Българите - по-стиснати за Коледа и Нова Година

Преглед на печата на 17 юни
17 ное 2012 09:00, Петя Славова
249
Българите - по-стиснати за Коледа и Нова Година
Снимка: Булфото

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца, съобщи "Стандарт". Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно". Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Миналата година сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв., прогнозира  изданието.

Според темата на "Труд" най-малко 60 000 българи ще пътуват по Коледа и Нова година зад граница. Близо две трети от тях са избрали да изкарат празниците в съседните балкански страни. В тези изчисления не влизат хората, които самостоятелно си организират пътуванията в чужбина за коледните празници. За сравнение - през целия декември на миналата 2011 г. границата са преминали близо 260 000 българи, от които 30 процента или 78 000 са пътували в чужбина с цел почивка или екскурзия, по данни на статистиката. Това сочат данните от предварителните записвания и резервации, направени през туристически фирми към момента, уточнява Байко Байков, собственик на туркомпания и зам.-председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Да се говори за договорена отстъпка от цената на руския газ е неточно. Самата дума "отстъпка" е грешна, заявява в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Тук става въпрос за нов тип ценообразуване и по-точно вкарването на нови данни във формулата за ценообразуване, което води до по-ниска цена", аргументира се Гогов. По думите му е възможно да се променят и базовите параметри на формулата на ценообразуване. "Те са тези, които оттук нататък определят какво е съотношението на пазарите и завареното към подписването на договора положение. Давам ви прост пример: В сегашния договор, който е подписван преди 14 години, едно от числата, което много често се споменаваше от медиите, беше 83 долара за 1000 кубика. Тя е заложена при определени стойности на алтернативните горива. Когато обаче съпоставяхме тези стойности с цените в момента, коефициентът варираше между 3 и над 6.5. Умножавайки 6 по 83, сами виждате, че надхвърля 500 долара, така се получаваха високите цени в годините, когато петролът беше над 100 - 140 долара", посочва Гогов и допълва: "Надявам се общото намаление на крайната цена на газа да е над 7 на сто."

"Практиката досега показва, че намаляването на цената за крайните потребители не зависи от "Булгаргаз", а от Държавната комисия за енерго и водно регулиране /ДКЕВР/", коментира пред "Дума" бившият министър на икономиката Петър Димитров. "Каквото и да каже "Булгаргаз", ДКЕВР решава какво ще стане. Досега ДКЕВР правеше точно това - натискаше цената по политически съображения, а така ситуацията става още по-тежка", констатира Димитров.

"Южен поток" винаги ще е на печалба, смята Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Пред"Труд" той се аргументира: "Планът и транзитните такси са направени така, че компанията да излиза винаги на печалба. Освен това по информация на "Газпром" са сключени договори за 70 процента от капацитетите за доставка на природен газ." По думитена Андонов строителството на тръбата ще стартира до края на юли, като в него ще се включат голяма част български строителни фирми. В отговор на друг въпрос изпълнителният директор на БЕХ обещава, че ще бъде направена и либерализация на газовия пазар. "Булгаргаз" няма да остане монополист. Ако се появят кандидати, ще имат достъп до пазара", казва още Андонов.

Пожизнени стипендии за особени заслуги да получават футболистите и треньорите от националния отбор, който се класира на 4-то място на световното първенство в САЩ през 1994 г. Това предложение за промяна в Закона за физическото възпитание и спорта изненадващо е внесъл депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов преди второто четене в НС идната седмица, анонсира под глава "Сега".

На първа страница "Дума" алармира: "ГЕРБ наложи хаос в политиката за горите, за да можете в него да уредите свои фирми, да вземете големите пари от дървата и да лишите хората от топло в най-студените месеци. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова при дебатите в парламента за дългосрочната политика на правителството по отношение на снабдяването на хората с дърва за зимата."

Нови правила за козметиката слагат край на перхидрола в боите, извежда под глава "Телеграф". Те ще влязат в сила с изменения на наредбата за разкрасяващите процедури, изготвени от здравното министерство. Правилата ще започнат да действат от септември идната година и се въвеждат у нас заради няколко директиви на Евросъюза. Целта на документа е напълно да изхвърли от пазара вредната съставка в козметиката, представляващи опасност за здравето на потребителите.

