Чирков диагностицира обществото ни: Загубени години, пропилени надежди

Преглед на печата на 10 октомври
Обновена: 10 окт 2012 07:23 | 10 окт 2012 07:16, Петя Славова
163
Чирков диагностицира обществото ни: Загубени години, пропилени надежди
Снимка: Булфото

В интервю за "Преса" професор Александър Чирков диагностицира обществото 23 години след промените. "Диагнозата е дезилюзиониране на обществото - раздяла с илюзиите. Обществото живее с чувството на загубени години, на пропилени надежди. Жалко е! Навсякъде властва хаос - на бързо се вземат някакви решения, после пак така на бързо се отменят", подчертава Чирков.

Според него основният недостатък на политиците ни днес е липсата на възпитание и познание. А за премиера Бойко Борисов Чирков коментира: "Аз много се страхувам като се появи някой силно екстровертен тип като поведение. Този тип, особено при политиците, иска постоянно фокусиране на вниманието върху себе си, иска медии и население да са ангажирани непрекъснато с неговия нарцисизъм. А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават."

Финансовият министър Симеон Дянков е уверил социалните партньори, че няма сериозно намерение да въвежда диференцирана минимална заплата според икономическото състояние на отделните
региони, пише "Сега". "Той каза, че е било някаква идея, която е пусната в общественото пространство, за да се види реакцията, но не се работи по нея", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който излезе много преди края на заседанието на тристранката. Дянков обаче вече е доказвал, че използва верни депутати да внасят екзотичните му идеи между първо и второ четене на законите на право в парламента, като така се избягват
дебатите със социалните партньори. Така беше прокарано увеличението на пенсионната възраст две седмици преди началото на 2012 г., припомня вестникът.

"Бюджет 2013" е миналогодишният бюджет, лекичко поразместен, заявява в интервю за "Стандарт" вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Неговата оценка за проектобюджета е следната: "Няма програмното бюджетиране, за което говорим от дълги години. Не се гони някакъв резултат. Само си раздаваме заплати и обществени поръчки. Няма мерки, които да насърчават младите хора, нито образованието. На здравеопазването на практика не е обърнато внимание. За редица сектори в бюджетната сфера по същество се предлага замразяване на възнагражденията или съкращаване на персонала. Не приемаме диференцираното вдигане на пенсиите. Повдигнахме и въпроса минималните осигурителни прагове по икономически дейности да станат минимални заплати." Манолов е категоричен, че минималната работна заплата не трябва да се премахва. "Нека тя да съществува, но искаме да се определят нивата на минималните заплати според това какво работиш", настоява експертът.

Синдикатите не приемат идеята за диференцираното вдигане на пенсиите от 1 април според това кога те са отпуснати. "Защото е излизане от изначалния принцип на определяне на пенсиите", казва Манолов. Експертът подчертава още, че парите, които се отделят от вноските за пенсия на хората, отиват в частните фондове за задължително осигуряване. Това, по думите му, е изключително голям проблем. "От една страна, заради това, че на хората им се намалява пенсията, която ще получат от солидарния стълб, т.е. от държавния фонд. Ако осигуровките бяха отишли само там /б. а. - НОИ/, пенсията им щеше да е много по-голяма", аргументира се Манолов. Втората пенсия също да отива в НОИ, за да спадне дефицитът от 1,9 млрд. лв. на държавното осигуряване. Такава идея лансира президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, допълва в друга статия "Стандарт".

Време е за революция в модела на заплащане, призовава в своя анализ за "24 часа" Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. Търсеният ефект от минималната работна заплата, тоест тя да стане реален измерител на положения за нея труд, ще имаме, когато тя се увеличи не в проценти, а в пъти.

Изходът от създалата се ситуация е в радикалните промени, твърди авторът. Анализирайки сегашния модел на заплащане се оказва, че той е твърде остарял за бързоразвиващия се свят. Нейков предлага смяна на модела с т.нар. "разделно плащане". При него има много по-голяма хармонизация на интересите на работодателя и на работника. Подобни радикални промени в установени традиционни механизми се правят най-бързо и най-успешно по времена криза. Само че ние пропускаме вече трета година от кризата, подчертава експертът.

За 12 месеца работа учените от БАН ще получават 10 работни заплати, алармира под глава "Преса". Заради недостиг на средствапо тази позорна схема ще работят и догодина хората на науката. Те ще излизат в неплатен отпуск по график. Не бе изпълнено обещанието на президента Росен Плевнелиев до края на 2012 г. да им намери още 14 млн. лв. Разчетите на Дянков предвиждат БАН да получи за трета поредна година само 59 милиона лева субсидия.

