Българите - по-стиснати за Коледа и Нова Година

Преглед на печата на 17 юни
17 ное 2012 09:00, Петя Славова
249
Българите - по-стиснати за Коледа и Нова Година
Снимка: Булфото

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца, съобщи "Стандарт". Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно". Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Миналата година сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв., прогнозира  изданието.

Според темата на "Труд" най-малко 60 000 българи ще пътуват по Коледа и Нова година зад граница. Близо две трети от тях са избрали да изкарат празниците в съседните балкански страни. В тези изчисления не влизат хората, които самостоятелно си организират пътуванията в чужбина за коледните празници. За сравнение - през целия декември на миналата 2011 г. границата са преминали близо 260 000 българи, от които 30 процента или 78 000 са пътували в чужбина с цел почивка или екскурзия, по данни на статистиката. Това сочат данните от предварителните записвания и резервации, направени през туристически фирми към момента, уточнява Байко Байков, собственик на туркомпания и зам.-председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Да се говори за договорена отстъпка от цената на руския газ е неточно. Самата дума "отстъпка" е грешна, заявява в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Тук става въпрос за нов тип ценообразуване и по-точно вкарването на нови данни във формулата за ценообразуване, което води до по-ниска цена", аргументира се Гогов. По думите му е възможно да се променят и базовите параметри на формулата на ценообразуване. "Те са тези, които оттук нататък определят какво е съотношението на пазарите и завареното към подписването на договора положение. Давам ви прост пример: В сегашния договор, който е подписван преди 14 години, едно от числата, което много често се споменаваше от медиите, беше 83 долара за 1000 кубика. Тя е заложена при определени стойности на алтернативните горива. Когато обаче съпоставяхме тези стойности с цените в момента, коефициентът варираше между 3 и над 6.5. Умножавайки 6 по 83, сами виждате, че надхвърля 500 долара, така се получаваха високите цени в годините, когато петролът беше над 100 - 140 долара", посочва Гогов и допълва: "Надявам се общото намаление на крайната цена на газа да е над 7 на сто."

"Практиката досега показва, че намаляването на цената за крайните потребители не зависи от "Булгаргаз", а от Държавната комисия за енерго и водно регулиране /ДКЕВР/", коментира пред "Дума" бившият министър на икономиката Петър Димитров. "Каквото и да каже "Булгаргаз", ДКЕВР решава какво ще стане. Досега ДКЕВР правеше точно това - натискаше цената по политически съображения, а така ситуацията става още по-тежка", констатира Димитров.

"Южен поток" винаги ще е на печалба, смята Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Пред"Труд" той се аргументира: "Планът и транзитните такси са направени така, че компанията да излиза винаги на печалба. Освен това по информация на "Газпром" са сключени договори за 70 процента от капацитетите за доставка на природен газ." По думитена Андонов строителството на тръбата ще стартира до края на юли, като в него ще се включат голяма част български строителни фирми. В отговор на друг въпрос изпълнителният директор на БЕХ обещава, че ще бъде направена и либерализация на газовия пазар. "Булгаргаз" няма да остане монополист. Ако се появят кандидати, ще имат достъп до пазара", казва още Андонов.

Пожизнени стипендии за особени заслуги да получават футболистите и треньорите от националния отбор, който се класира на 4-то място на световното първенство в САЩ през 1994 г. Това предложение за промяна в Закона за физическото възпитание и спорта изненадващо е внесъл депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов преди второто четене в НС идната седмица, анонсира под глава "Сега".

На първа страница "Дума" алармира: "ГЕРБ наложи хаос в политиката за горите, за да можете в него да уредите свои фирми, да вземете големите пари от дървата и да лишите хората от топло в най-студените месеци. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова при дебатите в парламента за дългосрочната политика на правителството по отношение на снабдяването на хората с дърва за зимата."

Нови правила за козметиката слагат край на перхидрола в боите, извежда под глава "Телеграф". Те ще влязат в сила с изменения на наредбата за разкрасяващите процедури, изготвени от здравното министерство. Правилата ще започнат да действат от септември идната година и се въвеждат у нас заради няколко директиви на Евросъюза. Целта на документа е напълно да изхвърли от пазара вредната съставка в козметиката, представляващи опасност за здравето на потребителите.