"Млякото и палмата в отделни мандри", е водещото заглавие за "Монитор". Едновременното производство на истински млечни храни и имитиращи продукти с растителни мазнини ще може да продължи само до края на годината. Това гласи проектът на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, който предстои правителството да одобри. Удължаването на гратисния период с два месеца се е наложило, защото наредбата е съобразена с бележкитеи коментарите на Германия, Австрия, Франция, Словакия, Испания и самата Европейска комисия.

След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита, допълва още на вътрешна страница изданието.

25 000 студенти ще получават вече евростипендии. Това е с над 50 процента повече от досегашната бройка млади хора, които ще вземат по 120 лв. на месец, съобщава на първа страница "Труд". Досега с такива стипендии бяха 16 000 бъдещи висшисти с висок успех. Повишението на фонда за стипендии е с 18 млн. лв., или в него вече има 65 млн. лв. Парите са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Човешки ресурси".

"Конституционна криза има и тя е в институцията Конституционен съд /КС/", подчертава в интервю за "Труд" конституционния съдия Румен Ненков. По думите му проблемът е свързан с недовършване на процедурата по конституиране на новия състав на съда поради невстъпване на единия от членовете, определени от Народното събрание /НС/. Проблемът започна с това, че поначало парламентът забави избора на съдии. "Тази кризисна ситуация би могла да помогне на съдиите в КС да имат самочувствието на мислещи юристи, които бранят конституционните повели, а не като хора, обвързани с онези, които са ги избрали или назначили", смята Ненков. "Струва ми се, че НС имаше достатъчно време много по-перфектно да проведе процедурата по селекцията, по установяването на истината за необходимите високинравствени и професионални качества на кандидатите преди избора. За да не се стигне до ситуацията от четвъртък, която в никакъв случай не говори добре за държавата ни. Фактически президентът задейства един краен механизъм за изход от създадената критична ситуация", коментира Ненков.

Под заглавие "Казусът "Марковска" "24 часа" помества различни анализи на събитията от последните дни. Политологът Димитър Аврамов коментира: Това, което се случи с клетвата на съдията, е кризисна ситуация с една важна институция, каквато е КС. И президентът Плевнелиев реално направи ход, за да предотврати ескалация на кризата. Подобно мнение изказва и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него държавният глава сложи край на "една агония, произведена от мнозинството в НС". Социологът Андрей Райчев съветва: Най-естественият и хуманитарен изход от казуса "Марковска" е тя да се откаже. Бившият президент Петър Стоянов обобщава: "Макар много малко хора да разбират това, двата паралелни скандала - в съдебната система и в Светия синод имат в основата си една и съща причина: деморализиращия ефект на комунистическия режим, който се усеща и до днес."

Интерпол издирва 1135 български бандити по света, анонсира в интервю за "24 часа" генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл. Броят им не се е увеличил. "Мога да кажа, че България помага в разследването и задържането не само на български престъпници, укриващи се от правосъдието, но дейносттай е неоценима при арестите на бегълци и от много други националности. Според нашата статистика през последната година повече от 400 опасни международни престъпници са били идентифицирани и арестувани чрез нашата организация благодарение на помощта и съдействието от българската полиция", изтъква Ноубъл. Според него съвместната работа на Интерпол с българските власти прави не само България по-сигурно място, но помага за повишаване на сигурността в Европейския съюз и по целия свят.

До края на месеца ще стане ясно дали прокуратурата ще започне разследване срещу двете бивши пиарки на земеделския министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова, информира сега. Софийската градска прокуратура е възложила на МВР да направи проверки и на база събраната информация ще се прецени дали сегашната преписка ще прерасне в разследване. Бившите служителки на Агенцията по храните попаднаха в полезрението на държавното обвинение след публикации на "Сега", че са взели близо 50 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони, за да я популяризират във Facebook и Twitter и междувременно са забогатели, припомня изданието.

За преживяванията си в Сирия разказва пред "Стандарт" журналистката Елена Йончева: "Има много сгради, които са отчасти бомбардирани, има стаи, които са свободни. Казват ни, намерете си място. Лягаме на земята. Спим с дрехите. Ядем ябълки. Така няма опасност да се заразиш от нещо. Дюнери продават само на едно място. Има някаква дребна търговия. Има хлебарници, в които опашките са по 2-3 часа. Стоките основно идват от Турция. Заводите са затворени."

