Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
0
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До *** . ААА ГЛЕДАМ ,ЧЕ И С МОЙ НИК ЗАПОЧНА ДА ПИШЕШ ! ЗНАЧИ ХЕПТЕН СЕ РАЗДРАЗНИ ,КОЕТО МЕ РАДВА ! ОЩЕ ДЕСЕТИНА ДЕНА КАТО СЕ ЗАНИМАВАШ С МЕН И ЩЕ СТИГНЕШ ДО ПСИХИАТРИЯТА ! НЕ СЕ ВПРЯГАЙ ТОЛКОВА БЕ АРКАДАШ ,ПАЗИ СИ ЗДРАВЕТО
490
1
 
11
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Ще помоля господата столичани да спрат да наричат всичко извън София провинция. В софийският тълковен речник може да пише, че всичко извън столицата е провинция, но в действителност определението е "териториите извън градовете". Вашингтон като е столица това прави ли Лос Анджелис провинция? Стига с това избиване на комплекси кой е по-по-най... Навън всички се подкрепят, тук всички гледат да тъпчат дружките си.
489
0
 
3
 
! Отговори
Djamdjiev преди 11 години
hahahahahahahaha......BG naroden predstavitel Gunai Sefer bil kazal: "Az ne rabotya, az sam deputat!" po BG tv canal?! hahahahahahahahahahahahahahaha....a vie kade tarsite bezdelnitzite?! hahahahahahaha....
488
4
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Аз работя като травестит-*** в Измир. Много добре ми плащат за ромско момче-травеститче. Само дето когато гоиде 20-ият *** за деня почвам да се уморявам.
487
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯКолкото и да плюеш Търция кандидатства преди нас и няма да бъде приета. Колкото и *** като теб, които ходят там да ги *** безплатно, ги хвалите. Турците са бездарно некадърно племе. Всичко което имат и сда направили е от заграбване и от чужди народи. Кюрдите страдаме там но и много жертви им вземаме. Скоро ще има кюрдистан и е по верочтно тоъ да влезе в ЕС отколкото Турция. Просто са некадърни. Стоките им всички са крадени и няма нито една търска марка която да става за нещо.
486
4
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
КЪК Е ПО-ПРАВИЛЬНО : БЕЗДЕЛНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ БЪЛГАРИЯ НА БЕЗДЕЛНИЦИТЕ ?!
485
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 11 години
Съпротивителнияте сили на българина биват смазвани системно, което е много лошо. А още полошо е че сами си го правим. Имаше едни полицаи дето се бореха нещо там... и имаха всякаква подкрепа освен на народа си. Съответно бяха смазани от собствените си началници. Имаше едни лекари дето искаха да напускат масово и взеха че почнаха да го правят. По отделно е имало хора кадърни които се пробваха да се борят с частните си работодатели па се поогледаха, видяха си *** стадо и се ометоха навън. Хак ви
484
2
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До *** . ИЗТРИ МЕ ЗАЩОТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ НАЛИ ,ХА ,ХА !!! ГОТИНО МИ Е ,ЩОМ ТРИЕШ ЗНАЧИ СЕ ДРАЗНИШ !!!!
483
4
 
2
 
! Отговори
KЮРД преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯТурция никога няма да влеза в ЕС. защото е една тотално пропаднала мюсулманска страна. Само се напъват сега като гладен на сране за да ги приемат и после да дръпнат всиччко надолу. европа иска нашата работна ръка която ства де, и си я взима. Останалото тук се вижда какво е. Бизнеса ни е наъ некадърния в цял свят сигурно и не можа да задържи вече почти никой Нормано е да става така. Търция докато се напъва за Кърджали да внимава за Кюрдистан които е на път да се образува там :)
482
0
 
10
 
! Отговори
Светлана преди 11 години
Познавам и аз много такива "безделници" на по 30 години. Вече са си взели дипломите за висше образование, работили са за по 300 лв на няколко места ( на половината от които не са им платили изобщо), а сега на по 30 са отчаяни от безуспешното търсене на работа. Софиянци моля да не коментират и да не сравняват ситуацията между столицата и провинцията, защото извън София наистина няма алтернативи и тези млади хора са изключително отчаяни, а нямат пари за да избягат да мият чинии в чужбина.
481
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 630Напълно правилно смяташ и питаш къде е смисълът. Ако беше само нямането, да си затегнем коланите, да се назорим и ще го преодолеем. Българинът е излизал и от по-голяма сиромашия. Но сега бедността не е последица на война, природно бедствие, недоразвитост или мързел /както ни внушава статията/. Тя е плод на престъпна схема за унищожаване на българското стопанство и ограбване на националното богатство. Статии като горната допринасят, като смазват българския дух и съпротивителни сили.
480
1
 
6
 
! Отговори
Ибрикчия преди 11 години
Ето един отявлен турчин с фес *** от яд че не сте в Европа и че ви показаха среден пръст!И като влезе Турция та какво ще плаща 300 милиона и ще иска 100 милиарда а в същото време ще си продава негодната стока!Голям келепир му викат при вас!
479
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
Хараланчо пак се издъни. Каквито са работодателите, такива са и работниците !!!
478
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пост номер 571 и 570 е посочил причините за състоянието на нещата. Бих добавил само - България тенденциозно се маргинализира, искат земята ни. Строят се над 5 селища от затворен тип от евреи...А турците работят за отцепването на Кърджалийски окръг, искат да ни пробудат част от Македония за компенсация, без да ни питат искаме ли я!!! Имаме някакви .... за управляващи.
477
9
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ГОЛЕМИ ПРОСЯЦИ СТЕ ЕЕЕЙЙЙ ! ВСЯКА ГОДИНА ПЛАЩАТЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС НА ЕС 300 МИЛИОНА ,А ПОЛУЧАВАТЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНИ ПОМОЩИ НАД 3 МИЛИАРДА !!! ДОКАТО ИМА ТАКИВА КАТО ВАС , ЕС ХУБАВО НЯМА ДА ВИДИ !!!! ВЪН ОТ ЕС , ДА ВЛЕЗЕ ТУРЦИЯ И ДА ПЛАЩА И ПОМАГА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕС ,А НЕ КАТО ВАС ДА ОБИРА КАЙМАКА !!! ВЪЪЪЪЪН ОТ ЕС !
476
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че си вишист не е гаранция за нищо. Всички знаем как се става вишист. Успеха в наше време изисква комплекс от качества и умения, тапията е на едно от последните места. Но не може да не предлагаш нищо, а да искаш много и после да псуваш по цял ден по форумите. Да, в сферата на здравеопазването например, държавата се дъни яко. Но това е пазар на труда, никой нищо няма да ти даде, трябва да си вземеш сам, конкурирайки се със стотици други. Това е нормално.
475
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Простото обяснение е тежката икономическа ситуация".--- Не е вярно!! Простото обяснение се нарича ГЕРБ
474
0
 
3
 
! Отговори
до 633 преди 11 години
Дано не си от вишистите "Безделници" в бюрата по труда!И кои реве просто е възмутително преподавател да говори такива неща!
473
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти не ми обяснявай, не съм на 20, че да ми разкриваш нещата от живота. Всичко е в моите ръце, ако не успея, вината ще е на 90 % в мен, а не в нещо друго, както обичат да е повечето сънародници.
472
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 633ами надяваи се ще поживееш още няколко годинки с тази надежда и ще ти мине