Запечатват вендинг машини без връзка с данъчните от 1 ноември

Няма да има отсрочка, отсякоха от НАП
Обновена: 31 окт 2012 11:38 | 31 окт 2012 11:38,
50
Запечатват вендинг машини без връзка с данъчните от 1 ноември
Снимка: Reuters

Автоматите на самообслужване за кафе и храна, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП от четвъртък, 1 ноември ще бъдат запечатвани.

Машините, на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, предупреждават от приходната агенция.

Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция.

От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство.

До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва. Вижте видео с информацията, която се изписва на дисплея на вендинг машина, свързана с НАП.

„Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор „Контрол” в НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Гал преди 11 години
Ако кафе автомата е в магазина, не е на самообслужване, може ли без касов апарат, а всяко кафе да минава през ФУ на магазина.
40
4
 
2
 
! Отговори
НЕЛЕГЛНА КАФЕ МАШИНА преди 11 години
Искам да сигнализирем за вендинг автомат за кафе, който не е свързан с НАП, според новите изисквания. Тази кафемашина се намира на ул. Иван Вазов 11 в Димитровград. Залепена е точно на ъгъла на блок 11 на ул. Иван Вазов. Собственика и се казва Пенко и живее в същия блок. ГОСПОДА и ДАМИ от НАП и ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ моля ВЗЕМЕТЕ ОТНОШЕНИЕ по ВЪПРОСА.
39
0
 
4
 
! Отговори
здравко твърдич преди 11 години
Имам приятел , който сложи касов апарат в кафе автомата на 31. октомври и до днес два пъти вече идват да му го донастройват и оправят. Дали майстора е некадърен или касовия апарат некачествен още не се знае. А като дойде снежко ? Защото автомата е на улицата. А останалите ми познати с по няколко автомата за сега са ги затворили и изчакват да видят какво ще стане с делото във ВАС на 09. 11. 2012г.
38
0
 
3
 
! Отговори
Елвис преди 11 години
Г-н Панов, ето ви една причина "вендинг сектора", в лицето на дядката, да не е готов с монтирането на фискално устройство в "апаратите на самообслужване".Приходите от кампанията няма да дойдат от данъци, а от глоби и евентуално конфискации. Идват избори все пак, няма кой да чака постъпления от данъци.
37
0
 
3
 
! Отговори
Елвис преди 11 години
е от тези приятни хора, които държавата ни никога не е заслужавала, и които считат, че е въпрос на чест да се спазва закона. Синът му се развънял и установил, че апаратите за вграждане са по 260 лв и от друга страна ТРИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ФИРМИ ЗА КАСОВИ АПАРАТИ ОБЯСНИЛИ, ЧЕ ЗА ТАКИВА СТАРИ МАШИНИ КАТО НЕГОВИТЕ, КОИТО НЯМАТ И ЕЛЕКТРИЧЕСКО ЗАХРАНВАНЕ НИКОЙ Е ПЛАНИРА ДА ПРОИЗВЕДЕ КАСОВ АПАРАТ, защото е нерентабилно! Това е информация към 20 октомври 2012 г.
36
0
 
3
 
! Отговори
Елвис преди 11 години
Миналата неделя бях на гости в едно селце преди Враца. Бащата на моя познат, комуто гостувахме, държи бившия ресторант. Не е кръчма, защото храна не продава, само алкохол, безалкохолни, една маса за билярд и една джага (футбол, който се играе на маса). И се тюхка дядото, че минали данъчни на проверка и му обяснили, че понеже билярдната маса и джагата работели с монети от 50 стотинки, от 1 ноември трябва да им сложи касов апарат. Дядото се поинтересувал за касовите апарати, защото ...
35
0
 
10
 
! Отговори
bg преди 11 години
3.10% според НАП вече са го направии,но що за кафе автомати са това и какво става с останалите 90%? 4.До сега казвахме,че приемаме дадена рестрикция и правило защото така било в Европа /например данък лихва/, сега обаче такова чудо вендинг апарат с касов апарат с джи ес ем връзка няма такова животни никъде по света и по белия и по черния! Какво тава българи - защо саваме по католици от папата. 5.Понеже аз до днес ползвах кафе от такъв апарат,но от 1.11.2012 спирам защото за мен всички такива автомати с джи ес ем връзка ще продават кафе което Е ОБЛЪЧЕНО ОТ ДЖ ЕС ЕМ УСТРОЙСТВОТО В НЕГО.Всички сме гледали клипчето с изваряването на яйце върху джи ес ем? Когато НАП се логва към такива апарати - дж ес ема излъчва и облъчваю многократно по-висока енергия !!! Има ли лабоаторни изследвания,че тези касови апарати не облъчват храната и хората? 6. Какво ще стане с апаратите които са разположени в метростанциите - знаем,че в повечето няма джи ес ем връзки???? Тогава отново ли се компроментира идеята "всички на бесилото" или на бесилото отиват само изрядните,но има случаи в които дори да си с изрядно мислене при олигофренски правила - трябва и ти да действаш олигофренски. Държавата насила ще вкара в сивия сектор и хората с един кафе автомат абсолютно категорично - защото трябва да си завършен ***,че за една машина да правиш такива разходи,за да си пиеш кафето сутрин и то облъчено. Няма ли незомбирани журналисти да зададат тези въпроси на експертите от НАП!?
34
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
Интересно ми е да попитам: 1.Когато имаш един кафе автомат който е втора употреба и има остатъчна стойност 600/900 лв. да му вземеш касов апарат, който струва 1/3 от самия него, дали е икономически обосновано, още повече, че един кафе автомат във фирма обслужва най-често служителите на тази фирма -5/10 човека? 2.Как така ще се дупчи и разфасова самия кафе автомат и как така ще влошиш външния му вид - старите такива ще станат зловещи на вид,ако изопщо може да им се монтират такива апарати.А пък
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
снощи отивам в една сладкарничка до нас производители на торти там си пия биратаимаше 30 маси вътре и 10 на отвън..места нямаше почти никога...сега масите навън ги няма времето хладно влязохме вътре бяхме 2ма само пихме бира (от месец пуша ел цигара)никой не влезна за 2 часа..поогледох се витрините с торти изтразнени..питам какво става...сервитйорката вика затваряме няма маси навън вътре не се пуши и никой не влиза...браво на правителството сега и автоматите да затворят само така..после данъци.
32
18
 