"Към този момент няма опасност от сирийска бежанска вълна", уверява в интервю за "24 часа" Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците. "Имаме готовност при засилен поток към нас да направим полеви лагер за 1000 души в едно военно поделение край Харманли. Правителството вече гласува да се отпуснат 200 000 лева, с които ще се подготвя теренът за поставяне на палатките", допълва Казаков.

Според челото на "Стандарт" Дженифър Лопес си търси къща по нашето Черноморие. Мегазвездата била зарибена от рок динозаврите, които си накупиха имоти край Каварна. Джей Ло отдавна мечтае за усамотено кътче далеч от баровските ривиери. Това ще е и голямата изненада за гаджето й Каспър Смит, който каца със звездата утре в София.

В интервю за "Сега" художникът Стефан Божков констатира: Имаме много добри творци. Но те не могат да бъдат интересни за хора, които нямат нужното възпитание и разбиране. А те го нямат,защото то би трябвало да започне от училище. Това, да се създаде поколение, осакатено откъм естетически възприятия, образование и култура, е единственият ни успешен национален проект до момента. И сега вместо да се чудим откъде се взе тази псевдокултура на чалгата, да си зададем въпроса защо учителите не водят децата в галериите? Поне в Националната галерия. Нали за да разбереш съвременното изкуство, трябва да познаваш преди това класическото. Според мен визуалните и музикалните творби са не по-малко значими от литературните и трябва да имат същото място в учебния процес."

 


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
1
 
! Отговори
бай Промо преди 6 години
Тази статистика за чужбина-добре, обаче дайте да видим и причини. Вместо да се борим да докараме чужденци тук и да им усвоим парите, ние ходим навън да ги 'финансираме'.
Защото туристическите услуги в BG са на 'абсолютната нула по Келвин', за което между другото имаме страхотни традиции.
Не си спомням да съм бил някъде в ресторант в чужбина, и като си поръчам 'Мавруд' да ми донесат 'Гъмза от Сухиндол', не си спомням някъде да съм пил бяло вино направено от стафиди накиснати в спирт от картофи.
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преглед на печата на 17 юни


Е,немам думи!
196
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гошко, IZBERI SI OTNOVO SEROPOZITIVNATA PARTIA I TOGAVA GOSPOD DA NI PAZI.
195
1
 
0
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 6 години
STISNATI SA BOKO I DQNKOV !!! TE DAVAT- NIE HAR4IM
194
0
 
11
 
! Отговори
милото преди 6 години
НЕ СМЕ СТИСНАТИ,А ПРИТЕСНЕНИ КАК ЩЕ СЕ СПРАВИМ С НАБЛИЖАВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ....
193
0
 
15
 
! Отговори
бедна преди 6 години
Бедните не са стиснати .стиснати са господарите им.
192
2
 
14
 
! Отговори
гошко преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ОБЕДНЯХЯ ТОТАЛНО ЗА КОЛЕДА...........
некомпетентна политика до там води.......
само с ПРОСТАШКА визия не се ръководи държава.......
ама б.б. е с мноого слаб "коефицент на интелигентност" за да осъзнае и още по-малко да си признае колко е ПРОСТ.....
добре, че идват избори ..... дано само БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е осъзнал, че в момента ни управлява един ПРОСТ избиващ комплекси КРЪГЪЛ /ид...от/ - събиращ "министри" по кръстовища..тотално НЕКОМПЕТЕНТНИ.....
за дянков не пиша той е кръгъл ***.
191
0
 
8
 
! Отговори
е..стига преди 6 години
Какви са тези пожизнени стипендии? Та тези хора станаха милионери. какво повече от това?
190
5
 
1
 
! Отговори
Иван костоФФФФl преди 6 години
Сега който не скача е ЧЕРВЕН!!!скачайте пък ние червените другари ще приебатизираме още нещо останало в КЕНЕФА
189
1
 