Ще проверяваме цената на тока, анонсира пред "Труд" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. "Смятам, че народните представители дължим на гражданите яснота, за това как се изчисляват сметките им. Дори да е тежко поносимо увеличението, хората трябва да са наясно как се е стигнало до него", коментира Главчев. Той оглавява новосъздадената парламентарна комисия, която ще надзирава работата на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Целта е да се създаде чувството в обществото, че всичко е нормално, аргументира се Главчев. Това е одит - "проверява се дали са спазени всички процедури, за да се стигне до крайния резултат", казва още експертът.

В отговор на друг въпрос Главчев коментира и "Бюджет 2013". Той категорично отрича твърдението, че повишението на доходите е предизборен ход. "Досега винаги сме казвали, че водещото е финансовата стабилност - няма да правим компромис. И тази година не е изключение от правилото", изтъква Главчев. По темата за цената на електроенергията "Новинар" допълва на първа страница: По-евтин ток може да плащаме от 1 юли догодина. До намаляване на цената може да доведат преговори с ТЕЦ "Марица-изток". Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В близките няколко седмици ще започнат разговори за намаляване на цената, на която НЕК купува енергия от ТЕЦ "Контурглобул Марица-изток 3" и ТЕЦ "АЕS Гълъбово", обясни Семерджиев.

Държавата няма шанс да събере над 700 млн. лв. неустойки, наложени на купувачи на приватизирани предприятия заради неизпълнени задължения, показват изчисления на "24 часа". Причините са липса на обезпечения по договорите, отхвърлени в съда претенции, описани заради заличаване на дружествата вземания, фалит на препродадени предприятия. Основната част от парите - 406 млн. лв., са наложените неустойки по договора за продажба на "Кремиковци". Другият голям длъжник е "Химко" - Враца, и също от години е в несъстоятелност.

Темата в днешния брой на "Труд" констатира, че справедлива такса смет ще има най-рано през 2016 г. Общините в страната масово са се отказали да въвеждат нова и по-справедлива методика за изчисление на такса смет. Налогът ще продължи да се формира на база данъчната оценка на имота, а не според количеството изхвърлен боклук. Така за по-големите апартаменти, обитавани дори от един човек, се плащат стотици левове за смет. В същото време четиричленно семейство в по-евтино жилище внася в общинатав пъти по-малка сума. Според "Труд" това води до високи такси и мръсни населени места, а картинката може да се промени едва през 2016 г. Тогава се очаква да бъде изработена нова система за определянето размера на таксата.

Полицаи и военни могат да излязат на безпрецедентни съвместни протести през следващите дни заради драстичните различия, които имат с ръководствата на министерствата по увеличението на заплатите и орязването на привилегиите, алармира под глава "Сега". Вчера ръководството на МВР на практика отхвърли основното искане на полицаите - за увеличаване на заплатите. Освен това вътрешният министър Цветан Цветанов пробва да реши по силов път проблемите си с непокорния полицейски синдикат, който фактически организира протестите на униформените през последните няколко години.

Личната електронна карта става 3 в 1, пише на първа страница"Телеграф". Тя ще съдържа три компонента - електронна здравна карта, електронно ЕГН и електронен документ за самоличност. В пълния си вариант пластиката с чип се очаква да бъде готова след 2016 г., когато изтича договорът на МВР със "Сименс" за изготвянето на документи. Според първоначалните им изчисления продуктът ще струва между 50 и 70 лв.

Според челото на "Труд" самоличността на премиера Бойко Борисов е открадната в социалната мрежа фейсбук. Хакерът или хакерите, които се представят за Борисов, са успели да привлекат като приятели и последователи над 5000 души. На жаргона на мрежата това се нарича "да превъртиш фейсбука", защото социалната мрежа позволява личните профили да имате не повече от 5000 души. Затова администраторите на групата пуснаха в понеделник втори фалшив профил под името Boiko Borisov. От пресслужбата на Министерския съвет и ГЕРБ заявиха, че премиерът не поддържа свой профил във фейсбук, както и че на никого не е дадено право да поддържа такъв от негово име.

С подземен паркинг, който ще прибира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, твърди на първа страница "Монитор". В момента в някогашната централа на БСП заседават парламентарните комисии, но най-късно в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала "Св. София", където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания.

