Да запомним патриарх Максим с неговата добрина и мъдрост

Той е пример за подражание, казаха митрополити
Обновена: 6 ное 2012 14:34 | 6 ное 2012 10:00,
138

Снимка: Булфото

 

Пловдивският митрополит Николай призовава "всички ние, честният клир на Българската прлавославна църква, благочестивият, верният Божи народ да отправим усърдна молитва към Бога да всели Светейшия ни български патриарх Максим в своя божествен чертог в небесното си царство". 

„За последен път говорих с него на неговия рожден ден, където бях в болницата и му казах, че ние се молим, ние се молим за него, моли се светият клир на светата ни Църква, моли се верният Божи народ, милионите с него, той не е изоставен самичък в болничната стая“, допълни митрополитът пред БНР.

Още по темата

Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, заяви, че патриарх Максим е изключителен пример за подражание от всички хора, предаде „Фокус“. „Днешният ден не е за много словоизлияния. Патриарх Максим беше най-дългогодишният патриарх на Православната църква, преживял много събития – и църковни и държавни. Мога само да кажа, че е един изключителен пример за подражание от всички хора като начин на живот. Християните трябва да се молим Бог да упокои душата му и да го изпратим подобаващо от този свят, да го запомним с неговата добрина и мъдрост”, допълни той.

Русенският митрополит Неофит заяви, че предстои заседание на Светия синод на Българската православна църква. „Нашата задача е да се съберем колкото може по-скоро в София, за да започнем съвместно устройването на този тежък момент. Оттук нататък предстои, каквото Уставът изисква в такива случаи. Ще се събере Светият Синод, ще разгледа Устава и ще вземе съответните решения”, допълни митрополит Неофит.

„Много трудно се намира такава личност”, каза за БНР варненският митрополит Кирил. Според него патриарх Максим е успял да запази единството на Българската православна църква. Коментар за предстоящите действия на БПЦ митрополитът отказа да даде с думите: „Сега се полага само да се молим и да помним неговия велик пример на добротворчество, смирение, търпение”.

Николай Балашов, заместник-председател на Отдела за външни църковни връзки към Руската православна църква, заяви: „Патриарх Максим беше верен приятел на Руската църква, с която съхраняваше особено тясна връзка от времето, когато е служил като представител на Българската патриаршия в Москва”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
Ще запомним Патриарх Максим и с неговото равнодушие към фактa, че Православната църква не просто допусна търговците в храма, ами и самата се превърна в ООД, което вулгарно спекулира с религиозните чувства на хората, за да ги таксува за свещи, сватби и погребения. Ние сме свидетели как поповете се препират за имоти и свещоливници, участват в банки и обсебват манастири. Ще запомним Максим, че мълчаливо проследи как БПЦ се превърна в жалка, открито осмивана и все по-мъртва институция.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО МОРАЛИСТИТЕ ЗА УМРЕЛИЯ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО А ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА РОДИНАТА СИ ?О ВРЕМЕНА О НРАВИ
114
0
 
1
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
До Анонимен Народа ускотя наистина, защото загуби представа за човешките ценности морал, достойнство, честност. Максим е доказано, че е назначен от ЦК на БКП, а не е избран от Общо Църковен Сбор и след падането на комунизма, той като няма честа да си подаде оставката, тогава трябваше народа да го принуди, Но ще го принуди само народ, който има високи нравствени качества! От половин век тоталитаризъм се вижда, че сме напълно ускупели.
113
0
 
1
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Назначен от ЦК на БКП (това е доказано) ,той им остана верен служител до края на живота си.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ванко-KAK PA NQKOY NE VI UGODI NA VAS BULGARI REVLIVI
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Иво-PAPA YOAN-PAVEL IMASHE ZAD GARBA PODKREPATA NA POLQCITE, A BULGARITE DAJE NE HODEHA NA 4ERKVA TOGAVA
110
0
 
1
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
VELIK 4OVEK !!! POKLON PRED PAMETTA MU
109
0
 