13
 
! Отговори
мат"рял преди 6 години
правилното заглавие е.......
последните 3-години БЪЛГАРИТЕ ДОСТИГНАХА ТОТАЛНА БЕДНОСТ И НЕ МОГАТ ДОРИ ДА СИ КУПЯТ ХРАНА ЗА КОЛЕДА.........
слабо управление......но какво да очакваме когато премиера обикаля КРЪСТОВИЩА да СЪБИРА министри /оказали се ТОТАЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ/....
ПРОСТАШКА и НЕКОМПЕТЕНТНА финансова политика....ДОВЕЛА до .....замразени доходи=свито потребление=СЪСИПАН среден и малък бизнес=закрити работни места...и не на последно място народ ЧАКАЩ избори за да нарита б.б+с.д+ц.ц и т.н.
188
0
 
14
 
! Отговори
тцЪ преди 6 години
Не, уважаеми дами и господа ***.
Българинът просто остана без излишни средства.
187
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стиснати са работодателите в България
186
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахахах само това по темата Трагедо-комедия БЪЛГАРИЯ
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо има парно като е 17 юни!?
184
10
 
0
 
! Отговори
За БСП преди 6 години
Как ще оправят
положението? По
тяхно време хората и
фирмите взеха 50-
милиарда долара
(външен дълг) и 30- милиарда лева
(вътрешен дълг) от
банките. Само затова
тогава имаше растеж.
Но от тогава до сега и
до фалита на българия тези пари ще се
връщат. И така до
националната
катастрофа
(Севрюкова) след
която ще направим истинска
икономическа и
политическа система
като в Норвегия.
Трябва данъците да
скочат поне до 24% и работната заплата да е
70% от БВП. Както е
било след втората
световна война. И да
се харчи бюджета за
ДЕСЕТ МЕСЕЦА за да има растеж от 20% дори.
183
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навярно свитото потребление е в следствие от триготишния геноцид
182
0
 
