Българите - по-стиснати за Коледа и Нова Година

Преглед на печата на 17 юни
17 ное 2012 09:00, Петя Славова
249
Българите - по-стиснати за Коледа и Нова Година
Снимка: Булфото

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца, съобщи "Стандарт". Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно". Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Миналата година сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв., прогнозира  изданието.

Според темата на "Труд" най-малко 60 000 българи ще пътуват по Коледа и Нова година зад граница. Близо две трети от тях са избрали да изкарат празниците в съседните балкански страни. В тези изчисления не влизат хората, които самостоятелно си организират пътуванията в чужбина за коледните празници. За сравнение - през целия декември на миналата 2011 г. границата са преминали близо 260 000 българи, от които 30 процента или 78 000 са пътували в чужбина с цел почивка или екскурзия, по данни на статистиката. Това сочат данните от предварителните записвания и резервации, направени през туристически фирми към момента, уточнява Байко Байков, собственик на туркомпания и зам.-председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Да се говори за договорена отстъпка от цената на руския газ е неточно. Самата дума "отстъпка" е грешна, заявява в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Тук става въпрос за нов тип ценообразуване и по-точно вкарването на нови данни във формулата за ценообразуване, което води до по-ниска цена", аргументира се Гогов. По думите му е възможно да се променят и базовите параметри на формулата на ценообразуване. "Те са тези, които оттук нататък определят какво е съотношението на пазарите и завареното към подписването на договора положение. Давам ви прост пример: В сегашния договор, който е подписван преди 14 години, едно от числата, което много често се споменаваше от медиите, беше 83 долара за 1000 кубика. Тя е заложена при определени стойности на алтернативните горива. Когато обаче съпоставяхме тези стойности с цените в момента, коефициентът варираше между 3 и над 6.5. Умножавайки 6 по 83, сами виждате, че надхвърля 500 долара, така се получаваха високите цени в годините, когато петролът беше над 100 - 140 долара", посочва Гогов и допълва: "Надявам се общото намаление на крайната цена на газа да е над 7 на сто."

"Практиката досега показва, че намаляването на цената за крайните потребители не зависи от "Булгаргаз", а от Държавната комисия за енерго и водно регулиране /ДКЕВР/", коментира пред "Дума" бившият министър на икономиката Петър Димитров. "Каквото и да каже "Булгаргаз", ДКЕВР решава какво ще стане. Досега ДКЕВР правеше точно това - натискаше цената по политически съображения, а така ситуацията става още по-тежка", констатира Димитров.

"Южен поток" винаги ще е на печалба, смята Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Пред"Труд" той се аргументира: "Планът и транзитните такси са направени така, че компанията да излиза винаги на печалба. Освен това по информация на "Газпром" са сключени договори за 70 процента от капацитетите за доставка на природен газ." По думитена Андонов строителството на тръбата ще стартира до края на юли, като в него ще се включат голяма част български строителни фирми. В отговор на друг въпрос изпълнителният директор на БЕХ обещава, че ще бъде направена и либерализация на газовия пазар. "Булгаргаз" няма да остане монополист. Ако се появят кандидати, ще имат достъп до пазара", казва още Андонов.

Пожизнени стипендии за особени заслуги да получават футболистите и треньорите от националния отбор, който се класира на 4-то място на световното първенство в САЩ през 1994 г. Това предложение за промяна в Закона за физическото възпитание и спорта изненадващо е внесъл депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов преди второто четене в НС идната седмица, анонсира под глава "Сега".

На първа страница "Дума" алармира: "ГЕРБ наложи хаос в политиката за горите, за да можете в него да уредите свои фирми, да вземете големите пари от дървата и да лишите хората от топло в най-студените месеци. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова при дебатите в парламента за дългосрочната политика на правителството по отношение на снабдяването на хората с дърва за зимата."

Нови правила за козметиката слагат край на перхидрола в боите, извежда под глава "Телеграф". Те ще влязат в сила с изменения на наредбата за разкрасяващите процедури, изготвени от здравното министерство. Правилата ще започнат да действат от септември идната година и се въвеждат у нас заради няколко директиви на Евросъюза. Целта на документа е напълно да изхвърли от пазара вредната съставка в козметиката, представляващи опасност за здравето на потребителите.

