТА д-р Христо Хинков - началник сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, позовавайки се на данни на Евростат и СЗО.

Според данни на експерта за 2011 г. разходите за едно легло в държавните психиатрични болници са били от 2 до 5 пъти по-ниски в сравнение с другите многопрофилни и специализирани болници и национални центрове в страната. Подобно е било съотношението и по отношение на центровете за психично здраве (бившите психодиспансери) спрямо другите национални центрове.

Според д-р Хинков обидно ниско е финансиране на цялата система на психиатрично обслужване у нас, което снижава драстично както  мотивацията на работещите професионалисти в системата, така и качеството на тяхната работа, а всичко това е отново за сметка на самите психично болни. Преди броени дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи за предстоящо увеличение с 18 на сто на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология от 1 октомври.

Според статистиката на НЦОЗА през 2011 у нас са били регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории. На 100 хиляди българи се падат близо по 2060 сънародници с психически и поведенчески разстройства. Най-много хора у нас страдат от шизофрения, шизотипни и налудни разстройства - над 36 хиляди души.

Българите, страдащи от разстройства на настроението /афективни разстройства/ са над 27 хиляди, с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди българи, с болна психика вследствие стреса са над 14 хиляди сънародници и т.н.

Трябва да се знае, че около 20 на сто от нашето население също така страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот, намаляват трудоспособността и имат цялостно отражение върху икономическия
статус на страната и самочувствието на нейните граждани, смята експертът.

Отношението на цялото общество към психично болните, включително медии, професионалисти и обикновени граждани продължава да бъде стигматизиращо и дискриминационно, допълва експертът. В това отношение силно изоставаме от всички европейски страни и световните стандарти.

СЗО стимулира откритата дискусия за проблемите на психичното здраве, като тази година темата на Световния ден на психичното здраве 10 октомври ще бъде "Депресия: глобална криза". Според статистиката на СЗО депресията засяга в световен мащаб повече от 350 милиона души от всички възрасти, във всички общности и има значителен принос за глобалната тежест от болести в света. Въпреки че са известни ефективни методи за лечение на депресията - достъпът до лечение е проблем в повечето страни, като в някои държави едва 10 на сто от нуждаещите се, получават подобно лечение.

Средно глобалните разходи за психично здраве са по-малко от 3 долара на глава от населението годишно, отбелязва СЗО. В някои страни с ниски доходи разходите за психично здраве спадат драстично и до 25 цента годишно. Според експерти на организацията един на всеки четирима жители на планетата в някакъв момент от живота си е принуден да изисква грижи за психичното си здраве.

Близо половината от  световното население обаче живее в страни, където един психиатър се пада на 200 000 души, отбелязват данни на организацията. Според международни изследвания, поръчани от организацията, загубите за икономиката в САЩ, свързани с  проблеми на психичното здраве, са за около 3,6 млрд. долара годишно, докато финансовите загуби за Европа по причини от психични разстройства надхвърлят 178 млрд. евро на година, посочва БТА.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
10
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 11 години
Трижди проклети да са децата, внуците и правнуците да го преживяват на йо-йо,на които пряко,или косвено,които са причинили нещастието на бедните,като и 99% от народа ни сме и ние! Да им се връща трижди по 3,на 3-а степен!Амин!Дано нещастникът е намерил покой от екзекуторите си,които,дано го последват!Това ни чака вс,"живеещи"на тази територия-България..
54
2
 
9
 
! Отговори
психиатър преди 11 години
То рибата се вмирисва от главата.Тя страда от неизличимия властов синдром,наречен по първото описание на болестта "ББ" и се характеризира с дълбоко и последователно раздвояване на психиката между вкоренения комплекс за малоценност и непреодолимия стремеж да да наложи "аз-ът" на всички нива и във всички сфери на общественото битие.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето "психичноболни" са по-нормални от "нормалните" хора в България...
52
0
 
9
 
! Отговори
Hristina преди 11 години
Да, за съжаление лудите стават все повече и повече, това е факт. Всеки ден в центъра виждам най-малко десет на брой. И говоря само за тези, на които им личи от пръв поглед. А колко скрити психопати-шизофреници вилнеят около нас....едва ли имаме представа. Страшно е, защото те са заплаха за обществото, неконтролируеми и агресивни, те могат да ни наранят във всеки един момент. Може да звучи жестоко, но тези хора трябва да бъдат затваряни и контролирани от съответните здравни заведения.
51
2
 
5
 
! Отговори
Berta преди 11 години
Ами чисто подлудяване си е, ако търсиш вината за личното си неблагополучие в гербави или станишевци. Бугаристанеца все чакай някой да дойде на власт и да му го поднесе всичко на тепсия. Няма как да стане-и мама на тато баница без пари не дава.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина си е голямо изкрейзване. А и като четеш коментарите на някои и в прогнозата за времето им се привиждат комунисти, седесари..анархисти. Докато *** не проумее, че политизирането на всичко е една велика глупост, ще е винаги само на това дередже. Ще си го преместя фара от другата страна на борда, като се сменят комунисти или псевдонационалисти. Кой както сам си го направи..
49
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Над 151 хиляди психично болни регистрирани у нас за 2011 г. -въпрос към журналиста а включена ли е в бройката и днешното правителство ГРОБ
48
1
 
