Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
4
 
7
 
! Отговори
до 632 преди 11 години
Ако бай Тодор беше на власт тоя г-н Харалан Александров щеше да търка наровете в някои затвор а не да се прави на голям авторитет. бай Тодор може да е всякъкъв но поне милееше за Българското!
470
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Квалифицираните и можещите се реализират без проблем и живеят добре. И това не го казвам, за да водя *** спорове с безделниците в тоя форум, а защото го виждам с очите си. Да има много проблеми в държавата, но най-големия са мързеливите, неносещи за нищо отговорност нейни граждани. Разбира се, че ако не си квалифициран, не си учил, нямаш специални умения ще вземах 300-400 лв. Колко искате да вземате за това??? И аз толкова вземам, но уча и се надявам да успея. А вие ревете.
469
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ТА КАТО СА БЕЗДЕЛНИЦИ ДА НЕ СА И БЕЗ ПРАЗНИЦИ БЕ? ПА И КЪДЕ ДА СЕ ПРААТ НА ДЕЛНИЦИ БЕ? КЪДЕ СА ЗАВОДИТЕ И ФАБРИКИТЕ ДЕКА ГИ ПОСТРОИА ОРАТА ПО МОЕ ВРЕМЕ БЕ? СИЧКО УНИЩОЖИЙТЕ БЕ ТАРИКАТЕТЕ. АМА ОНО НАРОДО СИЕ ВИНОВЕН. ОТИ СЕ ПОЛЪГА ПО ДЕМОКРАТЕТЕ ДЕКА ГО ИЗЛЪГАА ЧЕ ШЕ ЖИВЕАТ ПО ДОБРЕ ОТ ПРИ МЕНЕ. НЕМА ДА ЖИВЕАТ ПО ДОБРЕ ПО ЗЛЕ ШЕЕ. АМА ОН НАРОДО СИ МИСЛЕШЕ ЧЕ ОТ ЧЕШМИТЕ ШЕ ПОТЕЧЕ МЕД ИМАСЛО. ДА ПОТЕЧЕ АМА НЕ ЗА НАРОДО А ЗА СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТЕ. ПО-ЗДРАВ ОТ БАЙ ВИ ТОШО ОТ РАЯ.
468
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 610Да, хубаво е, че германското законодателство позволява работа от по-ранна възраст. В България законът позволява на 16, но на практика работодателите са така подложени на бюрократичен тормоз, че избягват да наемат непълнолетни. Материалът не е констатация на факти, а злобна манипулация въз основа на съществуващата безработица. Например твърдението, че се наблюдава"своеобразна интеграция по полов път" между българи и *** не е факт, а расистко словоблудство. Обичайно за Дойче веле.
467
2
 
17
 
! Отговори
отговори- браво бе! преди 11 години
300 лв. Карта за транспорт-за един ден. 4 лв. Обяд 4 лв. общо 8 лв по 25дни е 200 лева. Остават ти 100. Кажи - какво ще направиш с тях? 100 делено на 30 са по 3 лв на ден за храна. значи- 30 хляба и по 2 лв за още нещо...ама какво...за 2 лева?!?! Ами парно, ток, вода? Дрехи нещо? обувки? ТЕАТЪР? КИНО? Или това е лукс? Отговори- къде е смисъла?
466
10
 
6
 
! Отговори
БРАВО ,БЕ... преди 11 години
...ЗНАЧИ НЕМА СМИСЪЛ ДА СЕ РАБООТИ ЗА 300лв , ...А , ИМА СМИСЪЛ ДА СЕ ГЛАДУВА ,...ХА,ХА,ХАААААА....???!!!ОТЛИЧНО !ЕТО ВИ НАЧИН ЗА ОТСЛАБВАНЕ!!...ЗНАЧИ НЕ СИ ЗА ЖАЛЕНЕ ...ИМА КАКВО ДА СВАЛЯШ!!
465
1
 
