Когато децата са просто стока

Лицето на трафика през невинните очи
Обновена: 3 ное 2012 17:43 | 3 ное 2012 15:22,
48
Когато децата са просто стока
Изгубени някъде в нищото. Снимка: архив Reuters

"Децата са стока". Изречение, което ужасява почти всеки човек. Кой може да си представи, че те могат да носят милиони на престъпната индустрия?

Трафикирането на деца в чужбина генерира огромни приходи за организирана престъпност по няколо схеми – просия и кражби, сексуална експлоатация и продажба на новородени. Използването на децата като стока в момента изхранва цели фамилии, които ги използват.

Схемата е проста – при децата дори няма нужда от залъгване, най-много да се наложи да позалъжат родителите. Най-често обаче те са абсолютно наясно какво става. Изкарването зад граница на отвлечени деца е твърде трудно и рисковано, пълномощното дава сигурност и не буди подозрението на граничните власти.

Просия

Трафикът на деца с цел просия и кражби в Западна Европа стана особено мащабно явление, след като страната ни стана членка на ЕС. Малолетните и непълнолетни успяват да събудят съжалението на средната класа в страните от Западна и Централна Европа, освен това те не подлежат на наказателна отговорност.

Още по темата
20 окт 2012 09:17
71
13 окт 2012 13:11
69
29 сеп 2012 09:25
29

При кражбите децата се разпределят на групи по две-три. Всяка групичка трябва да изпълни определен норматив – иначе следват наказания. По подобен начин седят и нещата с просията – всяко просяче трябва да изпълни определен “таргет“.

Децата, които са трафикирани, живеят по 10-ина на едно място. При тях винаги има възрастен, а дори и по време на “работа“ са под постоянен контрол. Неподчинението се наказва – глад, побои и мъчения.

Върху тях се упражнява и психически тормоз – заплахи срещу семействата им, близките им и най-често за живота на майките им. Нерядко трафикантите убеждават децата, че ако отидат в полицията, ще попаднат в затвора, защото са престъпници.

Те нямат документи, нямат пари, не говорят езика на страната, в която се намират, а често и нямат точна представа къде са попаднали.

Ако все пак имат късмет и бъдат изкарани от каналите за трафик, децата се оказват в омагьосан кръг. Властите на държавата, в която са трафикирани, ги предава на българските. Тук те са посрещнати от представители на “Социални грижи“ и транспортирани в домове.

Социалните служители обаче са длъжни да уведомят семействата на въпросните деца къде се намират те. А в най-честия случай именно майките и бащите им седят в основите на трафика.

Така омагьосаният кръг се затваря. Децата се връщат по домовете си, родителите им успяват да повлияят на психиката им, да ги убедят, че им мислят само доброто и отново да ги прекарат да “работят“ зад граница.


Продажба на новородени

В момента от продажба на бебета се препитават цели райони в България. Децата най-често заминават към Гърция.

Тук схемата е проста – бременна жена в затруднено положение разговаря със своя позната. Въпросната жена успява да я убеди да даде детето си. Честите фрази са “то ще бъде по-добре там“ и “семейството ще се грижи по-добре за него, ще му осигури хубав живот“. Бременната бързо решава, че това е най-доброто решение – детето ще живее добре, а тя ше получи солидна сума пари. “Загрижената“ позната също, разбира се, прибира солиден процент.

Тук проблемите с прекратяването на трафика на новородени са много. Често властите в Гърция не съдействат достатъчно на българските си колеги. Мнението, че “осиновителите“ всъщност не са направили нищо нередно битува сред голяма част от обществото у нас и зад граница. Трудно е да се открие и самото престъпление. Документите за осиновяването се изготвят изрядно. Шансовете на властите са само майката да съжали за решението си и да сигнализира или да бъдат хванати следите на цяла организирана група.

Все по-честа практика става и продажбата на яйцеклетки. В този случай жени се трафикират с цел да се вземат яйцеклетките им. В сегашния НПК това деяние не е криминализирано, но в проекта за промяна на кодекса е заложено криминализирането на продажбата на клетки и тъкани.


Сексуална експлоатация


Трафикът на непълнолетни и малолетни с цел сексуална експлоатация не е ново явление. В последните години трафикантите обаче избягват подобни рискове. Те предпочитат да “държат“ пълнолетни бели робини, които да изкарват в страни, където проституцията е разрешена – така поне на пръв поглед нямат проблеми с властите.