6
 
! Отговори
така е преди 6 години
Изключително точен си. Браво ! Лошо е,че това никога няма да се върне.
181
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официален курс на
БНБ 1988 год. - 1 лев =
1,30 щатски долара;
1US$ = 1.75592
Deutsche Mark.
Черен курс (де факто конвертируем курс) 4
лева = 1 щатски долар.
За сравнение цени при демокрацията 2012 година. Цени на млечни продукти: При социализма: Цена на 1литър прясно
мляко - 30 ст. При демокрацията: Цена на 1литър прясно
мляко - 1,70 лева. При социализма: Цена на 500g кисело мляко
произведено
от краве мляко - 23 ст. При демокрацията: Цена на 500g кисело
мляко-сурогат - 1 лев.
Сурогатното кисело
мляко е с собенно
дълъг срок на
съхранение. Съхранявано даже и
при високи
температури, то не
вкисва а само се
разлага, което доказва
липсата на Lactobacillus bulgaricus. Бактериите,
за разлика от хората,
не е възможно да
бъдат излъгани.
Цена на 500g немски
Joghurt, произведен от желатин, синтетични
набухватели и
втвърдители, вероятно
и от краве мляко - 2,50
лева. При социализма: Цена на 1kg сирене от краве
мляко - 2,30 лева. При демокрацията: Цена на 1kg сирене от
краве мляко - 10 лева.
Цена на 1kg сирене-
сурогат, произведено
по химичен път - 4
лева. При социализма: Цена на 125g краве масло -
0,50 лева. При демокрацията: Цена на 125g масло-
сурогат, произведено
по химичен път - 1,70
лева. При социализма: Цена на 1kg синьо сирене
Рокфор - 5 лева. При демокрацията: Цена на 1kg синьо
сирене Рокфор - 25
лева. Мухалът Penicillium
roqueforti, за разлика
от хората, не е
възможно да бъде
излъган с палмово
масло и други хранителни
заместители, поради
което синьото сирене
се произвежда само от
краве мляко. Цени на тестени и захарни изделия: При социализма: Цена на 1kg хляб - "Типов
хляб" - 15 стотинки,
"Хляб Добруджа" -
26ст., "Бял хляб" - 30
ст. При демокрацията: Цена на 1kg хляб - 1,50
лева. При социализма: Цена на чаша боза (200ml),
произведена със захар
- 6 ст. При демокрацията: Цена на чаша боза
(200ml),
произведена с
канцерогенни
подсладители - 20 ст. При социализма: Цена на една баничка със
сирене - 10 ст. При демокрацията: Цена на една баничка с
извара - 1 лев. При социализма: Цена на една кифла с
мармалад - 10 ст. При демокрацията: Цена на една кифла с
мармалад - 1 лев. При социализма: Цена на една толумба в
захарен сироп - 10 ст. При демокрацията: Цена на една толумба
в захарен сироп - 90 ст. При социализма: Цена на сладолед от краве
мляко и сметана - 20
ст. При демокрацията: Цена на сладолед-
сурогат,
произведен по
химичен път
(растителна сметана,
палмово масло), в лъскава опаковка с
надписи с латински
букви - 2 лева. При социализма: Цена на един "бонбон
лукче" (10g) - 1 ст. При демокрацията: Цена на един "бонбон
лукче" (опаковка 90g
за 80ст.) - 8,8 ст. При социализма: Цена на кутия локум - 20 ст. При демокрацията: Цена на кутия локум -
80 ст. Цени на риба и месо: При социализма: Цена на 1kg риба Цаца
(Копърка) - 60 ст. При демокрацията: Цена на 1kg риба Цаца
(Копърка) - 3 лева. При социализма: Цена на 1kg риба Скумрия -
1,60 лева. При демокрацията: Цена на 1kg риба
Скумрия - 7 лева. При социализма: Цена на 1kg риба Сафрид -
1,40 лева. При демокрацията: Цена на 1kg риба
Сафрид - 7 лева. При социализма: Цена на 1kg риба Мерлуза -
1,20 лева. При демокрацията: Цена на 1kg риба
Мерлуза - При социализма: Цена на 1kg свинско с кости
- 2,60 лева. При демокрацията: Цена на 1kg свинско с
кости - 8 лева. При социализма: Цена на 1kg свинско шол -
4,50 лева. При демокрацията: Цена на 1kg свинско
шол - При социализма: Цена на 1kg свинско бон
филе - 7 лева. При демокрацията: Цена на 1kg свинско
бон филе - Цени на плодове и зеленчуци: При социализма: Цена на 1kg домати - 20 ст. При демокрацията: Цена на 1kg домати - 2
лева. При социализма: Цена на 1kg маслини - 60 ст. При демокрацията: Цена на 1kg маслини -
6 лева. При социализма: Цена на 1kg българско
грозде - 30 ст. При демокрацията: Цена на 1kg грозде - 3
лева.
Цена на 1kg грозде с
консерванти, от
предишна реколта,
залежало по складовете на Западна
Европа (познава се по
изсъхналите стъбла) -
1,50 лева. При социализма: Цена на 1kg диня - 5 ст. При демокрацията: Цена на 1kg диня - 50
ст. При социализма: Цена на 1kg банани - 1,20
