Всички станахме роми в ЕС

Преглед на печата на 13 ноември
13 ное 2012 07:00, Петя Славова
164
Всички станахме роми в ЕС
Снимка: Reuters

 "Всички станахме роми в ЕС". Това твърди анализът на "Сега". Спирането на България и Румъния за Шенген, както и заплахата за връщане на визовия режим за сърби, македонци и други народи на Балканите се дължат на обща причина - Западът налага карантина, за да се предпази от техните ромски малцинства. Инициатори на заплахата бяха Германия и Франция, зад които веднага се наредиха Холандия, Белгия, Австрия и Люксембург. Същата предупредителна схема бе приложена през есента на 2010 г., когато Франция и Германия изпратиха общо писмо до Съвета на ЕС да бъде отложено приемането на България и Румъния в Шенгенската зона.

Съвпадението сега е поразително не само защото отпорът срещу свободното движение на граждани от Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Албания идва от същите държави, които спряха България и Румъния за Шенген, но и защото причината е същата - прииждането на роми. Никой не смее официално да назове проблема,за да не бъде обвинен в етническа дискриминация и расизъм.

Средната пенсия на еврочиновник е 6500 евро, сподели вчера дипломат от голяма държава - членка на ЕС. Числото се очаква да налее масло в огъня на споровете за бъдещите бюджети на съюза, пише "Труд". Говорител на комисията не потвърди и не отрече посоченото от дипломата число. Лидерите на 13 страни - нетни получателки на еврофинансиране, включително премиерът Бойко Борисов, ще обсъждат днес в Брюксел как да спасят фондовете за социално-икономическо сближаване от съкращенията в евробюджета, за които нетните донорки настояват. Притиснати от икономии у дома, последните искат да режат дълбоко в следващия 7-годишен бюджет на ЕС. Те отхвърлят проект на комисията за 6,8% скок на разходите за 2013 г. и отказват да покрият допълнителни 8,9 млрд. евро, които Брюксел иска за т.г., за да плати европроекти от началото на програмния период (2007-2013). България има да взема над 400 млн. евро от тези пари.

"България отдавна е в Шенген", цитира думите на премиера Бойко Борисов, казани след срещата му със словашкия премиер Роберт Фицо, в Братислава - "Монитор". Борисов посочи, че страната ни е единствената надеждна граница с Турция, където всекидневно се стичат бежанци от Сирия. "Така охраняваме границите, че поемаме всички пасиви като реален член на Шенген. Ние сме изпълнили не на 99%, а на 100% критериите за Шенген", за пореден път подчерта направеното от България Борисов.

За пръв път досега три страни от Балканите - членки на ЕС (България, Гърция и Румъния), се обединиха около условията, които Македония трябва да спази, ако иска да влезе в елитния клуб на Стария континент, коментира "Сега". Това се случи на среща на външните министри на трите държави в София вчера. Бившата югорепублика очаква през декември да получи дата за започване на проговори за приобщаване към съюза. Дали това ще стане, зависи и от нейните съседи, които също имат глас като членове на ЕС.

Пред "Дума" евродепутатът от "Коалиция за България" Кристиан Вигенин, отстоява теза, според която: "Популистки правителства не бива да разделят Македония и България. Ако има народ на Балканите, който да е най-близък до нашия, това е македонският. Македонското правителство неглижира социално-икономическите проблеми на страната за сметка на популистките послания", анализира Вигенин. Той разкритикува българското правителство за закъснялата "рязка активност" към Македония през последните седмици. "Българското правителство изостави прокламираната цел за активна политика в региона на Западните Балкани и повече от 3 г. не предприе никакви съществени стъпки по отношение на проблемните въпроси в отношенията си с Македония", заключава Вигенин.

За "24 часа" Красен Станчев, ръководител на УС на Института за пазарна икономика, анализира политическата реалност в страната ни от 80-те и 90-те години, като предопределяща събитията от най-новата ни история. "БКП започна контролирания капитализъм още през 1984 г. Политическите началници се насочиха към ролята на работодатели. И партийците вярваха на Маркс, че първоначалното натрупване на капитал се нарича - грабеж. Живков хем ограбваше населението, хем го подкупваше с нови заеми".

