Само 3 фирми са предложили отстъпка в цените на лекарствата

Договорени са отстъпки в цените на 3 от 1 784 медикамента
2 ное 2012 21:38,
34
Само 3 фирми са предложили отстъпка в цените на лекарствата
Снимка: Bulphoto

Процедурите по договаряне на отстъпки от цените на лекарствата не вървят. Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков, цитиран от Дарик.

Причината е, че от поканените от институцията 146 фирми, които притежават разрешение за търговия с лекарства, документи за предоставяне на отстъпка са подали само 3. Така за момента са договорени отстъпки от стойността на 3 лекарства, вместо това да се случи със всичките 1784 медикамента, заплащани от касата.

За договарянето на цени и отстъпки няма желание, поясни Цеков. „Ние съзнаваме, че при така заложеното законодателство, което е базирано на Европейския парламент, а и предвид това, че имаме система за рефериране на цените, ние не можем да принудим фирмите да се явят на договаряне. Това не означава, че ние се отказваме. Продължаваме да търсим законов начин, по който ние можем да накараме формите да дойдат да предоговарят цени. По данни на АМС в момента в България ние имаме най-ниските цени на лекарства, които са обществени средства”, посочи той.

Директорът на НЗОК не отрече, че обществото очаква още по-ниски цени, но увери, че трябва да стъпим на реалностите. „Фирмите се притесняват от редица неща, които ние им предлагаме. Защото ако те намалят цената при нас, могат да пострадат техни големи пазари, на които оборотът е многократно по-голям”, подчерта той.

Според Цеков е необходимо да се създаде законов механизъм, чрез който със средства от бюджета на НЗОК да бъдат заплащани само лекарства, за които вече са договорени отстъпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да легализират, но преди това да направят сорт в който липсва наркотичното вещество. Нали такива като теб викат че тревата не била дрога и не заради друсането искали да се легализира. Ха да те видим тогава. Всъщност теб канабиса въобще не те интересува, интересува те само наркотика в него.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каква е отстъпката...?Защото някои от лекарствата, се продаваха в чужбина с ---367 /триста шейсет и седем /%,по-ефтино от България !Според "отстъпката би трябвало и тук същите да са с тези цени!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички ''търговци''в Бг искат да забогатеят БЪРЗО,и се надпреварват за приза "Кой е по-по-най"!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей ама ненаядни апаши
27
2
 
6
 
! Отговори
Лекараството! преди 11 години
"Вие я легаризирайте, аз ще я рекламирам..." ;-)Велика песен. Прабългарите са наричали билката "божи дар" (тоест КОНОПА, КАНАБИСА, МАРИХУАНАТА, че има хора дет си мислят, ча са различни неща!)С извлек от коноп са се мазали от хиляди години, от там идва и "богопомазан!!!"Лекува почти всики болести и фармацията много я обича!!!От 1 декар коноп се прави по-качествена хартия от 4 декара дървесината!По-качествени тъкани от памука без да унищожава почвата...!ЛЕГАЛИЗАЦИЯ И ГЕНИАЛИЗАЦИЯ :-*
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Така за момента са договорени отстъпки от стойността на 3 лекарства, вместо това да се случи със всичките 1784 медикамента, заплащани от касата."Голям напредък , няма що !
25
8
 
9
 
! Отговори
до 25 от 19 преди 11 години
пръдл..о.не знам кой е платен и кой не.в случая аз си плащам за лекарствата а ти с какво си бършеш *** си е твой проблем.айде на село,че нямам нерви за келешчета ,като теб.
24
9
 
7
 
! Отговори
хаха преди 11 години
отговора е за 19,22 и 23,който всъщност е един и същ плкатен гербераст и лапая *** на ***,хаха!!!
23
8
 
8
 
! Отговори
хаха преди 11 години
до 19Да,бърша си *** с предизборната програма на ГЕРБ,в която обещавахте рай,а всъщност направихте по лош живота на Българите даже и от Жан Виденов.А ти колкото и да се опитваш да си измиеш устата,вкуса на на *** все остава,нали,хаха!!!
22
7
 
3
 
! Отговори
дивака преди 11 години
Аз не разбирам от такива сложни теми, но като гледам това лице на снимката изпитвам доверие и съм спокоен че здравето на хората е в добри и чисти ръце.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хахаА ся си избърши ***.
20
10
 
16
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Teжката артилерия на ГЕРБ се оказа обикновен кьорфишек,хаха!!!ама то от тикви какво да очаквашм,тиквата си е тиква,не може да стане поне диня даже,хаха!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората още не са се научили да си купуват по-евтино и качествено по интернет от други държави. Но ако тази вариант стане масов, ще намерят начин и него да прецакат. Примерно един истински витамин В12, а не скъпия *** който е в нашите аптеки.
18
3
 
13
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
преди няколко дена се наложи да купя какпки за нос и още 2 вида хапчета/не е антибиотик/ за бебето.сметката ми беше 62,50 лв.аптекарката се оказа моя позната и ми направи отстъпка,след която заплатих 44 лв/едва ли нямат печалба и в тази цена/.айде сега пак да ни обясниш с какви минимални надценки работят аптеките.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не търсете вина за високите цени в аптеките!Аптеката е търговския обект,който се явява контролен орган за правилната консумация на лекарства.Естествено няма да го прави без пари,но за разлика от всички други браншове,тук надценките са сведени до минимум,въпреки огромните разходи,отново в сравнение с вс.др. търговски обекти.Печалба имат големите вериги,като Марешки,въпреки ниските цени,защото пазарува на едро и получава по-големи отстъпки за което.Въпреки това не е с най-добри цени!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
а преди 11 години
Проста сметка. 3- аптекаря с 2- помощника за склада,това е малка аптека,а само за заплати отиват 7700лв.Какъв оборот трябва да се направи,за да има за собственика,за разходи,като ток,наем на помещение и много други,които не се виждат на пръв поглед?!Марешки може да си позволи по-ниски цени,заобикаляйки законите.Взима неквалифициран персонал на половин заплата на фармацевтите,на много места не покрива изисквания,лицензи и др. за аптека,работят по много часове и са в ограничен състав за помалко па
15
5
 
3
 
! Отговори
До Жоро н5 преди 11 години
Надценката на лекарства е ограничена от закона на около 20%,така че по аптеките никога не са били НАДУТИ цените,а са нормални,колкото и да ни се иска да са без пари.Все пак и аптеките са търговци на дребно,като всички други.Това,че Марешки успява да подбие цените е за сметка на друго - ниско квалифициран персонал,бавно и некадърно обслужване,на много места няма и лицензи за аптеки,и много други незаконни неща,които му снижават разходите в сравнение с редовните аптеки.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анг преди 11 години
Кажете ги тия три фирми че само от тях да си купуваме! Другите гадове да *** !
13
0
 
11
 
! Отговори
сгс преди 11 години
Естествено!!!Нали трябва да се пълнят партийните каси.Всички тия фирмички като:Софарма АД,ЧЕЗ,ЕОН,ЕVN,Разни ВиК и да не изброявам още колко много са приватизирани-дадени на свои хора да пълнят касичките,това е причината.
12
1
 
10
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Да не забравяме и масовите лекарства,чийто цени постоянно растат.Подложени сме на глад и геноцид,а за това няма прошка.Некадърниците на прехода именно за това направиха прецедента за отмяна решенията на Народния съд.Страх ги е от следващ.