лева по празници - с чакане на опашки. В
останалото време в
показен магазин - цена
2 лв. - без чакане на
опашки.
В същия период в Западна Европа цената
на 1kg банани струва
0,57 щатски
долара=2,15 лева по
черен (де факто
конвертируем) курс на долара. При демокрацията: Цена на 1kg банани в Евросъюза - 2,80 лева. В началото на 1990-те,
Евросъюза въвежда
високо мито на
бананите, с цел
поощряване на
селскостопанските производители в
държавите членки на
ЕС. При социализма: Цена на 1kg портокали - 90
ст. При демокрацията: Цена на 1kg портокали
- 2,50 лева. При социализма се
чака на опашки за
стоки, чиито цени се
дотират от държавата. За стоки на пазарни
цени, не се чака на
опашки. При
демокрацията в
България държавни
дотации няма, следователно цените
на всички стоки са
пазарни и опашки
няма. ***
Интересен феномен
представляват при
демокрацията така
наречените био
продукти: Плодове и зеленчуци (често с
болести по тях - мана),
които се продават на
тройна цена, само
защото на опаковката
стои етикет БИО ПРОДУКТ. Все едно
негримирана
*** в
публичния дом да
струва по-скъпо,
защото създава впечатлението, че не е
заразена с
венерически болести. Цени на стоки от първа необходимост: Цена на 20 цигари с
филтър: При социализма: 50 ст. При демокрацията: 5 лева. Цена на коняк
"Плиска" 750g: При социализма: 6 лева. При демокрацията: 14 лева. Цена на чифт обувки: При социализма: 20 лева. При демокрацията: 80 лева. Цена на мъжка риза: При социализма: 6 лева. При демокрацията: 20 лева. Цена на книга: При социализма: 1 лев. При демокрацията: 15 лева. Цена на тетрадка: При социализма: 0,12 лв. При демокрацията: 1 лв. Цена на вестник: При социализма: 2 ст. При демокрацията: 90 ст. Цени на битова техника: Цена на евтин,
японски огледално-
рефлексен
фотоапарат: При социализма: 500 лева (В Западна Европа
200 US$). При демокрацията: 1000 лева. Цена на автоматична
перална машина: При социализма: 500 лева. При демокрацията: 500 лева. Цена на хладилник: При социализма: 300 лева. При демокрацията: 300 лева. Цена на телевизор: При социализма: 1000 лева. При демокрацията: 1000 лева. Битовата техника,
както и дрехи и
обувки произвеждани
при социализма, не
разполагат с
импозантния дизайн, както и планираното износване на стоките на Западното
производство. Цена за транспорт: Цена за градски
транспорт: При социализма: 6 ст. При демокрацията: 1 лев. Глоба за нередовен
пътник в градския
транспорт: При социализма: 2 лева. При демокрацията: 20 лева.
При демокрацията
градският транспорт е
частно предприятие,
целящо печалба.
Глобяването на нередовен пътник,
цели също печалба. И
създаване на неяснота
в общите условия за
транспортни услуги,
подвеждащи (написани с малки
букви) клаузи,
благоприятсват за
увеличаване на
печалбите. Цена на бензин: При социализма: 40 ст. - внос от СССР по линия
на СИВ. В СССР по
същото време струва
40 копейки, а в
Западна Европа струва
1,35 западно- германски марки (внос
от американските
концерни в арабските
страни) или 3,08 лева
по конвертируем
обменен курс на лева, по онова време. Агитпропагандата на неолибералите
разпространява лъжи, че СССР били
продавали евтин
петрол на Източна
Европа, защото били
имали ембарго от Запада. В
действителност САЩ и
СССР пестят своя
петрол, а използват
чужд, защото в една
бъдеща война, ще бъде победен този, на
когото първи му
свърши петрола. При демокрацията: 2,70 лв.
(За сравнение цена на
бензин в Беларус - 1,50
лв., защото на
територията на
Беларус няма разположени военни
бази на НАТО). Цена на лека кола: При социализма: "Лада" - 8000 лв.,
по същото време в
Европа "Lada" струва
10000 западно-
германски марки.
Най-евтината лека кола по онова време е
Citroën 2CV - 9000
германски марки.
Цена 1990 год.
Mercedes-Benz S600 -
120000DM. От както СССР започва
да продава леки коли
и на западния пазар,
в България хората
започват да говорят
(въпреки липсата на свобода на словото!),
че колите които СССР
произвеждали, били 5
различни качества. И
СССР продавали
на българите само "Лади" 5-то качество. При демокрацията: Цена 2012 год.:
RENAULT Clio 1.2 16V 75
- 31000 лв.
Mercedes-Benz S600 -
160000 евро
(320000DM). Цена на услуги: Цена за отопление на
ТЕЦ: При социализма: 25 лева на месец, без