"Президентът иска търгове по стандарт", съобщава "Труд". "Обществените поръчки за строеж на пътища, детски градини, пречиствателни станции - трябва да се правят по единен стандарт, независимо коя община или институция ги възлага. Това ще повиши прозрачността и доверието сред фирмите", такава убеденост изказа държавният глава на конференцията за бизнес етика вчера. В създалата се дискусия участваха министри, посланици и мениджъри.

"Сега" съобщава: "И властта призна - ръстът на пенсиите ще е двойно по-нисък от обещания". Управляващите признаха, че реалното увеличение на пенсиите догодина ще е далеч от обещаните 9.3%. Като се отчете инфлацията, ръстът ще е едва 5.9%, пише в проектобюджета на НОИ за догодина. Освен това за втора поредна година през 2012 г. пенсиите губят от реалната си стойност - макар и само 0.2%, сочат още изчисленията на осигурителния институт. Средната пенсия намалява въпреки увеличението на минималния размер от 136 лв. на 145 лв. от 1 юни, с което бяха подпомогнати около 700 000 души. Вдигането на вдовишките добавки от 1 септември 2011 г. от 20% на 26.5% от пенсията на починалия съпруг също не успява да покрие инфлацията. В изборната 2013 г. за първи път през мандата си ГЕРБ предвижда индексиране средно с 9.3% на всички пенсии. Това ще стане от 1 април вместо, както е по закон, от 1 юли. Според сметките на НОИ ще има реален ръст от само 5.9% през 2013 г. спрямо 2012 г., при прогнозна стойност на средногодишната инфлация от 2.5% догодина.

"24 часа" предава думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма: "До четвъртък ще преговаряме за цената на газа, който ще получаваме от 1 януари". България настоява за намаление на цената с повече от 11%. На 15 ноември в София се очаква да се подпише договорът за достовка на природен газ за България от 2013 г. за 6 години напред. Тогава би трябвало да се вземе и окончателното инвестиционно решение за участието на БЕХв изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на страната ни. "Доволни ще останете от цената", каза в четвъртък в централата на "Газпром" Леонид Чугонов, който отговаря за международните проекти в компанията. "Дано сме доволни", реагира вчера министър Добрев.

"Четвъртият оператор на БТК", проследява броя на собствениците на компанията "Капитал Daily". "Сделката е приключена. "Бромак телеком инвест" ще притежава около 45% от БТК", заяви Цветан Василев, едноличен собственик на "Бромак" ЕООД и мажоритарен акционер в Корпоративна търговска банка. Реалните бенефициети на БТК са - Цветан Василев чрез дружеството му "Бромак", VTB Capital и част от кредиторите на групата, които се съгласиха да превърнат вземанията си в капитал.

"Дума" съобщава: " Митрополит Николай се оттегля от Синода за 40 дни". Пловдивският митрополит Николай няма да участва в заседанията на Светия синод в следващите 40 дни. Той искал да прекара този период на траур в молитва и размисъл, както повелява християнската му съвест. Митрополитът е изпратил отворено писмо до Светия синод по повод избора на наместник-председател. В него Пловдивският владика обяснява своите притеснения относно спазването на църковния устав. "Гласуването в Светия синод е винаги и само явно", се казва в писмото. "На заседанието на владиците в събота (10.11.2012 г.) Кирил Варненски бе избран за наместник-председател с таен вот." Самият митрополит Кирил обяви, че изборът му е каноничен и упрекна митрополит Николай, че "или не знае какво е тайно гласуване, или спекулира". Междувременно митрополит Кирил заяви, че няма амбиции, освен да служи добросъвестно на БПЦ, и не се вижда като бъдещ патриарх.

