Тома Биков: ГЕРБ е изкривен образ на БСП

Преглед на печата на 26 октомври
Обновена: 26 окт 2012 08:36 | 26 окт 2012 07:21, Петя Славова
145
Тома Биков: ГЕРБ е изкривен образ на БСП
Снимки: Булфото

"Защо на БСП не й се получава играта", коментира в "Труд" Тома Биков, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите". Според него ГЕРБ е изкривен огледален образ на БСП. Това е основната причина на социалистите да не им се получава опозиционната игра срещу Бойко Борисов. Той е олицетворение на всички носталгични митове, с които скучните лидери на БСП компенсираха липсата си на харизма през годините, с които подхранваха илюзиите на избирателите си по време на целия преход. През последните три години Борисов изпълни това, което висшият ешалон на БСП обещава да направи преди всички избори. Централизира цялата власт на е дно място, захвана се с показно монументално строителство, намеси държавата във всички сфери на живота. Борисов е сбъднатата мечта на БСП. Затова всички опити на левицата да се представя за негова алтернатива се превръщат в бутафория и изглеждат неискрени.

"Парламентът извърши кражба на държавна власт", коментира в "Преса" проф. д-р Велко Вълканов, юрист, правозащитник. Той посочва, че Народното събрание няма право да подменя въпроса от подписката за референдум с друг някакъв въпрос. Смисълът на въпроса, който следва да се реши с искания референдум, е да има или да няма АЕЦ "Белене". Да се извади от въпроса именно тази част, означава да се откаже произвеждането на референдума, който гражданите са поискали в своята подписка. С новия въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", Народното събрание отхвърли референдума, поискан от гражданите, и постанови да се проведе друг референдум. То избута встрани народа, отнемайки статуса му на суверен. То си присвои власт, на която няма право. То извърши кражба на държавна власт.

"Полезният референдум", коментира "Монитор". Положителният ефект ще се изрази в това, че всеки ден готвещите се да участват в него български граждани, ще се информират за тъмната страна на едно строителство, глътнало милиарди техни пари. И на тях ще им светне кои са не само преките участници в този грабеж, а и кои са кукловодите. А вихрещият се популизъм, изразяващ се в безсмислените дискусии, няма да може да размие аферите.

Да бъдат разсекретени делата по АЕЦ "Белене", за да види обществото как Румен Овчаров - бивш министър на икономиката, и Красимир Георгиев - шеф на консултантска фирма, са водили паралелни задкулисни преговори от името на българското правителство с руснаците, за да откраднат 30% комисиона от АЕЦ "Белене". За това апелира председателят на парламентарната комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта Яне Янев, пише "Новинар".

В интервю за вестника Бойко Найденов -шеф на Националната следствена служба и заместник главен прокурор потвърждава: "Има дело, което разследва АЕЦ "Белене" и то е със съдебна поръчка от Русия (страната ни все още няма отговор от Русия по съдебната поръчка, свързана с разследването на сделката - б.р.). По това дело няма нито мероприятия, нито е секретно. То е за престъпления по служба. Делото, доколкото знам, е в момента в Народното събрание. Ако има нещо, което да е скрито, ако има нещо, което не е разследвано, вероятно ще се наложи да го доразследваме."

Новият данък върху лихвите, който разбуни обществото, вчера прескочи първата сериозна бариера - ГЕРБ си го гласува на първо четене в Народното събрание, съобщава "Сега". От аргументите на управляващите излезе, че данъкът се въвежда, за да накаже банките, богатите и мързеливите, които кътат пари и не създават работни места. Успоредно с налагането на "възпитателния" данък за спестовните, който на практика ще засегне доходите на милиони българи, мнозинството вчера направи дълбок реверанс на фирмите от хазартния бизнес и свали наполовина ставката за онлайн залаганията - от 15 на 7%. Опозицията определи новия 10-процентен данък "Лихва" като глупав и ненавременен ход и "данъчно мародерство".