"Млякото и палмата в отделни мандри", е водещото заглавие за "Монитор". Едновременното производство на истински млечни храни и имитиращи продукти с растителни мазнини ще може да продължи само до края на годината. Това гласи проектът на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, който предстои правителството да одобри. Удължаването на гратисния период с два месеца се е наложило, защото наредбата е съобразена с бележкитеи коментарите на Германия, Австрия, Франция, Словакия, Испания и самата Европейска комисия.

След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита, допълва още на вътрешна страница изданието.

25 000 студенти ще получават вече евростипендии. Това е с над 50 процента повече от досегашната бройка млади хора, които ще вземат по 120 лв. на месец, съобщава на първа страница "Труд". Досега с такива стипендии бяха 16 000 бъдещи висшисти с висок успех. Повишението на фонда за стипендии е с 18 млн. лв., или в него вече има 65 млн. лв. Парите са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Човешки ресурси".

"Конституционна криза има и тя е в институцията Конституционен съд /КС/", подчертава в интервю за "Труд" конституционния съдия Румен Ненков. По думите му проблемът е свързан с недовършване на процедурата по конституиране на новия състав на съда поради невстъпване на единия от членовете, определени от Народното събрание /НС/. Проблемът започна с това, че поначало парламентът забави избора на съдии. "Тази кризисна ситуация би могла да помогне на съдиите в КС да имат самочувствието на мислещи юристи, които бранят конституционните повели, а не като хора, обвързани с онези, които са ги избрали или назначили", смята Ненков. "Струва ми се, че НС имаше достатъчно време много по-перфектно да проведе процедурата по селекцията, по установяването на истината за необходимите високинравствени и професионални качества на кандидатите преди избора. За да не се стигне до ситуацията от четвъртък, която в никакъв случай не говори добре за държавата ни. Фактически президентът задейства един краен механизъм за изход от създадената критична ситуация", коментира Ненков.

Под заглавие "Казусът "Марковска" "24 часа" помества различни анализи на събитията от последните дни. Политологът Димитър Аврамов коментира: Това, което се случи с клетвата на съдията, е кризисна ситуация с една важна институция, каквато е КС. И президентът Плевнелиев реално направи ход, за да предотврати ескалация на кризата. Подобно мнение изказва и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него държавният глава сложи край на "една агония, произведена от мнозинството в НС". Социологът Андрей Райчев съветва: Най-естественият и хуманитарен изход от казуса "Марковска" е тя да се откаже. Бившият президент Петър Стоянов обобщава: "Макар много малко хора да разбират това, двата паралелни скандала - в съдебната система и в Светия синод имат в основата си една и съща причина: деморализиращия ефект на комунистическия режим, който се усеща и до днес."

Интерпол издирва 1135 български бандити по света, анонсира в интервю за "24 часа" генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл. Броят им не се е увеличил. "Мога да кажа, че България помага в разследването и задържането не само на български престъпници, укриващи се от правосъдието, но дейносттай е неоценима при арестите на бегълци и от много други националности. Според нашата статистика през последната година повече от 400 опасни международни престъпници са били идентифицирани и арестувани чрез нашата организация благодарение на помощта и съдействието от българската полиция", изтъква Ноубъл. Според него съвместната работа на Интерпол с българските власти прави не само България по-сигурно място, но помага за повишаване на сигурността в Европейския съюз и по целия свят.

До края на месеца ще стане ясно дали прокуратурата ще започне разследване срещу двете бивши пиарки на земеделския министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова, информира сега. Софийската градска прокуратура е възложила на МВР да направи проверки и на база събраната информация ще се прецени дали сегашната преписка ще прерасне в разследване. Бившите служителки на Агенцията по храните попаднаха в полезрението на държавното обвинение след публикации на "Сега", че са взели близо 50 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони, за да я популяризират във Facebook и Twitter и междувременно са забогатели, припомня изданието.