топломер
и енергоспестяващ
регулатор. При демокрацията: 250 лева на месец с
топломер
и регулатор. Цена на
електроенергия: При социализма: 1kWh - 3 ст. При демокрацията: 1kWh - 18 ст. Цена на вода: При социализма: 1m³ - 15 ст. При демокрацията: 1m³ - 1,80 лева. Цена за
далекосъобщения: При социализма: за един градски разговор
по телефона, независимо от
продължителността му
- 0,014 лв. от домашен
телефон и - 0,02 лв. от
уличен автомат. При демокрацията: за един градски разговор
по
телефона - 0,132 лв. на
минута.
Улични телефонни
автомати практически няма. Има GSM Handy,
цената на
разговорите - 0,50 лв.
на минута. Пощенски услуги: При социализма: Цена за писмо за страната - 2
ст. При демокрацията: Цена за писмо за
страната - 65 ст. Цена за секс-услуги: При социализма: За чужденци по хотелите
- 50US$ - 100US$.
(без комисионна за
сутеньор). За българи -
При социализма да
плащаш пари за секс е грях. При демокрацията: Официално проститутката получава 50%, но в
действителност
10%-15% от сумата,
която заплати клиента. В редки случаи,
особено красиви
проститутки стигат до
25%. 85%-90% отиват за
покриване разходите
за логистика,
комисионна за "PR-
Мениджър",
адвокати, "почерпка" за полицаи, съдии, лобисти в правителството, лекари-венеролози и пр. Цена на медицинско обслужване: При социализма: Безплатно медицинско
обслужване. При демокрацията: Платено медицинско
обслужване. Цена на лекарства: При социализма: Аспирин (Ацетизал)
500mg 0,15 лв. При демокрацията: Аспирин (Ацетизал)
500mg 1,10 лв. При социализма: Активен въглен 250mg
0,20 лв. При демокрацията: Активен въглен 250mg
2,28 лв. За сравнение цена на
лекарства в
европейски държави с
еднакъв жизнен
стандарт, както в
България, но не членуващи в
Евросъюза: Аспирин
(Ацетизал) 500mg 0,25
лв; Активен въглен
250mg 0,40 лв. Цена на недвижимо имущество: Цена за стая под наем
в София: При социализма: 90 лева на месец. При демокрацията: 200 лева на месец
(След срива на цените
през 2010). Цена за гарсониера
под наем в София: При социализма: 130 лева на месец. При демокрацията: 350 лева на месец. Цена за тристаен
апартамент под наем
в София: При социализма: 280 лева на месец. При демокрацията: 600 лева на месец. Цена за покупка на
жилище: При социализма: Всеки който желае да се
сдобие с жилище при
социализма, се записва
в списък и чака на
опашка. Държавна
комисия определя кой от чакащите е крайно
нуждаещ се и на него
се дава жилище, с
държавен кредит за 20
години. Аналогичен
списък на чакащите има и при
демокрацията, но за трансплантация на
органи. Единствената разликата между тези,
дето при
демокрацията чакат в
списъците за донори
на органи и тези дето
при социализма чакаха за жилище е,
че при социализма
повечето доживяваха
да получат панелно
жилище. По правило
държавната комисия
давала жилище на
млади семейства, след
като вече имат по 1-2
деца и все още живеят при родителите си.
Държавната комисия
давала и на "крайно
нуждаещи се", като
например на
милионера Хачо Бояджиев. Цитат: "Обадих съ на Тодор Живков. Казах му, че ми трябва 140 кв.м, ама в по-хубавичкитие квартали. След 20 дни ми дадахъ ключовиете." Хачо Бояджиев Цена на едностаен
апартамент при
социализма - 10 000
лева. Цена на тристаен
апартамент - 20 000
лева. Алтернатива за сдобиване с жилище
без чакане на опашка
съществувала и при
социализма, но на
пазарни цени, без
дотации от държавата: Цена на едностаен
апартамент - 10 000 US
$ (40 000 лева по
черен курс, т.е.
конвертируем курс на
долара). През време на
социализма в
България, сам човек
или семейство имат
право да притежават
един апартамент до 120 кв.м. в окръжен
град и
една вила. Хора на
изкуството или
науката имат право на
кабинет към апартамента на площ
до 20 кв.м. С цел да
придобият нов
апартамент,
при условие че вече
имат един, хората или се развеждаха (по-
рядко)
или прехвърляха (най-
често) вече
съществуващия
апартамент на своите деца. Презумпцията
държавата да решава
кой е по-нуждаещ се,
остава в българкото
законодателство и до
ден днешен, естествено не от
хуманни подбуди.
Под формата на
"делбено дело" съдът в Република България в преходния период след 1990 лиши от недвижимо имущество
много граждани,
в полза на други "по-
нуждаещи се"