"Пази електоралната главница!", коментира "Труд". Без данък върху лихвите се облагодетелстват хората, които не искат да работят, и банките. Значи - тунеядците лихвари и банкери.

"Лихварите" в огромната си маса са дребни спестители. Спестяват най-вече от трудов доход, не от неработене. И тия спестявания навсякъде по света не се инвестират другаде, освен по влогове - със или без данък лихва. А на банките работата им е да привличат спестявания и с тях да дават кредити. На депутатите пък работата им е адекватно да аргументират законотворчеството си. Иначе ще си стопят не само лихвите, но и електоралната главница. Доживяхме и данъците да се прокарват контрабандно. В нито една държава с работеща демокрация подобно поведение не би се разминало без последствия, коментира "Сега". Циркът с налагането на данък върху дохода от лихви върху депозитите е прекрасна илюстрация за начина на управление през последните години. Кабинетът одобри идеята без да я консултира с банките, с партньорите в тристранния съвет - работодатели и синдикати, с ГЕРБ дори. Без задължителното по закон публично обсъждане. Нещо повече - МФ допринесе и за поредната законотворческа гавра - ключова промяна в закона за доходите на физическите лица да се прокарва с проект за промяна на закона за ДДС, който мимоходом изменя още 7 закона. Обществото бе хвърлено в догадки трябват ли му наистина на финансовия министър Симеон Дянков пари, толкова ли е закъсал бюджетът, надценени или подценени са приходите за догодина и т.н. Опитът на Дянков и екипа му да замажат тези въпроси мултиплицира лъжата и абсурда.

"Теч на депозити? Не вярвам", е озаглавено интервюто в "Труд" с председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Според него трябва да се напише дефиниция какво се облага, как се облага, кога се облага. Въвеждането на нов данък няма как да е популярно. В момента има алтернативи на депозитите. Но депозитът е много сигурно вложение, защото има защита до 100 хил. евро, а има и относително добра доходност в България. Високата доходност по депозитите обаче не е позитивна за икономиката, защото означава, че и кредитът е скъп.

Тенденцията е с подобряването на икономиката лихвите по депозитите и кредитите да вървят надолу. "Изтичането на депозити в чужбина трудно може да се случи, защото лихвите са значително по-ниски в големите, по-сигурни икономики. До ден днешен това не се е случвало и не вярвам да се случи", казва Хампарцумян.

Днес строителите честват своя професионален празник. По този повод "Стандарт" публикува интервю с Андрей Цеков, изпълнителен директор и заместник-председател на управителния съвет на най-голямата група в българския строителен бранш - "Главболгарстрой Холдинг". По думите му българските строители гледат основно към пазара на обществените поръчки. Умните компании знаят, че трябва да хеджират портфолиото си и да не разчитат само на един пазар. "Исторически логиката в развитието на компанията е била винаги да присъстваме на поне два основни пазара, като това в миналото са били България и Русия. В Москва през последните години пазарът е много труден. Затова се насочихме към съседни държави като Косово, Македония, Албания и Сърбия. В тези държави търговете основно се организират по правилата на ЕК, а тези принципи и процеси са ни познати", разказва Цеков. Отвъд Балканите холдингът започва проучвания в Северен Ирак, т. нар. автономна област Кюрдистан, в която има много добър инвестиционен климат и сигурност. Интересува се и от проекти в Кувейт, Саудитска Арабия. Това обаче е в по-далечна перспектива.

"Помощ! Земеделският министър пак ценообразува", коментира "Сега". Цените на храните продължават да растат и доведоха до рекордната инфлация за септември от 4,9% в сравнение със септември миналата. Спрямо август поскъпването на живота е 1,1%,което е двойно повече спрямо предходния месец. Последната промоция, в която се включи министър Мирослав Найденов, е ПР кампанията на два всекидневника, които призовават големите търговски вериги да включат в промоциите си за Коледа повече хранителни стоки от обичайното. Заради този жест всекидневниците дават страниците си да публикуват кои продукти са намалени и в кои търговски вериги. Реклама за медиите, реклама за веригите, реклама за правителството.