За преживяванията си в Сирия разказва пред "Стандарт" журналистката Елена Йончева: "Има много сгради, които са отчасти бомбардирани, има стаи, които са свободни. Казват ни, намерете си място. Лягаме на земята. Спим с дрехите. Ядем ябълки. Така няма опасност да се заразиш от нещо. Дюнери продават само на едно място. Има някаква дребна търговия. Има хлебарници, в които опашките са по 2-3 часа. Стоките основно идват от Турция. Заводите са затворени."

"Към този момент няма опасност от сирийска бежанска вълна", уверява в интервю за "24 часа" Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците. "Имаме готовност при засилен поток към нас да направим полеви лагер за 1000 души в едно военно поделение край Харманли. Правителството вече гласува да се отпуснат 200 000 лева, с които ще се подготвя теренът за поставяне на палатките", допълва Казаков.

Според челото на "Стандарт" Дженифър Лопес си търси къща по нашето Черноморие. Мегазвездата била зарибена от рок динозаврите, които си накупиха имоти край Каварна. Джей Ло отдавна мечтае за усамотено кътче далеч от баровските ривиери. Това ще е и голямата изненада за гаджето й Каспър Смит, който каца със звездата утре в София.

В интервю за "Сега" художникът Стефан Божков констатира: Имаме много добри творци. Но те не могат да бъдат интересни за хора, които нямат нужното възпитание и разбиране. А те го нямат,защото то би трябвало да започне от училище. Това, да се създаде поколение, осакатено откъм естетически възприятия, образование и култура, е единственият ни успешен национален проект до момента. И сега вместо да се чудим откъде се взе тази псевдокултура на чалгата, да си зададем въпроса защо учителите не водят децата в галериите? Поне в Националната галерия. Нали за да разбереш съвременното изкуство, трябва да познаваш преди това класическото. Според мен визуалните и музикалните творби са не по-малко значими от литературните и трябва да имат същото място в учебния процес."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре късно, отколкото никога. Тази поговорка се отнася с пълна сила и за закъснялотопризнание на творческитепостижения на К. Маркс от видните представители на съвременнатабуржоазнаполитическаикономия. Те обръщат все повече поглед към методологията и икономическотоучение на К.Маркс, които са отправна точка и ключ за изследването и правилното разбиране на сложната икономическареалност. Далновиднитебуржоазниикономисти като Д. К. Голбрайт виждат, че буржоазнатаикономическа мисъл по необходимост изпада в апологетика ипоради това не е в състояние да се докосне до обективнатасъщностна истина за икономическитепроцеси и явления. "Повече от един век политическатаикономия - пише той - е била - не без основание - обвинявана за това, че е използвана не като наука, а като средство за оправдаване на убежденията... По този начин икономическата наука //буржоазната б.м./ е изпълнявала една социална функция /да защитава капитализма/. Тя не е била наука, а полезна система за обосноваване на убежденията,отстоявайки ги с приноса на науката".Дълго време апологетите на капитализма се опитваха да задушат истината на Марксоватаикономическа теория чрез "заговора на мълчанието, но след като претърпяха провал, те започнаха масирана фронтална атака срещу нея. Някои буржоазни икономисти като Йоген фон БЬОМ-БАВЕРК самонадеянопомислиха, че са сразили и разгромили Маркс чрез формулираното"противоречие между първия и третия том на"Капиталът". Този виден представител на австрийския"неокласицизъм" писа навремето :"Марксовияттрети том противоречи на първия. Теорията за средната норма на печалба и за производственатацена не може да бъде примирена с теорията за стойността. Аз нямам никакво основание за съмнение. Ето защо Марксовата система има минало и настояще, но никакво трайно бъдеще". Историята обаче опроверга Бьом- Баверк, а субективно- психологичната му теория се дискредитира от практиката.Затовашведът Георг Касел отхвърлипостановката му за пределната полезност с аргумента, че непосредственото или дори косвеното измерване на индивидуалнитеценностни преценки на полезността, дори в предложения от В. Парето "спасителен" вариант е нереалистично.Много от реалистично мислещите буржоазни теоретици бяха принудени да признаят, че Марксовото учение, премълчавано и отхвърляно в продължение на няколко десетилетия е изключителножизнеспособно,актуално и история на икономическата мисъл ще бъде документирано с цитати и изказвания наголям брой видни буржоазниикономисти, от които 10 са лауреати на Нобелова награда за икономически науки / л.Н.Н./ Още през 60-те години Виднатапредставителка на лявото кейнсианство проф. Джоан Робинсон писа: "Повечето от моите университетски колеги в Англия, считаха, че изучаването на Маркс е губене на време, а в САЩ това се смяташе за недостойно занимание.Пренебрежението,с което академиците сеотнасяха към Маркс, днес се стопява обаче все повече и повече. Продължавайки в същия дух М. Боуман подчертава, че "Маркс е допринесъл повече за съвременната икономическа мисъл, отколкото обикновено се признава". А Голбрайт добавя, че "Никой не може да твърди, че светът би бил същият, ако не бе живял Маркс"... който мнозина биха окачествили като най- оригиналния и най- богат на идеи икономист". Възниква въпроса: от какво се диктува промененотоотношение към Марксовото научно- теоретично наследство от нарастващ брой видни буржоазни икономисти? Според нас причината за това е , че животът потвърди в основни линии Марксовото икономическо учение. Това важи, на първо място за най-много оспорваните негови теории за стойността, принаденатастойност и за печалбата. Разбира се, голяма част от буржоазнитеикономистипродължават да отричат валидността изследвания на тези фундаменталнипостижения на К.Маркс, като отхвърлятсъществуването на категорията СТОЙНОСТ и изграждат своите теории за цените и за печалбата откъснато от тяхната вътрешна същност. Заедно с това мнозина буржоазни икономисти правят реалистичнипреоценки на посочените Марксови теории.
177
7
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 години
Значи ти е много къса паметта или ти е зелена главата!На много мизерии сме били свидетели-режим на тока режим на водата за един резервоар бензин по 6-7 часа на бензиностанция купонна система за храна и тнт!Аре стига ревахте!Нямало по-лошо от Герб а?
176
1
 