5
 
! Отговори
Дърт Партиец преди 11 години
Да живее комунизма !
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тия 3 годиини и нещо, мизерията до която ни докараха тия, непосилните цени във всичко, безработицата и за повечето липсата на всяка перспектива пред младите особено, които са и с по две висши образования, няма как да не избръмчиш. Такъв геноцид убеден съм и през турско не е било. Всичко е измишльотини.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина психясването е голямо. Като четеш и някои коментари, само комунисти им се привиждат или пък наистина само хора от онова време пишат. Кой го интересува вече комунизма-изминали са 25 години и представителите на тази епоха са хора пенсионери или отдавна в друго измерение, от които нищо вече не зави. Наистина тотално изперкване във всяко нещо да ти се привиждат комунисти.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашенецът си е все един и същ навсякъде. Въпроса е, че когато отиде в регламентираните общества спазва правилата, и го бият през пръстите ако ги нарушава. А у дома си се прави на ***, защото просто така си обича, а и му го разрешават да се прави на такава.И после - "кой ми прави фокуси в гащите"?
44
1
 
16
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 11 години
.... Така че всеки го избива "чивията" на някъде при този НЕПРЕСТАНЕН СТРЕС В ТАЯ СМЕХОТВОРНА И РАЗЯДЕНА ОТ КОРУПЦИЯ И НАГЛИ КРАЖБИ В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ ДЪРЖАВА !!!!! Едни психясват.... :( Други се разболяват от Рак или други коварни болести :(.... Трети хващат пътят през ТЕРМИНАЛ 1 или ТЕРМИНАЛ 2... За четвърти "НЯМА ЗАКОНИ..." и си правят точно каквото искат... пети са от отбора на "кокошките,за които обаче няма прошка..." и така Дами и Господа.... ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ СМЕ :( Незнам какъв ЕС искаме?!?
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един много известен психолог неотдавна каза че, психичното здраве на нацията ни е застрашено, и май си е доста прав в това свое твърдение. Но в крайна сметка, всяко общество се развива според коефициента си на интелигентност.
42
1
 
4
 
! Отговори
Glezen преди 11 години
Tazi snimka e naistina unikalna!! Tozi strashen chovek s cagoule kvo pravi na balkona? Ste napada jenata? Ili tia e tajna zastoto maja i e lud i se misli na ninja? Ili tia e shizofrenik i tova e neinia imaginary friend?
41
0
 
10
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 11 години
Над 150 хиляди души със психично разстройство регистрирани за 2011 година ?!?! Че това е една ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРА БРОЙКА ЗА ЖИВОТЪТ,КОИТО ВСИЧКИ ВОДИМ В НАШЕНСКИЯТ АБСУРДИСТАН!!!!! Не искам дори да си помислям каква ще бъда бройката на тези хора през 2021.. а да не говорим за 2031 година.. Ако изобщо има България де... а не сме щат на Кюрдите и Турците!! :( .. Просто НЯМА КАК ДА ТЪРПИШ НАГЛИ КРАДЛИВИ УДАРИ ОТ ВСЯКЪДЕ ПОД КРЪСТА ОТ ПОЛИТИЦИ И МОНОПОЛИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ ВСЕКИ ДЕН И ДА СИ ДОБРЕ!!:(
40
0
 
9
 
! Отговори
psixiatar преди 11 години
isleste vsizki na ulizata i na4upete vitrinite na bankite koito vi kradat vsizko zivo lae no ni6to ne se pravi bravo na gurzi ispanzi franzusi no sa po umni ot varvarskoto bulgarsko pleme kadeto miri6e na drexi ftora upotreba
39
0
 
14
 
! Отговори
хахо преди 11 години
каква е тази снимка:)))))))))))))))))направо ме убихте, някава жена а вътре се вижда и полицай ...........
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 43Или процента на хората членове на БКП?Неможе да не политизирате всяка една новина нали?
37
0
 
13
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Всяко психично разстройство се дължи на дисбаланс на някои изключително важни вещества в мозъка, или по-накратко казано, нарушение на баланса на химията на мозъка. Ако се хване навреме и се третира така, че да се възвърне нормалния баланс резултатите са повече от добри.
36
1
 
13
 
! Отговори
. преди 11 години
Не може да се "лекува" псих.разстройство.То се "тушира" с лекарства, които те правят вял и отпаднал: какво "лечение", ако не си на работа?или АКО- парите ОТЧАЙВАЩО не ти стигат!Изпитал съм и го СЕГА, и преди 1989! Слава богу, децата ми са на работа!Но и периода 1970-1989 съм прекарал аз и семейството ми в лишения, недоимък, АКо и да сме били на работа! Е, можех да отида , да се оплаквам на психиатри и психоаналитици, и "КВО" от това?С КАКВО щяха да ми облекчат живота? Стъпете здраво на земята