Когато децата са просто стока

Лицето на трафика през невинните очи
Обновена: 3 ное 2012 17:43 | 3 ное 2012 15:22,
48
Когато децата са просто стока
Изгубени някъде в нищото. Снимка: архив Reuters

"Децата са стока". Изречение, което ужасява почти всеки човек. Кой може да си представи, че те могат да носят милиони на престъпната индустрия?

Трафикирането на деца в чужбина генерира огромни приходи за организирана престъпност по няколо схеми – просия и кражби, сексуална експлоатация и продажба на новородени. Използването на децата като стока в момента изхранва цели фамилии, които ги използват.

Схемата е проста – при децата дори няма нужда от залъгване, най-много да се наложи да позалъжат родителите. Най-често обаче те са абсолютно наясно какво става. Изкарването зад граница на отвлечени деца е твърде трудно и рисковано, пълномощното дава сигурност и не буди подозрението на граничните власти.

Просия

Трафикът на деца с цел просия и кражби в Западна Европа стана особено мащабно явление, след като страната ни стана членка на ЕС. Малолетните и непълнолетни успяват да събудят съжалението на средната класа в страните от Западна и Централна Европа, освен това те не подлежат на наказателна отговорност.

Още по темата
20 окт 2012 09:17
71
13 окт 2012 13:11
69
29 сеп 2012 09:25
29

При кражбите децата се разпределят на групи по две-три. Всяка групичка трябва да изпълни определен норматив – иначе следват наказания. По подобен начин седят и нещата с просията – всяко просяче трябва да изпълни определен “таргет“.

Децата, които са трафикирани, живеят по 10-ина на едно място. При тях винаги има възрастен, а дори и по време на “работа“ са под постоянен контрол. Неподчинението се наказва – глад, побои и мъчения.

Върху тях се упражнява и психически тормоз – заплахи срещу семействата им, близките им и най-често за живота на майките им. Нерядко трафикантите убеждават децата, че ако отидат в полицията, ще попаднат в затвора, защото са престъпници.

Те нямат документи, нямат пари, не говорят езика на страната, в която се намират, а често и нямат точна представа къде са попаднали.

Ако все пак имат късмет и бъдат изкарани от каналите за трафик, децата се оказват в омагьосан кръг. Властите на държавата, в която са трафикирани, ги предава на българските. Тук те са посрещнати от представители на “Социални грижи“ и транспортирани в домове.

Социалните служители обаче са длъжни да уведомят семействата на въпросните деца къде се намират те. А в най-честия случай именно майките и бащите им седят в основите на трафика.

Така омагьосаният кръг се затваря. Децата се връщат по домовете си, родителите им успяват да повлияят на психиката им, да ги убедят, че им мислят само доброто и отново да ги прекарат да “работят“ зад граница.


Продажба на новородени

В момента от продажба на бебета се препитават цели райони в България. Децата най-често заминават към Гърция.

Тук схемата е проста – бременна жена в затруднено положение разговаря със своя позната. Въпросната жена успява да я убеди да даде детето си. Честите фрази са “то ще бъде по-добре там“ и “семейството ще се грижи по-добре за него, ще му осигури хубав живот“. Бременната бързо решава, че това е най-доброто решение – детето ще живее добре, а тя ше получи солидна сума пари. “Загрижената“ позната също, разбира се, прибира солиден процент.

Тук проблемите с прекратяването на трафика на новородени са много. Често властите в Гърция не съдействат достатъчно на българските си колеги. Мнението, че “осиновителите“ всъщност не са направили нищо нередно битува сред голяма част от обществото у нас и зад граница. Трудно е да се открие и самото престъпление. Документите за осиновяването се изготвят изрядно. Шансовете на властите са само майката да съжали за решението си и да сигнализира или да бъдат хванати следите на цяла организирана група.

Все по-честа практика става и продажбата на яйцеклетки. В този случай жени се трафикират с цел да се вземат яйцеклетките им. В сегашния НПК това деяние не е криминализирано, но в проекта за промяна на кодекса е заложено криминализирането на продажбата на клетки и тъкани.


Сексуална експлоатация


Трафикът на непълнолетни и малолетни с цел сексуална експлоатация не е ново явление. В последните години трафикантите обаче избягват подобни рискове. Те предпочитат да “държат“ пълнолетни бели робини, които да изкарват в страни, където проституцията е разрешена – така поне на пръв поглед нямат проблеми с властите.

Трафикът на момичета, а понякога и момчета с цел сексуална експлоатация обаче си остава проблем. Непълнолетните най-често се прекарват към страни извън ЕС. Понякога документите им се подправят и ЕГН-тата им се фалшифицират, за да преминат по-лесно през граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българката: Как да раждам деца, като нямам достатъчно пари да ги издържам?***: Хас дица праа на таа даржава, пък тя да нище да ми плаща!
8
29
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 11 години
Всичко е заради мизерията в България! Естествено в такава мизерия най-потърпевши се оказват някои малцинства, които са дискриминирани и умишлено държани в пълна неграмотност. Практика открито приветствана от голяма част от населнието, което с това намира и оправдание за собственото си мизерно съществуване.
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Деца, а пък слагате някакви ***.Zero fucks given...
6
9
 
26
 
! Отговори
ъъъъъъъ...... преди 11 години
Няма значение от какъв етнос са те са деца!Все още НЕВИННИ!А за тези които търгуват с тях публичен РАЗТРЕЛ!!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майка *** пита мъжа си: Ще минеш днеска да вземеш по-малките от детската градина? Не мога, още ще съм на даскалово - казва таткото.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
У нас не са стока, но пък ги хранят с развалена храна, която родителите им надлежно са платили.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нашата държава всичко е стока, деца, тинейджъри, младежи, работоспособни хора, пенсионери. Стока за пускане на едни бюлетини в едни кутии.
2
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правенето на деца заради детските също трябва да се криминализира, но това би отдръпнало едни много ценни гласове и затова просто го наричат романтична културна особеност.
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-малко *** по-добре!!!