Трафикът на момичета, а понякога и момчета с цел сексуална експлоатация обаче си остава проблем. Непълнолетните най-често се прекарват към страни извън ЕС. Понякога документите им се подправят и ЕГН-тата им се фалшифицират, за да преминат по-лесно през граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 11 години
*** ми взе думите от устата - а именно , защо никой не говори за търсещите подобни услуги - за осиновителите, които са на практика купувачи на хора или пък за търсещите секс с малолетни или евтини трансплантации... докато има кой да плаща за тия безобразия, няма да се променят нещата. Пазар.
29
2
 
6
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Който му се отдава търговията ще продава естествено..Има ли търсене,има и предлагане.
28
0
 
14
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
Лошо лошо сънародници Българи...докато ние все умуваме и правим сметка колко деца да имаме за да можем да ги изхраним и образоваме , *** се размножават здраво ...убедих се , че това да се размножаваш безконтролно е по силно оръжие от "умните" бомби на американците.Един хубав ден ще се събудим целите налазени и тогава спасение няма да има...
27
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
29 - ти би ли се съгласил да ти присадят сърце или бъбрек от ***? Аз бих предпочел (дано не ми се налага) да ми присадят сърце от прасе или *** - те са по-близо до хората от ***.Днес - защо не сте посмели никъде да споменете кои са тия, дето си продават децата?
26
3
 
28
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Да сте чули Българи или турци да продават децата си?Само животните се продават - и със самият факт, че продават малките си, *** доказват, че са зверове.
25
2
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Ние пък не виждаме никаква причина държавата да хаби ресурс да пресича тия практики. Щом *** продават *** си като животни, това само по себе си доказва, че те самите не са човешки същества, а и всяко ***, изкарано извън България, означава един *** по-малко, живеещ на наш гръб. Дори е по-добре подобна търговия да бъде легалризирана и да се удържат данъци от приходите, а щом разни гърци искат да осиновяват ***, вярвайки че от тях ще станат хора, проблемът си е техен.
24
3
 
21
 
! Отговори
Дори преди 11 години
Като майка сърцето ми се къса от тази снимка!Милата душичка как спи на земята, а другата бди над нея.....ей такива "майки" живи да ги одерат!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половината отиват за органи и това е обществена тайна и с протекции от най-високо ниво, ама на журналята не им стиска да пишат за това
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не пробвате с "търговия с хора/деца/жени"?---------------- Защото смисъла не е същия.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е безумие, да търсят други начини за прехрана.
20
1
 
18
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Защо ВЛАСТТА и пречестивия бойко и вездесъщия цецко не премахнат това поне у нас. 1 милиард лева бюджет на мвр и над 100 милиона за срс-та / от които по - малко от 5 % се използват/ . ЗАЩО не са достатъчни не за унищожаване на организираната престъпност, но поне да спрат това безумие... Да, от него пари не могат да изкарат, но ще "поочистят" малко душите си...
19
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тия *** бе!
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Трафикинг" - нова дума в българския език свещен, език на моите деди.. Защо не пробвате с "търговия с хора/деца/жени"? По-добре звучи. Или поне - на български.
17
20
 
1
 
! Отговори
georgi преди 11 години
i as iskam da pravia sex s 13 godishna,dali shte me osudiat se 4udia
16
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според Талмуда еврейката след 12 г. е жена. И може да ражда.Това с *** дето раждат на по 12 г. и никой не съди бащата на детето за педофилия не е случайно. Просто евреите прокарват свои закони.
15
10
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
DO PUSTINYAK / NAPALNO SI PRAV SAMO DA DOBAVYA NECHTO TEZI LECHOYADI DETO PICHAT PO FORUMITE SAMO ZA FACHIZAM SA DUHOVNO I NATURALNO PROSTI , DA IMACH DIPLOMA E MNOGO HUBAVO NECHTO NO KATO PRIRODNO SI KUH VAV GLAVATA DIPLOMATA NYAMA NIKAKVA STOINOST . NAI GOLYAMOTO U4ILICHTE E JIVOTA A VIE TOVA NIKOGA NYAMA DO GO RAZBERETE ZACHTOTO STE SE ZAKOPALI VAV DUPKITE SI I 4AKATE EVROFONDOVETE DA DOIDAT I DA PAPATE .
14
1
 
20
 
! Отговори
17 преди 11 години
Аз чувството си за самосъхранение не мога да го нарека омраза, нито пък че то е породено от неграмотност. *** в с.Мечка и им кажи на хората там, че чистият им, неподправен и биологичен страх е омраза, а чувството им за самоъхранение е породено от неграмотност.
13
1
 
26
 
! Отговори
Бени преди 11 години
Използването на децата като стока в момента изхранва цели фамилии, които ги използват. Някой от извесните фамилии наред с кандарашките *** от Костинброд на Ицо Папата и Азиси минете през фамилията на Цветан Цветанов и Б. Борисов всички са в кюпа . А защо не говорите за търговията с органи ? Защо не споменете за скандалът в Германия където се разкри че са разфасовали чужденци за органи години на ред ? Къде исчезнаха хората от Добрич френски командоси ли ги одвлякоха ?
12
11
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 11 години
до 17: Ми не, не си виновен. Просто и ти си жертва на неграмотността, която в твоя случай е трансформирана в омраза. Не си никакъв фактор, за да си виновен. Не си придавай важност ;)
11
0
 
26
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Не може да живееш нелегално в найлон, въпреки това да направиш 10 деца и после да казваш че си потърпевш или жертва някаква. Не минаваш с такива хелзиникси простотии, да знаеш. Вече усещам как ти напира да кажеш, че аз ще съм истинският виновен за случая, който описах.