Над 151 хиляди психично болни регистрирани у нас за 2011 г.

20% от хората имат психични разстройства, но не се лекуват
Обновена: 9 окт 2012 14:49 | 9 окт 2012 07:55,
110
Над 151 хиляди психично болни регистрирани у нас за 2011 г.
Снимка: архив, Булфото

България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а по отношение психичното здраве на българската нация нещата са драстично влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване. Това съобщи за БТА д-р Христо Хинков - началник сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, позовавайки се на данни на Евростат и СЗО.

Според данни на експерта за 2011 г. разходите за едно легло в държавните психиатрични болници са били от 2 до 5 пъти по-ниски в сравнение с другите многопрофилни и специализирани болници и национални центрове в страната. Подобно е било съотношението и по отношение на центровете за психично здраве (бившите психодиспансери) спрямо другите национални центрове.

Според д-р Хинков обидно ниско е финансиране на цялата система на психиатрично обслужване у нас, което снижава драстично както  мотивацията на работещите професионалисти в системата, така и качеството на тяхната работа, а всичко това е отново за сметка на самите психично болни. Преди броени дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи за предстоящо увеличение с 18 на сто на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология от 1 октомври.

Според статистиката на НЦОЗА през 2011 у нас са били регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории. На 100 хиляди българи се падат близо по 2060 сънародници с психически и поведенчески разстройства. Най-много хора у нас страдат от шизофрения, шизотипни и налудни разстройства - над 36 хиляди души.

Българите, страдащи от разстройства на настроението /афективни разстройства/ са над 27 хиляди, с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди българи, с болна психика вследствие стреса са над 14 хиляди сънародници и т.н.

Трябва да се знае, че около 20 на сто от нашето население също така страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот, намаляват трудоспособността и имат цялостно отражение върху икономическия
статус на страната и самочувствието на нейните граждани, смята експертът.

Отношението на цялото общество към психично болните, включително медии, професионалисти и обикновени граждани продължава да бъде стигматизиращо и дискриминационно, допълва експертът. В това отношение силно изоставаме от всички европейски страни и световните стандарти.

СЗО стимулира откритата дискусия за проблемите на психичното здраве, като тази година темата на Световния ден на психичното здраве 10 октомври ще бъде "Депресия: глобална криза". Според статистиката на СЗО депресията засяга в световен мащаб повече от 350 милиона души от всички възрасти, във всички общности и има значителен принос за глобалната тежест от болести в света. Въпреки че са известни ефективни методи за лечение на депресията - достъпът до лечение е проблем в повечето страни, като в някои държави едва 10 на сто от нуждаещите се, получават подобно лечение.

Средно глобалните разходи за психично здраве са по-малко от 3 долара на глава от населението годишно, отбелязва СЗО. В някои страни с ниски доходи разходите за психично здраве спадат драстично и до 25 цента годишно. Според експерти на организацията един на всеки четирима жители на планетата в някакъв момент от живота си е принуден да изисква грижи за психичното си здраве.

Близо половината от  световното население обаче живее в страни, където един психиатър се пада на 200 000 души, отбелязват данни на организацията. Според международни изследвания, поръчани от организацията, загубите за икономиката в САЩ, свързани с  проблеми на психичното здраве, са за около 3,6 млрд. долара годишно, докато финансовите загуби за Европа по причини от психични разстройства надхвърлят 178 млрд. евро на година, посочва БТА.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоуууууууууууу,Болните от БеКаПи-зъм, и дуг Партизъм - айде пийте си лекарствата и не се шматкайте из форумите, по теми, дето не са ви по акълчетата де... Тъпо е. А и зависите после от тия, дето плюете... И не само за Вас се отнася това....
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поста 99 към болните ли е?Май да. Тук са няколко, дето се представят под различни имена. До обяд са Наполеон, следобяд - Бонапарт.Знаят какво са им казали и за какво им плащат. И плещят глупости, та дано не четем коментарите..Но - ние четем и между редовете. Мутро-дивокрацията май няма сили да се справи с това, което не й е по акъла.
73
0
 