"Млякото и палмата в отделни мандри", е водещото заглавие за "Монитор". Едновременното производство на истински млечни храни и имитиращи продукти с растителни мазнини ще може да продължи само до края на годината. Това гласи проектът на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, който предстои правителството да одобри. Удължаването на гратисния период с два месеца се е наложило, защото наредбата е съобразена с бележкитеи коментарите на Германия, Австрия, Франция, Словакия, Испания и самата Европейска комисия.

След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита, допълва още на вътрешна страница изданието.

25 000 студенти ще получават вече евростипендии. Това е с над 50 процента повече от досегашната бройка млади хора, които ще вземат по 120 лв. на месец, съобщава на първа страница "Труд". Досега с такива стипендии бяха 16 000 бъдещи висшисти с висок успех. Повишението на фонда за стипендии е с 18 млн. лв., или в него вече има 65 млн. лв. Парите са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Човешки ресурси".

"Конституционна криза има и тя е в институцията Конституционен съд /КС/", подчертава в интервю за "Труд" конституционния съдия Румен Ненков. По думите му проблемът е свързан с недовършване на процедурата по конституиране на новия състав на съда поради невстъпване на единия от членовете, определени от Народното събрание /НС/. Проблемът започна с това, че поначало парламентът забави избора на съдии. "Тази кризисна ситуация би могла да помогне на съдиите в КС да имат самочувствието на мислещи юристи, които бранят конституционните повели, а не като хора, обвързани с онези, които са ги избрали или назначили", смята Ненков. "Струва ми се, че НС имаше достатъчно време много по-перфектно да проведе процедурата по селекцията, по установяването на истината за необходимите високинравствени и професионални качества на кандидатите преди избора. За да не се стигне до ситуацията от четвъртък, която в никакъв случай не говори добре за държавата ни. Фактически президентът задейства един краен механизъм за изход от създадената критична ситуация", коментира Ненков.

Под заглавие "Казусът "Марковска" "24 часа" помества различни анализи на събитията от последните дни. Политологът Димитър Аврамов коментира: Това, което се случи с клетвата на съдията, е кризисна ситуация с една важна институция, каквато е КС. И президентът Плевнелиев реално направи ход, за да предотврати ескалация на кризата. Подобно мнение изказва и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него държавният глава сложи край на "една агония, произведена от мнозинството в НС". Социологът Андрей Райчев съветва: Най-естественият и хуманитарен изход от казуса "Марковска" е тя да се откаже. Бившият президент Петър Стоянов обобщава: "Макар много малко хора да разбират това, двата паралелни скандала - в съдебната система и в Светия синод имат в основата си една и съща причина: деморализиращия ефект на комунистическия режим, който се усеща и до днес."

Интерпол издирва 1135 български бандити по света, анонсира в интервю за "24 часа" генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл. Броят им не се е увеличил. "Мога да кажа, че България помага в разследването и задържането не само на български престъпници, укриващи се от правосъдието, но дейносттай е неоценима при арестите на бегълци и от много други националности. Според нашата статистика през последната година повече от 400 опасни международни престъпници са били идентифицирани и арестувани чрез нашата организация благодарение на помощта и съдействието от българската полиция", изтъква Ноубъл. Според него съвместната работа на Интерпол с българските власти прави не само България по-сигурно място, но помага за повишаване на сигурността в Европейския съюз и по целия свят.

До края на месеца ще стане ясно дали прокуратурата ще започне разследване срещу двете бивши пиарки на земеделския министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова, информира сега. Софийската градска прокуратура е възложила на МВР да направи проверки и на база събраната информация ще се прецени дали сегашната преписка ще прерасне в разследване. Бившите служителки на Агенцията по храните попаднаха в полезрението на държавното обвинение след публикации на "Сега", че са взели близо 50 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони, за да я популяризират във Facebook и Twitter и междувременно са забогатели, припомня изданието.