17
 
! Отговори
270лв=140 евро:) преди 11 години
Много им се иска на "господарите" да мачкат и обиждат. Кой в тази държава направи опит да създаде работа и заетост на младите? Строят молове, заведения и ....нищо друго...Какво да работят? Ами направете отново ТКЗС по селата- явно е било по-удачно. Направете заводи - вложете капитала си в ПРОИЗВОДСТВА, а не в пре-пре-препродаване и посредничество. Какво им предлагате? А?! Никой нормален човек няма да предпочете да стои цял ден вкъщи вместо да работи- НО ЯВНО НЕ ВИЖДАТ СМИСЪЛ ДА РАБОТЯТ ЗА 270 Л
464
0
 
13
 
! Отговори
ко4ан преди 11 години
ако младите са безделници, то политик и депутат какво са. предполагам червен маймунски дирник. тонове л. *** и нищо друго
463
1
 
5
 
! Отговори
до 618 преди 11 години
те така ще се плуят до края на света само да спомена че златното находище в Челопеч е продадено по времето на мандата на г-н КостовА сега се продават други такива като се насажда тенденциозно определението "Безделници" на младите хора в България!
462
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bezdelieto e za predpo4itane pred tova da ba4ka6 za 200 i nqkoi izmekqrin da pe4eli stokratno pove4e na moi grub
461
0
 
11
 
! Отговори
сопол преди 11 години
България има два генерални проблема. *** и корупцията. тези неща са не спирачка, а воденичен камък и не за държавата, а за народа, българският народ. Ако ставаше с 200 км магистрала, значи всеки от нас го може и тикви не ни трябват. бойко като първият българин на този пост се ***. комунизма и култа към личността не го напускат. този ли егоист ще жертва нещо за сънародниците си...
460
1
 
22
 
! Отговори
сериозно преди 11 години
Аз съм безделница със средно образование на 50 години. Бих искала да работя на 8 часов работен ден поне за 800 лева заплата? Прилични Предложения? Що за наглаост е да обиждаш безработните така? Направете заводи, създайте производства в които заплатите да са над 1500 лева и да видим колко от тези"безделници" ще отидат да работят там! Бас държа- 90% от тях! Харалане, не ти прави чест тази статия! Обиждаш сънародниците си изпаднали в беда!
459
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za kakvo da rabotq? da palnq djoba na komunqgite li? nqma da q bade taq!
458
0
 
6
 
! Отговори
до 614 преди 11 години
"''Нядявам се да плаща добре'', звучи ,като да завиждаш......"не завиждам за мръсни пари просто ме е яд че за пари преподавател с авторитет е паднал толкова ниско какво стана с идеалите само ден след празника на "Народните Будители"
457
2
 
9
 
! Отговори
това са безработни преди 11 години
Явно в България наричат БЕЗРАБОТНИТЕ- БЕЗДЕЛНИЦИ! А колко са безделниците между 30 и 60 години?
456
0
 
5
 
! Отговори
sopol преди 11 години
последните години *** излизат на преден план. искам така да питам тиквата, не му ли светва нещо така. къде живеем бе тикво в българия или пакистан. може простата тиква да не е виновна за състояието на държавата, но в момента отговаря той. костов *** да сте го чули да казва, ама той виденов виновен.
455
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...СОЦИАЛНИО МИНИСТЕР ТОТКО С БРАДА Е КАТО НЕКОИ ГЕНИИ НЕРАЗБРАН ХУДОЖНИК ...СИГУРНО БАЦЕ МУ ПОЗИРА ГОЛ...?
454
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕШТО САМО КОНТРОЛИРАНИ БУНТОВНИЦИ У СИРИЯ И НАОКОЛО...!...МАНХАЛИТЕ ШЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА КАМИКАДЗЕТА...!....ЕНО КИЛО МЕСО ОТ ТЕХ 5 ЛВ НА ЕДРО...!
453
3
 
0
 
! Отговори
за 613 преди 11 години
''Нядявам се да плаща добре'', звучи ,като да завиждаш..........
452
7
 
4
 
! Отговори
за 602 преди 11 години
Забрави само ,че 500 000 от таз *** искат АЕЦ.........и ние вместо да хвамен сопите ще правим референдум дали да угодим на серопозитивните и ''електората'' им