5
 
! Отговори
До ттт преди 11 години
Пич,ти на това бизнес ли му викаш бе? Довлякохте разни скапани автомати,натъпкахте ги със закуски,които купувате на половин цена,защото са с изтекъл срок на годност,сипвате от на-ниско качественото кафе,за хигиената и краденето на стотинки да не говорим !Айде вдигайте си ламарините и дим да ви няма!
31
3
 
22
 
! Отговори
ттт преди 11 години
това е несериозно с тези касови апарати. аз имам 7 кафе автомата.... 2 от който правят 130-150 лв месечен оборот. машините съм ги купил за по 2400 лв. сега с тези касови апарати ще ме накарат да вдигна цената на кафето... сега е 40 стотинки,ако вдигна цената няма кой да взима от мен,като в най-близкото магазинче е 30-40 стотинки. Искам да благодаря на г-н Дянков,по този начин той ме отказа от това да живея в България и да се опитвам да развивам бизнес. Изхода от ситуацията е ТЕРМИНАЛ 2!!!!
30
9
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Червените платени сър-геичета пак почнаха да плюят (гроб-тиква) и т.н.Хора ето още един пример за "инвеститори", които реват срещу държавата! И какво се е случило? Държавата иска да отчитат реалните продажби и да плащата ДДС и 10% данък печалба! И това е повод да врещим, че се съсипва бизнеса! Сигурно и те са осигурявали десетки хиляди работни места, за които ще пролеят реки от сълзи!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз имах такава машина хем близо до училище..и преди година я прибрах в един складся с тоя закон няма да мога и да я продам,кой ще я купипреди години вървеше ама на последък едвам 30 кафета по 30 стотинкитова са 9 лева на ден оборот и като сметнеш кафе захар ток около лев на дени то не остава и 3 лева и зимата като замръзне водата и се спука бойлера или някой и набие един юмрук и 100 лв за ремонт..тез изкат касови апарати луди ли сае по съдишища пощи болници там мелят парите ама кой има там
28
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди две години купих кафе автомат с намерението да ги направя повече, понеже исках всичко да ми е изрядно регистрирах фирма, купих и касов апарат и си пусках касови бележки когато прибирах оборота. След време решиха герберите, че трябва да си сменим апаратите със вбръзка с нап и аз върнах стария ( на една година) апарат, и взех новия (като доплатих) а сега още 300лв. Е това ли е подкрепа на малкия бизнес ? Закривам фирмата, продавам машината и това е! Е**** мамата на всичко тия ..........!!!!
27
11
 
12
 
! Отговори
до 21 и 27 преди 11 години
Аз съм виждала как се зареждат. Чашите се оставят на земята докато се отваря машината, кафе се сипва от разни пликчета. Налива се вода от шишета с неясна чистота. Даже съм виждала как се реже пликче на опаковка от прясно мляко и се излива в контейнера. Ужас никога няма да си взема кафе от такъв автомат.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убеждавам се, че всички приходи които правят са за бонуси и партийните каси на ГРОБ.Не виждам логика Държавата да убива бизнеса. Просто крадат като за последно и после министър Трите Милки ще си харчи паричките след изборите в САЩ и за 5 цента не го е грижа за България !
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе от колко години са задължителни касовите апарати в България, а не виждам да сме по-добре от Гърция ! В Гърция въвеждат задължителният касов апарат само преди 2 години !
24
2
 
6
 
! Отговори
убеден преди 11 години
До Анонимен 21 И кафето червясало. Истина е. И аз не вярвах.
23
0
 
7
 
! Отговори
aaaa преди 11 години
На Ихтиман или забравих къде пиках са 1лев без касов бон.... аз ли трябва да плащам ДДС-то -- не зная???
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ скоро може да сложат и касови апарати на кенефите.Те не мислят как да помогнат за развитие на промишленост и заетост на хората.Те мислят , откъде и как най-бързо да смъкнат още някоя кожа от народа.