Чирков диагностицира обществото ни: Загубени години, пропилени надежди

Преглед на печата на 10 октомври
Обновена: 10 окт 2012 07:23 | 10 окт 2012 07:16, Петя Славова
163
Чирков диагностицира обществото ни: Загубени години, пропилени надежди
Снимка: Булфото

В интервю за "Преса" професор Александър Чирков диагностицира обществото 23 години след промените. "Диагнозата е дезилюзиониране на обществото - раздяла с илюзиите. Обществото живее с чувството на загубени години, на пропилени надежди. Жалко е! Навсякъде властва хаос - на бързо се вземат някакви решения, после пак така на бързо се отменят", подчертава Чирков.

Според него основният недостатък на политиците ни днес е липсата на възпитание и познание. А за премиера Бойко Борисов Чирков коментира: "Аз много се страхувам като се появи някой силно екстровертен тип като поведение. Този тип, особено при политиците, иска постоянно фокусиране на вниманието върху себе си, иска медии и население да са ангажирани непрекъснато с неговия нарцисизъм. А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават."

Финансовият министър Симеон Дянков е уверил социалните партньори, че няма сериозно намерение да въвежда диференцирана минимална заплата според икономическото състояние на отделните
региони, пише "Сега". "Той каза, че е било някаква идея, която е пусната в общественото пространство, за да се види реакцията, но не се работи по нея", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който излезе много преди края на заседанието на тристранката. Дянков обаче вече е доказвал, че използва верни депутати да внасят екзотичните му идеи между първо и второ четене на законите на право в парламента, като така се избягват
дебатите със социалните партньори. Така беше прокарано увеличението на пенсионната възраст две седмици преди началото на 2012 г., припомня вестникът.

"Бюджет 2013" е миналогодишният бюджет, лекичко поразместен, заявява в интервю за "Стандарт" вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Неговата оценка за проектобюджета е следната: "Няма програмното бюджетиране, за което говорим от дълги години. Не се гони някакъв резултат. Само си раздаваме заплати и обществени поръчки. Няма мерки, които да насърчават младите хора, нито образованието. На здравеопазването на практика не е обърнато внимание. За редица сектори в бюджетната сфера по същество се предлага замразяване на възнагражденията или съкращаване на персонала. Не приемаме диференцираното вдигане на пенсиите. Повдигнахме и въпроса минималните осигурителни прагове по икономически дейности да станат минимални заплати." Манолов е категоричен, че минималната работна заплата не трябва да се премахва. "Нека тя да съществува, но искаме да се определят нивата на минималните заплати според това какво работиш", настоява експертът.

Синдикатите не приемат идеята за диференцираното вдигане на пенсиите от 1 април според това кога те са отпуснати. "Защото е излизане от изначалния принцип на определяне на пенсиите", казва Манолов. Експертът подчертава още, че парите, които се отделят от вноските за пенсия на хората, отиват в частните фондове за задължително осигуряване. Това, по думите му, е изключително голям проблем. "От една страна, заради това, че на хората им се намалява пенсията, която ще получат от солидарния стълб, т.е. от държавния фонд. Ако осигуровките бяха отишли само там /б. а. - НОИ/, пенсията им щеше да е много по-голяма", аргументира се Манолов. Втората пенсия също да отива в НОИ, за да спадне дефицитът от 1,9 млрд. лв. на държавното осигуряване. Такава идея лансира президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, допълва в друга статия "Стандарт".

Време е за революция в модела на заплащане, призовава в своя анализ за "24 часа" Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. Търсеният ефект от минималната работна заплата, тоест тя да стане реален измерител на положения за нея труд, ще имаме, когато тя се увеличи не в проценти, а в пъти.

Изходът от създалата се ситуация е в радикалните промени, твърди авторът. Анализирайки сегашния модел на заплащане се оказва, че той е твърде остарял за бързоразвиващия се свят. Нейков предлага смяна на модела с т.нар. "разделно плащане". При него има много по-голяма хармонизация на интересите на работодателя и на работника. Подобни радикални промени в установени традиционни механизми се правят най-бързо и най-успешно по времена криза. Само че ние пропускаме вече трета година от кризата, подчертава експертът.