За преживяванията си в Сирия разказва пред "Стандарт" журналистката Елена Йончева: "Има много сгради, които са отчасти бомбардирани, има стаи, които са свободни. Казват ни, намерете си място. Лягаме на земята. Спим с дрехите. Ядем ябълки. Така няма опасност да се заразиш от нещо. Дюнери продават само на едно място. Има някаква дребна търговия. Има хлебарници, в които опашките са по 2-3 часа. Стоките основно идват от Турция. Заводите са затворени."

"Към този момент няма опасност от сирийска бежанска вълна", уверява в интервю за "24 часа" Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците. "Имаме готовност при засилен поток към нас да направим полеви лагер за 1000 души в едно военно поделение край Харманли. Правителството вече гласува да се отпуснат 200 000 лева, с които ще се подготвя теренът за поставяне на палатките", допълва Казаков.

Според челото на "Стандарт" Дженифър Лопес си търси къща по нашето Черноморие. Мегазвездата била зарибена от рок динозаврите, които си накупиха имоти край Каварна. Джей Ло отдавна мечтае за усамотено кътче далеч от баровските ривиери. Това ще е и голямата изненада за гаджето й Каспър Смит, който каца със звездата утре в София.

В интервю за "Сега" художникът Стефан Божков констатира: Имаме много добри творци. Но те не могат да бъдат интересни за хора, които нямат нужното възпитание и разбиране. А те го нямат,защото то би трябвало да започне от училище. Това, да се създаде поколение, осакатено откъм естетически възприятия, образование и култура, е единственият ни успешен национален проект до момента. И сега вместо да се чудим откъде се взе тази псевдокултура на чалгата, да си зададем въпроса защо учителите не водят децата в галериите? Поне в Националната галерия. Нали за да разбереш съвременното изкуство, трябва да познаваш преди това класическото. Според мен визуалните и музикалните творби са не по-малко значими от литературните и трябва да имат същото място в учебния процес."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
1
 
! Отговори
бай Промо преди 11 години
Тази статистика за чужбина-добре, обаче дайте да видим и причини. Вместо да се борим да докараме чужденци тук и да им усвоим парите, ние ходим навън да ги 'финансираме'.Защото туристическите услуги в BG са на 'абсолютната нула по Келвин', за което между другото имаме страхотни традиции.Не си спомням да съм бил някъде в ресторант в чужбина, и като си поръчам 'Мавруд' да ми донесат 'Гъмза от Сухиндол', не си спомням някъде да съм пил бяло вино направено от стафиди накиснати в спирт от картофи.
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преглед на печата на 17 юниЕ,немам думи!
196
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До гошко, IZBERI SI OTNOVO SEROPOZITIVNATA PARTIA I TOGAVA GOSPOD DA NI PAZI.
195
1
 
0
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
STISNATI SA BOKO I DQNKOV !!! TE DAVAT- NIE HAR4IM
194
0
 
11
 
! Отговори
милото преди 11 години
НЕ СМЕ СТИСНАТИ,А ПРИТЕСНЕНИ КАК ЩЕ СЕ СПРАВИМ С НАБЛИЖАВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ....
193
0
 
15
 
! Отговори
бедна преди 11 години
Бедните не са стиснати .стиснати са господарите им.
192
2
 
14
 
! Отговори
гошко преди 11 години
БЪЛГАРИТЕ ОБЕДНЯХЯ ТОТАЛНО ЗА КОЛЕДА...........некомпетентна политика до там води.......само с ПРОСТАШКА визия не се ръководи държава.......ама б.б. е с мноого слаб "коефицент на интелигентност" за да осъзнае и още по-малко да си признае колко е ***.....добре, че идват избори ..... дано само БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е осъзнал, че в момента ни управлява един *** избиващ комплекси КРЪГЪЛ /ид...от/ - събиращ "министри" по кръстовища..тотално НЕКОМПЕТЕНТНИ.....за дянков не пиша той е кръгъл ***.
191
0
 
8
 
! Отговори
е..стига преди 11 години
Какви са тези пожизнени стипендии? Та тези хора станаха милионери. какво повече от това?
190
5
 