"Труд" се включва в темата с информацията, че: "Синодът бърза с избора на патриарх". "Съборът, който трябва да избере новия патриарх, трябва да се свика колкото се може по-рано", заяви зам.-председателят на Светия синод - дядо Кирил. Интервюто на всекидневника продължава темата. "Патриарх доносник ще бъде насилие", убеден е д-р Николай Михайлов.

Според "168 часа" битката в църквата е за 8,6 млрд. лв. Който наследи починалия патриарх, той ще упряавлява тези пари. Седмичникът прави преглед на спонсорите и политиците, които лобират за Врачанския митрополит Калиник, Плевенския Игнатий и за Великотърновския Григорий. Всеки един от тях обмисля дали да атакува пред ВСС избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ. Под въпрос е дали към групата ще се присъедини и Пловдивският митрополит Николай.

За "Масови оставки на медици от кръвните центрове", алармира "Дума". Над 2/3 от работещите в кръвния център във Варна последваха колегите си от Стара Загора и колективно подадоха оставки в понеделник. Работещите в кръвните центрове са недоволни от ниското заплащане, лошите условия на труд и недостига на кадри, който натоварва сега наличния персонал. По този начин половин България е изправена пред опасността да остане без кръв и кръвни продукти.

"Пренасят нелегални цигари в ковчези", съобщава "Преса". Минтичари хванаха 25 млн. къса. Цигарите се съхранявали в склад на "Софарма" в столичния квартал "Дружба", който бил даден под наем. "Мисля, че това е най-големият удар до момента", каза директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

"Монитор" коментира зачестилите случаи на злоупотреба със социалните добавки. Светлана Ангелова, зам.-председател на Социалната комисия в НС, подчерта в интервюто си за изданието, че: "Майчинските не са заплата и не трябва да се разчита само на тях. Само в България и Швеция платеният период за отглеждане на бебе е толкова дълъг".

"Шест месеца след земетресението в Перник, пет блока в "Борово" са обявени за опасни", е водещата новина на "24 часа". Блоковете: 228, 228А, 229, 230 и 231 трябва спешно да бъдат укрепени. При следващ трус от над 7 степен могат да паднат - това е заключението на експертите. Направената експертиза е на стойност около 200 000 лв. и е за сметка на държавата и Столична община. Укрепването ще трябва да се плати от собствениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
omrazata ne vodi na dobre a samo pogibva samiya sebe si i drugiya
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да излезем този съюз ,да изтрепем тези *** *** или да отидем на майната си
123
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България - Вън от ЕС ! Който обещае да извади БГ възможно най-скоро от този пагубен за нас "съюз", има моя глас за следващите избори.
122
7
 
10
 
! Отговори
RCI преди 11 години
144,тоя комунизъм мозъците ви е изчегъртал.ЕС е 500млн, с най-мощната сумарно икономика.Ние сме 5 млн просещи от същата Европа.С какво ние можем да бъдем нещо измеримо с тях?Населиние?Икономика?Престиж?Престанете да говорите кретенщини.С такива изказвания ни правите за подигравка и на зоологическите градини в Европа.Най-мощната икономика в света ...се страхувала от цървуланковците на Тодор Живков.Ти си слабоумен,бе момче.
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече и EU не може да си спаси от Мутрите на власт и *** башибозук който преминава през селата.Като дете държахме ключа под чержето на входната врата. (като комшите от целия вход)
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен-142-*** са си *** ,а останалите сте роми и всички заедно българи.
119
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква полза има ЕС от нас?евтина работна ръкаевтини жениевтини курортипослушни- неконкурентни в производствата за да се развиват технитевнасяме паристратегически като местоположение
118
11
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
KAZVAM TI DACHTE SECHTAI SE SNAHO POGOVORKA BG . EVROPA MNOGO DOBRE VIJDA TANKIYAT GENOCIT KOITO VODIYAT ISTO4NO EVROPEISKITE DARJAVI SRECHTU ROMSKOTO NASELENIE . NOVITE DEMOKRACII NA ISTOK SA VODENI OT STARITE KOMUNISTI4ESKI KADRI ZATOVA SE POLU4AVA PODOBNI KATAKLIZMI .
117
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За ползите ни от ЕС:1.Спират ни всяко производство-енергетика, селско стоп., лека тежка промишленост, за да не им подбиваме пазара с евтини и качествени стоки, а да си пробутват монополните боклуци2.Закриват ни армията3.Резултата е огромна безработица и най-ниските заплати в света.4.Изолират ни от Европа- да си стоим тука не им трябваме, уж заради циганите5.Задлъжняхме с огромни кредити към техни банкиНякой помни ли дефиницията на думата "робство"? Или сега се използва "демокрация"?
116
1
 
