Кой лъже в казуса "Марковска"?

Преглед на печата на 19 ноември
Обновена: 19 ное 2012 07:06 | 19 ное 2012 07:00, Петя Славова
111
Кой лъже в казуса "Марковска"?
Венета Марковска. Снимка: Булфото

Казусът "Марковска" продължава да бъде една от най-коментираните теми и в днешния печат. Георги Георгиев е  е в основата на сигнала срещу Венета Марковска за търговия с влияние, пише по темата "24 часа". Пред всекидневника Георгиев разказва: "Не мога да си намеря място в момента, защото излиза, че аз съм първопричината - този скандал с полицаите, от които тръгна всичко." Според версията на бизнесмена въпросните служители на реда са превишили правомощията си. След кратка свада, полицаите нападнали Георгиев и неговите приятели. Тогава той къса менискус и предна кръстна връзка на коляното. В момента се води и дело за превишаване на права, което продължава 2 години, а полицаите не са уволнени. Георгиев категорично отрича Марковска да е повлияла на разследването, което се води по случая. В отговор на друг въпрос бизнесмена изрежда и имотното си състояние. Той притежава имоти, дарени от негови близки роднини и бизнес партньор.

Депутатите трябва да установят кой лъже в скандала "Марковска", призовава в интервю за "Сега" Иванка Иванова, ръководител на правната програма на "Отворено общество".

"Правната комисия трябва да направи това, което упорито се опитва да избегне, но което трябваше да направи още в началото -трябва да установи истината по казуса. Трябва да направи още едно изслушване на Марковска, този път не бутафорно, и да установи кой лъже. Тя срещала ли се е или не с ръководството на МВР, за да ходатайства за своя близък, задържан от полицията? Едновременно с Марковска правната комисия трябва да изслуша министъра на вътрешните работи, неговия заместник, /който твърди, че такава среща е имало/, двамата полицаи, които са арестували мъжа, който е близък или не близък на Марковска", уточнява Иванова. По думите й Народното събрание трябва да изясни кой лъже и ако това е Марковска - тогава има мотив да отмени решението си за нейния избор.

"Труд" твърди, че никой в парламента не бърза да издига кандидати за конституционни съдии след фиаското с Венета Марковска.

"Процедурно - магарешка демокрация" пък е заглавието на анализа, поместен на по-задна страница. Междувременно Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, заявява в интервю, че е гласувал по съвест за издигането на Марковска. "В групата обсъдихме единствено подкрепата си за Анастас Анастасов. Марковска бе предложена от независими депутати и това бе решаващо за моята подкрепа, въпреки че не я познавам. Останалите две кандидатури -на Екатерина Михайлова и на Татяна Върбанова, дойдоха съответноот "Синята коалиция" и от БСП. За г-жа Върбанова нищо не мога да кажа, защото също не я познавам, но не мога да гласувам за кандидат на БСП. За Екатерина Михайлова съм категоричен, че е професионалист. И кандидатурата бе много силна. Но имаше и голям недостатък - лоялността към Иван Костов. Вярно е, че в политиката грам лоялност се равнява на килограм интелект, в контекста на Костов не можех да го преглътна, както и колегите ми. Не можем да допуснем отново Костов да влияе на решенията на съда, така както години наред го е правил чрез своите кадрови назначения по всички етажи на Темида", подчертава Велчев.

"От чисто юридическа гледна точка е съмнително доколко поведението на президента е законосъобразно. Може да предизвика сериозна полемика дали е постъпил в съответствие с правомощията си. Но от държавническа гледна точка стореното от него заслужава поздравления." Така юристът Огнян Герджиков коментира в интервю за "Преса" казусът "Марковска".

В интервю за "Монитор" политологът Емил Кошлуков анализира: "Няколко месеца преди изборите ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Останалите десни политически партии са под въпрос. Разположението на силите не е изненадващо. Управляващите успяват да поддържат висок рейтинг, но ще им е особено трудно до изборите."Половин година преди изборите разликата между БСП и ГЕРБ се стопи на 3 процента, допълва "Преса". Това означава, че БСП има реален шанс да спечели изборите, прогнозира социологът Андрей Райчев. За сравнение - през ноември 2009 г. тази разлика е била 31 процента.