За 12 месеца работа учените от БАН ще получават 10 работни заплати, алармира под глава "Преса". Заради недостиг на средствапо тази позорна схема ще работят и догодина хората на науката. Те ще излизат в неплатен отпуск по график. Не бе изпълнено обещанието на президента Росен Плевнелиев до края на 2012 г. да им намери още 14 млн. лв. Разчетите на Дянков предвиждат БАН да получи за трета поредна година само 59 милиона лева субсидия.

Ще проверяваме цената на тока, анонсира пред "Труд" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. "Смятам, че народните представители дължим на гражданите яснота, за това как се изчисляват сметките им. Дори да е тежко поносимо увеличението, хората трябва да са наясно как се е стигнало до него", коментира Главчев. Той оглавява новосъздадената парламентарна комисия, която ще надзирава работата на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Целта е да се създаде чувството в обществото, че всичко е нормално, аргументира се Главчев. Това е одит - "проверява се дали са спазени всички процедури, за да се стигне до крайния резултат", казва още експертът.

В отговор на друг въпрос Главчев коментира и "Бюджет 2013". Той категорично отрича твърдението, че повишението на доходите е предизборен ход. "Досега винаги сме казвали, че водещото е финансовата стабилност - няма да правим компромис. И тази година не е изключение от правилото", изтъква Главчев. По темата за цената на електроенергията "Новинар" допълва на първа страница: По-евтин ток може да плащаме от 1 юли догодина. До намаляване на цената може да доведат преговори с ТЕЦ "Марица-изток". Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В близките няколко седмици ще започнат разговори за намаляване на цената, на която НЕК купува енергия от ТЕЦ "Контурглобул Марица-изток 3" и ТЕЦ "АЕS Гълъбово", обясни Семерджиев.

Държавата няма шанс да събере над 700 млн. лв. неустойки, наложени на купувачи на приватизирани предприятия заради неизпълнени задължения, показват изчисления на "24 часа". Причините са липса на обезпечения по договорите, отхвърлени в съда претенции, описани заради заличаване на дружествата вземания, фалит на препродадени предприятия. Основната част от парите - 406 млн. лв., са наложените неустойки по договора за продажба на "Кремиковци". Другият голям длъжник е "Химко" - Враца, и също от години е в несъстоятелност.

Темата в днешния брой на "Труд" констатира, че справедлива такса смет ще има най-рано през 2016 г. Общините в страната масово са се отказали да въвеждат нова и по-справедлива методика за изчисление на такса смет. Налогът ще продължи да се формира на база данъчната оценка на имота, а не според количеството изхвърлен боклук. Така за по-големите апартаменти, обитавани дори от един човек, се плащат стотици левове за смет. В същото време четиричленно семейство в по-евтино жилище внася в общинатав пъти по-малка сума. Според "Труд" това води до високи такси и мръсни населени места, а картинката може да се промени едва през 2016 г. Тогава се очаква да бъде изработена нова система за определянето размера на таксата.

Полицаи и военни могат да излязат на безпрецедентни съвместни протести през следващите дни заради драстичните различия, които имат с ръководствата на министерствата по увеличението на заплатите и орязването на привилегиите, алармира под глава "Сега". Вчера ръководството на МВР на практика отхвърли основното искане на полицаите - за увеличаване на заплатите. Освен това вътрешният министър Цветан Цветанов пробва да реши по силов път проблемите си с непокорния полицейски синдикат, който фактически организира протестите на униформените през последните няколко години.

Личната електронна карта става 3 в 1, пише на първа страница"Телеграф". Тя ще съдържа три компонента - електронна здравна карта, електронно ЕГН и електронен документ за самоличност. В пълния си вариант пластиката с чип се очаква да бъде готова след 2016 г., когато изтича договорът на МВР със "Сименс" за изготвянето на документи. Според първоначалните им изчисления продуктът ще струва между 50 и 70 лв.