1
 
! Отговори
Иван костоФФФФl преди 11 години
Сега който не скача е ЧЕРВЕН!!!скачайте пък ние червените другари ще приебатизираме още нещо останало в ***
189
1
 
13
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
правилното заглавие е.......последните 3-години БЪЛГАРИТЕ ДОСТИГНАХА ТОТАЛНА БЕДНОСТ И НЕ МОГАТ ДОРИ ДА СИ КУПЯТ ХРАНА ЗА КОЛЕДА.........слабо управление......но какво да очакваме когато премиера обикаля КРЪСТОВИЩА да СЪБИРА министри /оказали се ТОТАЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ/....ПРОСТАШКА и НЕКОМПЕТЕНТНА финансова политика....ДОВЕЛА до .....замразени доходи=свито потребление=СЪСИПАН среден и малък бизнес=закрити работни места...и не на последно място народ ЧАКАЩ избори за да нарита б.б+с.д+ц.ц и т.н.
188
0
 
14
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Не, уважаеми дами и господа ***.Българинът просто остана без излишни средства.
187
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стиснати са работодателите в България
186
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахах само това по темата Трагедо-комедия БЪЛГАРИЯ
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо има парно като е 17 юни!?
184
10
 
0
 
! Отговори
За БСП преди 11 години
Как ще оправятположението? Потяхно време хората ифирмите взеха 50-милиарда долара(външен дълг) и 30- милиарда лева(вътрешен дълг) отбанките. Само затоватогава имаше растеж.Но от тогава до сега идо фалита на българия тези пари ще севръщат. И така донационалнатакатастрофа(Севрюкова) следкоято ще направим истинскаикономическа иполитическа системакато в Норвегия.Трябва данъците даскочат поне до 24% и работната заплата да е70% от БВП. Както ебило след вторатасветовна война. И дасе харчи бюджета заДЕСЕТ МЕСЕЦА за да има растеж от 20% дори.
183
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навярно свитото потребление е в следствие от триготишния геноцид
182
0
 