На първа страница "Капитал Daily" определя като "административна отрова" планирано ограничение за осем рецепти на час в аптеките. Според вестника това ще затрудни достъпа до лекарства. В следващите дни надзорният съвет на здравната каса се кани да заложи мярката в договора с аптеките. Ако промените бъдат приети може да се наложи всеки девети потребител да чака или да потърси друга аптека. Така на практика здравната каса и фармацевтите планират да лимитират броя пациенти в обектите, т.е. административно се намесват в преразпределението на пазара,алармира "Капитал Daily".

Батмани, прилепи, дракони и какви ли не други модерни чудовища по детските чаршафи предизвикват кошмари, алармира под глава "Телеграф". Проблемът е сериозен и съществува не само вкъщи, а и по обществени и частни забавачки.

Все повече жени гладуват по време на бременност, алармира професорът по хранене и диететика Донка Байкова. Пред "Новинар" експертът уточнява, че ограниченото хранене в тези месеци подлага на риск бебето. То може да се роди с ниско тегло и дори с нисък коефициент на интелигентност.

Раждането у дома ще засили търговията с бебета, смята Минчо Вичев, зам.-министър на здравеопазването. Пред "Телеграф" той подчертава: "Няма как държавата да знае какво се е случило в един дом и дали това дете не е изнесено някъде, особено ако майката е пазила в тайна бременността." По думите на Вичев практиката да се ражда у дома е рискована и много малко лекари биха се съгласили да я практикуват. "Все пак никой няма да се съгласи да носи един огромен риск, дори и това да бъде законово регламентирано и финансово подплатено", смята зам.-министърът.

По повод намаляването на цената на газа Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", коментира пред "24 часа": " За да е по-лесно за изчисление, при 70 процента дял на газа в цената на топлинната енергия нормално е цената на топлофикация да падне със 7 на сто, ако е 50 процента делът на газа, то тогава ще е с 5 на сто. Но това са хипотетични цифри. Не бих си позволил да коментирам цената на топлинната енергия, това е извън компетенциите ми." По думите на Гогов е рано за точни прогнози, защото до 30 декември има месец и половина, в който всеки ден ще има данни за попълване. "Затова си давам малък буфер, за да не стана утре лъжливото овчарче", подчертава той.

Пред "Преса" бившият енергиен министър Румен Овчаров изтъква: "За нас е важно, че руският транзит минава през България. Ако и "Набуко" мине през България с друг газ, освен руския, ще постигнем това, за което винаги съм се борил - енергийна независимост чрез взаимна зависимост."

Според челото на "Труд" Гърция бави наши пенсии. Стотици българи се опитват неуспешно да получат документите си за трудов стаж от южната ни съседка. В резултат не могат да се пенсионират. Това е проблемът, за който най-често се оплакват нашенци в междуведомствения център СОЛВИТ. Той е създаден, за да помага в разрешаването на проблеми на българите в страни от Европейския съюз и Европейската икономическа зона.

Брюксел ще дава хляб на над 100 000 нашенци догодина. Това изчислява в интервю за "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов. В момента 70 000 българи вземат заплати и се обучават благодарение на европрограмите. Парите от Брюксел помагат да се тушира скокът на безработицата в криза. За октомври тя е 11 процента, но без европрограмите щеше да е с около 2-3 на сто по-висока, смята Младенов. Близо половин милиард ще похарчи държавата през 2013 г., за да има по-малко безработни и по-квалифицирани кадри. 379 млн. лв. ще дойдат по програмата "Развитие на човешките ресурси", още 73 млн. от бюджета. Държавата поема и заплатите и осигуровките на 5600 стажанти. "Тези мерки са глътка въздух за фирмите и вместо да съкращават, могат да назначават по 2-3 работници", доволен е Младенов.Средната работна заплата у нас се е вдигнала с близо 50 лв. от началото на годината, но това е за сметка на повишението само на високите възнаграждения, отчита на първа страница "24 часа".

Ниските практически не помръдвали и тенденцията е ножицата между секторите да се отваря все повече. Най-високи са възнагражденията в сферата на информационните технологии - средно 2324 лв., съобщава Григор Димитров от Българската стопанска камара /БСК/. Най-високо остава заплащането в столицата / средна заплата - 1031 лв./ , а най-ниско - във Видин/ средна работна заплата - 503 лв./. Статистиката на БСК показва още, че учителите взимат 3 пъти по-малко от начинаещите програмисти.

Въпреки че депутатските заплати бяха замразени заради кризата, възнагражденията в парламента са пораснали през третототримесечие в сравнение с второто, допълва по темата "Преса". Всекидневникът се позовава на междинен отчет на Народното събраниеза бюджета.

