Камикадзета със 107 км/ч профучали през пешеходни пътеки

КАТ снима с камери нарушителите, иска ограничение до 30 км/ч на зебрите
Обновена: 1 ное 2012 14:01 | 31 окт 2012 21:33, Петя Шекерлетова
179
Камикадзета със 107 км/ч профучали през пешеходни пътеки
Снимка: архив, Булфото

КАТ вече снима с камери с колко преминават шофьорите през пешеходните пътеки в София, съобщиха от МВР.

Акцията ще продължи до 18 ноември. За първите два дни от проведеното мероприятие са заснети 900 броя нарушения на Закона за движение по пътищата.

Заради шокиращите резултати от камерите столичната пътна полиция ще предложи в районите на пътеките за пешеходци скоростта да бъде ограничена до 30 км/ч.

Камерите на столичната пътна полиция са заснели шофьори, които дори нямат намерение да спрат на пешеходните пътеки или такива, които минават през пътеката със 107 км/ч.

„Това са камикадзета, няма как да реагират дори да има пешеходец. Тези мерки ще имат ефект”, прогнозира шефът на столичния КАТ Богдан Милчев.

От 31 октомври стартира и операция на полицаи от сектор „Престъпления по пътищата”-СДВР за проверка на автобуси и микробуси, превозващи деца.

Още със стартирането на операцията служителите от сектор ”Престъпления по пътищата” установили и задържали шофьор на автобус с фалшива книжка. Около 11.10 часа на автомагистрала „Хемус” , при разклона за с. Яна бил спрян за проверка автобус, превозващ деца.  Оказало се, че водачът /44 г./ шофира с фалшива книжка.

Проверките ще продължат до  4 ноември. Те са инициирани във връзка с предстоящите ваканции за училищата и настъпващия период на ученически екскурзии с автобуси и микробуси.

Целта на операцията е осигуряването на нормално придвижване и недопускане на  пътни инциденти с превозващите ученици автобуси.

Ще бъде осъществен активен контрол върху МПС, превозващи деца с цел недопускане шофиране след употреба на алкохол, движение на технически неизправни МПС.

Предстоят проверки за валидна  застраховка „Гражданска отговорност”, управление на МПС от водачи без необходимата правоспособност, също и за недопускане на нерегламентиран превоз на пътници. По време на операцията съдействие на служителите от столична дирекция ще оказват и служители от Държавната автомобилна инспекция.

 

 

 

 


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
ash преди 6 години
1. Защо шофьор, преминал със 107 км. да е камикадзе?
2. Прочетете си заглавието бавно... на глас
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм абсолютно сигурен,че ако в Швейцария изпратят достатъчен брой бугарашки говеда,само след седмица никой няма да спира на пешеходната...тия генетично обременени индивиди просто си муат налево-надесно и накъде им е кеф,абе аре са ,я моем и тука да си минем,и АКО СЛУЧАЙНО точно там има пешеходна,от всички останали се очаква изведнъж да станат швейцарци и да заковат,щото на Ганьо баш сега му е домилел законо,от 117 пъти днеска...
137
0
 
3
 
! Отговори
от по-различен ъгъл преди 6 години
Добре, а какво правят КАТ с вановете и баничарките спрели непсредствено преди или върху пеш пътека? Как мога да видя като приближавам пътеката,че там зад вана стои пешеходец или майка с дете? Нещо май не се вързват нещата. Дори и да съм намалил за пътеката ако там има нещо което да пречи спирането ще е невъзможно по безопасен начин. Да не говорим за случаите,когато намалям преди пътека,а бесния селянин с голфа кара на метър зад мен. Дали е може и той да спре,а?
Айде нЕма нужда,моля !
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те сега всички късопишковци ще са бесни, щото ще им изтръскат стотинките от джебчетата....
Колко ли трябва да ти е акъла, за да се чудиш как да нацелиш пешеходец на пешеходна пътека... То явно си е степен на шизото...
135
2
 
3
 
! Отговори
до 164 преди 6 години
А даже в ЗДП го има и това:
Чл. 121 Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците.
134
1
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 6 години
Чл. 120
(1) Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. при подаване на сигнал,който забранява преминаването - да спре пред пешеходната пътека;2. след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването - да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека;3. да не навлиза на пешеходна пътека, ако не е убеден, че няма да бъде принудепринуден да спре и да ос
133
1
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 6 години
Чл. 117

При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно и да средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост да спре.

Чл. 118

При подаден от водач на организирана група деца сигнал с палка „Стоп! Деца", с червен флаг или с ръка, водачите на пътни превозни средства са длъжни да спрат и да изчакат преминаването на децата.

Чл. 119

(1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средс
132
1
 
2
 
! Отговори
До №164 преди 6 години
А какво ще кажеш за това:
Закон за движение по пътищата

Глава втора

Правила за движение по пътищата

Раздел двадесет и втори

Поведение на водачите към пешеходците.

Чл. 116

Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял ***, и към престарелите хора.