6
 
! Отговори
така е преди 11 години
Изключително точен си. Браво ! Лошо е,че това никога няма да се върне.
181
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Официален курс наБНБ 1988 год. - 1 лев =1,30 щатски долара;1US$ = 1.75592Deutsche Mark.Черен курс (де факто конвертируем курс) 4лева = 1 щатски долар.За сравнение цени при демокрацията 2012 година. Цени на млечни продукти: При социализма: Цена на 1литър прясномляко - 30 ст. При демокрацията: Цена на 1литър прясномляко - 1,70 лева. При социализма: Цена на 500g кисело млякопроизведеноот краве мляко - 23 ст. При демокрацията: Цена на 500g киселомляко-сурогат - 1 лев.Сурогатното киселомляко е с собеннодълъг срок насъхранение. Съхранявано даже ипри високитемператури, то невкисва а само серазлага, което доказвалипсата на Lactobacillus bulgaricus. Бактериите,за разлика от хората,не е възможно дабъдат излъгани.Цена на 500g немскиJoghurt, произведен от желатин, синтетичнинабухватели ивтвърдители, вероятнои от краве мляко - 2,50лева. При социализма: Цена на 1kg сирене от кравемляко - 2,30 лева. При демокрацията: Цена на 1kg сирене откраве мляко - 10 лева.Цена на 1kg сирене-сурогат, произведенопо химичен път - 4лева. При социализма: Цена на 125g краве масло -0,50 лева. При демокрацията: Цена на 125g масло-сурогат, произведенопо химичен път - 1,70лева. При социализма: Цена на 1kg синьо сиренеРокфор - 5 лева. При демокрацията: Цена на 1kg синьосирене Рокфор - 25лева. Мухалът Penicilliumroqueforti, за разликаот хората, не евъзможно да бъдеизлъган с палмовомасло и други хранителнизаместители, порадикоето синьото сиренесе произвежда само откраве мляко. Цени на тестени и захарни изделия: При социализма: Цена на 1kg хляб - "Типовхляб" - 15 стотинки,"Хляб Добруджа" -26ст., "Бял хляб" - 30ст. При демокрацията: Цена на 1kg хляб - 1,50лева. При социализма: Цена на чаша боза (200ml),произведена със захар- 6 ст. При демокрацията: Цена на чаша боза(200ml),произведена сканцерогенниподсладители - 20 ст. При социализма: Цена на една баничка съссирене - 10 ст. При демокрацията: Цена на една баничка сизвара - 1 лев. При социализма: Цена на една кифла смармалад - 10 ст. При демокрацията: Цена на една кифла смармалад - 1 лев. При социализма: Цена на една толумба взахарен сироп - 10 ст. При демокрацията: Цена на една толумбав захарен сироп - 90 ст. При социализма: Цена на сладолед от кравемляко и сметана - 20ст. При демокрацията: Цена на сладолед-сурогат,произведен похимичен път(растителна сметана,палмово масло), в лъскава опаковка снадписи с латинскибукви - 2 лева. При социализма: Цена на един "бонбонлукче" (10g) - 1 ст. При демокрацията: Цена на един "бонбонлукче" (опаковка 90gза 80ст.) - 8,8 ст. При социализма: Цена на кутия локум - 20 ст. При демокрацията: Цена на кутия локум -80 ст. Цени на риба и месо: При социализма: Цена на 1kg риба Цаца(Копърка) - 60 ст. При демокрацията: Цена на 1kg риба Цаца(Копърка) - 3 лева. При социализма: Цена на 1kg риба Скумрия -1,60 лева. При демокрацията: Цена на 1kg рибаСкумрия - 7 лева. При социализма: Цена на 1kg риба Сафрид -1,40 лева. При демокрацията: Цена на 1kg рибаСафрид - 7 лева. При социализма: Цена на 1kg риба Мерлуза -1,20 лева. При демокрацията: Цена на 1kg рибаМерлуза - При социализма: Цена на 1kg свинско с кости- 2,60 лева. При демокрацията: Цена на 1kg свинско скости - 8 лева. При социализма: Цена на 1kg свинско шол -4,50 лева. При демокрацията: Цена на 1kg свинскошол - При социализма: Цена на 1kg свинско бонфиле - 7 лева. При демокрацията: Цена на 1kg свинскобон филе - Цени на плодове и зеленчуци: При социализма: Цена на 1kg домати - 20 ст. При демокрацията: Цена на 1kg домати - 2лева. При социализма: Цена на 1kg маслини - 60 ст. При демокрацията: Цена на 1kg маслини -6 лева. При социализма: Цена на 1kg българскогрозде - 30 ст. При демокрацията: Цена на 1kg грозде - 3лева.Цена на 1kg грозде сконсерванти, отпредишна реколта,залежало по складовете на ЗападнаЕвропа (познава се поизсъхналите стъбла) -1,50 лева. При социализма: Цена на 1kg диня - 5 ст. При демокрацията: Цена на 1kg диня - 50ст. При социализма: Цена на 1kg банани - 1,20лева по празници - с чакане на опашки. Востаналото време впоказен магазин - цена2 лв. - без чакане наопашки.