3
 
! Отговори
Sevov преди 11 години
***, na snimkata ja poznah - tova e psycholojkata ot kvartal "Balgarka" - Sliven !
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пийте си халоперидола и продължавайте да поствате.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това за Дянкоффф и Пожарникаряяяяяя отнасяли се
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не бойте се бат Бойкьоооооо пуска шланга и ще ви отрезви всичките за изборите
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каквито управляващите такива и хората побъркаха народа нещастници
68
1
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
До Анонимен-казвате че това са комунисти като пребавим още атакисти,гербери и яне янеци ,остават ли нормални или колко са те.
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То това да си комунист или бесепар си е чиста диагноза. Заболяването е психично и е открито преди повече от 100 години. Много смъртоносно, отнело е живота на милиони хора. По смъртоносно от испанския грип. Напоследък в България се разпространявало заедно със СПИН, СПУН и други некласифицирани синдроми съобщено на всеослушание от д-р Кутев. Няма лечение. Ограничава се с изолация!
66
2
 
3
 
! Отговори
ЗДРАВИ БИЛИ, преди 11 години
ЧЕРВЕНИТЕ КАРТУНИ, А ИМ СЕ ЩЕ ДА КОМАНДОРЯТ, ЧЕ ТОВА СИ Е ПЪЛНА ОТКАЧЕНОСТ! Я ВСИЧКИ ЧБГ НА ПСИХО-ПРЕГЛЕД, НЯКОИ МОЖЕ И ДА СА ЗДРАВИ!
65
1
 
6
 
! Отговори
психиатър преди 11 години
до 77. Не го познавам, а го наблюдавам вече 10-на години в различните обществени МУ роли, следя словата му, които неизменно започват с "Аз" и завършват с "те са виновни", но никога той не прави грешки, дори когато си противоречи.А това е част от неговата същност.Симптомите са очевидни за цяла България и не е необходимо чак толкова специализирано познание.И като цяло: политиците ни трябва да минават психотест, защото ни правят на луди!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема е че някои ото най-тежките случаи са в парламента:))
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Психично болен рядко се става само от среда и ценности...повечето психични болести са си вродени, и ако човек има странни вярвания още от малък, това е белег, а не причина, за шизофрении и други подобни. В развитите страни отдавна има доста успешни програми за превенция (защото е възможно болестта да се избегне или най-малкото смекчи), но в България хората дори не знаят какво е психична болест. Мислят си, че шизофрения значи раздвоение на личността....първобитно общество.
62
1
 
5
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Събудих се и какво да видя.Весели ,щастливи и усмихнати хора.Ужас.Как да не се побъркаш?
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Над 151 хиляди са регистрираните психично болни, а още 6 милиона са неригистрирани...
60
6
 
5
 
! Отговори
до червените врачки преди 11 години
един призрак броди из Европа и събира червени бетонни глави.....
59
0
 
11
 
! Отговори
докладвам преди 11 години
за 240 болни от алчност - намират се в град София, диагнозата им е широко разпространена и води до епидемия в някой среди. предполагам и за около 5 милиона болни от 'тарикатлът' - срещат се навсякъде и са крайно опасни
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Над 151 хиляди психично болни регистрирани у нас за 2011 г." - че то БСП-то май от по рано е регистрирана, ама нейсе. Първият им симптом е че искат властта и си въобразяват, че ще я получат. Няма да стане! Да си пият редовно хапчетата! Ако нямят - в големи количества гола, студена вода! Ша им са отрази добре на червените!
57
3
 
6
 
! Отговори
go преди 11 години
kakvato d-ta takav i naroda
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безработицата сред болните е почти 90% и когато постоянно расте безработицата при сегашната финансова криза вече 24 години може да се види, че положението на тия хора става безнадеждно.