2
 
! Отговори
вярващ! преди 11 години
Pro mortuis aut bene,aut nihil!Това са казали древните римляни,а злобните и дребни душици,които плюят жлъч тук има кой да съди!Бог да прости патриарх Максим и вечна му памет!
108
0
 
0
 
! Отговори
Минко преди 11 години
До boicho.boichev.7Съгласен съм с тебе
107
1
 
1
 
! Отговори
Минко преди 11 години
Поклон Пред неговата памет Един прекрасен човекВсе ощте немога да повярвам,че такъв прекрасен човек ни напусна.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
без да защитавам никой,само ще кажа-духовната бедност и чалгизацията на нацията са безгранични....оскотяваме толкова много,че няма уважение дори пред смъртта..по-долно ниво не може да се удари....Никой,що годе възпитан,вярващ или не,не си позволява да оплюва починал...как така озверя толкова,бедни български народе?????
105
7
 
5
 
! Отговори
до иво преди 11 години
Бог да прости патриарх Максим. Велик българин! Народен будител!Сега фарисеите го оплюват, но в историята ще се запише, като СПАСИТЕЛ на БПЦ.Той не позволи разкола на църквата. Устоя на Христофор Събев, атомен физик, син на активни борци против фашизма и капитализма, и други мошенници,които искаха да разцепят Българската православна църква на 99 части, за собствени облаги!
104
3
 
5
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Нека Бог се смили над противоречивата душа на патриарх Максим!!!Той не успя в годините на комунизма да защити по един достоен начин вярващите в многострадална България.Той не беше смел и храбър войн срещу атеистите-комунисти,какъвто беше папа Йоан-Павел за поляците.Затова Мехмед Али Агджа стреля по папата,докато Максим не го замериха даже с едно развалено яйце!!!
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отиде си един велик БЪЛГАРИН, който излезе победител във всички антибългаски битки за разрушаване на Българската православна църква. Патриарх Максим не позволи разделението на Светата ни църква. Историята ще го оцени след време като истински герой, който на преклонна възраст устоя и спаси православието в България, въпреки огромния натиск оказан от външни врагове и вътрешни предатели като СДС най-вече! Светла му Памет! А СДС никога вече няма да види власт!
102
2
 
4
 
! Отговори
до Пламен преди 11 години
Споделя бе човече нещо от добрините направени от този генерал на ДС, угодник на БКП, или който и дае
101
11
 
16
 
! Отговори
пламен преди 11 години
НЕ ЗНАЯ ЗАЩО СЕ ПИШАТ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ОТ ХОРА КОЙТО СА ТОЛКОВА ДАЛЕЧ ОТ СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И КАКВА Е ТАЗИ ЗЛОБА В ТЕЗИ НЕВЗРАЧНИ ХОРА ,КОЙТО ГОСПОД БОГ ДА ИМ ДАДЕ ОЩЕ 5 ЖИВОТА ПАК НЯМА ДА НАПРАВЯТИ ЕДНА ХИЛЯДНА ОТ ТОВА КОЕТО ПАТРИАРХ МАКСИМ Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ
100
4
 
4
 
! Отговори
читател преди 11 години
БРАВО НА ВАНКО!!!!ЯСНО И ТОЧНО!
99
4
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Въпреки всичко, Бог съществува и е един за всички.Ковчег с джобове няма,а всеки някой ден ще умре и Бог ще го съди !
98
12
 
12
 
! Отговори
православен преди 11 години
светла му памет! а неверниците и *** по добре да не коментират
97
2
 
6
 
! Отговори
ES преди 11 години
Do sega samo durjavata Bulgaria be6e v absolyuten haos i bezredie,ot sega natatuk su6tata u4ast q o4akva i Bulgarskata Pravoslavna Curkva...vsi4ki, o4akvali smurtta na Patriarh Maksim sa kato hieni,da mi prosti Gospod,4e go kazvam !Da po4iva v mir du6ata mu!