Министър Найденов не отговаря в правителството за доходите, но не е толкова трудно да се досети, че именно в тях е проблемът. Той със сигурност вече е научил и друго - не неговите борби свалят цените, а конкуренцията. Но това, което най-добре разбра за три години и половина министерстване, е колко голяма е силата на парите, вложени в медии. Управляваното от него министерство се явява сред най-мощните рекламодатели в кризата.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 6 години
ДА , ИЗКРИВЕН ОБРАЗ НА БСП , АМА ТОЧЕН ОБРАЗ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ - СДС ! КАКВО СЛЕДВА НА ИЗБОРИТЕ ? ШУТ В *** И ДА ОТИВАТ ПРИ СЕДЕСАРИТЕ - НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА ! НАРОДА НЕ ПРОЩАВА НА КРАДЦИ И ДЕМАГОЗИ !
93
1
 
2
 
! Отговори
НН преди 6 години
По изкривен образ от ГЕРБ няма!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тома Биков: ГЕРБ е изкривен образ на БСП

всъщност, и двете партии са криви огледала, поставени едно срещу друго ...

а това, дето се отразява в тях, си е криво по рождение - способността на българите да се ориентират политически
91
5
 
9
 
! Отговори
Бай Йордан преди 6 години
Кой си ти другарю Биков и за какво се бориш . Малко си закъснял с оценките за другите щом си се качил на този влак.Най лесно е да правиш характеристика на другите като бивш партиен секретар но я кажи нещо за теб.Ти който държиш червената фуста на др Пръмова ти ли е оценяваш. Стига комунистическа хамелеонщина. Не ви ли омръзна да се боядисвате с разни цветове като щом се обърнете се вижда червения ви задник.
90
0
 
19
 
! Отговори
dogan преди 6 години
Потресаващ нов скандал се завихря около името на говорителката на варненската вътрешна дирекция на МВР Калинка Пенчева, която бе уволнена лично от премиера Бойко Борисов за уронване престижа на МВР и недопустимо поведение. Оказва се, Калинка Пенчева е получила ВТОРО ОБЩИНСКО ЖИЛИЩЕ, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ВЗЕ ТАКОВА ОТ ОБЛАСТНА УПРАВА – ВАРНА!
89
3
 
20
 
! Отговори
къде са парите на да преди 6 години
И сега какво излиза ? Под мъдрото ръководство на др. Б.Б. ще ни взимат по 10 % данък от лихвите по депозити ? В същото време ще намалят ДДС за хазарта от 15 % на 7 % ...
Дали целта на тази тяхна мъдра идея не е хората с по - слаби нерви да започнат да си теглят парите от банките, за да не плащат данъци на управляващите , и след това тези пари да ги ' влагат ' в хазарт ? И на това ли му казват ' раздвижване на икономиката ' ? Или може би хазартът според тях е от жизнена необходимост за хората , също като слънцето и въздухът за всяко живо същество ? А дали няма да се окаже, че едни и същи хора ' инвестират ' във футбола и държат хазартния бизнес ? А как всичко това ще се отрази на ЧЕРНОТО ТОТО ? А кои са свързани с ЧЕРНОТО ТОТО и дали наистина управляващите се борят срещу тази незаконна дейност ?
Забелязвате ли как управляващите вече няколко пъти категорично отказаха да намалят ДДС за лекарствата , учебниците и основните хранителни продукти като хляб, мляко, сирене, захар, олио ?Това ли е социалната им политика ?
След като 10 г. на ' Дондуков ' 2 си имахме ' социален президент ' , защо пък тогава да си нямаме и ' социален премиер ' ? Нима зад тях нямат едни и същи хора, които ги спускат , за да ' управляват ' държавата ?
Костов още преди 2 г. беше казал, че управляващите са увеличили броя на държавните служители с 6 % при положение, че населението на БГ драстично намалява . А кои са тези назначени държавни служители , чии роднини са ?
А спомняте ли си какъв театър ни разиграха управляващите , когато министрите им върнаха някакви си 200 - 300 хиляди лв бонуси, а в същото време се говореше, че Дянков е раздал бонуси за 55 млн лв на техни хора, понеже много работели ?
А да си припомним ли за екзотичните екскурзии на Дянков и неговата любима секретарка до Сингапур и Шанхай ?
Кажете сега къде всъщност изчезват / в чии джобове / парите на данъкоплатците и къде останаха онези 8 млрд лв, които Станишев им остави в държавната хазна !
Защо Б.Б. не желае да намали ДДС за основни хранителни , продукти , лекарства и учебници / книги / ?
Разбирам го , че той не чете книги и не решава задачи, за да го вълнува дали една книга или един сборник със задачи е по - скъп с 20 % заради ДДС ! Но не разбирам защо не намалява ДДС за хляба, киселото , мляко, сиренето и олиото !? Може би не се храни, а кара на фотосинтеза , сиреч захранва се само от слънце, въздух и вода ?


