Доверието в ГЕРБ ерозира, ама с колко?

Социолозите дават различни разлики между БСП и управляващи
Обновена: 18 окт 2012 14:47 | 18 окт 2012 10:30,
437
Доверието в ГЕРБ ерозира, ама с колко?
Кой с колко води, изборите ще покажат. Снимка: архив, Булфото

Доверието в ГЕРБ ерозира. В това е категоричен социологът Кольо Колев от агенция „Медиана“, която разбуни духовете с последното си изследване, което показваше разлика само от 0.1%  между управляващи и БСП.

Колев влезе в словесен спор в ефира на bTV с Мира Радева от Институт за социални изследвания и маркетинг защо се разминават данните на различните агенции у нас. 

Според изследването на Радева от началото на октомври ГЕРБ има доверието на 27.3% от избирателите, а БСП – на 16.4%.

НЦИОМ, и „Сова Харис“ също дават разлика 10-11% , а „Алфа Рисърч“ и „Галъп“ - 5-6%, припомни Радева, като каза, че тези разминавания са съвсем нормални.

Независимо от различните данни обаче социолозите са категорични в тенденцията, че ГЕРБ губи доверие.

Социологът Кольо Колев коментира, че ГЕРБ губи подкрепа заради непрекъснатото лъкатушене в позициите си по важни въпроси.

Още по темата
15 окт 2012 07:14
438
Той даде за пример „тука има-тука няма с пенсиите“, регионалните минимални заплати и сагата „Белене“.

По думите му съвсем нормално е избирателите да започнат да ръмжат.

Социологът посочи, че за стопяването на разликата между управляващи и опозиция е повлияло и избирането на лидера на БСП Сергей Станишев за президент на европейските социалисти (ПЕС).

В България това има страшно много значение, защото според Колев "рефлексът да не се изложим пред чужденците, оценката на чужденците" е много силен.

Всички глупави заигравки, които направи ГЕРБ по системата "ще видим, ама ... ", както стана със заплатите на военните, със служителите в МВР – всичко това съвсем естествено торпилира. Времето и процесите, които са се случили са обективният фактор за различните данни в социологическите изследвания, обясни социологът.

Той обяви, че голям проблем е страхът у хората свободно да изказват политическите убеждения. Неговата агенция е отчела, че 20% от избирателите се страхуват да обявят предпочитанията си заради някаква форма на репресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ahorata naistina sa po okaqni ot vsqkoga...nqma li nqkoi naistina chitav i sposoben politik, vsichki li sa izmekqri?
312
8
 
2
 
! Отговори
orlin преди 11 години
Volen Siderov ministar precedatel
311
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С МНОГО!!!
310
1
 
2
 
! Отговори
БХК? преди 11 години
Обръщение към Хелзинският комитет за РБългария!Свобода на словото има ли днес в РБългария!Доказателство коментарите в dir.bg - те са само "избрани"!Свобода на словото има ли днес в РБългария!Манипулация или Демокрация има днес у нас!
309
4
 
2
 
! Отговори
BSP sreshtu Bulgaria преди 11 години
do 375 - tui za gladnata zima deto idva e goliam maitap, nali. sigurno trapezata ti shte se schupi ot hrana i pak shte govorish kolko si beden e neshtasten. eh, narode zaradi takiva paliachovtzi si stradash. deto im goliama ustata i vse bili gladni i vse ne im dostigalo, a otgore na vsichko i im plastat da govoriat gluposti po forumite. kazvam ti choveche, suvzemi se - ti ne si prostitutka !
308
9
 
1
 
! Отговори
ISTINA преди 11 години
DA GERB NE SA BEZGRE6NI,NO SA ZA PREDPO4ITANE PRED NAI -GOLQMOTO ZLO ZA BG KOMYNISTITE ,KOITO PREZ 199O SI RAZDADOHA KYFAR4ETA S PARI /OT ROBSKIQ TRYD NA MILIONI BALGARI /I NAPRAVIHA HILQDI DONOSNICI BIZNESMENI,KOITO I DO DEN DNE6EN SE GAVRQT S NARODA ,KATO MY DAVAT 300LV ZAPLATA .TAKA ,4E MOLQ VI NE MI GOVORETE ZA BSP .
307
6
 
6
 
! Отговори
RAD преди 11 години
До 381 - разбирачаЯвно не и наясно по кои сметки и ка се отчитат емитираните заеми... Позанимай се малко, попрочети малко, попрегледай статистика и така ;)Иначе НЕ съм фен на ГЕРБ, но на БСП-още по-малко...Като чета тука обаче си мисля,че си заслужаваме и тиквите и хамстерите :)Понеже всичките в тая страна са "разбирачи"Хай със здраве!
306
2
 
9
 
! Отговори
един преди 11 години
До РАДВярно, че са 7 млрд. Само че с добавеният новоемитиран еврозаем. Иначе . . . ако поне малко разбираше, нямаше да се излагаш с такива "умни" обосновки;-)
305
3
 
20
 
! Отговори
А дано, ама на дали преди 11 години
Да ви таковам "резерва".*** за зеле не става от ВАС!Погледнете какво става с НАРОДА ни!!!!Махайте се о'време,докато не е преляла ЧАШАТА!!!!!!!
304
11
 
5
 
! Отговори
РАД преди 11 години
В добавка:Впрочем към началото на септември тази година фискалният резерв е 7 млрд. лв...
303
20
 
