Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** получават пари, помощи, социални и пр.
10
34
 
25
 
! Отговори
нищо правещ преди 11 години
Извинявам се много, но ние нищо правещите всъщност правим много нещо, ЖИВЕЕМ СИ ЖИВОТА, спиме до късно, а през деня сме волни птици, вечерта сме дръво пияни и ни боли фаро за вас, роби ! Ние си живеем живота, така както е описан в дзен будизма, ние сме свободни птици, а вие сте РОБИ, вие сте прахосали всичко, и някой ден като остарееете и се обърнете назад, ще видите само едно тегло, и ще ви е яд, но проблема си е ваш ! НАЗДРАВЕ РОБИ !
9
8
 
11
 
! Отговори
2 преди 11 години
Тая статия е писана за форумните ***.........Или да задам риторично въпроса,кой са нищоправещите в БГ? Бойковците и Станишевците
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не стига, че не работят ами и всеки трети друса нещо! Просто нямам думи за това как аз съм се оттървал а наборчетата ми пушат шмъркат и си праат "ЯКО" на бъдещето
7
19
 
12
 
! Отговори
нека преди 11 години
червените кучета нададат вой сега.
6
14
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Медиите само пускат негативни новини.Трудно човек се бори с негативизма насаждан от медиите.
5
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
залудо работи залудо не стой.
4
20
 
80
 
! Отговори
Блюки преди 11 години
О поредния антибългарски анализ от гнусната българска версия на Дойче веле. Тия толкоз им плащат да мразят България, че даже не се и прикриват малко.Иначе разбирам защо на младежите не им се бачка за мутри и лъжливи бизнесменчета, където ще получават 400лв, ще ги съдират от бачкане и няма да има плащат труда. Подобни статии зачестяват, следователно българските "индустриалци" вече ги е страх, че робите привършват и ще им се наложи да не си купуват Мерцедеси, а да плащат достойно. Какъв ужас само
3
25
 
45
 
! Отговори
абсолютно нищо преди 11 години
Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо и членува в "герб"!
2
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бах ти страната.
1
39
 
35
 
! Отговори
пиян на кирка преди 11 години
Човек по добре нищо да не прави и да си кърка, щото тия дето правят нещо само глупости правят и после нема кой да ги оправи. Да живеят нищоправещите, щото е сигурно, че не правят глупости !