Чл. 117

При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътн
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнете си знаците тип хранилка, безсмислените пешеходни пътеки тип хранилка и упражнете малко контрол над персоните със закупените книжки и слабия разум... Виждам хора, които правят безумни нарушения точно пред патрулката, обаче момчетата явно са тръгнали по други задачи (пара да се изкарва) и даже няма да се обадят по радиото, нкяой да ги спре по-нататък в случай, че недай си боже те бързат за нещо друго...
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога полицията ще бъде толкова толерантна към нарушителите?Малко ли убииства станаха на пешеходни пътеки?
129
1
 
2
 
! Отговори
един въпрос преди 6 години
Интересно ми е ТОВА дали го е чел накой от КАТ скоро?
ЗДвП. Раздел XXI.
Правила за движение на пешеходците
Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:
1. които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 метър;
2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;
3. инвалиди, които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.

Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно.
(2) Пешеходците могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница:
1. когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани;
2. при пренасяне или тласкане на обемисти предмети, когато с това се затруднява движението на другите пешеходци.

Чл. 109. Инвалидите, които се придвижват с инвалидна количка със скоростта на пешеходец, могат да се движат и по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.

Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или мотоциклет, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.

Чл. 111. (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Група пешеходци с водач, организирана група от военнослужещи, ученическа група и други подобни могат да се движат по платното за движение в редици до четирима, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница. В този случай те трябва да са обозначени от лявата страна, както следва:
1. през деня - отпред и отзад с червен флаг;
2. през нощта - отпред с бяла светлина, а отзад - с червена светлина; когато дължината на образуваната колона е над 20 метра, вървящите от лявата страна на всеки 10 метра носят допълнително светещо тяло, излъчващо бяла светлина.
(2) При намалена видимост или при интензивно движение движението на група пешеходци с водач по платното за движение се разрешава само в колона един след друг.

Чл. 112. (1) (Предишен текст на чл. 112 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка "Стоп! Деца", с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) За осигуряване безопасното пресичане на платното за движение от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал с палка "Стоп! Деца", с червен флаг или с ръка.

Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:
1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;
3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;
4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.
(2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.

Чл. 114. На пешеходците е забранено:
1. да навлизат внезапно на платното за движение;
2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

Чл. 115. (1) Пешеходците изчакват пристигането на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници на тротоара, на острова за безопасност или на местата, очертани с маркировка, а ако няма такива -на банкета.
(2) При подаване на сигнал от моторно превозно средство със специален режим на движение пешеходците са длъжни да освободят платното за движение. Пресичането се разрешава след преминаване на сигнализиращото моторно превозно средство и на съпровожданите от него пътни превозни средства.
128
0
 
1
 
! Отговори
ЗДвП преди 6 години
Богдан Милчев се лута сега сред многото варианти как да се намали броя на инцидентите - вижда се,че иска да направи нещо, но това явно не е правилния път. Но прилагането на принципа проба-грешка не е удачен в тези ситуации. Първо трябва да се затегне контрола. После трябва да се проведат лекции и изпити на служителите на КАТ и Охранителна полиция за положенията в ЗДвП както и повече разяснителна подготовка. Закона трябва да се прилага едностранно към ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ!
127
0
 
2
 
! Отговори
gomor преди 6 години
До 161
И да се надяваме да не хванат някой *** с 200, че тогава ще ни карат на задна да минаваме през пешеходните пътеки.
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тъпите катаджии им дай ограничения да слагат. Минал някакъв *** със 107км/ч на ограничение 50км/ч и кухите лейки щели да решат проблема с 30км/ч :) Божеее, Боже, как може да има подобни ***...
125
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук са качили записи на най-фрапиращите: https://apps.facebook/gilletteproglidebg?upic=690e820108ec2c46ed8c729fe19f2efa
124
0
 
15
 
! Отговори
тцЪ преди 6 години
По-добре е да се направят подлези и пасарели над големите булеварди, вместо на всеки 100 м да пляскаме пешаходна пътека.

Колкото до пешаходците - НАУЧЕТЕ се да пресичате на зелен светофар! Вчера ми идеше да пребия една овца, тръгнала да пресича бул. Христо Ботев при Петте кьошета на червено С ДЕЦАТА си!
Ако някой шофьор ги беше блъснал, просто горкия нещастник! Щеше да лежи за тройно убийство по непредпазливост, заради тъпотията на въпросната "майка"!
123
0
 
5
 
! Отговори
Внимателен! преди 6 години
Да вземат да монтира лампи по-добре - това наистина би довело до ефективност спрямо пешеходците.. камерите водят до една друга ефективност - финансова!

Точно в момента - в дъждовните дни, видимостта през нощта е намалена до минимум и много по-полезно би било да е светло, отколкото да снимат как някой недай си Боже прегазва пешеходец!
122
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Пешеходната пътека" - Бълагрския вариант на "Руската ролетка"!
121
1
 
6
 
! Отговори
cavdo преди 6 години
Във Варна поставиха легнали полицаи почти навсякъде преди около 2 месеца. На околовръстното шосе отсечка от 2 км. в натоварената част от денонощието се взема за 15-20 мин. /имал съм случай 600 метра за 11 мин/ В същото време пресичат около 50 пешеходци, от които 20 -на на пешеходните пътеки и останалите където им падне. Средната скорост на движение в града е около 18 км.ч. а в натоварените часове около 10 км. ч. Във владисловово има пеш. пътека на 10 м. след кръстовище регулирано със светофар.
120
0
 
6
 
! Отговори
ert преди 6 години
Не, това не са камикадзета. Това са убийци. И няма защо да наказвате всички заради психопати. Тяхното място просто не е на пътя. Минал със 107. ОК, книжката - моля - до живот! И от утре ще минава по същата тази пътека, ама в другото направление.