Според челото на "Труд" самоличността на премиера Бойко Борисов е открадната в социалната мрежа фейсбук. Хакерът или хакерите, които се представят за Борисов, са успели да привлекат като приятели и последователи над 5000 души. На жаргона на мрежата това се нарича "да превъртиш фейсбука", защото социалната мрежа позволява личните профили да имате не повече от 5000 души. Затова администраторите на групата пуснаха в понеделник втори фалшив профил под името Boiko Borisov. От пресслужбата на Министерския съвет и ГЕРБ заявиха, че премиерът не поддържа свой профил във фейсбук, както и че на никого не е дадено право да поддържа такъв от негово име.

С подземен паркинг, който ще прибира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, твърди на първа страница "Монитор". В момента в някогашната централа на БСП заседават парламентарните комисии, но най-късно в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала "Св. София", където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания.

"Шефовете на службите може да са политици" е заглавието над интервю в "Монитор" с Атанас Анатанасов, зам.-председател на Народното събрание. Той приветства лансираната идея разузнавателните служби да се водят от шеф, който не идва от техните среди. "Има достатъчно добри експерти и извън средите на службите, които могат да помогнат много за израстването, и за подобряването на работата, тъй че това е още един въпрос, който трябва да се прецизира. За мен има логика в това предложение", коментира Атаносов.

 


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
6
 
! Отговори
хубаво преди 6 години
браво професоре, ти каза една истина, която само медик може да я каже.ти направи много за родината си.23 години ни крадат управляващи от всички нива, приватизираха за жълти стотинки, прогониха младите ни.Забогатяха мутри и управляващите и техните близки, осъществява се геноцид на българският народ, най-значимата професия днес е бодигард /пазвантин/,книгата не се цени,учителя е унижен,науката изхвърлена, жените не раждат.
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CHIRKOV E KRADEC !!!
109
2
 
7
 
! Отговори
MAGDALENA преди 6 години

tova koeto ctava V BALGARIA E PROSTO HE 4ovescho POLITIZITE XAPVAT PRASCholka abednite trevi4ka???
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
vbox7/play:m174f2cb3f
107
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЛУПАЦИИИ, гледайте още фък брадър и протестирайте срещу забраната за пушене! А докато го правите *** завладяват родината ни! Някоя нощ ще се събудите от крясъците на децата ви, които биват изнaсилвaни и клaни от тях, ама ще е къснооооо, глупациии!
Гледайте ! youtube/watch?v=25EJIu_Rjdw
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главчев и сие ще надзиравали как се формира цената на тока,щото у обществото трябвало да се създаде чувството,че всичко е нормално.Ако не знае-никога няма да се създаде.Разпродадоха предишните ЕРП-та за прекалено скромни суми и сега чужди страт. инвеститори ни дерат,както си искат.В региона,където живея Е.оН се понапапкаха едно хубаво,продадоха бизнеса си на чеш. евреи и те за начало измислиха-до 15 ч. на мес. трябва да им платиш.Нищо,че повечето хора получават в края на месеца.Мръснишка работа.
105
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи им го, професоре! Кажи им го на тези селски разбойници във властта! Едно време се чудех защо хайдутлука в народният фолколор се отъждествява с героизъм, а тя каква била работата?! Чисто национална черта!
104
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УМЕН *** Е ЧИРКОВ , БРАВО !!!
103
8
 
7
 
! Отговори
До ННС преди 6 години
Каква е разликата, според Максизма -ленинизма, между капитализма и социализма? Само формата на собственост! При соца всичко е държавно, разпределя се от върхушката и сега, у нас, е така! Социализъм сме си, не сме демокрация. Социалистите експроприираха,за себе си, общонародната собственост!
102
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз много се страхувам като се появи някой силно екстровертен тип като поведение. Този тип, особено при политиците, иска постоянно фокусиране на вниманието върху себе си, иска медии и население да са ангажирани непрекъснато с неговия нарцисизъм. А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават."
Три изречения дават оценка на три пропилени години за българите.
101
3
 