В същия период в Западна Европа ценатана 1kg банани струва0,57 щатскидолара=2,15 лева почерен (де фактоконвертируем) курс на долара. При демокрацията: Цена на 1kg банани в Евросъюза - 2,80 лева. В началото на 1990-те,Евросъюза въвеждависоко мито набананите, с целпоощряване населскостопанските производители вдържавите членки наЕС. При социализма: Цена на 1kg портокали - 90ст. При демокрацията: Цена на 1kg портокали- 2,50 лева. При социализма сечака на опашки застоки, чиито цени седотират от държавата. За стоки на пазарницени, не се чака наопашки. Придемокрацията вБългария държавнидотации няма, следователно ценитена всички стоки сапазарни и опашкиняма. ***Интересен феноменпредставляват придемокрацията таканаречените биопродукти: Плодове и зеленчуци (често сболести по тях - мана),които се продават натройна цена, самозащото на опаковкатастои етикет БИО ПРОДУКТ. Все еднонегримиранапроститутка впубличния дом даструва по-скъпо,защото създава впечатлението, че не езаразена свенерически болести. Цени на стоки от първа необходимост: Цена на 20 цигари сфилтър: При социализма: 50 ст. При демокрацията: 5 лева. Цена на коняк"Плиска" 750g: При социализма: 6 лева. При демокрацията: 14 лева. Цена на чифт обувки: При социализма: 20 лева. При демокрацията: 80 лева. Цена на мъжка риза: При социализма: 6 лева. При демокрацията: 20 лева. Цена на книга: При социализма: 1 лев. При демокрацията: 15 лева. Цена на тетрадка: При социализма: 0,12 лв. При демокрацията: 1 лв. Цена на вестник: При социализма: 2 ст. При демокрацията: 90 ст. Цени на битова техника: Цена на евтин,японски огледално-рефлексенфотоапарат: При социализма: 500 лева (В Западна Европа200 US$). При демокрацията: 1000 лева. Цена на автоматичнаперална машина: При социализма: 500 лева. При демокрацията: 500 лева. Цена на хладилник: При социализма: 300 лева. При демокрацията: 300 лева. Цена на телевизор: При социализма: 1000 лева. При демокрацията: 1000 лева. Битовата техника,както и дрехи иобувки произвежданипри социализма, неразполагат симпозантния дизайн, както и планираното износване на стоките на Западнотопроизводство. Цена за транспорт: Цена за градскитранспорт: При социализма: 6 ст. При демокрацията: 1 лев. Глоба за нередовенпътник в градскиятранспорт: При социализма: 2 лева. При демокрацията: 20 лева.При демокрациятаградският транспорт ечастно предприятие,целящо печалба.Глобяването на нередовен пътник,цели също печалба. Исъздаване на неяснотав общите условия затранспортни услуги,подвеждащи (написани с малкибукви) клаузи,благоприятсват заувеличаване напечалбите. Цена на бензин: При социализма: 40 ст. - внос от СССР по линияна СИВ. В СССР посъщото време струва40 копейки, а вЗападна Европа струва1,35 западно- германски марки (вносот американскитеконцерни в арабскитестрани) или 3,08 левапо конвертируемобменен курс на лева, по онова време. Агитпропагандата на неолибералитеразпространява лъжи, че СССР билипродавали евтинпетрол на ИзточнаЕвропа, защото билиимали ембарго от Запада. Вдействителност САЩ иСССР пестят свояпетрол, а използватчужд, защото в еднабъдеща война, ще бъде победен този, накогото първи мусвърши петрола. При демокрацията: 2,70 лв.(За сравнение цена набензин в Беларус - 1,50лв., защото натериторията наБеларус няма разположени военнибази на НАТО). Цена на лека кола: При социализма: "Лада" - 8000 лв.,по същото време вЕвропа "Lada" струва10000 западно-германски марки.Най-евтината лека кола по онова време еCitroën 2CV - 9000германски марки.