В капана на насилието

Тормозът остава следи и след като белезите избледнеят
Обновена: 20 окт 2012 13:10 | 20 окт 2012 09:17,
71
В капана на насилието
Насилието остава много по-тежки следи от видимите. Снимка: архив Reuters

“В секундата, в която някой ми посегне, го зачерквам завинаги!“ - мисъл минавала през главата на всяка жена, която слуша история за домашно насилие и системен тормоз.

За мъжете толерантността към насилие е още по-неразбираема. Поведението на жертвите, които търпят, винаги е било непонятно за хората, които не са попадали в това положение.

Пострадалите обаче не винаги съзнават, че има нещо сбъркано в отношенията им с хората. Насилието за тях се превръща в затвърден стереотип на живот.

Оказването на психически и физически тормоз е един от най-честите методи, които използват трафикантите на хора, за да държат жертвите си в плен.

Още по темата
13 окт 2012 13:11
69
29 сеп 2012 09:25
29

Момичетата, които са израснали в среда с домашно насилие и са търпели тормоз като деца, са най-лесната жертва. Те са слаби психически. Никога не са имали семейства, които да ги подкрепят и да се грижат за тях. Доверяват се лесно и търпят много. Виждали са как майките им години наред издържат тормоза на бащите им и не се оплакват.

Хиляди пъти са чували репликата: “Съжалявам, няма да се повтори. Просто толкова те обичам.“ Най-лошото е, че и те са започнали да вярват, че е така.

Тези момичета често са готови да повярват на всичко, за да избягат. Пренебрегват и сигналите, че нещо в приказката, която им се обещава, не е наред.

Вяра е изнасилена от пияния баща си на 14-годишна възраст. Майка й не успява да понесе случилото се и един ден изчезва. Така малолетното момиче се оказва в дом.

След две години баща й излиза от затвора и успява да си извоюва право да я вижда. Първоначално това става под стриктен контрол и само за броени часове. Момичето обаче започва да вярва на думите му на разкаяние. Бащата успява да убеди нея и институциите, че трябва да му позволят да я взима за уикендите.

При едно от посещенията на Вяра в дома му нещата отново излизат извън контрол. Баща й е събрал на запой свои приятели. След солидно количество алкохол нещата загрубяват. Става пиянска оргия и Вяра е изнасилена от приятелите на баща си. Връща се в дома, посещенията при баща й спират, срещу него започва ново дело.

На 18 години Вяра попада в схема за трафик на хора. След ужаса, преживян в тийнейджърските си години, тя лесно успява да повярва на момчето, което й обещава семейство и хубав живот в чужбина.

След заминаването им пренебрегва първите индикации, че нещо не е наред – отдръпването му и факта, че я заключва в апартамента и не й дава да си подаде носа навън без него. Взима й документите  – но само, за да ги пази.

После започват побои, изнасилвания и кошмарът от детството й се завръща. Мъжът, който допреди дни й е свалял звезди, започва да я заплашва. Вяра е готова да отиде в полицията. Заплахата й буди присмех – и какво като отиде, той ще разкаже на всички как е била изнасилена, ще излъже, че тя сама го е искала. “Кой ще погледне такъм боклук като теб?“, пита я той в очите.

Вяра е принудена да проституира. Момичето обаче се оказва по-силно, отколкото трафикантът предполага. Тя успява да се измъкне от схемата.

Не са редки и обратните случаи – жени, жертви на трафик на хора, да попадат в домашно насилие. Те се чувстват толкова изплашени, че са готови да пренебрегнат “няколко шамара“, защото “той ги обича и ги пази“. Ужасът от преживяното ги кара да се вкопчат във всяко нещо, което ги кара да се чувстват поне малко по-сигурни. Да, той я бие, но трафикантите няма да дойдат, щом той я пази...

Животът с насилие е омагьосан кръг, в който жертвите се въртят. Измъкването от него изисква сериозна помощ – не само от близките, но и от специалисти. Жертвите трябва да разберат, че тормозът не е нещо нормално, въпреки че цял живот са го търпели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Stel преди 11 години
До 52: Ти *** ли си или дяволско изчадие???
43
0
 
5
 
! Отговори
Умна преди 11 години
Не се хващайте на въдицата. Тук явно един и същи пише от името на различни мъже. Явно е някакъв примитив, комплексар. Да духа супата.
42
0
 
8
 
! Отговори
КАСПАР преди 11 години
Вие сте идйоти. Жената не се бие даже и с цвете.Тя е майка . сапруга. любовница.приятел и партн..р. Аз мисля така защото сам се реализирал и $$$$$$ стабилен. а Вие ниендерталците сте мишки и убити ***.,,,,,,,,
41
0
 
8
 
! Отговори
безообразие преди 11 години
млади момичета тези *** мъже са само безполезни топки и никога не вярваите на мъж или момче говорещо за бои и насилие ,както казва един от коментарите удари ли веднъж тои не се спира,бягаите и не се обръщаите към такива същества.Помнета е бащи и маики отношението един към друг е равно на бъдещия син или дъщеря като съпруг или съпруга и от там и на поколението,основата във всичко е семеиството и родените в тях деца не са виновни за нищо ,децата когато се раждат не избират родителите си
40
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Млади момичета мъж удари ли еди път ще повтори още един път и още и още,бягайте далече и се спасявайте животът е един и младостта е кратка."Няма къде да избяга от боя. Всяка ще си го получи боя под една или друга форма колкото и е писано бой. По добре да си го получи боя в семейството от мъжа.
39
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм забележил, че мойта като я бия по-често и тогава повече ме слуша и изпълнява каквото и казвам и ме гледа в очите, а като не я бия и почва да ми се прави на важна и да се офлянква. Затова боя е много важен в семейството, жената трябва да се бие редовно, а колко редовно зависи от самата жена. Ако е някоя добра жена може да се бие примерно само веднъж месечно ей така без причина просто за профилактика. Но има и проклети жени които трябва да се бият всяка седмица, дори и по два пъти на седмицата. А ако една жена трябва да се бие всеки ден, значи това вече е много проклета жена и по-добре човека да се разведе с нея. Боя е добро нещо за жената, защото изгражда в нея положителни качества като смирение, покорство и уважение към съпруга - качества които са много важни за развитието на жената.
38
0
 