6
 
! Отговори
никипламъка преди 11 години
Икономически растеж ОЗНАЧАВА вихърът от циркулацията на паричните средства в обръщение да става все по-силен. Това от своя страна води до непрестанна циклична консумация,с или без нужда.Затова е измислено планираното остаряване на стоките,да не са здрави, да се чупят,и така да се налага пак и пак да се закупуват ново произведени.Отпадъците се трупат, замърсява се природата,но това е без голямо значение... Неефективоността е приятел на печалбата, и обратното - замислете се над това!
175
0
 
4
 
! Отговори
никипламъка преди 11 години
Уважаеми дами и господа, замислете се над това:Пазарната икономика всъщност съществува благодарение на непрекъснатата циркулация на пари..., т.е. задължително парите трябва да са в постоянно движение - да сменят притежателите си нон стоп, за да се каже, че има пазарна икономика. За да се поддържа някакъв, така да се каже, съвременен стандарт на живот, трябва непрекъснато да се произвеждат стоки, услуги, и да се пласират,независимо дали има нужда от това или не. .........
174
1
 
4
 
! Отговори
До 208 преди 11 години
БРАВО!Прекрасно стихотворение.Сега напиши нещо и за смелостта и гражданската позиция на днешните българи.Защото повечето от нас приличат на Къци Бапцаров-малки,жалки,смешни мижитурки.
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пене.Да го сложа на ***.
172
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си приятелю преди мен в коментара.герб докара народа ни до крайна бедност.Това НИКОГА не е било в българско.Най-добре ще е да вземаме мотиките и търнокопите за да се отървем от тези изедници нородни.
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли е лустросаната дума "стиснат".Я по-добре си кажете истината,а тя е :много по-беден.
170
0
 
5
 
! Отговори
Токайто преди 11 години
Как няма да е стиснат българина с мизерните 500 лв заплата!Иначе за алкохол,цигари и музика винаги пари има.Хихииии
169
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, Българина е най-ЩЕДЪР, но НЯМА ПАРИ, *** НЕЩАСТНИ
168
2
 
4
 
! Отговори
до ПЕНЕ преди 11 години
Но през цялото останало време от годината цените се вдигат - явно не си върши много добре работата г-н министъра:)
167
0
 