граждани.
Лукави съдии, вещи лица и адвокати,
правят сериозен
бизнес в този период. При демокрацията: Не съществуват
ограничения относно
брой и размер на
притежаваните
жилища.
Защото при демокрацията
функцията на
жилището да живееш
и отглеждаш
поколение в него,
както функцията на леката кола да те
придвижва от точка
А до точка Б, са
заменени от
функцията на мъжки вторични полови
белези. До 2008 средна цена за
покупка на гарсониера
в София - 45000 лева.
След 2008 не са
известни продажби на
недвижимо имущество, поради финансовата криза. Цена за образование: При социализма: Безплатно
образование.
По-голямата част от
студентите получават
стипендии в размер на
75 лв. на месец. Хранят се в студентски
стол за 0,50 лв. (В
студентски стол могат
да се
хранят не само
студенти.) Освен това студентите ползват
привилегия за
почивка на море в
студентски почивни
станции (бунгала).
Цена за 16 дни пълен пансион: 27
лева. При демокрацията: Платено образование. Цена за приемане
във ВУЗ: При социализма: Частни уроци при
професор във Висше
Учебно Заведение.
Цена за 45min - за
кандидат-студенти 5
лв., за кандидат- студентки - гратис. При демокрацията: Безплатно. Съотношение между
кандидат-студенти и
свободни места за
обучение: При социализма: 1,4 кандидат-студенти за 1
място в Машинно-
Електротехнически
Институт,
3 кандидат-студенти за
1 място в Академии по изкуства,
5 кандидат-студенти за
1 място в
Икономически
Институт. При демокрацията: Кандидат-студентите са
по-малко, от
свободните места за
прием на студенти. Квота на студенти
прекъснали
обучение поради
слаб успех: При социализма: 50% за Машинно-
Електротехнически
Институт, 1% за
Академии по изкуства,
5% за Икономически
Институт. При демокрацията: Всички завършват ако
си плащат таксите,
независимо от това
дали са посещавали
лекции и дали
са се явявали на изпити. Цена за спорт: При социализма: Под лозунга "Масов спорт -
здрав народ",
упражняването на
спорт при социализма
е безплатно за ученици
и студенти, зарегистрирани в
спортни отбори и
кръжоци, ръководени
от треньори на
държавна заплата. Освен това цените за
спортни съоръжения и
екипировки за
индивидуален спорт
(ски, колоездене,
тенис, кънки и пр.), са дотирани от
държавата. По онова
време много
чужденци, дошли на
почивка в България, си
закупуват спортни екипировки, поради
особено ниските им
цени в България. За тези, които искат
само за здраве да
спортуват при
социализма, почти не
съществува
алтернатива, за ползване на
държавните басеини и
други спортни
съоръжения. Някои от
тях се изхитряват, да
се ползват от спортните съоръжения
нелегално, като на
входа на спортните
комплекси показват
фалшифициран
документ за членство в отбори. По-късно
някои от тях научават,
че в полицейското им
досие е записано
заниманието им със
спорт, въпреки че официално името им
не фигурира в никакви
документи. Това ще
рече, че милицията по
онова време си е
затваряла по едното око, за
фалшификаторите. При демокрацията: Един час плувен
басеин - 6 лева. Лозунга "Масов спорт -
здрав народ" от
времето на социализма, при демокрацията е заменен от "Масова
мизерия - здрави
корпорации". Цени за развлечения:
180
0
 
10
 
! Отговори
никипламъка преди 6 години
Бедността е неизбежно явление,и все някой трябва да го отнесе...,за съжаление ние попадаме към тази прослойка.
И запомнете-
ПЕЧАЛБАТА Е ПО-ВАЖНА ОТ ПРОГРЕСА И БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ХОРАТА!
ПРОГРЕСЪТ И ДОБРОТО ЗДРАВЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ХОРАТА СА ВРАГОВЕ НА ПЕЧАЛБАТА!!!
И затова няма как стандартът ни на живот да се подобри кой знае колко..., ако не и да се влоши още,няма да ни го позволят големите печалбари. Това е самата истина.
179
0
 
6
 
! Отговори
никипламъка преди 6 години
Ние живеем в парична система-всичко опира до пари (реално просто хартийки с някакви знаци). С този инструмент-парите,земните блага се преразпределят съвсем нечестно,като шепа хора притежават около 40% от тях в световен мащаб, и не възнамеряват да си разваллят рахатя. Затова мисля,че просто на влиятелните държави не им е изгодно такива като българите да ги настигат.Коренът на проблема с бедността е някъде по-далеч от бай Бойко -той просто е едно звено от веригата...