Разбира се, че алтернатива винаги има ! И ако управляващите си мислят, че ще се вържем на тяхната игра, жестоко се лъжат ?!
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко е виновен хан Аспарух!!!Точка!!!
Сигурно се върти в гроба като гледа наследниците си кви ги вършат.
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишев , няма да гласувам нито за теб, нито за ГЕРБ. Стига стойки и обещания. Народа не яде доматите с коловете.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека гласуваме за ГЕРБ,БСП,ДПС и Кунева на следващите избори.
Ако всеки поотеделно от тях строи по 30 км. магистрали за 4 години то заедно ще построят 160 км. за следващите 4 години.Което ще е световен рекорд и ще се издигнем в очите на Европейците.
И с цените е същото,ако инфлацията е 20-30 % при всеки от тях по отделно за 4 години,то кумулативно ще стигнем 100-120 % инфлационен индекс ако управляват в коалиция и пак ще сме на първо място.
Пък вината ще я прехвърлят на Аспарух,Костов и Царо.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжци!
84
1
 
4
 
! Отговори
Фалконе преди 6 години
Бойко БоСИРОВ Е бай ГАНЬО а Стъанишев е химне.
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко,и ти ни излъга подобно но дедото от Мадрид.Нищо,ще отидеш в забвение като него.
82
2
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
"Титаничната" битка на Рапона със СтаниШеф и Доган е най-долнопробно шоу за олиго-френи.
Защото БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, РЗС, Атака са глави и главички на все същата ЧЕРВЕНА ХИДРА, от която не можем да се отървем вече 23 години.
Глави и главички, вадени и скривани от ВСЕ СЪЩИТЕ КУКЛОВОДИ в сянка.
81
2
 
4
 
! Отговори
Фалконе преди 6 години
а ДОБРУТРО

ОТ 2 години го повтарям
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези двамата милеят повече за ***,отколкото за българите!
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа "България на гражданите "не беше ли на Кунева-Пръмова? Тоя като е нейн член какво да очакваме друго от един член на Куневица?
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И двамата са голямо зло за България! Единият ще докара турците отново на власт,другият се изживява,като Сталин.
77
2
 
15
 
! Отговори
Откровен съм преди 6 години
Идват избори. И?
За кого?
Ама трябва да се гласува, ще кажете. Е, добре. Като трябва, защо в репортажите от парламента 1/3 от "народните избраници" не са на работните си места? Нали ТЕ трябва да са за пример.
И като им се "наслаждавам", на устните ми напират едни благословии към тях, а като цяло и към съвременните политици.И така за кого?Лапнат кокала и почват да глозгат. Лигите им текат.
А народеца? Глупаци.Масовка, която като я преметнеш с обещания, я доиш яката. ДО КАПКА /последен дъх/.НАЛИ??
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Po - dobre e da sme koloniq na nqkoq silna darjava, qvno i pri politicite nqma kachestvqn material, koeto si lichi po neshtastnite in podannici
75
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да надува червената ***, Станишко власт няма да види!