9
 
! Отговори
Жена преди 11 години
Млади момичета мъж удари ли еди път ще повтори още един път и още и още,бягайте далече и се спасявайте животът е един и младостта е кратка.
37
1
 
20
 
! Отговори
Добрата фея преди 11 години
Преди години един скандинавец ме попита защо имало толкова много красиви, умни, добре възпитани жени в България, а пък мъжете... били точно обратното. Направило му впечатление на човека, беше прекарал към седмица в страната. Засрамих се заради българските мъже и нищо не можах да кажа тогава. Ако сега беше ме попитал щях да отговоря "Какви мъже ?". Щото например измежду писалите тук от мъжки пол видях само прасета.
36
5
 
3
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Тея са *** бе хора при тях това си е нормано.
35
1
 
12
 
! Отговори
ХТС преди 11 години
Така че ако ви е яд на някой, погледнете се в огледалото и си разбийте собствената мутра, защото НИКОЙ ОСВЕН ВАС САМИТЕ НЕ Е ОТГОВОРЕН ЗА ЖИВОТА, КОЙТО ЖИВЕЕТЕ.ПОЕМЕТЕ СИ СОБСТВЕНАТА ОТГОВОРНОСТ, А НЕ СИ ИЗЛИВАЙТЕ ПОМИЙТЕ ВЪРХУ ЖЕНИТЕ, ДЕЦАТА И КОЙТО СВАРИТЕ.
34
2
 
21
 
! Отговори
ХТС преди 11 години
Истината е че скапаните български мъже не могат да се реализират като такива, нямат самочувствие и пари, озлобяват се и накрая жените го отнасят.Пред шефовете дето ги експлоатират не могат да кажат гък, обаче пред жените си са много смели.Един реализиран, със самочувствие и удовлетворен от живота си човек, никога няма да прибегне до насилие.Просто няма толкова натрупана злоба и яд, които трябва да излее навън.
33
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на бащай как и е пръснал п*****а, че даже и на приятелите си я е пуснал
32
1
 
15
 
! Отговори
Внимание! преди 11 години
Няма ли *** да селектира ненормалниците, които не само че тормозят и бият, но и обменят опит тук?! Ако някой беше написал нещо против Бойко, веднага щяха да го цензурират. Ама щом "мъжкарите" си говорят по мъжки, никой не ги закача. Нещастници, които имат нужда да тормозят и унижават, за да се чувстват важни. Майки не сте ли имали?
31
1
 
6
 
! Отговори
Do Stavri преди 11 години
До СтавриIzverg
30
26
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 11 години
Аз не съм такъв изверг, че да я бия мойта. Има си хуманни начини. Например я карам да прави лицеви опори и броя три за една. Или пък като ходим на риба с приятели и след това като чисти рибата преди да я изпържи и ни сложи да обядваме, я карам да яде суровите опашки и вътрешностите на рибата. Това е за да им е весело на моите приятели и да видят какво е почит и уважение към съпруга...
29
2
 
9
 
! Отговори
блейко преди 11 години
Хубаво!! Вече знаем за проблема... И? Каква е целта на тази статия? Предложение за оправяне на положението? Програма за премахване на проблема? Какво по дяволите се опитва да каже авторката (извинявам се ако е мъж) в случая?Ако желаеш да кажеш нещо кажи го до край или се върни обратно да си довършиш журналистиката в университета, където ще те научат да пишеш есета.
28
1
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Истинска семейна идилия си имаш...Нещата щяха да са различни, ако тати не ти беше идвал в леглото нощем.
27
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Няма ли поне един нормален мъж тук? Мъж, който е доволен от това, което е"Има. Аз. Аз съм много доволен от това което съм. А жената редовно яде си бой и това допринася много за хармонията в семейството. Като я бия, аз и давам обич един вид, защото боят я изгражда, а не да разгражда. Затова в нашето семейство има много хармония и жената слуша и изпълнява всичко а аз съм много доволен от това.
26
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 11 години
Ейййй най-най-най- мъжкото е да биеш, да псуваш, да не уважаваш...Няма ли поне един нормален мъж тук? Мъж, който е доволен от това, което е, и не избива комплекси пред съпругата си? Няма ли мъж, който да живее в хармония с човека, който обича? Аз вярвам, че има мъже, които дават обич и уважение, разбира се, такива мъже и ще получат двойно повече обич и уважение. Толкова е лесно, трябва само да цениш човека до себе си.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до коментар 29:Недей да убиваш съпруга си, сама казваш, че е страхотен, не е нужно да го убиваш. Ако те удари има хиляди начини да се реши проблема, това не се решава с убийство. В никакъв случай не посягай към служебното му оръжие за да го убиваш. Може би като дете си била малтретирана или изнасилвана от баща си и сега проектираш омразата върху съпруга си. Това е позната ситуация и за това има евфективно психиатрично лечение. Добре е да се обърнеш за помощ към психиатър, но в никакъв случай не убивай съпруга си.