Цена 1990 год.Mercedes-Benz S600 -120000DM. От както СССР започвада продава леки колии на западния пазар,в България хоратазапочват да говорят(въпреки липсата на свобода на словото!),че колите които СССРпроизвеждали, били 5различни качества. ИСССР продавалина българите само "Лади" 5-то качество. При демокрацията: Цена 2012 год.:RENAULT Clio 1.2 16V 75- 31000 лв.Mercedes-Benz S600 -160000 евро(320000DM). Цена на услуги: Цена за отопление наТЕЦ: При социализма: 25 лева на месец, безтопломери енергоспестяващрегулатор. При демокрацията: 250 лева на месец стопломери регулатор. Цена наелектроенергия: При социализма: 1kWh - 3 ст. При демокрацията: 1kWh - 18 ст. Цена на вода: При социализма: 1m³ - 15 ст. При демокрацията: 1m³ - 1,80 лева. Цена задалекосъобщения: При социализма: за един градски разговорпо телефона, независимо отпродължителността му- 0,014 лв. от домашентелефон и - 0,02 лв. отуличен автомат. При демокрацията: за един градски разговорпотелефона - 0,132 лв. наминута.Улични телефонниавтомати практически няма. Има GSM Handy,цената наразговорите - 0,50 лв.на минута. Пощенски услуги: При социализма: Цена за писмо за страната - 2ст. При демокрацията: Цена за писмо застраната - 65 ст. Цена за секс-услуги: При социализма: За чужденци по хотелите- 50US$ - 100US$.(без комисионна засутеньор). За българи -При социализма даплащаш пари за секс е грях. При демокрацията: Официално проститутката получава 50%, но вдействителност10%-15% от сумата,която заплати клиента. В редки случаи,особено красивипроститутки стигат до25%. 85%-90% отиват запокриване разходитеза логистика,комисионна за "PR-Мениджър",адвокати, "почерпка" за полицаи, съдии, лобисти в правителството, лекари-венеролози и пр. Цена на медицинско обслужване: При социализма: Безплатно медицинскообслужване. При демокрацията: Платено медицинскообслужване. Цена на лекарства: При социализма: Аспирин (Ацетизал)500mg 0,15 лв. При демокрацията: Аспирин (Ацетизал)500mg 1,10 лв. При социализма: Активен въглен 250mg0,20 лв. При демокрацията: Активен въглен 250mg2,28 лв. За сравнение цена налекарства вевропейски държави седнакъв жизненстандарт, както вБългария, но не членуващи вЕвросъюза: Аспирин(Ацетизал) 500mg 0,25лв; Активен въглен250mg 0,40 лв. Цена на недвижимо имущество: Цена за стая под наемв София: При социализма: 90 лева на месец. При демокрацията: 200 лева на месец(След срива на ценитепрез 2010). Цена за гарсониерапод наем в София: При социализма: 130 лева на месец. При демокрацията: 350 лева на месец. Цена за тристаенапартамент под наемв София: При социализма: 280 лева на месец. При демокрацията: 600 лева на месец. Цена за покупка нажилище: При социализма: Всеки който желае да сесдобие с жилище присоциализма, се записвав списък и чака наопашка. Държавнакомисия определя кой от чакащите е крайнонуждаещ се и на негосе дава жилище, сдържавен кредит за 20години. Аналогиченсписък на чакащите има и придемокрацията, но за трансплантация наоргани. Единствената разликата между тези,дето придемокрацията чакат всписъците за донорина органи и тези детопри социализма чакаха за жилище е,че при социализмаповечето доживявахада получат панелножилище. По правилодържавната комисиядавала жилище намлади семейства, следкато вече имат по 1-2деца и все още живеят при родителите си.Държавната комисиядавала и на "крайнонуждаещи се", катонапример намилионера Хачо Бояджиев. Цитат: "Обадих съ на Тодор Живков. Казах му, че ми трябва 140 кв.м, ама в по-хубавичкитие квартали. След 20 дни ми дадахъ ключовиете." Хачо Бояджиев Цена на едностаенапартамент присоциализма - 10 000лева. Цена на тристаенапартамент - 20 000лева. Алтернатива за сдобиване с жилищебез чакане на опашкасъществувала и присоциализма, но напазарни цени, бездотации от държавата: Цена на едностаенапартамент - 10 000 US$ (40 000 лева почерен курс, т.е.конвертируем курс надолара). През време насоциализма вБългария, сам човекили семейство иматправо да притежаватедин апартамент до 120 кв.м. в окръженград иедна вила. Хора наизкуството илинауката имат право накабинет към апартамента на площдо 20 кв.м. С цел дапридобият новапартамент,при условие че вечеимат един, хората или се развеждаха (по-рядко)или прехвърляха (най-често) вечесъществуващияапартамент на своите деца. Презумпциятадържавата да решавакой е по-нуждаещ се,остава в българкотозаконодателство и доден днешен, естествено не отхуманни подбуди.Под формата на"делбено дело" съдът в Република България в преходния период след 1990 лиши от недвижимо имуществомного граждани,в полза на други "по-нуждаещи се"граждани.