4
 
! Отговори
RAD преди 11 години
До 367 - фена на Станишев и КоПо принцип не отговарям на пушилка , особено неаргументирана, но все пак:1. По повод резерва: Към края на октомври 2008 г. резервът е бил 12,05 млрд. лв. Към 30.04. резервът е бил 8,3 млрд. лв. !!!! С 2 думи - за 6 месеца Станишев и компания са похарчили близо 4 млрд. лв. !!!! Някой може ли да каже тука за какво а ???2. Пенсиите се вдигнаха през 2009 г. като този 1 млрд. лв. беше заложен от Станишев в бюджета на ГЕРБ. Тъй като нямаше откъде да дойдат парите, то те бяха осигурени от резерва нещо, за което в последствие правителството беше обвинено, забележете от БСП !!!3.Коледни не съм взимал никога,но те зависят от печалбите на отделните предприятия, а не от държавата!!! Хайде стига с това соц.-мислене,че все държавата трябва да раздава ОК? И още нещо тъй като Българската икономика е силно зависима от експорта към ЕС е нормално предприятията да имат лоши резултати и да не дават Коледни, когато в ЕС вилнее криза и няма износ!Впрочем цялата 2008 г. Станишев обясняваше, че криза няма, междувременно изхарчи 4 млрд. от резерва, а пък ЕС спря финансирането по всички еврофондове!!! ПОМНИШ ЛИ ГО ТОВА А???
302
3
 
10
 
! Отговори
Уплашен преди 11 години
Eй така ще ни мине живота, между чужди агенти и наши крадци!
301
2
 
16
 
! Отговори
доктор преди 11 години
Още един министър печалбар като Десислава Атанасова да се прочуе и ГЕРБ ще последват правителството на Костов /пимните гаражите на Надка, Краус и дру......гите министри -милионери
300
4
 
26
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Като се замисля, каква гладна зима предстои, нищо чудно ГЕРБ да се търкулнат по гръб след някой друг месец... А за статистиката мога да споделя, че не знам кои са тия, дето подкрепят тази абсурдна антисоциална политика- аз накъдето и да се обърна виждам изтормозени, бедни и нещастни хора, на които едва ли им е интерсно дали ще оцелеят при евентуален втори мандат, защото предварително знаят отговора!...
299
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пък в изпаднала Гърция ще има коледни 400 евро, а в Б-я ?Първенците европейски / Българите според ББ / ще с...т гладни и на студено благодарение на ГЕРБ.
298
5
 
9
 
! Отговори
Здравейте, скачащи преди 11 години
Я каже при хамстера как се надпреварвахте да си копувате апартаменти и други дреболии ...А СЕГА защо се чудите как да се отървете от тях - ГЛАДЯ кажете защо при хамстера се надпреварвахте да ходите по топлите моретаА СЕГА мръзнете като кучета - ГЛАДКолко ще вземете за КОЛЕДА ....... - ГЛАДА колко взипахте при СТАНИШЕВ!ПОМНИТЕ ЛИ!ААААААААААА!
297
4
 
8
 
! Отговори
Абе RAD преди 11 години
Стига глупости, стига брътвежи:Колко бяха резервите на България 2008 г. - Колко са СЕГА!Помниш ли 12 милиарда, па 8 милиарда, а СЕГА?Колко пъти ТОГАВА вдигаха ПЕНСИИ, ЗАПЛАТИ, как щяхме да стогаме ЕВРОПА по ЗАПЛАТИ, ПОМНИШ ЛИ!КОЛЕДНИ ПОМНИШ ЛИ, че имаше?А БЕЗРАБОТИЦА колко беше, а СЕГА!ЕХ RAD стига ЦИРК!Моля, те не питай къде ***ат гладните!Знаеш ли какво е ГЛАД и МИЗЕРИЯ!ОГЛЕДАЙ СЕ?Който не скача е за при КОНЯ?
296
11
 
12
 
! Отговори
RAD преди 11 години
Чета тука и се мая!Гледам разни "далновидни" мнения на "компетентни" по всичко хора, които доволно потриват ръце,че ГЕРБ е почти на кантар с БСП... Хайде да помислим логично и отговорно малко (който може да мисли). Какво печели средностатистическия българин от това, че БСП отново се спряга за властта? Не харесвам ГЕРБ, но управление на БСП е просто катастрофа (примери мога да дам мноооого)Ще попитам тези, които сега злорадстват: Я се замислете какво ще стане, ако на изборите резултатите се подредят така примерно:- ГЕРБ - 22 %- БСП - 20 %- Куневчето - 10%- ДПС - 7-8 %При това положение вариантите са чудни:-ГЕРБ + БСП (почти невъзможно, но властта е примамливо нещо все пак)-БСП + Куневчето + ДПС (Да ви прилича на нещо познато? Заменки, 4 млрд. изхарчен валутен резерв, корупция, Руско влияние, Белене за 10 млрд. евро, Запалки, спрени еврофондове, мониторинг от ЕС на всеки 3-4 месеца...)-ГЕРБ + Куневчето + ДПС рецепта за емиграция...Как е а ?
295
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък еректирам от мира 66радева
294
4
 
16
 
! Отговори
социолог преди 11 години
На Мира Радева не и вярват даже тия които и плащат за нагласените проучвания! Те нали за това и плащат - да лъже, пък белким някой се поведе по локумите и. Ако не вярвате - питайте Иван Костов - той и нариваше пари с лопата, пък тя го лъжеше като за световно, но това не му помогна на изборите! А на Боко вече никой не може да му помогне - даже менторите му от ЕНП го изритаха заедно с последната му калинка- Желева.Явно не щат да си и мат работа с простаци...