7
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
По повод последния параграф. Сега вече сме наясно защо се финансира, произвежда и разпространява чалга. Основните виновници били УЧИТЕЛИТЕ. А под вола има теле.
166
1
 
16
 
! Отговори
Я,стига преди 11 години
Стиснати,малее,хората си броят стотинките,а вие пишете лъжи,как не ви е срам!!!!!
165
1
 
8
 
! Отговори
Седянковица ! преди 11 години
Да седнем и да ги гледаме, да мълчим ! Ако много знаеш и роптаеш, ще те изгоним от работа - това е психически тормоз ! Правото за свободно придвижване и мислене, тук вече е невалидно!След тези СТИСКАНИЯ идва ТОТАЛИТАРИЗЪМ - СЪБУДЕТЕ СЕ ! КУЛТ - КЪМ ЛИЧНОСТТА - това вие известно в историята !
164
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНЪК ЖАЛЪК ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! Данък въздух сложи ни, министре! Данък глътки от чист кислород! Нека в миг небесата ни бистри да ти носят голям оборот. Изчисли си процента, теслата. Всеки българин - с въздухомер. Нека бясно танцуват числата в твоя бял министерски тефтер. Запечатай в налози жестоки и обема на белия дроб. Замърсителят с въгледвуокис да си плаща цената до гроб. В тази тежка финансова криза въведи печелившия ход. Данък въздух в хазната да влиза! Данък жалък човешки живот! Данък дъх или данък въздишка. Данък плач... Данък песен дори. Със финансова яка каишка цял народ оскотял умори. Късоглед, тесногръд и безбожен чак до ада с налози върви. Че човешката алчност не може даже дяволът тъй да взриви. Ясен Ведрин
163
0
 
9
 
! Отговори
МиГоСтиснат преди 11 години
Може да си стиснат, ако имаш какво да "стискаш", ако нямаш просто си докаран до просешка тояга
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"90 Отец Кирил 3 3 преди32минути Бедни и богативинаги е имало ивинаги ще иматака е създалГоспод света сбедни и богати мързеливите,простите,некадърните,трябва да са бедниталантливите,умните, инициативните, даса богатитака е рекъл ГосподАмин!"Павел Николаевич Яблочков (14 септември 1847 31 март 1894) е руски електроинженер и изобретател, роден в Сердобски уезд, Саратов, и получил образованието си в Санкт Петербург. През 1871 г. той е назначен за директорна телеграфнителинии между Москва и Курск, но през 1875 г. той се оттегля оттози пост, за да сепосвети наизследователскадейност върхуелектическо осветление чрездъгови лампи, коятотой вече билзапочнал. През 1876 г. отива в Париж, и до края на тази година той вечее изобретилпрочутите свещи наЯблочков. Неговата система заосветление станаламного популярна, нонейното място билопостепенно изместенои повече не се използва. Яблочков направил идруги електрическиизобретения, ноумрял в бедност вРусия на 31 март1894 г. Идеята затрансформатора едадена и използваназа пръв път през 1876г. от него във връзкас необходимостта от делене насветлината приупотребата нанеговите свещи наЯблочков.Трансформаторът на Яблочковнаподобяваиндукционна бобина.
161
0
 
8
 
! Отговори
DeDe преди 11 години
Българите - по-стиснати за Коледа и Нова ГодинаПреглед на печата на 17 юни Ха Ха Ха Ха ХаОтивам на плаж .
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно време ядяхме ,сега само мезим. зараждаме се с енергия от космоса,от възобновяеми източници ,излиза по евтино.предстои да станем изцяло ефирни,да се трансформираме и да изчезнем
159
2
 
15
 
! Отговори
Дянковица ! преди 11 години
Не българина е по-стиснат, а напротив е притиснат ! Нека още мълчим, да ни тъпчат и да ни крадат ! Седете си в къщи и си щракайте пред компютъра - така ПРОМЯНА НЕ СЕ ПРАВИ ! Време е да излизаме на улицата ! СЪБУДЕТЕ СЕ ! Благодарение на НАС - от грабежа им станаха МИЛИАРДЕРИ ! Да ви е ЧЕСТИТО !