30
 
! Отговори
Циганокрация преди 11 години
Правата в нашата тъй нарачена демокрация може да са всякакви, ама не и равни. Тук някой написа да се направят лични кари, на които да пише "***", ама то тогава всеки ще иска такава. Защото няма по-голяма привилегия в тая държава, освен да си ***; Е, окрал там десетина човека, попребил двайсетина, не си платил тока 2 години, не може да си напише името на български, пръска яко черни ***, на които ние им плащаме да просят, не, ТОЙ е европеец и не може да бъде дискриминиран. Но ние сме.
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жалко ,че Тодор Живков, не си довърши работата докрай, при него нямаше такива, онакива,*** не се мърдаха да не говорим за *** ,а сега с тия който *** попикани престилки нищо не става
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Brawo Mitee
113
4
 
43
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
На всички ни беше ясно защо не ни искат. От една страна не можем да не разберем европейските народи, които не желаят държавите им да бъдат нападнати от някакви мръсни и генетически престъпни ***, но от друга не можем да не се възмутим на лицемерието на европолитиците, които хем не ни позволяват да се разправим с нисшата раса, хем ни изолират заради нея. Затова трябват решителни АНТИМАНГАЛСКИ действия, напук на всякакви процигански организации, ако искаме да оцелеем като държава.Български Патриотически Фронт
112
1
 
13
 
! Отговори
RCI преди 11 години
131,за това си позволявам да говоря от години.Образованието в България е задължително.От Сто години.Със закон ли е решено?Ами такова `масово`нещо без закон не може.Законът има наказателна част,който не го спазва какво следва?Защо за това `следва`държавата не си влезе във функциите?Това не противоречи на категоричното ми мнение за равните права.Равни права,но и задължения.
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са пичове....знаят как да доят държавата и го правянт.як *** вадят,плодят се и ние баламите ги храним...то и Европата не ги ще вече..видяха ,че са *** и затръшнаха вратата--това е знак и за нас да поработим върху ромлянпската интеграция....време е вече да ги интегрираме...
110
15
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 11 години
Няма роми и турци в България.Всички са българи..КАЗАХ!
109
1
 
34
 
! Отговори
до94 преди 11 години
Ти нали си турчин що се засягаш?И напротив имам интегрирани съседи които за 6 г. не разбраха,че във входа живеят и други хора.Маанетата и празниците им край нямат.Жилището е на жилфонд от 3 години не са плащали наем,ток,вода а от както са се нанесли нито стотинка стълбищна такса.Ти как мислиш така ли трябва да бъде? Ако беше българско семейство щяха ли да го търпят,но като им правим забележки ,заплашват и са цяла тумба.Ти от тези "турци" ли си?
108
1
 
6
 
! Отговори
Ясен преди 11 години
Първо ще ги интегеират и наливат милиони, после се пазят от тях...
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен odobriavam!!!!!
106
9
 
1
 
! Отговори
O4EVADEC преди 11 години
ami ot narko trafikantite balgari ot kradcite na bankomati balgari OT TQX NE PLA6AT AMA KAK TE SA BALGARI ............. TOQ SAIT ZAKOI LI PAT MI SE STRUVA 4E ISKA NE6TO OT *** KAK SE *** VI E VINOVEN VE PROSTO PITAM