Кметствата ще плащат в пъти по-ниски цени за чистене на общинските пътища, отколкото държавата ще дава за републиканската пътна мрежа, алармира "Сега". Макар договорите да се пазят като търговска тайна, някои общини обявиха единичните стойности. Те са драстично по-ниски от цените на областните пътни управления. Държавните договори бяха сключени през 2009 и 2010 г. и според тях дори съседни области плащат твърде различни цени. След като те бяха оповестени публично, стана ясно, че в Плевенско плащат 5 пъти по-скъпо за чистенето на снега, отколкото в Благоевградско, посочва изданието.

Антимафиотите от ГДБОП и колегите им от британските полицейски служби разбиха организирана престъпна група, която малтретирала сексуално жени, извеждат под глава "Новинар" и "Монитор". Групата се е занимавала основно с трафик на "бели робини". Освен това бандитите принуждавали българки да сключват брак с граждани на трети страни, за да получат "съпрузите" право на свободно пребиваване в ЕС. Срещу тази услуга женихите плащали тлъсти суми на групата, уточнява "Новинар".

Прекратени преписки срещу фирми, свързани с бившия енергиен министър и настоящ соцдепутат Румен Овчаров, ще бъдат пратени отново на прокуратурата, за да се възобнови разследването по тях, твърди "Телеграф". Става въпрос за нагласени конкурси, с които фирми на авера на Овчаров - Красимир Георгиев, са печелили сделки в енергетиката по времето, когато тя беше под негова опека.

Най-после и полицията се разтревожи, че дрогата навлиза масово в българските училища, коментира под глава "Преса". Само за първите шест месеца на тази година 131 непълнолетни дилъри са заловени от служителите на реда в София, а тийнейджърите ни са втори по употреба на амфетамини в Европа. Статистиката разтревожи МВР, което стартира акция "Антидрога уроци" и до месец праща полицаи в класните стаи. Униформени ще обясняват на младите не само какви са рисковете за здравето, но и как се произвеждат различните видове дрога и как да се пазят от наркодилърите.

Въведените само преди година бонуси за най-добрите университети, които трябва да зависят от качеството на обучение и реализацията на студентите, вече се дават на всички от сърце, анонсира под глава "Сега". Според новите критерии, одобрени от кабинета, допълнителни пари се раздават на 29 от общо 37 държавни вуза - с 10 повече спрямо 2011 г. В някои професионални направления бонуси вземат почти всички университети, които предлагат съответното обучение, въпреки че проблемите с качеството при някои от тях са публична тайна.

Студенти, които влачат изпити и не могат да запишат следващия семестър, няма да имат право да получават кредити за висше. Това гласят поправките в Закона за студентското кредитиране, информира "Монитор". Според новите правила право назаем ще имат само редовните и прилежни студенти, които посещават лекции и издържат успешно изпитите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛОУУУУ , 88 ......МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ БАТКО И БРАТКО ......
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЙДЕ , РАЗКАРАЙТЕ Я ТАЯ БАБУЩЕРНИЦА, ЧЕ МИ ПИСНА ОТ НЕЯ ...
78
1
 
9
 
! Отговори
ИНКАСАТОРА преди 11 години
До АнонименАМИ СЛЕТ КАТО ГЕРБ СА ТОЛКОВА ***, ЧЕ ДА СЕ ХВАНАТ НА ВЪДИЦАТА СЕГА ДА СЕ ХВАНАТ ЗА ПАЛЦИТЕ И ДА СИ ИЗТЪРПЯТ ПОЗОРА ЗА ПРОСТОТИЯТА ДОКРАЙ !!!А ЩОМ СА ТОЛКОВАТЪПИ ЗАЩО СА В ПАРЛАМЕНТА - ТАМ ТРЯБВА ДА СА НАЙ-УМНИТЕ ОТ НАС ?!?!?!"ИМА НЕЩО ГНИЛО В ДАНИЯ " - КАКТО Е КАЗАЛ МЪДРЕЦА.
77
1
 