Лукави съдии, вещи лица и адвокати,правят сериозенбизнес в този период. При демокрацията: Не съществуватограничения относноброй и размер напритежаванитежилища.Защото при демокрациятафункцията нажилището да живееши отглеждашпоколение в него,както функцията на леката кола да тепридвижва от точкаА до точка Б, сазаменени отфункцията на мъжки вторични половибелези. До 2008 средна цена запокупка на гарсониерав София - 45000 лева.След 2008 не саизвестни продажби нанедвижимо имущество, поради финансовата криза. Цена за образование: При социализма: Безплатнообразование.По-голямата част отстудентите получаватстипендии в размер на75 лв. на месец. Хранят се в студентскистол за 0,50 лв. (Встудентски стол могатда сехранят не самостуденти.) Освен това студентите ползватпривилегия започивка на море встудентски почивнистанции (бунгала).Цена за 16 дни пълен пансион: 27лева. При демокрацията: Платено образование. Цена за приеманевъв ВУЗ: При социализма: Частни уроци припрофесор във ВисшеУчебно Заведение.Цена за 45min - закандидат-студенти 5лв., за кандидат- студентки - гратис. При демокрацията: Безплатно. Съотношение междукандидат-студенти исвободни места заобучение: При социализма: 1,4 кандидат-студенти за 1място в Машинно-ЕлектротехническиИнститут,3 кандидат-студенти за1 място в Академии по изкуства,5 кандидат-студенти за1 място вИкономическиИнститут. При демокрацията: Кандидат-студентите сапо-малко, отсвободните места заприем на студенти. Квота на студентипрекъсналиобучение порадислаб успех: При социализма: 50% за Машинно-ЕлектротехническиИнститут, 1% заАкадемии по изкуства,5% за ИкономическиИнститут. При демокрацията: Всички завършват акоси плащат таксите,независимо от товадали са посещавалилекции и далиса се явявали на изпити. Цена за спорт: При социализма: Под лозунга "Масов спорт -здрав народ",упражняването наспорт при социализмае безплатно за учениции студенти, зарегистрирани вспортни отбори икръжоци, ръководениот треньори надържавна заплата. Освен това цените заспортни съоръжения иекипировки заиндивидуален спорт(ски, колоездене,тенис, кънки и пр.), са дотирани отдържавата. По оновавреме многочужденци, дошли напочивка в България, сизакупуват спортни екипировки, порадиособено ниските имцени в България. За тези, които искатсамо за здраве даспортуват присоциализма, почти несъществуваалтернатива, за ползване надържавните басеини идруги спортнисъоръжения. Някои оттях се изхитряват, дасе ползват от спортните съоръжениянелегално, като навхода на спортнитекомплекси показватфалшифицирандокумент за членство в отбори. По-къснонякои от тях научават,че в полицейското имдосие е записанозаниманието им съсспорт, въпреки че официално името имне фигурира в никаквидокументи. Това щерече, че милицията поонова време си езатваряла по едното око, зафалшификаторите. При демокрацията: Един час плувенбасеин - 6 лева. Лозунга "Масов спорт -здрав народ" отвремето на социализма, при демокрацията е заменен от "Масовамизерия - здравикорпорации". Цени за развлечения:
180
0
 
10
 
! Отговори
никипламъка преди 11 години
Бедността е неизбежно явление,и все някой трябва да го отнесе...,за съжаление ние попадаме към тази прослойка.И запомнете- ПЕЧАЛБАТА Е ПО-ВАЖНА ОТ ПРОГРЕСА И БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ХОРАТА!ПРОГРЕСЪТ И ДОБРОТО ЗДРАВЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ХОРАТА СА ВРАГОВЕ НА ПЕЧАЛБАТА!!!И затова няма как стандартът ни на живот да се подобри кой знае колко..., ако не и да се влоши още,няма да ни го позволят големите печалбари. Това е самата истина.
179
0
 
6
 
! Отговори
никипламъка преди 11 години
Ние живеем в парична система-всичко опира до пари (реално просто хартийки с някакви знаци). С този инструмент-парите,земните блага се преразпределят съвсем нечестно,като шепа хора притежават около 40% от тях в световен мащаб, и не възнамеряват да си разваллят рахатя. Затова мисля,че просто на влиятелните държави не им е изгодно такива като българите да ги настигат.Коренът на проблема с бедността е някъде по-далеч от бай Бойко -той просто е едно звено от веригата...