22
 
! Отговори
ннс преди 6 години
социалистическата идея е най-стправедливата,най-хуманнта,но духовното ниво на хората се оказа ниско,за да може тя да се осъществи се изисква високо духовно ниво.Когато е станала октомврийската революция махатмите на Шамбала пишат подкрепящо писмо до Ленин.Аз също мисля,че е въпрос на време до новата революция
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко ли години ще минат още..до като се родят 2 рите Ленин и Димитров да поведат народа към своето бъдеще??убеден съм че ще го бъде..просто е въпрос на още време
99
3
 
48
 
! Отговори
"Писмо до Левск преди 6 години
Спи, Дяконе! Не се събуждай!

Остани в незнайния си гроб!

Добре си ти... От там не виждаш

съдбата на достойния ни род.Не виждаш майките,които днес не раждат.

Стариците край кофите за смет.

Бащите със джобове празни,

в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване.

Селата мъртви. Пусти градове.

Строим хотели, паркинги, гаражи...

Край просяка минава БееМВе.На "пътя към Европа" се продават

в ръцете с кукли малките моми.

Те детството си в сънища сънуват.

Стаена скръб в очите им гори.Спи, Дяконе! Не се събуждай!

Добре си там под тази черна пръст.

Завиждам ти за туй, че не дочака

мечтите си, разпънати на кръст.
98
1
 
16
 
! Отговори
P преди 6 години
ZAGUBENI GODINI. ZVU4I KATO IME NA ROMAN. NO PREKALENO REALISTI4EN
97
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бившият Партиен дом, на БКП, скоро забелязах, че има много зловеща излъчване. Това е най-видно сутрин от бул."Тодор Александров", след като се пресече бул."Хр.Ботав" посока центъра. Сградата изглежда ката един огромен разпънал крила самолет, или клин забит в сърцато на София. Кулата изглежда като някакъв каменен войн, а двата най-горни прозореца, на кулата, като очи на чудовище, особено ако през него преминават лъчите на изгряващото слънце. Зловеща гледка.
96
5
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
бе..кажи му лекар..и не го обиждай повече..но пък тук е прав професора..празни надежди вече 23 години..но пък проблема си е за раята на България..а не за париимащите..те си живеят живота и са в крак с времето..а то времето си върви..и на края ще се окаже..че който живял живял..а другите са били в застой.чакане на едно място .лъгани от няколко правителства..че се напъват" нещо "да променят..само че така изглежда само привидно..а истината е че са работили само за себе си..ще се промени ли нещо?
95
2
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 6 години
Ти работиш ли за без пари ?
Гледай да не опираш до Чирков и по-малко приказки малко по-малко ***! Това, ако искаш де, твоя воля.
94
1
 
17
 
! Отговори
ПСИХОПАТИЯ ЛИ Е ТОВА преди 6 години
А за премиера Бойко Борисов Чирков коментира: "Аз много се страхувам като се появи някой силно екстровертен тип като поведение. Този тип, особено при политиците, иска постоянно фокусиране на вниманието върху себе си, иска медии и население да са ангажирани непрекъснато с неговия нарцисизъм. А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават."
93
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години

Тодор Живков
/9.9.1944/
До 10 ноември 1989 ., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След 10 ноември 1989 той направи съдбоносната крачка напред!"
92
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от Сименс пак ли се опитват да ни набутат едно нищо за десетки евро, което ще стане задължително. После с десетилетия ще трябва да им се плаща поддръжка и консумативи. Някаква си здравна карта ще струва колкото един международен паспорт. В Естония с една лична карта имат и здравна карта и достъп до всички административни услуги и какво ли още не! А ние плащаме стотици левове за едно нищо и то с ниско качество. На документите сме като серийни престъпници, а самият текст е пълен с грешки