13
 
! Отговори
КАНДИДАТ ГЛ.ПРОКУРОР преди 11 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО АНТИНАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ПРАВЯТ НА УЛАВИ И СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ОТГОВОРНОСТТА КОЯТО ИМ НАТРЕСЕ др.Б.Б.??? СЛЕД КАТО ВЪПРОСНОТО ПИСМО ИМ Е БИЛО ПРЕДОСТАВЕНО ОЩЕ ПРЕДИ ДА ДАДАТ ВОТА СИ ЗА ИЗБИРАНЕТО НА МАРКОВСКА ?!?!?! ЗАЩО НЕ СА МИСЛИЛИ И ПРОВЕРЯВАЛИ ТОГАВА ??? ЗАЩОТО СА ГЛАСУВАЛИ ПО ЗАПОВЕД НА ВОЖДА БЕЗ ДА МИСЛЯТ !!! СЛЕД ТОВА ВОЖДА СЕ ОТМЕТНА ОТ РЕШЕНИЕТО СИ / НЕЩО ОБИКНОВЕННО ЗА НЕГО/ И ТЕ ОСТАНАХА НА УСТАТА НА ТОПА !!! ЗА НЕПРИСТОЙНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ПАК ПО ЗАПОВЕД НА ВОЖДА ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ .................................................... СЕГА АНТИНАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗБЯГНАТ ПОЗОРНОТО ДЕЙСТВИЕ ДА ТРЯБВА ДА СИ ОТТЕГЛЯТ ВОТА И ТО ТОЧНО СЛЕД КАТО КОМЕНТИРАХА ПОВЕДЕНИЕТО НА СИНОДА И ГО ЗАКЛЕЙМИХА !!!!!! А СЕГА ТЕ САМИТЕ ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШАТ ТОВА ПОЗОРНО, НЕМОРАЛНО И АНТИКОНСТИТУЦОННО ДЕЙСТВИЕ !!!! БРАВО ВОЖДЕ !!!!!!!!!!!!!!!! СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА НА САМАТА МАРКОВСКА, НО ТЯ НЕ СЕ Е НОМИНИРАЛА И ИЗБИРАЛА САМА, А ТЕ СА БИЛИ КУКЛИТЕ НА КОНЦИ ! МОЖЕ И ТЯ ДА НЕ Е ЧИСТА, НО ТОВА СЕ ПРОВЕРЯВА ПРЕДИ ДА Я НОМИНИРАШ, А НЕ СЕ ПРАВЯТ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ СЛЕД ТОВА ?!?!?!?!?!?! ПРИ ПОДОБНИ ГАФОВЕ В НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ СЕ ПОДАВАТ ОСТАВКИ ОТ ВИНОВНИТЕ В СЛУЧАЯ : ГЛ. ПРОКУРОР МВР МИНИСТЪР ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР РЪКОВОДСТВО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ГЕРБ ВОЖДА А В СЛУЧАЯ И ПРЕЗИДЕНТА СЛЕД ГАФА КОИТО НАПРАВИ ЧАКАМЕ ОСТАВКИТЕ ВИ ГОСПОДА !
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До това са фактитеДаскалово-Д.Диканя 18км 2007г. - го газя често и затова имам "бледи" спомени, че трябваше да е готов за олимпиадата в Атина... А и между другото още няма статут на магистрала....
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала, Анонимен 91, потвърди, че Боко е Шаран, хвана се на въдицата! Иначе е "чист", той е само престъпна Мутра!
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека си кажем истината. Тази кандидатура беше издигната от независими депутати по поръчка на Доган с мълчаливото одобрение на БСП - факт е, че 8 депутати от БСП също са гласували ЗА.Грешката на ГЕРБ е, че се хванаха на въдицата.Постъпката на президента беше правилна, имайки предвид развоя на събитията и риска тази жена да се закълне и де факто нещата да станат необратими.Пак повтарям - ТОВА Е КАНДИДАТУРА НА ДОГАН!!! /Марковска го оправда по делото за "Цанков камък"/
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хора лъжат по измисления казус, но със сигурност, както е видно последните три и половина години най-много лъжат Боко и обкръжение от негодници! Неговите (с три главни ННН) лъжи станаха ежедневие и норма на поведение на членовете от Партията Му (Групировката Граб)!
72
2
 
8
 
! Отговори
това са фактите преди 11 години
Станишев /2005-2009/ТРАКИЯЛот 1 Оризово-Ст.загора 38,7км 2008г.Лот 5 Карнобат-Бургас 35,3км 2007г.ХЕМУСШумен Каспичан 14км 2005г.МАРИЦАХарманли Любимец 16км 2007г.СТРУМАДаскалово-Д.Диканя 18км 2007г.ОБЩО 122км + 40% от ЛюлинБойко Борисов /2009-2012/ЛЮЛИН 19,1км 2011г.МАРИЦАХарманли-Любимец +Любимец-Свиленград 31км. 2010г.ТРАКИЯЛот2 Ст.Загора-Н.Загора 31,8км. 2012г.ОБЩО 81,9кмИзточник: Агенция Пътна инфраструктура
71
2
 
