Прощаваме се с патриарх Максим

Поклонението е в църквата "Света Неделя"
Обновена: 8 ное 2012 08:51 | 8 ное 2012 08:08, Петя Славова
41
Прощаваме се с патриарх Максим
Архивна снимка от интронизацията на патриарх Максим пт 4 юли 1971 г. Снимка: БТА

В митрополитския храм "Света Неделя" в София днес от 8.00 часа започна поклонение тялото на патриарх Максим, а час по-късно ще се състои заупокойната Света литургия. Това съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

Заупокойната литургия ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

Негово светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

Тялото на Негово светейшество ще бъде положено за поклонениев църквата "Света Неделя", защото според устава на БПЦ българският патриарх е и Софийски митрополит. Министерският съвет реши 9 ноември, петък, да бъде Ден на траур заради кончината на българския патриарх.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" от 9.00 часа отново ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим. На тези траурни служби се очаква да присъстват представители на поместните православни църкви.

По волята на Негово светейшество погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа на 9 ноември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо му лепвате това обвинене на човека? Нали неговото име не беше в списъка с доносниците? Давате ли си сметка, че практически на всеки от неговото поколение може да се лепне тaкова обвинение, без да е вярно? Патриарх Максим нямаше такъв характер, каквито имат доносниците. Той беше роден за лидер и щеше да е лидер, в която и сфера на живота да работеше. А най-големи доносници се оказаха онези от алтернативния синод! Бог да прости нашия Патриарх Максим!
26
2
 
10
 
! Отговори
Заклещени кучета преди 11 години
Дори да е бил ченге, това си е негова работа, както и на другите ченгета. За останалите хора беше Патриарх, затова не си слагайте грях на душата като оплювате починал човек.
25
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Бог да прости патриарх Максим! Поклон! Мир на душата му!
24
7
 
7
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
Тези, които пишат че било грехота да се пише за недостатъците на Максим и развалата на православната църква са едни мними вярващи. Никъде не е записано в Библията че е грях да се говори за грешките на умрял човек. Това са такива глупости, че просто е смешно да четеш такива "християни". Разбира се такъв грях винаги могат да си измислят православните клирици. Те вече са измислили толкова допълнения на Библията (като жития и т.н.) та един грях ли ще им се опре!
23
1
 
9
 
! Отговори
абв преди 11 години
Вечна му памет!В момента човека, който прави най много за Българската Православна Църква е Отец Иван от Нови Хан. Въпреки, че по устав не може да бъде патриарх, неговото избиране ще допринесе най-много за доверието на българите в църквата. Ако някой разбира от правене на страници във Фейсбук и мисли като мен, моля да направи страница за подкрепа на Отец Иван за Патриарх!
22
5
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 11 години
ШЪ СПРЪТ, ШЪ СПРЪТ, ШЪ СПРЪТ ....ГЛУПАЦИТЕ....КОГА ТИ СТАНЕШ ГРАМОТЕН!
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ТОЗИ ДЕН ГЛУПАЦИТЕ ДА СПРЪТ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ ЗА ТОЗИ СВЯТ ЧОВЕК, ГРЕХОТА Е
20
0
 
10
 
! Отговори
ani преди 11 години
mir na praha mu.po4ivai v mir!
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светла памет и мир на праха на дядо Максим.
18
3
 
0
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Bog da go prosti Patrijarhot Maksim. Samo edno se molam Bozidar Dimitrov vednas da se javi i da kaze koj da bide naslednik na negovata svetost.Covekot od cse se razbira pa da ne trosat vladicite vreme mesto niv neka se izjasni najumniot velikan na Bugarija
17
2
 
22
 
! Отговори
Български-Комита преди 11 години
ПОКЛОН ПРЕД ГЛАВАТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА АМИН !!
16
1
 
24
 
! Отговори
Тракийски преди 11 години
Бог да прости негово Светейшество . Мир на праха му.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОБЪР ЧОВЕК БЕШЕ И НЕ КУРОМПИРАН , МИР НА ПРАХА МУ , МНОГО МАЛКО ХОРА ОСТАНАХА ТАКИВА КАТО ПАТРИАРХА ,
14
9
 
6
 
! Отговори
Илия Буревестников преди 11 години
... Нямам нищо против... щом Българите го раздават толкова "вярващи" да се редят на опашка пред Храма "Света Неделя" да отдадат почит на дядо Максим добре... Но след като са такива "вярващи" и такива "миряни" и проливат "крокодилски сълзи" да отидат да видят със колко годишни хора са пълни Онкологичните и Психичните клиники из цяла България..!! Да видят колко болни деца има.. И как хората наистина чакат единствено "БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА" на Моканина,защото няма кой друг в тая държава да им помогне!!!
13
9
 
2
 
! Отговори
Чайков преди 11 години
Тук на земята дълго време шеф на патриарха и владиците бе полк. Хр.Маринчев. За горе не знаем?
12
12
 
6
 
! Отговори
Илия Буревестников преди 11 години
Бог да го прости дядо Максим !!!.... Вече е при шефа си!... Само че кой му е шеф ;)... Оня със вилата,рогата и огъня или Този,който бе разпънат на Кръста заради всички наши грехове и после възкръсна... Само дядо Максим и шефа му си знаят!!! ;)... Но айде да НЕ се правим на по големи "миряни и вярващи" от самия Господ...! Всички знаем Българинът колко озлобен... лицемерен... алчен... завистлив е... Алеко най добре ни е описал в "Бай ***" ! Хората умират на по 20-30-40 какво да говорим за 98...!
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо някога е имало много богомили по нашите земи? Те считали себе си за истински християни и не се нуждаели от църквата като организация. Отричали нейната йерархия и служене в интерес не на народа, а на властимащите....Сега не е ли същото положение? Един вярващ го е казал точно - На Максим няма да се поклоня. На Господ - да !
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да прости Негово Светейшество! Мир на душата му! Господ да пази България!
9
8
 
6
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Най-много земя в България притежава бпц.Печалбите от свещоливниците са милиони.Скъпи коли, часовници, лукс за "килимявките", а простите овцедушни религиозници блеят в захлас! Ха-ха-ха!
8
11
 
7
 
! Отговори
Вярващ преди 11 години
Метални ограждения, 150 милиционери, пак Божидар Димитров (Телериг) ми обяснява църковните работи....Няма да ида!