"Шефовете на службите може да са политици" е заглавието над интервю в "Монитор" с Атанас Анатанасов, зам.-председател на Народното събрание. Той приветства лансираната идея разузнавателните служби да се водят от шеф, който не идва от техните среди. "Има достатъчно добри експерти и извън средите на службите, които могат да помогнат много за израстването, и за подобряването на работата, тъй че това е още един въпрос, който трябва да се прецизира. За мен има логика в това предложение", коментира Атаносов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само един професор може да даде правилна диагноза!
50
5
 
10
 
! Отговори
няма време!ами сега! преди 11 години
Интересно защо всички политици са се юрнали да се борят против Бойко,та даже вече и известни "светила" като Чирков се включват в борбата.Като преди това тия същите със свойте действия или бездействия докараха същият този Бойко навласт!Е сега като го пуснахте под кревата трудно ще го изгоните от кревата, защото той вече се е качил на кревата и е видял,че там е по-добре.
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков ни е много идеен, ама за вдигането на пенсионния праг няяяямааа прошка! Да пита Костов кое преля чашата, като намали пенсиите на хората, след като разпродаде България.И за неполучената постна пица, също няма прошка.И хайде да не ни разигравате отново със смяна на личните карти, че то на 5 години шофьорски книжки, на 10 лични карти, парите не ги взимаме със самосвали! За режиини не стигат, за храна!!!
48
3
 
6
 
! Отговори
сладкар преди 11 години
Гениалният Атанас Анатанасов предлага, например, някой сладкар да стане шеф на Разузнаването, и някоя шивачка да стане шеф на КРО - контраразузнаването!
47
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
razberete ne moje 4ovek koito si e imal rabaota s Madjo,Marginite,i tam podobni da ni upravlqva 4ii interesi 6te za6titava ,a za 4irkov 4e e sposoben da saglasen sam,ama toi ne e vinoven 4e zdravnata sisteme i kasa sa piramidi,deto se perat pari vijte navan xorata vsi4ko im pokriva zdr.zastraxovka,a tuka gledat da te iznudvat
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тая статия трябва да се казва прегед на печата
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
професора отново доказа ,че е много голям!!!!!
44
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чирков внимавай! и за по-малко са привиквани за обяснение в полицията.
43
2
 
27
 
! Отговори
вече могат да паркир преди 11 години
Гербавите вече могат да паркират на места за инвалиди. Защото са умствени инвалиди.
42
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление пътят от нарцисизма до психопатията вече е извървян от българския премиер.
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Навсякъде властва хаос - на бързо се вземат някакви решения, после пак така на бързо се отменят"И да каже това за най-антикомунистическото правителство в България? :)))Веднага да сдава постовете, които заема и да признава, че шмърка кокаин. На пресконференция Бочко да покаже нагледно как точно Чирков консумира магистралките. :)))Ей народе, много си глупав! Как може да допуснеш тоя тлъст криминален *** на власт?!?
40
2
 
10
 
! Отговори
Опериран преди 11 години
Професор Чирков вземаше хонорар за операция през 2005 год. 2000 лв. сегашния хонорар на неговите последователи след изгонванего му от Св. Екатерина е два пъти по голям/4000 лв/ и то в т.н. провинциални болници
39
32
 
4
 
! Отговори
да ама не! преди 11 години
Чирката лъже като дърт ***.
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Според челото на "Труд" самоличността на премиера Бойко Борисов е открадната в социалната мрежа фейсбук."Все му крадат нещо на Бочко. Преди му бяха "откраднали" подписа, та като кмет изглеждаше да е продал около сто имота неправомерно. Но след като делаверата бе разкрита, Бочко наклепа съдружника си и като премиер отърва съда.А гербертите цъкаха с език, как около тоя добър човек все такива лоши неща стават! ;)
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТАТоя ако е "дърт ***", какви са ви герберите, бе МАНДЖА?Мааааааалко по-млади ***, а? От горе надолу и отдолу нагоре - все комунисти в тоя ГЕРБ!Я се погледни в огледалото бе, МАНДЖА! от червени отблясъци, не можеш да различиш и двета на очите си май, а? ;)
36
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"За 12 месеца работа учените от БАН ще получават 10 работни заплати, алармира под глава "Преса". "Нека червените прашки гладуват! Кумунизката пасмина не работи - и за това не бива да ядде!
35
1
 
39
 
! Отговори
JP преди 11 години
Страхотна дисекция,но това е истината.
34
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или ГЕРБ или България. Няма друг избор.
33
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават"Хахахаха ... докторе, това трябваше да му го кажеш преди три години. Сега след дъжд качулка - банкянската *** си плаче за психиатрия.
32
2
 
7
 
! Отговори
temida преди 11 години
kakvoto i da komentirame nishto ne striaska nashite upravnici ostaviha naroda na proizvola na sadbata ,koi shte potava ,koi shte izpluva ,ne gi interesuva.Istinata e edna ---niamat S A V E S T nishto ne gi valnuva i ne gi pritesniava. Sasipaha hubavata ni BALGARIA