4
 
! Отговори
стига й толкоз преди 11 години
Тая дъртата що не се пенсионира?
70
1
 
6
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Няма да ви чета огромните фермани.Кой лъже?То се знае- заинтересованата Марковска.
69
3
 
9
 
! Отговори
"wow" преди 11 години
Отчайващо срамно е признаниетона председателя на ПГ на Герб за отричането му на Михайлова. А тя е единственият политик след 1990, неомазан в гнойта на корупцията. Щяла да е зависима от Костов?! Но председателят е съгласен - жена, зависима от ДПС, да е кандидат и гласува за нея - била предложена от независими депутати. Та такива няма всички те са ритнали партиите си, за да се лепнат kъм властващите. Ега ти Герб критерия показващ страх от силния и ПОЧТЕН КАНДИДАТ. Подлo и ... тъпо.
68
3
 
9
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Борисов, че повечето от ДСБ са потенциални КРАДЦИ, КРАДЦИ са. Че Костов не се покая и не се извини за КРАЖБИТЕ по време на мандата му, не се извини. То си е за негова сметка, да му мислят избирателите. Но вие с ДСБ сте от ЕДНА ЕВРО ПАРТИЯ - ЕНП. Няма друг по-цивилизован (под)ход, от това да подкрепите Михайлова. Независимо от жлъчта на Костов и партизаните му. Не се поддавай на отмъстителността и късогледството на екземпляри като Фидоска. Действай ПРИНЦИПНО!!!
67
3
 
10
 
! Отговори
простотии за народа преди 11 години
има ли още верващи че президентката росен не е знаел каква е тая преди избирането и? Всички служби, разузнаване, ДС, че и БФС са под контрола на герб! А те пак не знаели... а как само са знаелиииии! Ама оправданието върши работа за пред хора едва завършили 8-ми клас (електората на герб)
66
2
 
8
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
ГЕРБ няма да предлагат кандидат на мястото на Марковска, това добре. Но ГЕРБ трябва да направят номинация за НОВ ШЕФ НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ. Фидоска със задкулисните си игри и далавери НАПЪЛНО СЕ КОМПРОМЕТИРА и отблъсква хората от ГЕРБ. Борисов, тая МНОГО СИ ПОВЯРВА, вземи мерки, че гледай какво казва Андрей Райчев-БСП ти диша във врата! Махай Фидоска докато е време...
65
3
 
22
 
! Отговори
Обикновен Човек преди 11 години
Въпросната баба е избрана с гласовете на "независимите депутати", ГЕРБ, БСП и ДПС. Сега всички се правят, че незнаят как станала работата. Циркът е пълен, въпросът е колко ли пари е дала нагалата бабичка, за да стане конституционен съдия.
64
4
 
9
 
! Отговори
Oc, преди 11 години
"От чисто юридическа гледна точка е съмнително доколко поведението на президента е законосъобразно. Може да предизвика сериозна полемика дали е постъпил в съответствие с правомощията си. Но от държавническа гледна точка стореното от него заслужава поздравления." Така юристът Огнян Герджиков коментира в интервю за "Преса" казусът "Марковска".Как да живеем юридически или държавно в България ?
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали се сещате, че дарените имоти на Георгиев всъщност са дарените имоти на Марковска.Те нямат нищо на тяхно има.Днес и Гоце каза, че имал някакво малко местенце до селското гробище.Да бе...кой ли ви вярва, ами...
62
2
 
18
 
! Отговори
му-ха-ха! преди 11 години
"Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, заявява в интервю, че е гласувал по съвест за Марковска. "В групата обсъдихме единствено подкрепата си за Анастас Анастасов". Просто чудесно! За единия "по съвест" за другия - "щото така им спуснали отгоре"! Браво герберасти! Браво!
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абстрахирайки се от всички игри , за които мога само да гадая ( сигурен съм , че вече и "играчите" оплетоха конците ) Като човек позицията ми е - хора с съмнителна репутация и морал нямат място нито в политиката нито и в каквито и да е висши или по малко постове .. Адмирации към Президента , надявам се подбудите да са му чисто морални и ако е така има пълното ми доверие и подкрепажалко е че пак сме за посмешище За останалите ВЪН от парламентаи политиката !!!!